Cokolada i ostali slatkisi :)
Moderator: anex
-
EliasVeskot
#3851 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Ne kontam to ograničavanje na okuse i pametovanje "kako neko može" evo ja sam izgubila okus tokom korone i jako fale moji začini, a probala sam sve i svasta i prijatelji mi znaju i donose sa svih strana...ovako bez okusa osjećam se poprili
-
moonca
#3852 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Vratit ce ti se ukus.. nadam se, brzo.....EliasVeskot wrote: ↑28/04/2021 18:52 Ne kontam to ograničavanje na okuse i pametovanje "kako neko može" evo ja sam izgubila okus tokom korone i jako fale moji začini, a probala sam sve i svasta i prijatelji mi znaju i donose sa svih strana...ovako bez okusa osjećam se poprili
... inace .. jedem hranu bez zacina( ili min).. ako negdje trebam dodati- to je curry ...ali mi godi. jer sam ja tako odlucila...
..
.
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#3853 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Holandija je jedina zemlja u Europi gdje, ako narucis dönner kebab ili chawarmu, moze na sto da dodje - sa svinjetinom (ne govorim o grckom gyrosu, tu se zna da moze biti ili ili)moonca wrote: ↑28/04/2021 18:10..To je u redu..ako izbjegavash zbog ..moguceg mijesanja hrane s svinjetinom..TouringBiker wrote: ↑28/04/2021 17:54
Prodji kraj surinamskog ili indonezijskog restorana u Holandiji pa cu te pitati... (s time da su Indonezijci u Holandiji vecinom iz grupa kineskog stanovnistva tamo, i drugih nemuslimanskih etnickih grupa - Istocni Timor i sl. Te restorane bih svakao izbjegavao zbog svinjetine
Inace, zemlja bez nacionalne kuhinje - jedinim kao nacionalnim jelom smatraju pannenkoeken - oli ti palacinke (a to je bar prisutno u dosta drugih zemalja, i svaka ih moze smatrati svojim: engleske pancakes, njemacke Pfannekuchen, austrijske Palatschinken),
-
TouringBiker
#3854 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Najavili da u Vrlici blizu Sinja belgijanci otvaraju fabriku čokolade...
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/bi ... et-1094391
Vala su mi njihove nula prema njemačkim, švicarskim ili engleskom Cadbury-ju
-
TouringBiker
#3855 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Mnogi kažu da im se nakon corone ukus promijenio, kafa npr ima ukus smeća. Protiv toga imaju određene vježbe, a pomaže i Bosnalijekov Altioks - kako za čulo mirisa, tako i okusamoonca wrote: ↑28/04/2021 19:03Vratit ce ti se ukus.. nadam se, brzo.....EliasVeskot wrote: ↑28/04/2021 18:52 Ne kontam to ograničavanje na okuse i pametovanje "kako neko može" evo ja sam izgubila okus tokom korone i jako fale moji začini, a probala sam sve i svasta i prijatelji mi znaju i donose sa svih strana...ovako bez okusa osjećam se poprili![]()
... inace .. jedem hranu bez zacina( ili min).. ako negdje trebam dodati- to je curry ...ali mi godi. jer sam ja tako odlucila...
..
.
https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdr ... ce-1090570
https://www.klix.ba/lifestyle/altioks-p ... /210219107
-
moonca
#3856 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
..Probala sam Belgijske. dosta dobre... no... zavisi kako razvijemo ukus... ako izbacis secer u svojoj ishrani.. sto je preporucljivo- nakon nekog vremena, sve te cokolade koje si nabrojao.. ce ti biti sladje od baklave...TouringBiker wrote: ↑28/04/2021 21:21 Vala su mi njihove nula prema njemačkim, švicarskim ili engleskom Cadbury-ju
-
TouringBiker
#3857 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Izbaciti secer? Nema sanse... Ja se "drogiram" cokoladom (a u mame za rucak svaki put ima kakav desert, hurmasica, cokoladni kolac i sl).moonca wrote: ↑28/04/2021 23:29..Probala sam Belgijske. dosta dobre... no... zavisi kako razvijemo ukus... ako izbacis secer u svojoj ishrani.. sto je preporucljivo- nakon nekog vremena, sve te cokolade koje si nabrojao.. ce ti biti sladje od baklave...TouringBiker wrote: ↑28/04/2021 21:21 Vala su mi njihove nula prema njemačkim, švicarskim ili engleskom Cadbury-ju. i neces ih moci jesti.. mi to kazemo -nije mi ukusna..
![]()
Stalno u potrazi za boljim cokoladama i bobama... Prijatelj mi iz Engleske salje u paketima Cadbury Flakes, jer ih nema ovdje.
Sto bi se kod nas reklo: poguzija
Za neupucene: Cadbury Chocolates otkrili su tajnu tehnologije cokolade koja se ne topi ni na visim temperaturama, tako da im ovi stapici ostaju divno prhki. U Velikoj Britaniji, kad vam natoce sladoled u kornet ili stave kugle sladoleda u casicu, zataknu po jedan ili dva Flake-a.

