Valentin Inzko ALL ABOUT

Post Reply

Valentin Inzko zvani:

Poll ended at 08/07/2009 14:16

Bros
0
No votes
stahor
1
4%
snicla
1
4%
dzekna
2
8%
Sahbaz
4
17%
Hepek
5
21%
EU_GEN PRINCIP
4
17%
Vazda gazda
0
No votes
HVucko
0
No votes
KVISKO
7
29%

Total votes: 24

Haris.ba

#1251 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Haris.ba »

Dino34 wrote:Pogledao intervju. Čovjek je bio sasvim korektan. i u pravu je, jelte.
Prvo, zašto se očekuje da on uradi nešto?
Bošnjo bi vazda da drugi rade za njega.
Čovjek fino kaže dda smo imali više prilika na izborima.
Tu je u pravu.
U pravu je i u vezi dodika. Obični populista.
Ako stvarno nešto uradi, ovaj će ga smijeniti. Dokle god ostaje na lajanju, niko ga neće dirati.
Stvar je da je Bake ili Šefik izašao i rekao bošnjačkom puku u vojsci da vraćaju odjeću Armije BiH bio bi ne samo smijenjen brzinom svjetlosti, već bi morao azil tražiti u Turskoj.

Da je Bake održao barem na nivou kantona neki "savjetodavni" referendum u vezi nekog neustavnog zakona ne bi spavo na Poljinama, već u pritvorskoj jedinici suda.

Da je Dodik rekao da će se obratiti sudu povodom nekog pitanja, i da je Bake rekao proglašav ukidanje RS - Bake bi bio interniran u kampu u Butmiru.

A, da je Bake rekao da se pravi rezervni sastav u nekom od kantona - eto devete flote u Jadran.

Primjera je mali milion. Da je samo stvar retorike - pa hajde. Bolje da znaš šta ti misle. Ja sam zagovornik toga. Ali, nije samo do retorike.
General War wrote: Nije istinito, Alija nas nikako nije spremio za rat :D
Naravno da ima njegovoga. Ali, nije ni imao neki specijalan materijal za raditi sa njim. Gledaj nas kakvi smo.
vivaldi

#1252 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by vivaldi »

Haris.ba wrote:da je Bake rekao proglašav ukidanje RS - Bake bi bio interniran u kampu u Butmiru.
ma kakvi. bake je najmocniji bosnjak. od njegove smjene ne bi nista dobili, a kakve bi bile posljedice niko ne zna. koji ce im kurac taj rizik. evropa, a i ostatak svijeta se davi vlastitim problemima, a da sami sebi prave nove. zasta ce im to? mozes smjeniti nekoga poput lijanovica jer ce za njega guzicu poturit samo familija i par onih najbolje placenih uposlenika i tako ti likovi koji nemaju cime zatalasat
problemnatravunu

#1253 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by problemnatravunu »

Evo ga i ovde , u ugodnom ćaskanju......

General War

#1254 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by General War »

problemnatravunu wrote:Evo ga i ovde , u ugodnom ćaskanju......

Ma njemu je vrijeme da pokupi prnje i razguuli, covjek koji hladno slaze kako bi prikrio svoj nerad, jednostavno je nepotrebno gubit vrijeme na njegove beskorisne besjede.
sinuhe

#1255 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by sinuhe »

Najbolji lik u drzavi. On, Wigemark i Tanja Fajon.
sinuhe

#1256 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by sinuhe »

Misljenje Evropske komisije o BiH: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enla ... pinion.pdf
Annex X to the Dayton Peace Agreement established the Office of the international High
Representative (OHR) as the final authority on the interpretation of the civilian aspects of the
implementation of the peace agreement. The OHR has since been granted extensive powers to
decree legislation and remove public officials – known as ‘Bonn powers’ – which was last
used in 2011. Such extensive international supervision is in principle incompatible with the
sovereignty of Bosnia and Herzegovina and therefore with EU membership. A process
towards closing the OHR has been underway since 2008. Its outcome depends on a number of
conditions.
elcaliente

#1257 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by elcaliente »

Ma ako nece EU i Nato u BiH onda ce Bosanci tamo, evo Njemacka i Austrija zovu, tako da nam je svejedno.
mO k3

#1258 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by mO k3 »

OVaj jeli on danas osudio SDA ili je samo izrazio zabrinutost??
Haman2

#1259 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Haman2 »

Political kao politicari, danas jedno sutra drugo, danas osude nesto a sutra izraze zabrinutost.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1260 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Hame_ »

Valentin, 13.02.2021:

Reći ću mu i da je BiH jedina zemlja u Evropi, koja je dala Evropi jednu članicu Doma lordova u Londonu, zamjenicu u ministarstvu energetike u Norveškoj, ministricu obrazovanja u Švedskoj i ministricu pravosuđa u Austriji.

