Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Haris.ba

#251 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Haris.ba »

Koga zanima pravna regulativa, ima na ovoj temi sve. Od prve stranice, pa nadalje.

Kanton je morao donijeti svoje propise da bi mogao uklanjati trulje sa javnih parkinga. Isti propisi imaju na temi koliko se sjecam.

Problem je bio praktican, gdje odlagati auta. Nedavno (moguce prosle sedmice) je bila vijest da je odabrana nekakva lokacija u Rajlovcu. Zato se i krenulo sa ovim.

P.S.
Nije mi jasna ova rasprava o obrascu prijave i slicno.
Samo prijavis auto bez tablica na javnom parkingu, i to je to.
Isto ko sto prijavis da sijalica crkla na javnoj rasvjeti.
high_volume

#252 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by high_volume »

madner wrote: 21/05/2021 09:31 Treba im akcija jer je cilj da vlasnici odklone svoja vozila i smanje posao.
Razumijem što hoćeš reći: Da se "akcijama" policije upozori stanovništvo na masovna kršenja propisa i podstakne da svi sami otklone svoje "prekršajne greške", pa da se nekažnjvanjem izbjegnu troškovi tog stanovništva, i to je ok, neovisno od toga što se prekršajnim kaznama pune budžeti....

Tako i treba da radi svaka lokalna zajednica. Ali ne i premijer Vlade jednog kantona, kad postoje niži nivoi vlasti sa svojim pravima i obavezama.
kritikos

#253 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by kritikos »

Hamzza wrote: 21/05/2021 07:39
P.S.:
Ja sam navedeni "Viber broj telefona" iz Avazove vijesti (062 00 22 44) jučer zvao i kroz GSM i kroz Viber, te mu slao Viber poruke s pitanjem "Mogu li se ovdje prijaviti neregistrovana parkirana vozila na javnim površinama?" .

Niti mi se ko javio niti sam dobio ikakav odgovor.
Nece ti se nikad niko javiti niti ces dobiti odgovor. To ti je sim kartica koja se nakaci na racunar i samo zaprima podatke. Kao automatska sekretarica ;)
Haris.ba

#254 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Haris.ba »

high_volume wrote: 21/05/2021 09:46
Tako i treba da radi svaka lokalna zajednica. Ali ne i premijer Vlade jednog kantona, kad postoje niži nivoi vlasti sa svojim pravima i obavezama.
Ovo je nadleznost kantona.

Ne mogu da vjerujem da sam docekao jednu u sustini bezveznu komunalnu stvar u normalnom svijetu da se raspravlja kroz smije li se prijaviti, i rasprava o nadleznostima.

Jedan vidljiv problem su bila ova auta na javnim parkinzima. Kanton se zacesao da to rijesi. Hvala im. Nje bitno ni koja stranka, kome je bitno naci ce. Nije bitno ni sto nisu 20 godina to rjesavali.
Samo prijavljujte.

P.S.
Poslije 10 godina bahacenja, moj komsija je ekspresno sam sklonio neregistriranu trulju sa parkinga. Bukvalno korjenje raste iz felgi. Do tada je bilo, prijavi ako ti smeta. Jer je znao da od prijave nema nista.
Ispod auta je bila tona smeca, zauzimao je dva parking mjesta na malom parkingu. Plus, ruzno izgledalo.
madner

#255 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by madner »

high_volume wrote: 21/05/2021 09:46
madner wrote: 21/05/2021 09:31 Treba im akcija jer je cilj da vlasnici odklone svoja vozila i smanje posao.
Razumijem što hoćeš reći: Da se "akcijama" policije upozori stanovništvo na masovna kršenja propisa i podstakne da svi sami otklone svoje "prekršajne greške", pa da se nekažnjvanjem izbjegnu troškovi tog stanovništva, i to je ok, neovisno od toga što se prekršajnim kaznama pune budžeti....

Ne samo to, nego ti trebaju i manji resursi ako je manje vozila.

Kanton radi u dogovoru sa opstinama, posto je problem ignorisan 25 godina ocito jeste morao izaci premijer i neka je. Bio bi u pravu da je prosle godine sve ovo uradjeno bez neke pompe od strane lokalne vlasti, no nije.
studiorum_tuzlaensis

#256 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by studiorum_tuzlaensis »

kritikos wrote: 21/05/2021 09:47
P.S.:
Ja sam navedeni "Viber broj telefona" iz Avazove vijesti (062 00 22 44) jučer zvao i kroz GSM i kroz Viber, te mu slao Viber poruke s pitanjem "Mogu li se ovdje prijaviti neregistrovana parkirana vozila na javnim površinama?" .

