sanolbansonwood wrote: ↑12/04/2021 20:25
Zdravo svima, planiram se baviti online prodajom, istražila sam dosta o vrstama slanja, pošiljkama i poštarinama, ali eto imam još neke nedoumice oko slanja pouzećem putem bh pošte, pa ako se neko također bavi i šalje ovim putem i voljan mi je pomoći, puno bi mi pomoglo
Mene zanima proces slanja pouzećem, je li to otkupna pošiljka kad računam na kalkulatoru cijena na stranici bh pošte (ovo malo glupo što pitam, al moram ne zamjerite hahah), pošto planiram prodavati stvari male kilaže, je li bolje slati kao pismo ili paket što se tiče cijene poštarine? Koliko dana obično treba da pošijka bude isporučena i da li primalac tokom preuzimanja pošiljke plaća proviziju pošti?
Hvala unaprijed
Slanje paketa
-----------------
- Moraš popuniti neka 2 formulara za slanje otkupnine (smor živi)
- Što se tiče dostave sve zavidi od lokacije i u kojem selu kupac živi (meni je znalo 4-5 dana da putuje do kupca)
- Obavezno uključi sa povratnicom (da imaš tracking broj da znaš gdje je paket)
- Ako te poštar ne nađe na adresi, ostavlja ti žuti papir pa ti moraš po pare u svoju poštu
- Koliko se sjećam moraš ti uračunati poštarinu u cijeni otkupnine
- Poštar donosi... ima ga nema ga kući... tebe pegla gdje mi je roba
Brza pošta
https://www.posta.ba/bhp/wp-content/upl ... 170717.pdf
-------------
- 1 papir popuniš (uzmeš unaprijed formulara i barkodova)
- Imaš tracking kod (kupac zna gdje roba, ti znaš gdje je roba)
- Zovneš njih, dođe kurir pred zgradu/kuću da preuzme a njemu opet kurir dostavi (zove ga na mobitel)
- 10 KM je slanje do 10kg sa otkupninom (8 KM bez otkupnine)
- Primalac plaća poštarinu direktno njima a tebi vraća otkupninu
- Traže broj lične karte kad ti dostavljaju novac (ali ne brini - do sad nisu nikoga ganjali oni anam oni ubhlehaši)
- Odmah sutra osoba prima (ako je u RS-u onda +1 dan dok pošte razmjene paket i pare) - ima i više opcija (D+2 itd.. ako je veća kilaža)
Slanje paketa vs Brza pošta
----------------------------------
- 5-6 KM vs 10 KM...
- 100x više rahatluka nego smaranje sa slanjem samo paketa
Kao što neko reče, najbolje da ti uplate na račun a ti onda šalješ praaavo jeftino.