Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#226 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
SDA u pokusaju sabotiranja ciscenja javnog prostora.
- Logovan
- skafiskafsnjak
#228 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Mi.bismo u Evropu, a da nista ne radimo.
U Njemackoj ne smijes auto bez reg tablica ostaviti van parkinga koji placas....
Stoji mu olupina 10 godina, istruhla sva....i sad belaj sto odvoze
U Njemackoj ne smijes auto bez reg tablica ostaviti van parkinga koji placas....
Stoji mu olupina 10 godina, istruhla sva....i sad belaj sto odvoze
-
foxlife
#229 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
I to na na malom potezu je bilo a i kao da je tesko uslikati 200 neregistrovanih
- Hamzza
#230 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Zaključak mog izlaganja:
Svi ostali učesnici u raspravi donose priprosto-paušalne zaključke, dok ovdje niko očigledno nema pojma o pravnoj regulativi i parničnim postupcima za koje sam pokrenuo polemiku.
Stoga smatram da ovdje nema potrebe za daljom polemikom oko toga.
P.S.:
Ja sam navedeni "Viber broj telefona" iz Avazove vijesti (062 00 22 44) jučer zvao i kroz GSM i kroz Viber, te mu slao Viber poruke s pitanjem "Mogu li se ovdje prijaviti neregistrovana parkirana vozila na javnim površinama?" .
Niti mi se ko javio niti sam dobio ikakav odgovor.
Svi ostali učesnici u raspravi donose priprosto-paušalne zaključke, dok ovdje niko očigledno nema pojma o pravnoj regulativi i parničnim postupcima za koje sam pokrenuo polemiku.
P.S.:
Ja sam navedeni "Viber broj telefona" iz Avazove vijesti (062 00 22 44) jučer zvao i kroz GSM i kroz Viber, te mu slao Viber poruke s pitanjem "Mogu li se ovdje prijaviti neregistrovana parkirana vozila na javnim površinama?" .
Last edited by Hamzza on 21/05/2021 08:26, edited 2 times in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#231 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Ti i jos sttotine slicnih poruka
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#232 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Boli nas qrc za pravna pitanja i zasto neviji auto stoji i zauzima bezpotrebno mjesto za parking
Diktatura je zakon,niko te ne pita hoces li...
Diktatura je zakon,niko te ne pita hoces li...
- Hamzza
#233 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Taj Viber broj (062 00 22 44) je zasigurno zvanični broj, jer sam pronašao zvaničnu objavu Vlade Kantona Sarajevo (staru par dana) u vezi ove akcije:
Kopija objave:
"Jutros je počela akcija uklanjanja napuštenih i neregistrovanih vozila sa javnih i parking površina u Kantonu Sarajevo.
Procjenjuje se da ovakvih vozila u KS ima preko 1.000, a kako je rekao premijer Edin Forto akcija će trajati dok se ne uklone sva vozila.
Građani mogu putem Viber broja 062 002244 prijaviti napuštena vozila koja se nalaze na javnim površinama.
Ovom akcijom, koju vodi KJKP Rad u saradnji sa MUP-om KS, nastoji se unaprijediti sigurnost svih učesnika u saobraćaju, urediti javne površine, te riješiti dugogodišnji problem."
Primijetite kako je u objavi navedeno da akciju vodi KJKP Rad. Nigdje nije naveden nikakav inspekcijski organ. "Rad" može biti izvršilac uklanjanja, ali (koliko mi je poznato) "Rad" nema inspekcijske ovlasti, tj. ovlasti za donošenje odluke da li je uklanjanje određenog zatečenog vozila zakonski opravdano. Neka me neko ispravi ako griješim.
Cijela ta vijest je pretežno pompezno i šturo napisana, te stoga i izaziva sumnju u zakonitost akcije.
Nisu ni pomenute, a kamoli pojašnjene stvari kao što su:
- kakav oblik prijave treba da bude (šta sve prijava treba da sadrži);
- kakva je odgovornost i zaštita prijavljivača;
- po kojim osnovama i po čijoj službenoj odluci se vozilo može uklonuti;
- gdje se vozila odvoze;
- koliko dugo se vozilo čuva i šta se s njim dešava nakon isteka tog roka;
- koliko koštaju uklanjanje, ležarina i povrat vozila u posjed vlasnika;
Za usporedbu, upoznajte se na nekoliko srbijanskih i na jednom hrvatskom primjeru kako je u nekim oblastima u Srbiji i u Hrvatskoj ova oblast (ne)uređena:
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... a-parkinga
https://www.magazinauto.com/uklanjanje- ... ih-vozila/
https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Ops ... la.sr.html
https://revijahak.hr/2020/06/13/komunal ... -ukloniti/
Koliko mi je poznato, niko u BiH se medijski ne bavi pravno-proceduralnom regulativom po ovom pitanju ni približno koliko je to objašnjeno u iznad navedenim primjerima.