Ima naravno, i drugih uspješnih Bosanaca i Hercegovaca u svijetu. I na kraju krajeva, ne treba da se zaboravi, da je u bivšoj Jugoslaviji jedino BiH iznjedrila dva nobelovca.

Takve zemlje nema.
Moenx

#1261 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Moenx »

Valentino sretan dan
Sa malim zakasnjenjem
Nacionalniid_BOSANCI

#1262 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

VALENTIN INZKO OTVORIO DUŠU: "U ovih 10 godina nisam imao podršku za korištenje bonskih ovlaštenja, odlazim..."

Nakon što je jučer podnio novi izvještaj o Bosni i Hercegovini pred Vijećem UN-a, visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko govorio je za emisiju televizije N1 "Dan uživo".

Politika

Prije 3h Prije 2h

Image

Jučer je u UN-u detaljno pobrojao sve probleme s kojima se suočio u posljednje vrijeme, a o tome koji posebno ističe, Inzko je rekao da je “mirni razlaz” bio glavna tema.

“Bilo je i drugih tema, neke se, nažalost, ponavljaju, ali glavna tema je bila mirni razlaz i ova tvrdnja da u BiH mi ne možemo živjeti zajedno, što je neistina. U Bosni se uvijek živjelo zajedno, uvijek su bile četiri religije i Bosna je po tome bila poznata, odnosno kako se u BiH živjelo evropski i kad nije bilo Evrope. Ako u BiH ne mogu da žive zajedno, onda je i Evropa nemoguća, a mi to ne prihvatamo. To bi bio poraz za čovječanstvo“, komentarisao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH komentarisao je i to da li bi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik bio uhapšen u nekim zemljama te je istaknuo da je on rekao da bi to u nekim zemljama bilo izdajništvo.

“Pitao sam u Savjetu bezbjednosti šta bi bilo ako bi predsjednik njihove države tražio razlaz, govorio da je nemoguća zemlja i niko živ to ne može pojmiti da bi to predsjednik neke države rekao“, rekao je Inzko za N1.

Inzko o sankcijama Dodiku
Rekao je da bi iz tog razloga sankcije Dodiku mogle doći, ali da to ne očekuje od Evropske unije uskoro, ali je naveo i da sankcije kod evropske zajednice postoje, kao i da su produžene krajem marta.

“U tim sankcijama nije samo napisano kršenje Daytona nego i slabljenje Daytona i EU bi mogla o tome da se pozabavi, jer je to neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da se ratni zločinci glorificiraju, da dobiju odlikovanja i da se to vrši u Skupštini da ratni zločinci dobiju odlikovanja. U Austriji smo imali takvih zločinaca i još postoje ljudi koji smatraju da je Hitler bio OK, međutim kod nas postoji zakon. Jedna gospođa je prošle nedjelje na torti imala ispisano SS i kažnjena je. Također, jedan fudbaler ima na čarapama ispisan broj 88, a to je ‘Heil Hitler’ i on je osuđen ili, naprimjer, neki engleski historičar koji je rekao da holokausta nije bilo te je dobio tri godine zatvora“, naveo je Inzko.

Rekao je i da je jedno odlikovanje, odnosno ploča s imenom Radovana Karadžića na Palama sklonjena.

“Dodik se pokazao kao kukavica”
“Dodik se u tome pokazao kao kukavica, nije je sam sklonio, ali je jeste montirao. To je sklonila Sonja Karadžić i sada ima Skupština u Banjaluci da povuče odlikovanja i istina je da nisu poštovali rokove, a ja sam htio od Savjeta bezbjednosti da to učine. To se nije desilo, međutim oni će 9. maja o tome raspravljati“, kazao je.