Nece ti se nikad niko javiti niti ces dobiti odgovor. To ti je sim kartica koja se nakaci na racunar i samo zaprima podatke. Kao automatska sekretarica ;)
Meni su odgovorili, citiram:
Poštovani ___________, hvala Vam na informaciji i fotografijama a samim tim i na trudu da nas informišete. Vaša poruka će biti proslijeđena nadležnim organima. Hvala Vam što brinete o našem okolišu. Prijatan dan

Poseban dopis sam poslao općini sa slikama, uz zahtjev za inspekcijski nadzor također.
baja

#257 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by baja »

hopi wrote: 20/05/2021 14:46
baja wrote: 20/05/2021 13:54 Priajvio.
Odnijeli.
Ćao
Na ovaj gore navedeni broj?
Slike slao?
062 00 22 44 viber
DA na oba pitanja. Uredno se zahvalili. Moje jeda pošaljem info a oni nek provjeravaju čije je. Nije ba u redu ostaviti auto 5 godina truhne i zauzima prostor. Lako s emože naći gazda u roku sat vremena, malo se raspitaš i eto.

Odlična akcija, a ovo samo glup čovjek može sabotirati.
studiorum_tuzlaensis

#258 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by studiorum_tuzlaensis »

Samo šaljite, da se očisti grad od trulja, usluga i sebi i društvu.
baja

#259 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by baja »

studiorum_tuzlaensis wrote: 21/05/2021 09:56
P.S.:

Poštovani ___________, hvala Vam na informaciji i fotografijama a samim tim i na trudu da nas informišete. Vaša poruka će biti proslijeđena nadležnim organima. Hvala Vam što brinete o našem okolišu. Prijatan dan

Poseban dopis sam poslao općini sa slikama, uz zahtjev za inspekcijski nadzor također.
Isti odgovor
foton

#260 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by foton »

high_volume wrote: 21/05/2021 09:11 Ovaj član ZOBS-a i prije je omogućavao komunalcima i policiji da skloni neregistrirana vozila sa javne površine i da kazne vlasnika. Niti policija niti RAD, nisu radili svoj posao. Nekad davno, jeste komunalna služba Općine Novo Sarajevo, ali s problemom odlaganja takvih vozila.

Da bi danas Forto ovu zakonsku obavezu proglasio "akcijom", i izašao pred medije da se slika zajedno sa "paukom". Golem populizam, pregolem, kojim Forto prikriva dosadašnji slab rad, rad Vlade KS sa malo kvalitetnih rezultata.

Nije Fortino da se on osobno anažira na ovom lokalnom problemu, to rade načelnici Općina. Treba ga pitati je li bio u "akciji" i u padinskim ulicama Starog Grada, ili drugim perifernim dijelovima KS, a ne samo "u Titovoj" :-)
Podržavam ovu akciju, mi imamo milion dobrih zakona se nisu implementirali zbog loših navika, lobija, "neupućenosti u život u gradskim sredinama". Nadam se da će i padinske ulice doći na red, u isto vrijeme mislim da je hitnije da se uklone automobili "iz Titove". Bilo bi jako loše da se akcija zaustavi na centru grada.

Gradi se nova garaža kod ambulante, kažu da će biti oko 150 parking mjesta. Taj projekt će nas koštati oko 6 miliona maraka (hej 40.000KM po parking mjestu!!) Uklanjanje 1000 automobila nas neće koštati 40 miliona maraka. I neće ukinuti neku zelenu površinu. Sad naravno, neće se ovom akcijom napraviti 1000 mjesta baš tamo gdje su potrebna, ali će se generalno rasteretiti grad od nepotrebnog opterećenja.
kritikos

#261 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by kritikos »

baja wrote: 21/05/2021 10:07
studiorum_tuzlaensis wrote: 21/05/2021 09:56

Isti odgovor
Generisana poruka, logicno :D
Cossack

#262 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Cossack »

baja wrote: 21/05/2021 10:05
hopi wrote: 20/05/2021 14:46
baja wrote: 20/05/2021 13:54 Priajvio.
Odnijeli.
Ćao
Na ovaj gore navedeni broj?
Slike slao?
062 00 22 44 viber
DA na oba pitanja. Uredno se zahvalili. Moje jeda pošaljem info a oni nek provjeravaju čije je. Nije ba u redu ostaviti auto 5 godina truhne i zauzima prostor. Lako s emože naći gazda u roku sat vremena, malo se raspitaš i eto.