Kopija objave:
"Jutros je počela akcija uklanjanja napuštenih i neregistrovanih vozila sa javnih i parking površina u Kantonu Sarajevo.
Procjenjuje se da ovakvih vozila u KS ima preko 1.000, a kako je rekao premijer Edin Forto akcija će trajati dok se ne uklone sva vozila.
Građani mogu putem Viber broja 062 002244 prijaviti napuštena vozila koja se nalaze na javnim površinama.
Ovom akcijom, koju vodi KJKP Rad u saradnji sa MUP-om KS, nastoji se unaprijediti sigurnost svih učesnika u saobraćaju, urediti javne površine, te riješiti dugogodišnji problem."
Primijetite kako je u objavi navedeno da akciju vodi KJKP Rad. Nigdje nije naveden nikakav inspekcijski organ. "Rad" može biti izvršilac uklanjanja, ali (koliko mi je poznato) "Rad" nema inspekcijske ovlasti, tj. ovlasti za donošenje odluke da li je uklanjanje određenog zatečenog vozila zakonski opravdano. Neka me neko ispravi ako griješim.
Cijela ta vijest je pretežno pompezno i šturo napisana, te stoga i izaziva sumnju u zakonitost akcije.
- gdje se vozila odvoze;
Za usporedbu, upoznajte se na nekoliko srbijanskih i na jednom hrvatskom primjeru kako je u nekim oblastima u Srbiji i u Hrvatskoj ova oblast (ne)uređena:
Koliko mi je poznato, niko u BiH se medijski ne bavi pravno-proceduralnom regulativom po ovom pitanju ni približno koliko je to objašnjeno u iznad navedenim primjerima.
Last edited by Hamzza on 21/05/2021 08:26, edited 3 times in total.
- madner
#234 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Ovo jedino da nas Zahiragic spasi nekom kolektivnom tuzbom. Nije fer da vlada skuplja pluseve radom.
-
mali_balon
#235 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Samo presa pa nek materi tuzi poslje....a trebalo bi neku regultivu donijeti u svezi neregistrovanih auta....porez ili taksu na neregistrovano auto....npr placas 50KM mjesecno od trenutka odjave do trenutka prodaje ili unistenja.....lupam....ma moze se svasta samo treba neko da pocne da radi svoj poso.....
- skafiskafsnjak
#236 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Ma nema ostavljanja na parkingu javnom i to je to.mali_balon wrote: ↑21/05/2021 08:16 Samo presa pa nek materi tuzi poslje....a trebalo bi neku regultivu donijeti u svezi neregistrovanih auta....pores na neregistrovano auto....npr placas 50KM mjesecno od trenutka odjave do trenutka prodaje ili unistenja.....lupam....ma moze se svasta samo treba neko da pocne da radi svoj poso.....
Plati privatni parking i nek ti stoji.
Tako je u Evropi
- animus
#237 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Što ne mogu ovih pametara sto uvijek traze neku zackoljicu da se nista ne uradi.
E pa nema vise. Sve se vozi i sve ce ici na unistenje ako se ne pojavi vlasnik. A ako se pojavi dobit će debelu kaznu.
Auto bez registarske oznake koje bez obavještenja stoji na javnom parkingu je samo gomila bespravno odloženog smeća koje ce biti sklonjeno i unisteno.
Ako misle drugacije neka traze svoja prava pa ce vidjeti sta xe dobiti.
Bravo RAD bravo Forto.
E pa nema vise. Sve se vozi i sve ce ici na unistenje ako se ne pojavi vlasnik. A ako se pojavi dobit će debelu kaznu.
Auto bez registarske oznake koje bez obavještenja stoji na javnom parkingu je samo gomila bespravno odloženog smeća koje ce biti sklonjeno i unisteno.