Na pitanje voditeljice "Dana uživo" šta ako odbiju da poslušaju Inzka da se ukinu odlikovanja ratnim zločincima, Inzko je odgovorio da će “konkretno o tome razmišljati”. Također, kazao je i da bi u međuvremenu mogli da pošalju treći put zakon o negiranju genocida u parlamentarnu proceduru.

“Nije dobro što međunarodna zajednica žmiri, nisam zadovoljan, ali ako to još bude trajalo nedjelju, dvije, pošto se 9. maj bliži i ipak će poslanici imati o tome raspravu, sačekat ću to vrijeme. Jasna je stvar da je orden bio dodijeljen u Narodnoj skupštini. Tamo su bili svi poslanici, neki savjetnici i Narodna skupština može da napravi hrabar potez za budućnost svoje djece i da povuče da se odlikovanja ponište. Meni nije toliko važno da neko dobije kaznu nego da počne neki proces razmišljanja, da ljudi počnu da budu svjesni šta je bilo za vrijeme rata i jasno je da ne postoji kolektivna krivnja, ali što se tiče ordena, to se desilo u ime naroda u Narodnoj skupštini i treba Narodna skupština da to povuče“, komentarisao je Inzko za N1.

Zašto Inzko nije koristio bonska ovlaštenja?
Govorio je i o korištenju bonskih ovlaštenja te je rekao da je došao u našu zemlju da ispuni zadatak 5+2 i da su tamo dva uslova od kojih je jedan ispunjen, a da je drugi “pozitivna procjena situacije u BiH i potpuno ispunjavanje Daytona”. “Svi su mislili da će to za pola godine biti završeno i da će se OHR gasiti. Drugo što mi je međunarodna zajednica rekla je da je to sad vrijeme domaće odgovornosti i da se bonska ovlaštenja ne koriste. Znači, ja ovih 10 godina nisam imao podršku za korištenje bonskih ovlaštenja“, istaknuo je.

Dodao je da je jedna od država od kojih nije imao podršku bila Rusija, što se čulo i u Vijeću sigurnosti. “Moje kolege su mi rekle da, ako BiH želi da bude primljena u EU, da dobije status kandidata evropske zajednice, kako je to spojivo kad se koriste bonska ovlaštenja“, izjavio je.

Za N1 je Inzko govorio i o zakonu o negiranju genocida te je ispričao da su mnoge države ogorčene i u šoku da je moguće da se negira genocid te da je Ambasada Njemačke imala vrlo jasan stav, odnosno, kako je kazao, da se gnuša činom negiranja genocida. Pored toga, slično mu je rekao i ministar vanjskih poslova Njemačke. On je, kako je kazao, rekao da “za države koje negiraju genocid, nema mjesta u evropskoj zajednici”, što Inzku predstavlja novi uslov za članstvo u EU.

Hoće li visoki predstavnik nametnuti zakon o negiranju genocida?
Na pitanje hoće li, ako se ne desi da se u Parlamentu usvoji zakon o negiranju genocida, do 11. jula nametnuti taj zakon, Inzko je rekao: “Kad sam bio kod Srpske saborne crkve, tamo su ljudi igrali šah i tri ili četiri starija građana su došli kod mene i rekli: ‘Inzko, zašto ništa ne napraviš?’ Ja sam toga svjestan, ali treba još neko kratko vrijeme da donesemo konačnu odluku“, poručio je.

O tome kada odlazi iz naše zemlje, kazao je da misli da će to biti sredinom ove godine, odnosno u julu ili augustu, kao i da to zavisi i od Schmidta, njegovog nasljednika, ali i od Vijeća za implementaciju mira. Inzko je kazao da je Schmidt “izuzetno fin gospodin, ima iskustvo i ima i neke kvalitete koji bi donijeli nešto novo u BiH” te da njegov dolazak pozdravlja.

