Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Palmalma

#19976 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

Kikibombona wrote: 18/05/2021 18:46
Palmalma wrote: 18/05/2021 17:59
meridiyan wrote: 18/05/2021 17:55 Turski veleposlanik pozvan na razgovor :D

"Bliskoistočni problem se neće riješiti s pjenom na ustima" - rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg
Schallenberg je objasnio kako je Hamas teroristička organizacija kojoj se ne smije dopustiti nametanje pravila igre.
Austrija je problem iz avlije šutnula na Bliski istok i danas glumi borca protiv terorizma.
Kakav je problem Austrija sutnula?

Ovaj forum izgleda postaje leglo najgoreg fasizma :run:
Nije da ne znaš šta se događalo na teritoriji današnje Austrije u periodu 1939-1944? Nije fašizam valjda spomenuti fašizam.
aratet

#19977 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by aratet »

90minut wrote: 18/05/2021 20:26
aratet wrote: 18/05/2021 20:24
Haris.ba wrote: 18/05/2021 14:34

A kada npr? 48e ili 73e?
Nebitno kad, pa i juče.
Jasno je kao dan da Saudija ne miriše Muslimansko bratstvo.
Nema muslimanske zemlje koja nije pokušala i sve su poražene jer znamo kakvi su vojni lideri u takvim zemljama..
Kada su tačno pokušali?
Hamas djeluje od 1987-e godine.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19978 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

aratet wrote: 18/05/2021 20:24Jasno je kao dan da Saudija ne miriše Muslimansko bratstvo.
Saudi, Emirati, Egipat ali i Damask.

Ankara daje verbalnu i medijsku, a Doha medijsku, političku i finansijsku podršku Hamasu. Nema teorije da još neko, vrlo jak, ne čuva leđa Kataru.

Kad se bude precizno znalo ko, što-šta će biti jasnije.
ruud

#19979 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ruud »

jeza u ledja wrote: 18/05/2021 20:27
ruud wrote: 18/05/2021 20:18 Ljudi skupljaju staro zeljezo, svoje rakete, cifutske rakete... tope ih, prave 'nove' i idu ispocetka... zestoka je njihova borba.
Na koji nacin ce pravljenjem i ispucavanjem tih raketa postici to sto zele?
Ne znam ja sta oni zele.

Pretpostavljam da je svakom Palestincu preko glave svakodnevnog visedecenijskog ugnjetavanja, pa pokusavaju narusiti mir i luksuz druge strane.

Onaj ko misli da se za7e8avam na ovoj temi, ako nema sta pametnije reci nek me zaobidje.
elcaliente

#19980 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by elcaliente »

Tempo wrote: 18/05/2021 20:22
ruud wrote: 18/05/2021 20:18 Ljudi skupljaju staro zeljezo, svoje rakete, cifutske rakete... tope ih, prave 'nove' i idu ispocetka... zestoka je njihova borba.
Haj ne zajebavaj.
I vidimo koliko su uspjesne te rakete iz kucne radionice. Jedva naprave rupu na cestu a DIF ispali jednu raketu sravni 3 zgrade za zemljom. Bolje da kupili Palestinci 3 rakete koje valjaju nego ove djecije sto ispaljuju.
Palmalma

#19981 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

elcaliente wrote: 18/05/2021 20:34
Haj ne zajebavaj.
I vidimo koliko su uspjesne te rakete iz kucne radionice. Jedva naprave rupu na cestu a DIF ispali jednu raketu sravni 3 zgrade za zemljom. Bolje da kupili Palestinci 3 rakete koje valjaju nego ove djecije sto ispaljuju.

Sa teritorije koju kontroliše Izrael - vidiš slike samo koje ti oni dozvole.
Palmalma

#19982 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

Challenger_ wrote: 18/05/2021 20:32
aratet wrote: 18/05/2021 20:24Jasno je kao dan da Saudija ne miriše Muslimansko bratstvo.
Saudi, Emirati, Egipat ali i Damask.

Ankara daje verbalnu i medijsku, a Doha medijsku, političku i finansijsku podršku Hamasu. Nema teorije da još neko, vrlo jak, ne čuva leđa Kataru.

