Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Osmi Socrates

#20701 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Osmi Socrates »

Čitajući dosta vas na ovoj diskusiji, ne može čovjek a da ne postavi pitanje o čemu vi raspravljate i iz kojeg razloga.

Hajde, nadajmo se da će primirje zaživjeti, i u Izraelu i u Gazi, a bogami i na ovoj diskusiji.
HarTar

#20702 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

Turska donirala 20 tona dizela bolnicama u Gazi :thumbup:
ImageImageImageImage
jeza u ledja

#20703 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Kako dodje taj dizel do njih kad ovi sve blokiraju? :-?
HarTar

#20704 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

jeza u ledja wrote: 21/05/2021 02:27 Kako dodje taj dizel do njih kad ovi sve blokiraju? :-?
Dogovore se sa Izraelom, zato i imaju diplomatske odnose.
Osmi Socrates

#20705 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Osmi Socrates »

Bidenova Administracija se obavezala na 300 miliona dolara pomoći Palestincima prije ovoga sukoba, al' o tom niko ne piše.

Sad će vjerovatno donirati i 30-40 dodatnih miliona klix hitne pomoći Gazi zbog sukoba.

A danas se u Bijeloj Kući govori o milijardama za obnovu Gaze nakon ovog sukoba. To će vjerovatno biti vezano za volju Hamasa da prihvate neke uslove što se tiče vojnog potencijala.
Last edited by Osmi Socrates on 21/05/2021 02:50, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#20706 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Vjerovatno sam naivan, al zar ne mogu napravit dogovor nesto tipa ukinute vi nama blokadu mi vas necemo vise raketirat?

Kontam jbt jel vrijedilo ovih 10 dana ovolikih zivota? Mislim, i jednoj i drugoj strani.
HarTar

#20707 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

jeza u ledja wrote: 21/05/2021 02:44 Vjerovatno sam naivan, al zar ne mogu napravit dogovor nesto tipa ukinute vi nama blokadu mi vas necemo vise raketirat?

Kontam jbt jel vrijedilo ovih 10 dana ovolikih zivota? Mislim, i jednoj i drugoj strani.
Više će života odnijeti uništena infrastruktura nego samo bombardovanje...
jeza u ledja

#20708 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

HarTar wrote: 21/05/2021 02:46
jeza u ledja wrote: 21/05/2021 02:44 Vjerovatno sam naivan, al zar ne mogu napravit dogovor nesto tipa ukinute vi nama blokadu mi vas necemo vise raketirat?

Više će života odnijeti uništena infrastruktura nego samo bombardovanje...
I to sto kazes... :-?
MorningStar

#20709 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

Alalalalalaalla masalaaa jos jedna velicanstvena pobjeda palestinaca , sreca jos da se hezbolah nije umjesao al nitko ih nije zvao :lol: turska i iran da si tek al nije bilo.potrebe .. Alalalalaallalala :D

Jel tako sale :D
Project Ashe

#20710 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

salik79 wrote: 20/05/2021 21:35
Project Ashe wrote: 20/05/2021 21:22
salik79 wrote: 20/05/2021 18:58

Da je to pokret otpora objavio vec bi se uveliko sprdalo na racun istih. Ovako, cionisti sta god objave to je za cestittati. :oops:
Pa normalno kad cionisti imaju organizovan sistem uprave i državetinu a ne ko hamasovi beduini koji jebu vlastiti narod u mozak decenijama. Ovi naši se barem igraju države hamas se ne zna ni igrat države jbt.
Pa normalno kad su nacisti imali organizovan sistem uprave i drzavetinu, a ne ko oni jadovi iz Varsavskog geta...
Odlično poređenje, cionisti se naučili iz lekcije života, palestinci i dan danas ne mogu odjebat jebeni hamas.
hamos

#20711 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hamos »

deogest wrote: 21/05/2021 01:34 Ja smijem po zivot da 99 % s ove teme ne zna naci Izrael i Palestinu ni na mapi. Odgovorno to tvrdim, bez imalo zajebancije. :lol:
e jbg nismo valjda toliko nepismeni,Honduras ne znam naci medjutim dje nesh palestinu :-)
Project Ashe