Ako misle drugacije neka traze svoja prava pa ce vidjeti sta xe dobiti.
Bravo RAD bravo Forto.
- madner
#238 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Sasvim logicno, kod sebe u basti ostavi 10.
-
mali_balon
#239 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Kazem, moze se svasta samo treba pocet radit svoj posao.....skafiskafsnjak wrote: ↑21/05/2021 08:16Ma nema ostavljanja na parkingu javnom i to je to.mali_balon wrote: ↑21/05/2021 08:16 Samo presa pa nek materi tuzi poslje....a trebalo bi neku regultivu donijeti u svezi neregistrovanih auta....pores na neregistrovano auto....npr placas 50KM mjesecno od trenutka odjave do trenutka prodaje ili unistenja.....lupam....ma moze se svasta samo treba neko da pocne da radi svoj poso.....
Tako je u Evropi
- Tananarive
#240 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
'svidio hamze jest se prepoi za svoju olupinu negdje parkiranu na javnoj površiniHamzza wrote: ↑21/05/2021 08:08 Taj Viber broj (062 00 22 44) je zasigurno zvanični broj, jer sam pronašao zvaničnu objavu Vlade Kantona Sarajevo (staru par dana) u vezi ove akcije:
Kopija objave:
- gdje se vozila odvoze;
- skafiskafsnjak
#241 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Ma svugdje u normalnim drzavama tako je rijeseno. Ne smije neregistrovano biti na javnom parkingu i vozdra. Vrlo jednostavno.mali_balon wrote: ↑21/05/2021 08:20Kazem, moze se svasta samo treba pocet radit svoj posao.....skafiskafsnjak wrote: ↑21/05/2021 08:16Ma nema ostavljanja na parkingu javnom i to je to.mali_balon wrote: ↑21/05/2021 08:16 Samo presa pa nek materi tuzi poslje....a trebalo bi neku regultivu donijeti u svezi neregistrovanih auta....pores na neregistrovano auto....npr placas 50KM mjesecno od trenutka odjave do trenutka prodaje ili unistenja.....lupam....ma moze se svasta samo treba neko da pocne da radi svoj poso.....
Tako je u Evropi
-
kritikos
#242 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Regulisano je i nasim zakonom.ZAKON O OSNOVIMA BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI
Član 26
(1) Zabranjeno je na putu, parking-prostoru, trotoaru i drugim saobraćajnim površinama ostavljati oštećena, dotrajala ili neregistrovana vozila, nanositi blato na put sa savremenim kolovozom ili ostavljati ili bacati otpatke ili predmete i materije koji mogu da ometaju ili ugrožavaju saobraćaj ili zagađuju okolinu.
(2) Lice koje postupi suprotno stavu (1) ovog člana snosi troškove uklanjanja vozila, otpadaka, predmeta i materija koje je ostavilo, nanijelo blato ili bacilo otpatke ili predmete na put, parking-prostor ili neku drugu saobraćajnu površinu.
-
high_volume
#243 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Ovaj član ZOBS-a i prije je omogućavao komunalcima i policiji da skloni neregistrirana vozila sa javne površine i da kazne vlasnika. Niti policija niti RAD, nisu radili svoj posao. Nekad davno, jeste komunalna služba Općine Novo Sarajevo, ali s problemom odlaganja takvih vozila.
Da bi danas Forto ovu zakonsku obavezu proglasio "akcijom", i izašao pred medije da se slika zajedno sa "paukom". Golem populizam, pregolem, kojim Forto prikriva dosadašnji slab rad, rad Vlade KS sa malo kvalitetnih rezultata.
Nije Fortino da se on osobno anažira na ovom lokalnom problemu, to rade načelnici Općina. Treba ga pitati je li bio u "akciji" i u padinskim ulicama Starog Grada, ili drugim perifernim dijelovima KS, a ne samo "u Titovoj"
Da bi danas Forto ovu zakonsku obavezu proglasio "akcijom", i izašao pred medije da se slika zajedno sa "paukom". Golem populizam, pregolem, kojim Forto prikriva dosadašnji slab rad, rad Vlade KS sa malo kvalitetnih rezultata.