Upitali smo ga da prokomentariše i izjave opozicije iz RS koja kaže da su Inzko i Dodik u odličnim odnosima.
“Opozicija ako to kaže, mora donijeti dokaze. Ja jesam išao kod Dodika prije pet-šest godina, upoznao sam njegovog oca koji je iz jedne fine antifašističke porodice. Bio sam tamo, ali kasnije me zvao ‘monstrum’, ‘prostitutka', 'kriminalac’, tako da više nije bilo baze da idem tamo kod njega. On je i pokojnog Ashdowna isto zvao kriminalcem, ali jedna je stvar kad mene zove, a druga kad zove pokojnog, koji se ne može braniti. Na taj način on priča o sebi i sebi napravi najveću štetu. Vidite da nije pobijedio ni u Bijeljini ni u Banjaluci. Ljudi žele da žive nromalan život, da imaju perspektivu za budućnost, a ne da se natječu ko je veći Srbin. Jedan vladika mi je rekao da ‘ako jedan čovjek zaposli čovjeka, on je veliki Srbin“, ispričao je Inzko za N1.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/19 ... lazim.html
Nacionalniid_BOSANCI

#1263 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Trebao je odmah u startu dati otkaz na posao Visokog Predstavnika kada je vidio da EU/MZ nece stajati iza njegovih eventualnih poteza, sankcija i slicno. Nije se trebalo cekati godinama, da cijeli politicki sistem u BiH bude izsabotiran i dozivi potpuni kolaps od strane Dodika i Covica. Ovako je manje vise u toku nekoliko zadnjih godina sruseno sve pozitivno sto su drugi Visoki Predstavnici u prethodnih 20tak godina uradili, drzava BiH vracena je unazad i samo sto nije dozivjela potpuni raspad.
dzumandzic1

#1264 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dzumandzic1 »

Nacionalniid_BOSANCI wrote: 06/05/2021 00:06 Trebao je odmah u startu dati otkaz na posao Visokog Predstavnika kada je vidio da EU/MZ nece stajati iza njegovih eventualnih poteza, sankcija i slicno. Nije se trebalo cekati godinama, da cijeli politicki sistem u BiH bude izsabotiran i dozivi potpuni kolaps od strane Dodika i Covica. Ovako je manje vise u toku nekoliko zadnjih godina sruseno sve pozitivno sto su drugi Visoki Predstavnici u prethodnih 20tak godina uradili, drzava BiH vracena je unazad i samo sto nije dozivjela potpuni raspad.
Apsolutno! On nije sposoban. Treba neko ko je borben i ko ce Dodiku da kontrira.
ljiljanm

#1265 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by ljiljanm »

Nacionalniid_BOSANCI wrote: 06/05/2021 00:06 Trebao je odmah u startu dati otkaz na posao Visokog Predstavnika kada je vidio da EU/MZ nece stajati iza njegovih eventualnih poteza, sankcija i slicno. Nije se trebalo cekati godinama, da cijeli politicki sistem u BiH bude izsabotiran i dozivi potpuni kolaps od strane Dodika i Covica. Ovako je manje vise u toku nekoliko zadnjih godina sruseno sve pozitivno sto su drugi Visoki Predstavnici u prethodnih 20tak godina uradili, drzava BiH vracena je unazad i samo sto nije dozivjela potpuni raspad.
Pretpostavljam da će kao moralan čovjek sad vratiti sve plate što je primio...
musicman80

#1266 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by musicman80 »

Ti da si diplomata i da te EU posalje da budes visoki predstavnik u recimo Centralnoafrickoj Republici i da ti daju platu €15.000 mjesecno, a ti znas da nista ne mozes uraditi samostalno i da EU donosi odluke koje ti samo sprovodis, da li bi zaista odbio takvu pinudu i rekao da neces to raditi? Visoki predstavnik nista ne moze da odluci sam, nego mora postovati odluke PIC-a i OHR-a, nije on sam u lancu odlucivanja. Isto tako, ljudi kazu Ashdown bio bolji,ovo,ono. Kada je Ashdown bio visoki predstavnik, vremena su bila drugacija i sistem dejtonske BIH se tek gradio i treble su se donositi radikalne mjere, tako da je Ashdown imao vise prostora za donosenje odluka nego sto je to slucaj danas. Puno godina je proslo od dejtona i stranci ne mogu danas koristiti bonske ovlasti na isti nacin kao prije dvadeset godina. To bi onda znacilo da nista nisu postigli u BIH i indirektno, to bi znacio i njihov poraz. Oni to ne zele. Osim toga, stranci smatraju da ovdje narod dvadeset godina glasa za iste politicare i zasto bi ih oni smjenjivali kada u zemlji postoje slobodni izbori. Ima tu svega, nije sve crno-bijelo.
Droog

#1267 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Droog »

Valentin "nejaki" Inzko...
Post Reply