Odlična akcija, a ovo samo glup čovjek može sabotirati.
I auto koje sam ja prijavio su odnijeli. Zato obavezno prijavljujte. Hajmo napokon očistiti grad od neregistrovanih truhlovina! :thumbup:

I ne zovite broj. Pošaljete sliku auta putem vibera i približnu adresu i to je to.
hopi

#263 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by hopi »

Ma naravno da ćemo :thumbup:
Već imam par vozila spremnih
foxlife

#264 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by foxlife »

citam komentare na objavu vlade i zanimljivo je kako bosnjo opravdava svako krsenje zakona zatim opravdava sve sto smeta ostalima i sl
najcesci izgovor je nema raja para sirotinja rjesavajte bitnije probleme
Cossack

#265 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Cossack »

hopi wrote: 21/05/2021 10:44 Ma naravno da ćemo :thumbup:
Već imam par vozila spremnih
Super, samo šalji! :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#266 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Bullet Tooth Tony »

foxlife wrote: 21/05/2021 10:55 citam komentare na objavu vlade i zanimljivo je kako bosnjo opravdava svako krsenje zakona zatim opravdava sve sto smeta ostalima i sl
Narod je stoka zesca svakako, samo ugasit kometare pa nek se pojedu od muke...
foxlife

#267 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by foxlife »

Bullet Tooth Tony wrote: 21/05/2021 11:06
foxlife wrote: 21/05/2021 10:55 citam komentare na objavu vlade i zanimljivo je kako bosnjo opravdava svako krsenje zakona zatim opravdava sve sto smeta ostalima i sl
Narod je stoka zesca svakako, samo ugasit kometare pa nek se pojedu od muke...
pola drugih komentara je otkupljujem vozila broj xxxxxxx
i dubinsko ciscenje vozila :mrgreen:
Hamzza

#268 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Hamzza »

Upravo sam saznao nezvanične informacije od izvora vrlo bliskih stvarnim izvršiocima ove akcije.
Sve šta ispod piše u ovoj poruci je nezvanično i neprovjereno saznanje.

Navedeni Viber broj navodno pripada KJKP "Rad" i on se koristi i za druge vrste prijava (kao što su deponije itd.), ne samo za neregistrovana mirujuća vozila.

Osoblje koje je nadležno za obradu informacija koje dobiju kroz ovaj broj, nije dobilo nikakvu uputu šta da radi kada dobije dojavu o postojanju vozila na javnoj parking površini bez registarskih oznaka na vozilu. Oni stoga takve poruke (kojih u zadnjih par dana dolazi na stotine) samo zanemaruju.
Poneki prijavljivač dobije automatski sintetizovani odgovor od sistema da je njegova prijava zaprimljena (kao što je par drugih ljudi ovdje u forumu napisalo da su dobili) i to je to. Tu se ta prijava i okončava, u ćorsokaku.

Dakle, prema tome, džaba prijavljujete.

Neregistrovana vozila koja se ovih dana zaista i odvoze, su sva od prije zavedena u određene službene registre i zato i znaju za njih i odvoze ih.
Niti jedno vozilo ovih dana nije uklonjeno zato što ga je neko ovih dana prijavio.

Dakle, ona zvanična objava Vlade Kantona Sarajevo je, prema tome, u znatnoj mjeri predstava za javnost i pravljenje prijavljivača budalama.
Jeste tačno da se nešta napokon radi i uklanja - to je odlična vijest i izuzetno pohvalno djelo, osim ako neki zakonski propust ne dovede da tužbe vlasnika vozila protiv države proizvedu veću javnu štetu.

Međutim, dio sa dojavnim brojem je, prema gore navedenom, čista farsa.

Naravno, ovo su sve nezvanična saznanja.
Ko želi, neka pošalje pismeni upit u KJKP Rad, u MUP KS i u Vladu KS s pitanjem šta se dešava sa prijavama poslatim na naznačeni broj telefona za prijave i ko dalje po tome postupa. Pa da vidimo kakav odgovor će dobiti.
Cossack

#269 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Cossack »

Hamzza wrote: 21/05/2021 11:22 Upravo sam saznao nezvanične informacije od izvora vrlo bliskih stvarnim izvršiocima ove akcije.

Navedeni Viber broj navodno pripada KJKP "Rad" i on se koristi i za druge vrste prijava (kao što su deponije itd.), ne samo za neregistrovana mirujuća vozila.

Osoblje koje je nadležno za obradu informacija koje dobiju kroz ovaj broj, nije dobilo nikakvu uputu šta da radi kada dobije dojavu o postojanju vozila na javnoj parking površini bez registarskih oznaka na vozilu. Oni stoga takve poruke (kojih u zadnjih par dana dolazi na stotine) samo zanemaruju.
Poneki prijavljivač dobije automatski sintetizovani odgovor od sistema da je njegova prijava zaprimljena (kao što je par drugih ljudi ovdje u forumu napisalo da su dobili) i to je to. Tu se ta prijava i okončava, u ćorsokaku.