#20712 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

meridiyan wrote: 21/05/2021 01:13 Izadji iz tunela, ispali seriju i bjezi nazad u tunel a siromasna bjeda nek na ulici ceka odmazdu
Hrabro, nema sta

I onda proglasim pobjedu :lol:

Radi toga mi se hamas gadi, koriste vlastiti narod kao živi štit.
hamos

#20713 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hamos »

Project Ashe wrote: 21/05/2021 08:02
meridiyan wrote: 21/05/2021 01:13 Izadji iz tunela, ispali seriju i bjezi nazad u tunel a siromasna bjeda nek na ulici ceka odmazdu
Hrabro, nema sta

kako predlazes da se bore oni koji nemaju nista sa onima koji su jedna od najmocnijih sila svijeta(ali preko pomoci i podrske amerike)
Project Ashe

#20714 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

hamos wrote: 21/05/2021 08:05
Hrabro, nema sta

kako predlazes da se bore oni koji nemaju nista sa onima koji su jedna od najmocnijih sila svijeta(ali preko pomoci i podrske amerike)
Isto kao što smo se i mi borili 1992-1995 protiv 5 najjače sile svijeta.
hamos

#20715 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hamos »

Project Ashe wrote: 21/05/2021 08:07
ma daj,pod prvo mi smo imali vojsku Palestinci ni to nemaju ,pod drugo poredit Yu,i to sakatu YU,sa izraelom je nidje veze
Bossona

#20716 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bossona »

Najnoviji sukob dogodio se nakon višednevnog policijskog terora nad Palestincima istočnog Jeruzalema za vrijeme ramazana i vjerskih obreda koji se suočavaju sa gubitkom domova dok čekaju da čuju svoju sudbinu u slučaju koji je otišao sve do Vrhovnog suda, uz nastavak višedecenijske kampanje etničkog čišćenja i terora nad Palestincima i konfiskacije njihove imovine.
Bossona

#20717 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bossona »

Roman Abramovič glavni finansijer jevrejskih doseljenika u okupiranom Jerusalimu
Ruski oligarh Roman Abramovič preko ofšor kompanija na Karibima donirao 100 miliona dolara organizaciji jevrejskih doseljenika u okupiranom dielu Jerusalima, pokazuje istraga BBC-ja

Project Ashe

#20718 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

hamos wrote: 21/05/2021 08:09
ma daj,pod prvo mi smo imali vojsku Palestinci ni to nemaju ,pod drugo poredit Yu,i to sakatu YU,sa izraelom je nidje veze
Dijete drago nemaš ti pojma, mi na početku rata nismo imali vojsku mi smo samo imali enntuzijastične momke u patikama i trenerkama koji su imali pištolje i lovačke puške i pokoji kalašnjikov. Mi na početku rata u Bosni nismo imali skoro ništa, čitav svijet je ostao zapanjen našom borbom za slobodu i Bosnu i Herzegovinu, TO na početku rata nije improvizovanim raketama bombardovala gradove sa civilnim stanovništvom, nisu ubijali i klali sve živo što nije imalu bošnjačko ime, itd.
MorningStar

#20719 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

Project Ashe wrote: 21/05/2021 08:52
Dijete drago nemaš ti pojma, mi na početku rata nismo imali vojsku mi smo samo imali enntuzijastične momke u patikama i trenerkama koji su imali pištolje i lovačke puške i pokoji kalašnjikov. Mi na početku rata u Bosni nismo imali skoro ništa, čitav svijet je ostao zapanjen našom borbom za slobodu i Bosnu i Herzegovinu, TO na početku rata nije improvizovanim raketama bombardovala gradove sa civilnim stanovništvom, nisu ubijali i klali sve živo što nije imalu bošnjačko ime, itd.
Na tenkove i barikade je trebalo djecu poslat sa kamenjem ko ovi dole.
swanfilter

#20720 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by swanfilter »

[quote="Project Ashe" post_id=17355326
[/quote]

Ajd, bavi se pletenjem. Kakve nebuloze na sabah rani ...
Bloo
Globalna šefica

#20721 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

Tuđa patnja kao materijal za identitetske bitke

Koliko su naše empatije stvarne i iskrene i da li izviru iz općečovječanskih obzira – ili pak iz nečega zlokobnijeg, što služi mobilizaciji protiv arhetipskih neprijatelja?