Kad se bude precizno znalo ko, što-šta će biti jasnije.
Iran
elcaliente

#19983 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by elcaliente »

Palestinaca treba biti vise strah onoga sto ce se desiti poslije ovih sadanjih sukoba.
Jevreji ce se umiriti, primirije, fokus svijeta ide na drugu stranu i onda idu lagane nocne akcije po Gazi.
Za godinu dana izgubiti ce Palestinci 50 posto sadasnje teritorije a da niko nece za to ni cuti.
Isprobana metoda.
Last edited by elcaliente on 18/05/2021 20:39, edited 1 time in total.
Bossona

#19984 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bossona »

Prkos Palestinaca. Čovjek stoji na vrhu ruševina džamije Qlebo u sjevernoj Gazi, koju je uništio Izrael, i poziva na molitvu.

Challenger_

#19985 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

Palmalma wrote: 18/05/2021 20:37Iran
Nema niti govora. Iran je na korak do reaktivacije nuklearnog sporazuma, zato, između ostalog, Netanjahu bjesni.

Ma koliko ovo zvučalo ludo, ne bi me čudilo da su i London i Vašington (ova administracija, upravo) ohrabrili Dohu da ohrabri Hamas da ugroze politički Netanjahua. Izbor drugog izraelskog premijera i regionalno jačanje ihvanija je stara agenda ove i Obamine administracije, a Londona još od 1928 godine.
jeza u ledja

#19986 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

ruud wrote: 18/05/2021 20:34
jeza u ledja wrote: 18/05/2021 20:27
Na koji nacin ce pravljenjem i ispucavanjem tih raketa postici to sto zele?
Ne znam ja sta oni zele.

Pretpostavljam da je svakom Palestincu preko glave svakodnevnog visedecenijskog ugnjetavanja, pa pokusavaju narusiti mir i luksuz druge strane.

Onaj ko misli da se za7e8avam na ovoj temi, ako nema sta pametnije reci nek me zaobidje.
Ah pa mozda si ti i najbolje odgovorio. Ispada da im je jednostavno preko glave svega i zele samo da budu trn u oku Izraelaca.

Al po kakvu cijenu. :-)

Ma mislim, Hamas se zalaze za unistenje Izraela i jevrejske drzave. Znamo koliko je to nerealno.
Tempo
ZeModerator

#19987 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Tempo »

Palmalma wrote: 18/05/2021 20:36
elcaliente wrote: 18/05/2021 20:34

Haj ne zajebavaj.

Sa teritorije koju kontroliše Izrael - vidiš slike samo koje ti oni dozvole.
Raketa je sirok pojam. Od protivgradne do tomahavka. Glup si ako mislis da su palestinske jace od protivgradnih a izraelske slabije od tomahavka.
Bossona

#19988 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bossona »

Jakšić: Razotkrivena nasilna strana izraelskog kolonijalnog projekta prema Palestincima
Jakšić kaže da su Hamasove rakete načele mit o neprobojnosti izraelskog gvozdenog štita, ali i da će masovnim ubijanjem palestinskih civila ugled Izraela u svijetu biti ozbiljno narušen.
Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić kaže da “izraelska vlada nema jasan, a još manje ostvarljiv plan šta da uradi u pojasu Gaze”.

Kaže i da je Netanyahu odbijanjem Hamasovog primirja i nastavkom granatiranja učinio jednu rizičnu kalkulaciju: “Netanyahu je svjestan da će i ova runda neprijateljstava biti završena primirjem, ali najavljuje nove borbe, pretvarajući taj konflikt u borbu za lični prestiž, u trenucima kada pokušava da minira stvaranje nove izraelske vlade za koji je mandat dobila opozicija. Netanyahu je odbio Hamasovu ponudu za primirje i najavio da će se napadi na Gazu nastaviti sve dok se ne uništi duga lista izraelskih ciljeva, što je čini mi se, jedna rizična kalkulacija.”

Jakšić kaže da su Hamasove rakete načele mit o neprobojnosti izraelskog gvozdenog štita, ali i da će Izrael ponovo ostati sve izolovaniji u svijetu, i da će nakon završetka operacija u Gazi, njegov ugled u svijetu biti ozbiljno narušen masovnim ubijanjem palestinskih civila.