Nije Fortino da se on osobno anažira na ovom lokalnom problemu, to rade načelnici Općina. Treba ga pitati je li bio u "akciji" i u padinskim ulicama Starog Grada, ili drugim perifernim dijelovima KS, a ne samo "u Titovoj"
- tramvajtrojka
#244 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
a tebe sto zulja ova akcija i na temi vlade ks si se raskukao u vezi nje i sda je trideset godina mogla imati ove akcije pa nije tako da tisu tamo , a sto se tice akcija samo u titovoj jucer sam ih vidio kako dizu aute na alipasinom i vojnickom pa tako da i ta teorija ne ulazi u periferne dijelove pada u vodu 0high_volume wrote: ↑21/05/2021 09:11 Ovaj član ZOBS-a i prije je omogućavao komunalcima i policiji da skloni neregistrirana vozila sa javne površine i da kazne vlasnika. Niti policija niti RAD, nisu radili svoj posao. Nekad davno, jeste komunalna služba Općine Novo Sarajevo, ali s problemom odlaganja takvih vozila.
Nije Fortino da se on osobno anažira na ovom lokalnom problemu, to rade načelnici Općina. Treba ga pitati je li bio u "akciji" i u padinskim ulicama Starog Grada, ili drugim perifernim dijelovima KS, a ne samo "u Titovoj"![]()
- Logovan
#245 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Pa kako god svaka čast za trud.
Eee ali treba raditi, nije to lakomali_balon wrote: ↑21/05/2021 08:16 Samo presa pa nek materi tuzi poslje....a trebalo bi neku regultivu donijeti u svezi neregistrovanih auta....porez ili taksu na neregistrovano auto....npr placas 50KM mjesecno od trenutka odjave do trenutka prodaje ili unistenja.....lupam....ma moze se svasta samo treba neko da pocne da radi svoj poso.....
Valjda se vodi evidencija koliko je vozila sklonjeno, koliko ih je ostalo, itd.
-
high_volume
#246 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
ali pasino i vojnicko nisu periferija kantona sarajevo ni grada sarajevo ali ne bitno odakle ti pametan zakljucak da mene zulja ova akcija da si pazljivije citao shvatio bi da ja prigovaram i prethodnoj vlasti zasto nisu uklanjali ovakva vozila a prigovaram ovoj vlasti sto ne uklanjaju vozila u redovnom poslu sto im treba akcija i slikanje na terenu citaj pazljivije kolega ne iskaci iz grmlja kao glupi lovac na svaki sumtramvajtrojka wrote: ↑21/05/2021 09:21a tebe sto zulja ova akcija i na temi vlade ks si se raskukao u vezi nje i sda je trideset godina mogla imati ove akcije pa nije tako da tisu tamo , a sto se tice akcija samo u titovoj jucer sam ih vidio kako dizu aute na alipasinom i vojnickom pa tako da i ta teorija ne ulazi u periferne dijelove pada u vodu 0high_volume wrote: ↑21/05/2021 09:11 Ovaj član ZOBS-a i prije je omogućavao komunalcima i policiji da skloni neregistrirana vozila sa javne površine i da kazne vlasnika. Niti policija niti RAD, nisu radili svoj posao. Nekad davno, jeste komunalna služba Općine Novo Sarajevo, ali s problemom odlaganja takvih vozila.
Nije Fortino da se on osobno anažira na ovom lokalnom problemu, to rade načelnici Općina. Treba ga pitati je li bio u "akciji" i u padinskim ulicama Starog Grada, ili drugim perifernim dijelovima KS, a ne samo "u Titovoj"![]()
![]()
- madner
#247 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Treba im akcija jer je cilj da vlasnici odklone svoja vozila i smanje posao.
- Cossack
#248 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Ljudi samo prijavljujete gdje god vidite neku neregistrovanu tuhlovinu od auta! Ima viber broj 062 00 22 44 - pošaljite sliku i približnu adresu i neka nose.
-
foxlife
#249 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
alo pravnik hoce li policija zaustaviti neregistrovano auto u saobracaju?Hamzza wrote: ↑21/05/2021 07:39 Zaključak mog izlaganja:
P.S.:
- Cossack
#250 Re: Uklanjanje neregistriranih i pokvarenih vozila sa parkinga
Ja sam prijavio preko ovog broja i odgovorili su mi uredno. Pošalji sliku vozila i adresu i sačekaj. Nemaš ih šta zvati. Broj 062 00 22 44 provjereno radi.Hamzza wrote: ↑21/05/2021 07:39 Zaključak mog izlaganja:
P.S.: