Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Emiremir33

#6326 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

dječak sa šibicama wrote: 18/05/2021 20:55 Nije bitna razlika vec sto su kod nas "niski specijalci" stekli nekakav mitski status, pa je u ratu svaki ceto sa pancirom proglasen niskim specijalcem.

Dzevad Topic i ekipa se vole pohvaliti da su se tukli sa niskim specijalcima a i ne znaju da padobranci ne ratuju na asfaltu i da im je namjena nesto sasvim deseto.
To su padrobansko desantne jedinice iz Niša
Bloo
Globalna šefica

#6327 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bloo »

zigson wrote: 18/05/2021 11:02
jazzer wrote: 18/05/2021 11:01 Nije, koliko znam. Juce su neki od forumasa pokusali pisati o ovome na temi ''Telemach'' ali su postovi brisani u roku odmah.
Vjerovarno je @Bloo izbrisala :D
Not. Nije moj domen.
dječak sa šibicama

#6328 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by dječak sa šibicama »

U sustini nije bitno, samo eto faktografije radi, padobranci imaju svoju monografiju i ljude su gubili na Zemuniku i mostarskom aerodromu sto im je posao (osiguranje aerodroma) uz gubitke na Kosovu.

Imaju gubitke iz proljeca `93 na srebrenickom ratistu gdje ih je Naser nacepio, po Sarajevu oni nisu ratovali, tu su bili Suputovi ljudi iz zastitnog puka koji je osiguravao Kukanjca na Bistriku i vojnu bolnicu.
karanana

#6329 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

mislim da imaju gubitke u sarajevu 1995 na betaniji/sipu kod nikad izgradjenog medicinskog centra.
Emiremir33

#6330 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

dječak sa šibicama wrote: 18/05/2021 21:09 U sustini nije bitno, samo eto faktografije radi, padobranci imaju svoju monografiju i ljude su gubili na Zemuniku i mostarskom aerodromu sto im je posao (osiguranje aerodroma) uz gubitke na Kosovu.

Imaju gubitke iz proljeca `93 na srebrenickom ratistu gdje ih je Naser nacepio, po Sarajevu oni nisu ratovali, tu su bili Suputovi ljudi iz zastitnog puka koji je osiguravao Kukanjca na Bistriku i vojnu bolnicu.
Mislim da su bili i na našem aeredromu u osiguranju izlaska civila iz grada ,koji su mahom putovali za Bg vojnim avionima
PM72

#6331 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Niški specijalci su nadimak za pripadnike 63-će padobranske brigade JNA čija je baza bila na niškom aerodromu čiji su pripadnici bili regruti koji su dobrovoljno izrazili želju da budu njeni pripadnici i čija je obuka trajala 12 mjeseci ili tokom čitavog vojnog roka.
Nisu bili u Sarajevu a njihove jedine dvije akcije na teritoriji BiH bilo je u Čapljini aprila 1992 kada su sa nekoliko transportnih helikoptera Mi8 uspjesno izvukli oficire i vojnike iz kasarne opkoljene ZNG a druga je bila u Skelanima 1993 kada su vršili kontranapad prema snagama Nasera Orića gdje su imali nekoliko žrtava.
PM72

#6332 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

karanana wrote: 18/05/2021 21:11 mislim da imaju gubitke u sarajevu 1995 na betaniji/sipu kod nikad izgradjenog medicinskog centra.
Radi se o decembru 1993 i pripadnicima 72 brigade iz Pančeva.
Seawolf

#6333 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

karanana wrote: 18/05/2021 21:11 mislim da imaju gubitke u sarajevu 1995 na betaniji/sipu kod nikad izgradjenog medicinskog centra.
Nope .... to su bili pripadnici 72. pančevačke specijalne brigade, a ne 63. niške padobranske brigade.

Jedan odred 63. niške padobranske brigade je osiguravao sarajevski aerodrom u aprilu i maju 1992-e, nakon što je ovamo prebačen sa osiguravanja aerodroma Pleso. Tamo su klepili onaj Kikašev avion sa naoružanjem.
Seawolf

#6334 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

PM72 wrote: 18/05/2021 21:15
Tako je .... nego, je li ti sredio @trocadero vakcinisanje u Nišu :D
Emiremir33

#6335 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Imali su i udarnu Gardijsku brigadu sa Banjice mislim da oni nisu bili u Bosni i oko Sarajeva.Uspjeh im je proboj linija ZNG i zauzimanje Vukovara
madner

#6336 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by madner »

Posto je Srbija se pravila da kao ne ratuje u BiH, mogla je slati samo jedinice koje ne mora popunjavati mobilizacijom. I zato su gostovali djelovi najboljih jedinica, one su imale dovoljno ljudi ili jedinice MUPa i neke skroz ljeve paraformacije.