Smatra da se Biden u ovom trenutku ponaša u skladu sa politikom koju je prema Izraelu vodio Donald Trump i da neće doći do blokade prodaje oružja Izraelu, koju traži dio kongresmena.

Zaključuje da je “čitava ova serija događaja koja je pokrenuta u jerusalemskom naselju Sheikh Jarrah ponovo razotkrila nasilnu stranu izraelskog kolonijalnog projekta prema Palestincima.
p206

#19989 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by p206 »

polahko u svijetu i u velikim silama dolazi do zamora i percepcije Izraela kao države koja štiti preživjele holokausta.. taj joker su ispucali.. novije generacije nemaju veze sa tim i to će se vidjeti u budućnosti

na žalost ubijenih Palestinaca to ide sporo
jeza u ledja

#19990 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

p206 wrote: 18/05/2021 20:57 polahko u svijetu i u velikim silama dolazi do zamora i percepcije Izraela kao države koja štiti preživjele holokausta.. taj joker su ispucali.. novije generacije nemaju veze sa tim i to će se vidjeti u budućnosti

Jos koju deceniju i to je to. :run: :skoljka:

Ja ne znam tacno ni sta Izraelci hoce. Ne cini mi se da vise imaju koherentne ciljeve.
sumirprimus

#19991 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Hoce pobjedu ko i svi. I teritoriju
elcaliente

#19992 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by elcaliente »

p206 wrote: 18/05/2021 20:57 polahko u svijetu i u velikim silama dolazi do zamora i percepcije Izraela kao države koja štiti preživjele holokausta.. taj joker su ispucali.. novije generacije nemaju veze sa tim i to će se vidjeti u budućnosti

Po cemu to vidis?
Ko je to velikih drzava odbio pomoci Izraelu, dati podrsku Izraelu ili staviti Izrael pod bilo kakve sankcije.
Evo Njemacka vlada je jucer dala punu podrsku Izraelu u borbi protiv palestinskog terorizma i obecala cak i pomoc Izraelu.
elcaliente

#19993 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by elcaliente »

jeza u ledja wrote: 18/05/2021 21:03

Ja ne znam tacno ni sta Izraelci hoce. Ne cini mi se da vise imaju koherentne ciljeve.
Uzeti ce citavu Palestinu i dijelove drzava sa kojim se granice.
Pokusati ce odkopati Solomonovu tvrdzavu.
jeza u ledja

#19994 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

sumirprimus wrote: 18/05/2021 21:04 Hoce pobjedu ko i svi. I teritoriju
Al koju teritoriju tacno?
p206

#19995 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by p206 »

ne znam ni ja... ali mislim da su previše zagrizli,više nego što realno mogu progutati

Gazu su zaokružili zidovima i to ne planiraju uzeti, ali Zapadna obala im je cilj
demografija će značajno uticati na stanje na terenu i nadaju se da ce svijet prihvatiti "realnost" na terenu za nekih 20 god kad se rodi cijela nova generacija Jevreja koji su doseljeni tu, a plaćaju im da imaju visok natalitet. Samo ne znam kako će ih zadržati tu bez fabrika, posla, ipak je Tel Aviv metropola za ta naselja.. Ne može se reći da to nije dobar dugoročni plan, ali mislim da letargični i nesložni Arapi sve više pokazuju glas u dijaspori na Zapadu.
sumirprimus

#19996 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

jeza u ledja wrote: 18/05/2021 21:13
sumirprimus wrote: 18/05/2021 21:04 Hoce pobjedu ko i svi. I teritoriju
Al koju teritoriju tacno?
Zapadnu obalu veci dio. Istorijski od obale do obale taj dio znaju svi. Golan da ostane i tjt.
Povrsinski sad su vise no duplo manji od bih a ima ih 9 mil.
Plus tu je i taj istorijski dio.koji svi zaboravljaju osim njih.
P.s i da arapi ne polazu pravo na ist.jerushalaim.
Last edited by sumirprimus on 18/05/2021 21:17, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#19997 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

elcaliente wrote: 18/05/2021 21:09

Uzeti ce citavu Palestinu i dijelove drzava sa kojim se granice.
Pokusati ce odkopati Solomonovu tvrdzavu.
Pa mislim, svojevremeno su drzali cijeli Sinaj i pola Libana. A i Gazu. Ne ide im onda bas najbolje. :-?