-
moonca
#3858 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
..TouringBiker wrote: ↑29/04/2021 14:53
Izbaciti secer? Nema sanse... Ja se "drogiram" cokoladom (a u mame za rucak svaki put ima kakav desert, hurmasica, cokoladni kolac i sl).
Stalno u potrazi za boljim cokoladama i bobama... Prijatelj mi iz Engleske salje u paketima Cadbury Flakes, jer ih nema ovdje.
Sto bi se kod nas reklo: poguzija![]()
nisam dr.... no, tvoja situacija s konzumacijom shecera je zabrinjavajuca..
. nekad su mi ove bile, najdraze.. kad je shecer bio 'normalna pojava"..

-
TouringBiker
#3859 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
U autu su uvijek 2 razne vrste Cedevita bombona, Rondo C, Tic Tac od narandze, u jednim vratima kesica Visoki C, u drugim kutijica Jahnke-ovih (ove su otkrice, Mercator). Pomaze da ne prispavas u voznji, ako se nesto zvacemoonca wrote: ↑29/04/2021 15:34..TouringBiker wrote: ↑29/04/2021 14:53
Izbaciti secer? Nema sanse... Ja se "drogiram" cokoladom (a u mame za rucak svaki put ima kakav desert, hurmasica, cokoladni kolac i sl).
Sto bi se kod nas reklo: poguzija![]()
![]()
nisam dr.... no, tvoja situacija s konzumacijom shecera je zabrinjavajuca..![]()
Jos nisam skontao neki drzac za bombone kad vozim i motor...

-
moonca
#3860 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
. vidi shecerka..
-
TouringBiker
-
moonca
#3862 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
- jednonogi_Jack
#3863 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
A ni zuba?
-
TouringBiker
#3864 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Zubi konjski, tek nedavno dobio prvi most jer se jedan nije mogao spasiti (a 55. godina). Zubar ga jedva iscupao, 3 korijenajednonogi_Jack wrote: ↑29/04/2021 20:30A ni zuba?![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3865 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Rekoh, da probam i ovo..after iftarska, ali mi nešto ne leži, previše kakaa, 56%....
Nije loš proizvod, ima čak i neki čudan after taste...
ali teško da ću ga opet kupiti...
Sreća, ostao red dorine noisette..

Nije loš proizvod, ima čak i neki čudan after taste...
Sreća, ostao red dorine noisette..

-
TouringBiker
#3866 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
"Fabrikant Ritter čokolada: kod nas je 'BIO' propao
Pokušali su ustanoviti liniju bio-čokolada, izjavio je šef Ritter Sport-a u jednom intervjuu. No ljudi su na to kazali: 'preskupo, nema dobar ukus, to je nešto za ljude u pletenim puloverima'.
Proizvođač čokolada Ritter Sport ne vidi u prodaji bio-čokolada atraktivan poslovni model. Bio je kod Ritter Sport-a 'propao', izjavio je 'Spiegel'-u Alfred Theodor Ritter, unuk utemeljitelja firme i sadašnji šef moćnog nadzornog odbora preduzeća.
Godinama je pokušavao ustanoviti bio-liniju čokolada preduzeća, sa tim gnjavio i marketinški odjel. 'Na kraju smo odustali. Ljudi su nam jednostavno rekli: Bio je preskup, nema dobar ukus, to je nešto za ljude u pletenim puloverima i Birkenstock sandalama'.
Preduzeće je saopćilo dpa agenciji da su od 2008. do 2018. imali i bio-asrotiman u ponudi. No poslovi nisu dobro tekli. Ljudima je očito bio-kvalitet kod čokolade manje važan nego kod drugih namirnica kao što je mlijeko, kazao je predstavnik za štampu preduzeća.
68-godišnji Ritter je naglasio da sa novim bio-idejama nemaju namjeru eksperimentisati. Konzekventno preorijentisanje proizvodnjeRitter Sport-a bi značilo 'da bi morati otpustiti pola zaposlenih', jer bi za toliko opala prodaja".
https://de.finance.yahoo.com/news/schok ... 37996.html
Razne "BIO", "Fair Trade" i slične budalaštine i jesu za lude ekologe, zelene i klimakterične hipije...