Sto se tice same JNA, doktrina odbrane se ispostavila kao puno bolja od napada.
tempuser

#6337 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by tempuser »

Aida_Beba wrote: 18/05/2021 17:50 Opet izvlacenje iz konteksta kako kome sta odgovara, nije poenta sta su i ko su bili, to je opste poznato, vec da su se nalazili u svakoj ulici i sokaku iz perspektive mahalaca
Nego, vidim ne popuštaš sa prozločinačkim referatima, a nikako da odgovoriš, šta konkretno Avdić i Osmica pakuju ovom imbecilu?
Da nije na snimku, da nije pucao, šta mu konkretno pakuju i šta tačno spinuju?
dječak sa šibicama

#6338 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by dječak sa šibicama »

Gardijska brigada ili tacnije proleterska gardijska mehanizovana divizija JNA je bila najjaca oklopna jedinica ali je dozivjela velike gubitke u Vukovaru, gdje se vidjela sva manjkavost strategije JNA, usli su u ulicne borbe sa oklopom. Inace je JNA imala visedecenijsku strategiju odbrane sto je i logicno, cijela drzava se spremala na neki napad uglavnom se strahovalo od Moskve to jest Varsavskog pakta, vojna industrija smjestena u brdovitu Bosnu, sva ona skrovista podzemna takodje, ali nisu imali ofanzivnu strategiju i najveca greska se ispostavila masovnost kao snaga jedinica, po rasporedu takve jedinice su trebale imati nekoliko hiljada ljudi a kad je poceo rat JNA mehanizovane jedinice su imale manjak ljudstva i za osnove stvari.

JNA je zapravo bila jedna zastarjela vojska u to vrijeme, sa gomilog naoruzanja istina ali zastarjelog, sa losom PVO bez modernih elektronskih sistema, sa preglomaznim logistickim zahtjevima, uglavnom precijenjena po efektivnoj snazi i prava je steta sto mi nismo uspjeli vise naoruzanja oteti posebno mislim na neprezaljeno skladiste na Faleticima. Ispred nosa su ga iselili i to ne JNA vec SDS teroristi, dok su kojekakvi priuceni komandanti iz Starog grada gledali sta se desava i nisu znali ni sta poduzeti.
Opcenito je prelako Srbija uzela JNa oruzje, osim Varazdinskog korpusa sve druge velike jedinice su se sa manjim ili bez problema izvlacili, od zagrebackih kasarni preko Pule, Rijeke, Splita, pa u Bosni Tuzla, Zenica, Sarajevo gdje se slilo masa oruzja iz Slovenije i Hrvatske, misljenja sam da se tu moglo nesto i osvojiti. Ali proso voz, a i nije tema.
Grunt-SA

#6339 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Grunt-SA »

Seawolf wrote: 18/05/2021 21:20
PM72 wrote: 18/05/2021 21:15
Tako je .... nego, je li ti sredio @trocadero vakcinisanje u Nišu :D
Ako ne mogne @trocadero pokusace preko bivsih pripadnika Belih vukova koje je hvalio na ovom forumu zasluzio je da mu pomognu. :lol:
Giancarlo

#6340 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Giancarlo »

90minut wrote: 18/05/2021 17:15 Uputi me na lokaciju gdje je dostupno i gdje u strogom gradu piju kafu i jedan i drugi i u koliko sati?
Buraz nece sigurno sada poslije ovoga dolaziti u centar grada i piti kafu, a tebe ako toliko interesuje, valjda su mogao od jucer saznati da ga mozes naci u toj kafani putnik odmah kod autobuske stanice u lukavici, tu ne pije jednu vec nekoliko kafa dok radi smjenu.
karanana

#6341 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

mi smo imali potpuno pogresnu/drugaciju taktiku sa kasarnama i skladistima od hrvatske. dok je strategija hrvatske bila: mozete izaci iz kasarni, dlaka vam s glave nece falit ali izlazite gologuzi, mi smo isli razmisljanjem, uz neke izuzetke: neka nose sve samo neka idu. opet naivnost jer se valjda mislilo da ce sve odnijeti u srbiju, a oni ha predju pod sds teritoriju daju oruzje i okrecu cijevi i rokaju sa tim izvucenim naoruzanjem.
Giancarlo

