Moderator: anex

Tuzla, Sjenjak. Evo druga godina kako se gnjezde sprat niže od moje maame. Sleti i ispred njenog prozora ali ga ne možeš uslikat iz blizine, odmah šmugne. Svakodnevno se fajtaju s vranama koje zdravoj i letećoj vjetruši ne mogu ništa, osim ih nervirat. A to im je čini mi se i ciljcoek wrote: ↑03/07/2019 05:53 Jedan kolega planinar, u gradu vidio povrijeđeno (vrane ga napale) mlado sokola vjetruše. Uzeo ga i odnio na sigurnu lokaciju, gdje će se oporaviti i boraviti dok ne poleti
P.S. Nisam ni znao za tu vrstu sokola. A zovu ga još i gradski soko jer se prilagodio životu u gradu

°u° wrote: ↑25/04/2020 08:59 Zadnjih par dana u bašči nas posjećuje pupavac. Do sad ga nikad nisam vidio a ptice pratim dugo. Našem oduševljenju nikad kraja. Imam sreću da mi je bašča dalje od puta, na rubu grada i okružena brdima, a 5 minuta autom od stana. Svaki dan ručak vani i šetnja do livade i šume. Sjesti u ivo vrijeme i u poslijepodne na livadu, slušati i gledati slavuje, grmuše & CO neprocjenjivo
Koje prekrasno biće, čista egzotika. Držim foto u pripravnosti da ga pokušam snimiti. Mada sumnjam, dosta kratko je bivao na jednom mjestu
Za skoro 50 godina zivota sam pupavca vidio samo jednom, izgleda kao da nije sa ovih prostora, boje i ona cuba cudo!
Tako je i Virginia Woolf voljela ptice, pa se ubila.
dječak sa šibicama wrote: ↑19/05/2021 16:58 Ovog proljeca negdje u blizini se nastanio slavuj, u pocetku nisam znao koja je ptica pa sam ga preko apk za prepoznavanje po zvuku definisao kao common nightingdale ili slavuj, slicno i zvuci
citam, on je nocna ptica, u tome je i problem ne da nam spavatii navodno u junu prestaje pjevati a obozava nocni pjev, krene sa pjesmom oko 10 navece i ne prestaje on do ujutro
meni je sladak, negdje se zavukao u neki grm ili u krosnju, ali brate smori pjesmom
nadam se da je istina da u junu prestaje sa pjesmom, brate gori je od sabana
I ja sam je sočila, ali sam bila daleko.. Pravo lijepa.

uopste nije.
Godinama su galebovi stalni stanovnici oko Miljacke a ove godine me obradovala i čaplja koju sam svako jutro rado obilazila dok je boravila na Otoci.