Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

strauss77

#126 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by strauss77 »

12wer wrote:Mnogo si zatucan.Ti si otisao u srednji vek alo bre :-)
Ne moras biti Srbin da bi dobio srpsko drzavljanstvo,shvatas ti to
:zid:
Nemoj bolan, iskrivices tu "tahtu" lupajuci ! Postedi se malo !
Pa hajde, ako sam ja zatucan, ti me "prosvetli", daj mi objasni ovaj prvi stav iz ustava te "demokratske drzave" ! Objasni mi ovo , molim te , sta znaci
b) dokaz o pripadnosti srpskom narodu (uverenje o državljanstvu roditelja ili pretka, odnosno javna isprava gde je evidentirana činjenica državljanstva Republike Srbije ukoliko su pripadnici srpskog naroda ili neki od dokumenata u kojima se to lice ili njegov predak izjasnio kao pripadnik srpskog naroda
Objasni mi, molim te !Daj mi vazecu definiciju "srpskog naroda" prema tom ustavu !
Yug

#127 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Yug »

Imas dosta drzava u EU gdje se drzavljanstvo stice dokazom o porijeklu izmedju ostalog,npr. Slovenija.
Meni je zanimljivo da dosta Bosnjaka iz BiH ima dokaze o svom djedu ili ocu da su se izjasnjavali kao Srbi ili Hrvati poslije drugog svjetskog rata jer ima je ta mogucnost bila ostavljena.Pa eto ko zeli moze na osnovu toga traziti drzavljanstvo.
Danguba

#128 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Danguba »

Yug wrote:Imas dosta drzava u EU gdje se drzavljanstvo stice dokazom o porijeklu izmedju ostalog,npr. Slovenija.
Meni je zanimljivo da dosta Bosnjaka iz BiH ima dokaze o svom djedu ili ocu da su se izjasnjavali kao Srbi ili Hrvati poslije drugog svjetskog rata jer ima je ta mogucnost bila ostavljena.Pa eto ko zeli moze na osnovu toga traziti drzavljanstvo.
Dao Bog pa i tebi takvu mogucnost ostavili da se izjasnis kako hoces samo ne onako kako bi ti volio. :oops:
Yug

#129 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Yug »

Danguba wrote:
Yug wrote:Imas dosta drzava u EU gdje se drzavljanstvo stice dokazom o porijeklu izmedju ostalog,npr. Slovenija.
Dao Bog pa i tebi takvu mogucnost ostavili da se izjasnis kako hoces samo ne onako kako bi ti volio. :oops:
Pa zato sam i napisao da im je ta opcija bila ostavljene jedina ili da se ne izjasne.Gdje si vidio u mom postu da to odobravam.To je bila diskriminacija ali i takvo vrijeme.
12wer

#130 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by 12wer »

strauss77 wrote:
Pa hajde, ako sam ja zatucan, ti me "prosvetli", daj mi objasni ovaj prvi stav iz ustava te "demokratske drzave" ! Objasni mi ovo , molim te , sta znaci
b) dokaz o pripadnosti srpskom narodu (uverenje o državljanstvu roditelja ili pretka, odnosno javna isprava gde je evidentirana činjenica državljanstva Republike Srbije ukoliko su pripadnici srpskog naroda ili neki od dokumenata u kojima se to lice ili njegov predak izjasnio kao pripadnik srpskog naroda

Decko to ne postoji u ustavu Srbije :zid:
Izvini ali slab sam sa crtanjem
strauss77

#131 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by strauss77 »

12wer wrote:
strauss77 wrote:

Decko to ne postoji u ustavu Srbije :zid:
Izvini ali slab sam sa crtanjem
Kakav jeftin trik u pokusaju zaobilaska istine! Doduse, kad moze "dezmekasti" premijer uz smjesak na najvisem nivou, Fileu provlaciti fashizam kao instituciju, sto ne bi mog'o ti ovdje kao forumas! Jedino ti ne bih oprostio ako si ti onaj "novinar" dopisnik , Kozul, sa FTVa , koji tako fino prica o "srpskim" institucijama koje su spremne za EU ! Ali ipak, hajde da se prilagodim tvom nacinu razmisljanja - "nije guzica nego prkno" - pa posto nije u ustavu fashistickog "istoka", vec u zakonu o drzavljanstvu, ipak bih te zamolio da me edukujes I objasnis mi onaj gornji citat , hocu reci clan zakona o drzavljanstvu ! Sto ce reci, pitam te, sta je "srpski" narod, I sta su odlike pripadnosti istom, a sve da bi se zadovoljili uslovi iz zakona o drzavlanstvu! Eto, unaprijed zahvalan !
strauss77

#132 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by strauss77 »

Gdje mi nestade "prosvetitelj" ??
Lord Nosonja

#133 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Lord Nosonja »

Ovo me baš interesuje dakle srbi iz BiH bez problema srpski pasoš koliko sam skonto.
E sad šta ako je supružnik bošnjak/inja i djeca mogu li po jednom osnovu dobiti pasoš?
Lincoln-Burrows

#134 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Lincoln-Burrows »

Lord Nosonja wrote: 02/05/2021 12:23 Ovo me baš interesuje dakle srbi iz BiH bez problema srpski pasoš koliko sam skonto.
E sad šta ako je supružnik bošnjak/inja i djeca mogu li po jednom osnovu dobiti pasoš?
Djeca mogu sigurno.
Lord Nosonja