#6342 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Giancarlo »

dječak sa šibicama wrote: 18/05/2021 21:52 Gardijska brigada ili tacnije proleterska gardijska mehanizovana divizija JNA je bila najjaca oklopna jedinica ali je dozivjela velike gubitke u Vukovaru, gdje se vidjela sva manjkavost strategije JNA, usli su u ulicne borbe sa oklopom. Inace je JNA imala visedecenijsku strategiju odbrane sto je i logicno, cijela drzava se spremala na neki napad uglavnom se strahovalo od Moskve to jest Varsavskog pakta, vojna industrija smjestena u brdovitu Bosnu, sva ona skrovista podzemna takodje, ali nisu imali ofanzivnu strategiju i najveca greska se ispostavila masovnost kao snaga jedinica, po rasporedu takve jedinice su trebale imati nekoliko hiljada ljudi a kad je poceo rat JNA mehanizovane jedinice su imale manjak ljudstva i za osnove stvari.

JNA je zapravo bila jedna zastarjela vojska u to vrijeme, sa gomilog naoruzanja istina ali zastarjelog, sa losom PVO bez modernih elektronskih sistema, sa preglomaznim logistickim zahtjevima, uglavnom precijenjena po efektivnoj snazi i prava je steta sto mi nismo uspjeli vise naoruzanja oteti posebno mislim na neprezaljeno skladiste na Faleticima. Ispred nosa su ga iselili i to ne JNA vec SDS teroristi, dok su kojekakvi priuceni komandanti iz Starog grada gledali sta se desava i nisu znali ni sta poduzeti.
Opcenito je prelako Srbija uzela JNa oruzje, osim Varazdinskog korpusa sve druge velike jedinice su se sa manjim ili bez problema izvlacili, od zagrebackih kasarni preko Pule, Rijeke, Splita, pa u Bosni Tuzla, Zenica, Sarajevo gdje se slilo masa oruzja iz Slovenije i Hrvatske, misljenja sam da se tu moglo nesto i osvojiti. Ali proso voz, a i nije tema.
Realan post koji bih ja samo jos zacinio onom cuvenom "cetvrta vojna sila u Evropi" :D
Emiremir33

#6343 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

dječak sa šibicama wrote: 18/05/2021 21:52 Gardijska brigada ili tacnije proleterska gardijska mehanizovana divizija JNA je bila najjaca oklopna jedinica ali je dozivjela velike gubitke u Vukovaru, gdje se vidjela sva manjkavost strategije JNA, usli su u ulicne borbe sa oklopom. Inace je JNA imala visedecenijsku strategiju odbrane sto je i logicno, cijela drzava se spremala na neki napad uglavnom se strahovalo od Moskve to jest Varsavskog pakta, vojna industrija smjestena u brdovitu Bosnu, sva ona skrovista podzemna takodje, ali nisu imali ofanzivnu strategiju i najveca greska se ispostavila masovnost kao snaga jedinica, po rasporedu takve jedinice su trebale imati nekoliko hiljada ljudi a kad je poceo rat JNA mehanizovane jedinice su imale manjak ljudstva i za osnove stvari.

Bošnjaci,Hrvati ,Albanci su bježali iz brigade saznjanjem da idu u Istočnu Hrvatsku na ratište,jaran mi je zbrisao na par dana pred polazak za Vukovar .S ovim mislim na popunjenost brigade...
trocadero

#6344 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Seawolf wrote: 18/05/2021 21:20 Tako je .... nego, je li ti sredio @trocadero vakcinisanje u Nišu :D
Nisam ,al bi mogao za tebe vuče srediti vakcinu u Nišu za trišu. :D
Seawolf

#6345 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

trocadero wrote: 18/05/2021 22:31
Seawolf wrote: 18/05/2021 21:20 Tako je .... nego, je li ti sredio @trocadero vakcinisanje u Nišu :D
Nisam ,al bi mogao za tebe vuče srediti vakcinu u Nišu za trišu. :D
Hvala ti lijepo, sredio sam si to sam u Subotici prije 35 ljeta :D
djes_ba

#6346 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by djes_ba »

Pitar sa Kariba wrote: 18/05/2021 18:15 Ma jebali smo ti i te prave niske

Image
Jel se ovo sunca 'nisam ranije vido ovu sliku
@djecak sa sibicama mislim da je crvena trafika u b fazi pored autobusa ipak je nastimao. na 550 m
Cekamo strucno misljenje @Dozer
A pogledam I ja arhivu oslobodnja mjesec oktobar 92f
Kako god nozemo ku... sviratli' bolje ici na brus na kafu
hatemondays

#6347 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by hatemondays »