O narodima, pa i o trima bosanskohercegovačkim, ne može se govoriti personificirano, kao da se radi o jednom tijelu čija glava misli i osjeća kolektivno. Ipak, dopuštajući jednu nepreciznu generalizaciju za potrebe ovog članka, utemeljenu na raspoloženju dominantnih politika i medija, možemo reći da je fascinantna potreba triju bh. naroda da svaku stvar na svijetu, od ratova na Kavkazu i Bliskom istoku do američkih predsjedničkih izbora i borbi bjelosvjetskih MMA boraca u kavezima, nastoje predstaviti kao natjecanje između sebe, jednih protiv drugih. Ako se događaj ne može uklopiti u tu matricu, onda mu se i ne posvećuje puno pažnje.

Drugim riječima, ovdašnjim Hrvatima, Srbima i Bošnjacima – i ne samo njima, da budemo pošteni, jer problem je globalne naravi – nesreća i muka mnogih ljudi diljem svijeta važna je i interesantna u onoj mjeri u kojoj im može poslužiti kao materijal za identitetske bitke. Ako je sukob primjerice takav da u njemu sudjeluju različite religijske zajednice, onda on ide u kategoriju zanimljivog. U tom slučaju napreduju kampanje po društvenim mrežama, te vijesti zauzimaju naslovne stranice i taj rat prerasta u svjetski rat hladnog tipa, koji se vodi tastaturama, političkim saopćenjima i performansima sa zastavama, s milijunima zgroženih (ili trijumfalnih) reakcija koje prate svaku pristiglu vijest.

Ono, pak, što se ne može uklopiti u shemu „zli i moćni oni protiv nevinih i nemoćnih nas“ brzo se raspline u eteru kao još jedna agencijska vijest iz crne kronike i iz 24. minute dnevnika.

Jedan od takvih sukoba kome se pridaje najviše pažnje, kao što se toj maloj tački svijeta inače pridaje višestruko više pažnje nego ijednoj drugoj, jest izraelsko-palestinski. Rat koji se vodi ovih dana jest strašan, deseci nevinih ljudi stradavaju, strah i očaj vladaju Izraelom i Palestinom, a kao i svaki put u posljednjih nekoliko ratova najgore prolaze stanovnici Gaze.

No, ovaj tekst nije o tom ratu niti o izraelsko-palestinskom problemu – niti bi se u granicama jedne kolumne išta korisno o potonjem moglo kazati. Ovaj tekst je o nama i o našoj potrebi da jedan takav rat na simboličkom planu presenemo u svoje dvorište, kako bismo imali još više razloga za međusobnu mržnju i nepovjerenje.

U tom i samo u tom ključu treba gledati akcije u Banjoj Luci i u dijelu Mostara kojima se vješanjem ili projekcijom izraelskih zastava daje „podrška“ toj državi. Razlog zbog kojeg se to radi jest oponiranje Sarajevu i Bošnjacima, koji su jednoglasni u podršci Palestini, što se također manifestira isticanjem odgovarajućih zastava.

Bez obzira na militantnost Hamasa i njegovu ideologiju mržnje, koji na izraelske gradove ispaljuje rekordan broj raketa – koje srećom bivaju većim dijelom uništene prije nego padnu zahvaljujući sustavu proturaketne obrane, jasno je tko je u ovoj situaciji u poziciji veće moći. To su izraelska država i vojska. Samim time, one snose najveću odgovornost i krivnju za ovaj rat, proizvode više nepravde, uzrokuju najveći broj žrtava i ne zaslužuju da im se iskazuje podrška. To bi trebalo biti jasno. Međutim, ako mislite da ovoliki izrazi solidarnosti s Palestinom (dosljednih jedinki ima i njima ide svako poštovanje) potječu iz ljudske potrebe da se bude uz slabije i nemoćnije, a ne iz nečega drugoga, možete to testirati s nekoliko jednostavnih pitanja.

Recimo, kako to da se u ratu koji se jesenas vodio između moćnog Azerbejdžana, kome su pomogli Turska i Izrael – da, Izrael, dobro ste pročitali – i slabašnih Armenaca, zauzimala uglavnom strana moćnijeg, koji je tako nadmoćan brzo izvojevao trijumf i riješio „armenski problem“? Da li se tu možda išlo po liniji religijske pripadnosti?