#135 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Lord Nosonja »

Lincoln-Burrows wrote: 02/05/2021 16:23
Lord Nosonja wrote: 02/05/2021 12:23 Ovo me baš interesuje dakle srbi iz BiH bez problema srpski pasoš koliko sam skonto.
Djeca mogu sigurno.
Tako sam i mislio
Novi_Nick

#136 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Novi_Nick »

Marilyn wrote: 20/06/2011 13:58
Izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu (koji je donet 2004.
godine) usvojenim na sednici skupštine Srbije 24.09.2007. godine data je
mogućnost svim pripadnicima srpskog naroda koji nemaju prebivalište u Srbiji
da dobiju srpsko državljanstvo, pod uslovom da su stariji od 18 godina i da im
nije oduzeta poslovna sposobnost. Uz zahtev za sticanje državljanstva
neophodno je podneti i pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojom državom.
Posebnu pogodnost predstavlja činjenica da dobijanje državljanstva Srbije po
ovom osnovu nije uslovljeno prethodnim otpustom iz stranog državljanstva.
znači, izjasniš se kao Srbin, podnesš tu izjavu i to je to :roll:
Samo ti se kaze, ne moras se ni izjasniti kao Srbin, ako ti Srbija odobri Srpsko/Srbijansko Drzavljanstvo automatski si i pripadnik Srpskog Naroda i Srpske Nacije.

Ako imas 2 Drzavljanstva neke 2 Drzave onda si pripadnik obadva Naroda i obadvije Nacije tih Drzava.
Novi_Nick

#137 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Novi_Nick »

amrica wrote: 20/06/2011 13:53 Prije 91. yu pasos je mogao gotovo svugdje :) Obrnuto nego do donedavno za bh pasos, prije su trebale vize samo za pr zemalja, donedavno :run:

Ne znam da li je bio i jedan "prolazniji" od njega :?:
Ako ti se ne svidja Drzavljanstvo tvog Naroda i Nacije i tvoje Drzave Bosne i Hercegovine, najbolje da ga se odreknes i uzmes sebi necije tudje drzavljanstvo, odnosno neke druge Drzave. Nije sve u parama, neko voli i cuva svoju drzavu i drzavljanstvo bez obzira kakvo je ali je maticno njegovo.
konami666

#138 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by konami666 »

Novi_Nick wrote: 02/05/2021 21:36
amrica wrote: 20/06/2011 13:53 Prije 91. yu pasos je mogao gotovo svugdje :) Obrnuto nego do donedavno za bh pasos, prije su trebale vize samo za pr zemalja, donedavno :run:

Ne znam da li je bio i jedan "prolazniji" od njega :?:
Ako ti se ne svidja Drzavljanstvo tvog Naroda i Nacije i tvoje Drzave Bosne i Hercegovine, najbolje da ga se odreknes i uzmes sebi necije tudje drzavljanstvo, odnosno neke druge Drzave. Nije sve u parama, neko voli i cuva svoju drzavu i drzavljanstvo bez obzira kakvo je ali je maticno njegovo.
De nas stručnjak prosvijetli i objasni nam kako se to odriče državljanstva Bosne i uzima državljanstvo neke druge zemlje? Znaci poderes pasos banan...Bosne, odeš u ambasadu njemačke i uzmeš njemačko jel? Dobaciš sa vrata “ja bi jedan crveni njemački pasos bitte”.

E moj liče, da se tako mijenjaju državljanstva u Bosni ne bi živjelo 2 miliona ljudi nego 2 hiljade max. Niko skoro ne bi zadržao onaj pasos sa nekakvim ofirnim zvjezdicama nego bi uzeli onaj sa američkim ili njemačkim orlom. Stara izreka kaže budala živi gdje je rodjen a pametan gdje mu je bolje. A ti sad napuni tanjir patriotizmom pa se fino napucaj sa somunom.
kiligonzales

#139 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by kiligonzales »

Vise sam za ukidanje dvojnog drzavljanstva. Prostor ex. yu bih tretirao kao jednu drzavu, u kojoj svi pojedinci bi trebali mogli zivjeti i raditi bez ikakvog zakonskog uslovljavanja jer mnogi imaju izmjesano porijeklo i uslozene porodicne veze. To bi otvorilo i drugacije poslovne mogucnosti nego do sada.

Primjerice roditelji su mi rodjeni van BIH, ja u BIH, ali zakonski ne mogu ostvariti duzi boravak od 90 dana u djedovini, mozes recimo ali za to ti je nuzan stalan posao. Da ne govorim da je procedura za dobijanje posla itekako uslovljena mnogo cime od prijave boravka, osiguranja, potvrdama o nekaznjavanju, nostrifikacijom diplome, ugovorom sa zajmodavcom i td.

Previse pravila za nesto sto se moglo daleko lakse primjeniti na prostor ex.yu. Niko od ex. Jugoslovena ne treba da stekne time drzavljanstvo, ni pravo glasa u nekoj od drzava, ali promjene kriterija na koji gledamo jedni druge bi trebale da uproste procedure i olaksaju zivote ljudima. Ovako radi politike gradjani zemalja ispastaju. Evo primjerice ako neko je rodjen u BIH, a roditelji na Kosovu, ne moze radi vize otici na Kosovo ni kad je smrtni slucaj u njegovoj porodici.
Post Reply