Neregistrovana vozila koja se ovih dana zaista i odvoze, su sva od prije zavedena u određene službene registre i zato i znaju za njih i odvoze ih.
Niti jedno vozilo ovih dana nije uklonjeno zato što ga je neko ovih dana prijavio.

Dakle, ona zvanična objava Vlade Kantona Sarajevo je, prema tome, u znatnoj mjeri predstava za javnost i pravljenje prijavljivača budalama.
Jeste tačno da se nešta napokon radi i uklanja - to je odlična vijest i izuzetno pohvalno djelo, osim ako neki zakonski propust ne dovede da tužbe vlasnika vozila protiv države proizvedu veću javnu štetu.

Ko želi, neka pošalje pismeni upit u KJKP Rad, u MUP KS i u Vladu KS s pitanjem šta se dešava sa prijavama poslatim na naznačeni broj telefona za prijave i ko dalje po tome postupa. Pa da vidimo kakav odgovor će dobiti.
Naravno da su nezvanične i neistinite informacije. Pa već na ovoj stranici možeš pričitati da su odnijeli auto koje smo prijavili i ja i još jedan momak.

Ovaj broj je bio aktivan i prošle godine kada je bila akcija čiščenja i kada sam prijavio neku mini deponuju zahvalili su se i potpisali sa "Kontakt centar Vlade Kantona Sarajevo".
Last edited by Cossack on 21/05/2021 11:34, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#270 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by _BataZiv_0809 »

Hamza izvoli svoje tvrdnje uputiti Vladi KS, a ne ovdje. Kad dobijes odgovor, postavi ga ovdje.

Forumasi postupaju shodno informacijama koje su zvanicno dobili od Vlade KS i tako ce i nastaviti sve do druge upute.

Imajuci u vidu sve navedeno, upozoren si da prestanes sa ovim aktivnostima.

Dalja upozorenja neces dobijati. Hvala.
foxlife

#271 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by foxlife »

Hamzza wrote: 21/05/2021 11:22 Upravo sam saznao nezvanične informacije od izvora vrlo bliskih stvarnim izvršiocima ove akcije.

ne kontam sto je vama zelenima u cilju da se ova auta ne sklone?

ili si u sda ili su lud druga opcija ne postoji
samo ne mogu da dokucim zasto je problem odvoz smeca sa parkinga koji zauzimaju mjesta drugima sa uredno registrovanim autima
seoBIH

#272 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by seoBIH »

sd0 je najveci problem napredak, pa bilo kakav.
foton

#273 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by foton »

Hamzza wrote: 21/05/2021 11:57 Isti "Viber broj" je, koliko sam uspio ustanoviti, prvi put u eteru pomenut 11.04.2021.g., i to za svrhu prijavljivanja nezakonitog odlaganja otpada:

KJKP "Rad" je prema tome prvobitni objavljivač tog broja s tom prvobitnom namjenom.
Pa nije se promijenila namjena. "Na ovaj broj građani mogu od danas prijavljivati nepropisno odložen otpad"... u šta spada i neregistrovan automobil. I ne vidim ništa sporno da je isti broj za više namjena.
Haris.ba

#274 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Haris.ba »

foton wrote: 21/05/2021 12:05
Hamzza wrote: 21/05/2021 11:57 Isti "Viber broj" je, koliko sam uspio ustanoviti, prvi put u eteru pomenut 11.04.2021.g., i to za svrhu prijavljivanja nezakonitog odlaganja otpada:

KJKP "Rad" je prema tome prvobitni objavljivač tog broja s tom prvobitnom namjenom.
Pa nije se promijenila namjena. "Na ovaj broj građani mogu od danas prijavljivati nepropisno odložen otpad"... u šta spada i neregistrovan automobil. I ne vidim ništa sporno da je isti broj za više namjena.
Pauk služba je u okviru Rada.
Cossack

#275 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga

Post by Cossack »

Da li je neko pri prijavi nezakonito odloženog otpada na ovaj broj dobivao drugačiji odgovor od ovih koji su navedeni pri prijavi parkiranih vozila bez tablica?
Ponovo neistinita informacija. Ovaj broj je korišten još 2019. godine između ostalog i za prijavu napuštenih vozila. Također se jasno vidi da piše Viber Eko broj Vlade Kantona Sarajevo.

Zamolio bih moderaciju za banovanje korisnika zbog kontunuiranog iznošenja netačnih informacija.
Post Reply