Drugo, ako je patnja svih nevinih ljudi jednako važna, kako je većini uspjela da promakne agencijska vijest da je u Jemenu, državi na Arapskom poluotoku, tokom višegodišnjeg sukoba između različitih muslimanskih grupa koji još traje, popraćenog agresijom i stalnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava, samo od gladi i samo u jednoj godini stradalo više od 50.000 djece? Je li sveopća ravnodušnost na činjenicu da se u Jemenu događa najveća humanitarna kriza na svijetu i da tu trenutno stradavaju djeca više nego igdje u svijetu, ne samo od gladi nego i od bombi, posljedica toga što nam ratovi i patnje u kojima nemamo za koga „navijati“, koji nisu u šablonu „mi i oni“, ne potresaju srca i ne mame suze? Da li bi bilo drukčije da su Jemenci npr. kršćani, ili da su Saudijci npr. Židovi? Odgovor se sam nameće.

Patnja jednih ne umanjuje patnju drugih, kao što ni patnja jednih ne opravdava patnju drugih. Patnja ljudi u Gazi čiji bližnji gube živote jednako je stvarna kao i onih u Jemenu i svugdje u svijetu gdje do patnje dolazi. Pred njom moramo biti skromni i skrušeni, poštujući jedinu svetinju – a to je dostojanstvo ljudskog života. No, još jedanput, ovaj tekst je tu da postavi pitanje svakome od nas: koliko su naše empatije stvarne i iskrene i da li izviru iz općečovječanskih obzira – ili pak iz nečega zlokobnijeg, što služi mobilizaciji protiv arhetipskih neprijatelja? Svatko bi trebao sa sobom vidjeti kako mu stvari stoje i kojim motivima je vođen.

Franjo Šarčević. Tekst je objavljen na portalu Fokus.ba
Project Ashe

#20722 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

swanfilter wrote: 21/05/2021 09:06 [quote="Project Ashe" post_id=17355326
Ajd, bavi se pletenjem. Kakve nebuloze na sabah rani ...
[/quote]
Šta ba kakve nebuloze? Šta hoćeš da kažeš?
hamos

#20723 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hamos »

Inace ovaj problem nije od jucer,palestinci se bore vec 60 godina a i tesko podjeljeni su izmedju hamas(islamski) i fataha(socijalisticki)..vidjeli bi bosnjake da su se morali borit duze,evo i za ovo kratko vrijeme smo imali islamske brigade,zamisli sad 60 godina da te neko ubija u pojam

Jos bitnija cinjenica je da je svijet na strani Izraela,on je mocan kao i SAD,YU je bila mala maca za izrael
Project Ashe

#20724 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

hamos wrote: 21/05/2021 09:17

Inace ovaj problem nije od jucer,palestinci se bore vec 60 godina a i tesko podjeljeni su izmedju hamas(islamski) i fataha(socijalisticki)..vidjeli bi bosnjake da su se morali borit duze,evo i za ovo kratko vrijeme smo imali islamske brigade,zamisli sad 60 godina da te neko ubija u pojam
Djeco draga, pojma vi nemate o skorijoj BiH istoriji očigledno, ajd ponovo na nastavu i pročitajte koju knjigu nemojte samo prepisivati na ispitima.
vatrogasac

#20725 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vatrogasac »

Bossona wrote: 21/05/2021 08:31 Najnoviji sukob dogodio se nakon višednevnog policijskog terora nad Palestincima istočnog Jeruzalema za vrijeme ramazana i vjerskih obreda koji se suočavaju sa gubitkom domova dok čekaju da čuju svoju sudbinu u slučaju koji je otišao sve do Vrhovnog suda, uz nastavak višedecenijske kampanje etničkog čišćenja i terora nad Palestincima i konfiskacije njihove imovine.
Dok su mnogi od svjetskih lidera licemjeri, njihov narod je drugačije reagovao. Ta reakcija se nije dopala ni Jevrejima ni Amerima. Poslije svega ovoga nisu htjeli ući u još jedan petak i još jedan vikend.

Locked