Odsluzio sam vojni rok u Nisu na Panteleju 86 godine , moja jedinica bataljon veze je bio prateca jedinica tzv. padobranaca. Znaci svaki put kad su mrdnuli guzove iz kasarne mi smo picili sa njima i odradjivali relejne centre i komunikaciju za njihove potrebe. Vise puta smo imali vjezbe i tako da sam poprilicno upucen u stanje te jedinice.Da ne bih tusio temu decki koji su bili na sluzenju roka u toj jedinici su uglavnom birani ako su imali neko iskustvo sa borilackim sportovima ili ako su se vec bavili padobranstvom. Koga zanima mozemo pisati na drugoj temi.
Nazalost ova tema je otvorila stare rane i tema je puna laznih profila i nadam se da je otvorila oci nekima da zlo nikad ne spava pa makar i pilo kafu sa tobom i popravljalo ti internet, opet ce to odrezati lobanju cim mu das priliku. Snajperisti sretno u buducim avanturama a sretno i kahvedzijama koji ispijaju sa kafice, sretno skijasima po Jahorini, sretno gazdama Telemaha isto vam misle samo cekaju pogodan trenutak kao sto su ga cekali i docekali.
karanana

#6348 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

znaci ova jedinica nije bila nikad profesionalnog karaktera gdje su vojnici bili karijeristi i bili u toj jedinici godinama?
i ova jedinica je bila tipa regrutovanja, uz dobre fizicke predispozicije, odsluzis godinu-dvije koliko je bio rok i odlazis?
Dimu1927

#6349 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dimu1927 »

hatemondays wrote: 19/05/2021 00:39
Nazalost ova tema je otvorila stare rane i tema je puna laznih profila i nadam se da je otvorila oci nekima da zlo nikad ne spava pa makar i pilo kafu sa tobom i popravljalo ti internet, opet ce to odrezati lobanju cim mu das priliku. Snajperisti sretno u buducim avanturama a sretno i kahvedzijama koji ispijaju sa kafice, sretno skijasima po Jahorini, sretno gazdama Telemaha isto vam misle samo cekaju pogodan trenutak kao sto su ga cekali i docekali.
kako ono ide, trebali bi se radjati sa dvije glave, kad nam jednu odrube da drugom shvatimo sta je bilo...

bojim se da su nam i dvije malo
hatemondays

#6350 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by hatemondays »

karanana wrote: 19/05/2021 00:41 znaci ova jedinica nije bila nikad profesionalnog karaktera gdje su vojnici bili karijeristi i bili u toj jedinici godinama?
i ova jedinica je bila tipa regrutovanja, uz dobre fizicke predispozicije, odsluzis godinu-dvije koliko je bio rok i odlazis?
Starjesine su samo bili prefesionalci, vojni rok od Decembra 85 je bio 12 mjeseca, prethodni je bio 15 mjeseci. Doduse njihov broj starjesina je bio puno veci posto se radilo o puku u to doba, imali su odlicnu opremu, cak i nas bataljon je tada bio poprilicno napucan tehnikom nije da je nesto falilo, vozni park je bio pun novih vozila. Obicni vojnici su samo sluzili rok i to je to. Niske pice su patile da ih neko iz tog puka povali, grad pun kasarni, izadjes navece samo vojska landara. Sa pukom smo odradili 2 velike vjeze jednu na granici sa Bugarskom , Rusi su imali vojnu vjezbu, tu smo radili radio izvidjanje i kripro njihovih signala 15 dana. Jedna od drugih je bila u klisurama kod Pirota, uz usecse njihovih planinarskih i penjackih jedinica. Obuka im je bila opasna za nas obicne prasinare ali to nije znacilo da su to sad neke posebne nindje bile u to doba. Znam da su bili zaduzeni za pracenje vozova sa Kosova na proteste u Beogradu a mi smo naravno obezbjedjevili komunikaciju. Nasa jedinica je bila oprempljena novim picgauerima sa radio relejnom opremom koju smo montirali po lokalnim cukama ( postavi antenu , upali agregat, uspostavi vezu i onda fataj se noge na novu kotu). Ja sam bio komandir za radio relejne medjustanice tj. jedinica koja je omogcavala da krajnji korisnici budu sto dalje udaljeni.Tokom vjezbi svaka medjustanica je bila obezbjedivana sa grupom od 5 vojnika iz puka, posto je komunikacija bila vitalna za obavljanje operacija tokom vjezbi.
Znam da su najboljim vojnicima poslije na kraju roka nudjeno da postanu profesionalne starjesine (podoficiri) naravno uz dodatnu obuku u Akademijama.Istu ponudu sa odbio vadeci se da sam upisao fakultet, sto je bila cinjenica ali i ta godina je bila vjecna nisam ja bio za cizme.Sorry za off....
Post Reply