Shvatam da ima budalas koji takvo nesto sanjaju, ali govorim o cijeloj drzavi. Zato i kazem ne mislim da imaju koherentnu i konzistentnu politiku.
p206

#19998 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by p206 »

elcaliente wrote: 18/05/2021 21:07

Po cemu to vidis?
Ko je to velikih drzava odbio pomoci Izraelu, dati podrsku Izraelu ili staviti Izrael pod bilo kakve sankcije.
Evo Njemacka vlada je jucer dala punu podrsku Izraelu u borbi protiv palestinskog terorizma i obecala cak i pomoc Izraelu.
još te države vodi stara garnitura rođena poslije drugog svjetskog rata, po običaju to ide sporo ali se mijenja, i jedna Francuska je bila sila imala kolonije, Macron danas prisustvuje sastancima gdje mu Afrički predsjednici otvoreno kažu da su krivi za genocid u Ruandi, da ne žele da budu radna snaga i da vode svoju politiku.. Da ne spominjem uticaj Kine koja radi na tome da im oduzme uticaj u takvim zemljama.. Da im je sljedeća etapa da postanu i politički sila
elcaliente

#19999 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by elcaliente »

p206 wrote: 18/05/2021 21:23
elcaliente wrote: 18/05/2021 21:07

Po cemu to vidis?
još te države vodi stara garnitura rođena poslije drugog svjetskog rata, po običaju to ide sporo ali se mijenja, i jedna Francuska je bila sila imala kolonije, Macron danas prisustvuje sastancima gdje mu Afrički predsjednici otvoreno kažu da su krivi za genocid u Ruandi, da ne žele da budu radna snaga i da vode svoju politiku.. Da ne spominjem uticaj Kine koja radi na tome da im oduzme uticaj u takvim zemljama.. Da im je sljedeća etapa da postanu i politički sila
Znaci u domenu sbb kbb.
Challenger_

#20000 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Challenger_ »

jeza u ledja wrote: 18/05/2021 21:03Ja ne znam tacno ni sta Izraelci hoce. Ne cini mi se da vise imaju koherentne ciljeve.
- Još iz njihovog preddržavnog perioda imaš dva glavna toka, dvije glavne cionističke struje. Prvu, hajmo je nazvati utemeljivačku (pojedini autori je nazivaju i liberalnom frakcijom) koja je bila za podjelu Palestine na dvije države i revizionističku, kojoj pripada Netanjahu i njegov otac, koja čitavu Palestinu iz britanskog mandata, ali i Jordan, sagledava kao ekskluzivno jevrejsku državu. Odmah po formiranju države, 1948, došlo je do vojnog obračuna između vojnog krila revizionista (Irgun) i IDF-a, oko naoružanja na jednom pridošlom brodu. Irgun je poražen ali ne i revizionistička ideja. Na stranu najveći gubitnici, Palestinci, čitava dosadašnja historija Izraela se može sagledavati kao kontinuirani obračun ove dvije frakcije.

- Sada i jedni i drugi imaju revizionističku retoriku ali različite konačne ciljeve, jer je nakon nekoliko pobjeda teško sat vratiti unazad, ali oni koji su na utemeljiteljskoj ideji (dvije države) misle da politika revizionista i B. Netanjahua kao njihovog najprominentnijeg eksponenta, dugoročno ugrožava opstojnost samog Izraela. Ovakva misao je izraženija kod bogate i politički uticajnije jevrejske, sefardske i aškenaske dijaspore širom svijeta, nego u samom Izraelu.

- Obje struje su imale vjerujuće i ateiste ali religijski faktor nije toliko bio izražen kao što je to danas i iz njega se iznjedrio treći tok, koji je sav prožet mesijanskim iščekivanjima koja pobijaju racionalnu argumentaciju i prva dva aktera primorava da se drže makar status quo-a.

:arrow: LINK

Današnji Izrael liči na brod prema kome pušu tri suprotna vjetra a kormilare dva kapetana sa dva različita kursa koja se već četvrti izborni ciklus bore za premijerski mandat.

I sve to da se ne pomenu Palestinci, najveći tragičari cjelokupne priče.
Locked