tamaricaaa wrote: ↑29/04/2021 22:03
Hakiz wrote: ↑29/04/2021 21:00
sherbett wrote: ↑29/04/2021 18:17
Pa nismo zivotinje
Ipak jesmo.
Ali:
Jedina smo vrsta koja kontroliše nagone.
Jedina smo vrsta koja ima psihijatrijske ustanove, jedina smo vrsta koja ubija, muči, ponižava itd pripadnike sopstvene vrste iz razloga koji nisu egzistencijalna potreba.
Zaključak: Za sve se plati neka cijena. Pa i za to što "nismo životinje".
Ne znam otkud ta prica, to je gradivo iz osnovne.
Mi smo vrsta koja ima psihu, pa otuda i ustanove za nju. To o ubijanju, pa eto, jasno si nas odvojio od zivotinja.
Da li neki ljudi imaju, necu reci mozak, ponasanje zivotinja?! Ima takvih sigurno, nagoni su odgovor.
Htio sam reći da to busanje u prsa i ponosno izjavljivanje da nismo životinje dolazi uz veliku cijenu.
Pa se i ne treba previše ponositi.
Uostalom, mnoge bolesti i epidemije, pa sada korona, su pokazale da je prirodi, toj glupoj, neinteligentnoj prirodi koja nema ni kompjutere, ni nuklearne rakete, koja nema ništa, čak ni u boga ne vjeruje, je potrebno nekoliko mikrona da sav taj naš razum, inteligenciju, kulturu, umjetnost, vojnu silu, filozofiju itd naprosto izbriše iz postojanja. Zauvijek.
Sada smo se uspaničili zbog virusa koji nema više od 5 % smrtnosti. Šta kada se sutra pojavi virus koji se širi brzinom korone, mutira brzinom korone, a ima smrtnost Ebole?
Bilo je u prošlosti sličnih virusa, a nismo imali zdravstvene sisteme, nisu postojale bolnice, antibiotici itd. Ali, nismo imali ni avione pa su se te bolesti sporo širile, i kada ubiju lokalno stanovništvo umru sa stanovništvom jer nema više nikoga da ih prenese drugima.
E, kada se pojavi opet takav virus, tada ćemo vidjeti koliko će nam pomoći to što nismo životinje.
U svakom slučaju, da se vratim na temu, bez životinjskog čovjeka nema ni seksa, pa ni gubljenja nevinosti.
Iste nagone, da prežive (jedu, bježe od opasnosti, kriju se od vremenskih neprilika itd) i da produže vrstu (seks) imaju i crv i svinja i čovjek.
Nagon za preživljavanjem i nagon za produženjem vrste nisu odluke razuma nego nagoni, nešto šta radimo ne zat ošto smo o tome razmišljali pa odlučili da to uradimo nego nešto šta smo uradili jer smo osjetil, nagon, da zadovoljimo taj poriv ili potrebu.
A to znači, da nismo životinje, ne bi ni postojali.
Treba se ponostiti time što smo životinje.
Naročito u seksu.