Pokušali su ustanoviti liniju bio-čokolada, izjavio je šef Ritter Sport-a u jednom intervjuu. No ljudi su na to kazali: 'preskupo, nema dobar ukus, to je nešto za ljude u pletenim puloverima'.
Proizvođač čokolada Ritter Sport ne vidi u prodaji bio-čokolada atraktivan poslovni model. Bio je kod Ritter Sport-a 'propao', izjavio je 'Spiegel'-u Alfred Theodor Ritter, unuk utemeljitelja firme i sadašnji šef moćnog nadzornog odbora preduzeća.
Godinama je pokušavao ustanoviti bio-liniju čokolada preduzeća, sa tim gnjavio i marketinški odjel. 'Na kraju smo odustali. Ljudi su nam jednostavno rekli: Bio je preskup, nema dobar ukus, to je nešto za ljude u pletenim puloverima i Birkenstock sandalama'.
Preduzeće je saopćilo dpa agenciji da su od 2008. do 2018. imali i bio-asrotiman u ponudi. No poslovi nisu dobro tekli. Ljudima je očito bio-kvalitet kod čokolade manje važan nego kod drugih namirnica kao što je mlijeko, kazao je predstavnik za štampu preduzeća.
68-godišnji Ritter je naglasio da sa novim bio-idejama nemaju namjeru eksperimentisati. Konzekventno preorijentisanje proizvodnjeRitter Sport-a bi značilo 'da bi morati otpustiti pola zaposlenih', jer bi za toliko opala prodaja".
Razne "BIO", "Fair Trade" i slične budalaštine i jesu za lude ekologe, zelene i klimakterične hipije...

Last edited by TouringBiker on 01/05/2021 01:51, edited 1 time in total.
-
TouringBiker
#3867 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Kod nas u Bosni je svakako sve stoput više "bio" nego kod njih na Zapadu, imalo-nemalo tu naljepnicu
- KB9
#3868 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
zlatna dzezva cokolada PREDOBRA 
- konektovan
- musicman80
#3870 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Meni je Fairtrade u redu. Fairtrade je certifikat koji omogucava kupcima da znaju da radnici na plantazama kakaa rade po odredjenim sdandardima i da nisu izrabljivani.TouringBiker wrote: ↑01/05/2021 01:42 "Fabrikant Ritter čokolada: kod nas je 'BIO' propao
![]()
- pizarro
#3871 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
pravo dobra je ova nova od ritter sporta

-
boshniak
#3872 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Gledam danas u jednom marketu Milka noisette 80g po redovnoj cijeni 1.40KM, sa druge strane došle neke Milke pred istek roka sve po 1KM, vidi se da su za neko strano tržište jer su ukusi i punjenja totalno nepoznata, i među njima stoji još milka noisette 100g. Znači da Milka neka tržišta ipak ispoštuje i sa količinom i sa kvalitetom, a nama balkancima podvali upitan kvalitet i još pored toga smanji količinu za 20% a cijene više nego na zapadnim tržištima
- konektovan
#3873 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Na heco pijaci imaš milkača od 100 g koliko hoćeš.boshniak wrote: ↑06/05/2021 17:25 Gledam danas u jednom marketu Milka noisette 80g po redovnoj cijeni 1.40KM, sa druge strane došle neke Milke pred istek roka sve po 1KM, vidi se da su za neko strano tržište jer su ukusi i punjenja totalno nepoznata, i među njima stoji još milka noisette 100g. Znači da Milka neka tržišta ipak ispoštuje i sa količinom i sa kvalitetom, a nama balkancima podvali upitan kvalitet i još pored toga smanji količinu za 20% a cijene više nego na zapadnim tržištima
- mc-twin
#3874 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Valjda je to vise opce poznato da se roba ne pravi ili generalno nije ista za sva trzista. Predpostavljam da je Hose u pitanju? On vazda ima nekih akcija s milkama... 
- konektovan
#3875 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Mislim da su te od 100 g u manjini, više dodju kao neke limited edition.