Parking senzori
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Travnički Noćni Šetač
#26 Re: Parking senzori
Pa rekao sam već... radili odlično po svim vremenskim uslovima ... potrebno je postaviti na tačno određena mjesta i povezati sa rikverc svjetlom... to je sva nauka...
- Travnički Noćni Šetač
#27 Re: Parking senzori
Isto...tempuser wrote:Na dva auta prije 7-8 godina instalirao one neke sa ebaya bez displeja, tad bili cca 40 KM/komplet. Montaza vise nego jednostavna, dobijes burgiju da izbusis rupe, + na rikverc svjetlo, masu gdje ti je zodno, sve ostalo pratis crtez i konektore. Za jedan auto nisam morao skidati branik, na drugom sam morao. Jedni su ofarbani u boju auta (samo ne smije bezbojni lak) i dan danas rade ko sat. Ne znam zasto bi dao 250 KM kod Komela.
- Travnički Noćni Šetač
#28 Re: Parking senzori
Tačno... jedino mogu eventualno pogrešno raditi ako se rupe "odokativno" izbuše umjesto na mjestima koja je proizvođač označio sa unutrašnje strane karambolke...un1ted wrote: Apsolutno netacno. Na tri automobila u porodici ugrađeni isti senzori koji komel naplacuje 250KM, a na piku 50KM. Rade bez problema, u bilo koje godisnje doba.
Prvo je ugradjeno kod komela, ostala dva kod elektricara, gdje sam ih ja sam ofarbao.
- supercali
#29 Re: Parking senzori
A kako ugraditi i naprijed i nazad?
- problemnatravunu
#30 Re: Parking senzori
Ovake slicne prijatelj kupio, sam ugradio, rade bez greske!un1ted wrote:Provjereni selleri
https://www.ebay.com/itm/Parking-4-Sens ... Sw93ZashXF
https://www.ebay.com/itm/4-Parking-Sens ... SwGUBaQgDV
Kad skontam koliko se skupo papreno naplaćuju na novom autu, tu je zarada samo takva
- seoBIH
#31 Re: Parking senzori
Koja je korist od prednjih senzora? Ne kontam 
-
condy
#32 Re: Parking senzori
Zavisi od auta i zavisi od vozaca. Zenama su sigurno korisni, vjeruj miseoBIH wrote:Koja je korist od prednjih senzora? Ne kontam
Ima vozila koji su naprijed dugacki i siroki kao audi a6 ili merc E, i onih koji nisu najbolje pregledni kao C5, i onda su ti senzori dobra stvar kod parkiranja u uzem prostoru, okretanju i sl. Ili ako imas neku manju prepreku naprijed odma uz vozilo koju ne vidis iz auta kad se parkiras, neki kamen, nizi stubic jos po noci...danas covjek zakaci taj stubic jer ga nije vidio...pogotovo su korisni oni bocni senzori ispod blatobrana, iako malo vozila ima ove bocne, samo novija. Uglavnom, dobrom vozacu nisu potrebni ali nisu bez koristi kad ih imas jer nekad imas situacija da ne mozes neke stvari vidjeti iz auta a oni ce reagovati. Kao kad pjesak izleti iznenada pozadi oni zapiste a ti nisi vidio.
- seoBIH
#33 Re: Parking senzori
Meni zadnji senzori stede vrijeme, a i sigurnije mi je parkirati, jer je nepregledno nazad. Za senzore naprijed nikada nisam ni pomislio, osim mozda kod visokih ivicnjaka.
- Travnički Noćni Šetač
#34 Re: Parking senzori
Odlično objašnjeno... Mondeo serijski ima i naprijed i nazad, i mislim da su pravi pogodak jer je dosta dugačko vozilo, te pomažu upravo kod manjih prepreka koje se ne vide od haube...condy wrote:Zavisi od auta i zavisi od vozaca. Zenama su sigurno korisni, vjeruj miseoBIH wrote:Koja je korist od prednjih senzora? Ne kontam![]()
Ima vozila koji su naprijed dugacki i siroki kao audi a6 ili merc E, i onih koji nisu najbolje pregledni kao C5, i onda su ti senzori dobra stvar kod parkiranja u uzem prostoru, okretanju i sl. Ili ako imas neku manju prepreku naprijed odma uz vozilo koju ne vidis iz auta kad se parkiras, neki kamen, nizi stubic jos po noci...danas covjek zakaci taj stubic jer ga nije vidio...pogotovo su korisni oni bocni senzori ispod blatobrana, iako malo vozila ima ove bocne, samo novija. Uglavnom, dobrom vozacu nisu potrebni ali nisu bez koristi kad ih imas jer nekad imas situacija da ne mozes neke stvari vidjeti iz auta a oni ce reagovati. Kao kad pjesak izleti iznenada pozadi oni zapiste a ti nisi vidio.
Inače fabrički prednji senzori se automatski uključuju zajedno sa zadnjima, a automtski se i ugase kad auto dostigne određenu brzinu tako da nema nikakvih dodatnih obaveza tipa uključi/isključi ...
- mayab
#35 Re: Parking senzori
Senzori, pogotovo zadnji su odlična stvar, a ovi za naknadnu ugradnju su uz to i baš povoljni, tako da se auto industrija ne može "vaditi" na neku skupoću , što ih serijski ne ugrađuje.....čak naprotiv, auto industriji su doplate za fabričke senzore extra extra extra profit 
- nagibSA
#36 Re: Parking senzori
Kontam i ja ugraditi parking senzore (zadnje). Postoje li neke osjetne razlike izmedju ovih kjeftinijih kineza i tipa Valeo i sl, velika je razlika u cijeni.
Kod koga to raditi, gdje kupiti i koje, bilo bi dobro da taj vec ima sve sto treba, samo da platim na kraju.
Dovoljna mi je samo zvucna indikacija, da se sto manje petlja sa kablovima.
Citroën C4 II.
Kod koga to raditi, gdje kupiti i koje, bilo bi dobro da taj vec ima sve sto treba, samo da platim na kraju.
Citroën C4 II.
-
vozackii
#37 Re: Parking senzori
Imas te kineske da biras koji god do 20km kad ti narucujes sam sebi a ovi iz radnje za iste naplacuju 100km. Predlazem ti prvo to.nagibSA wrote: ↑24/04/2021 16:31 Kontam i ja ugraditi parking senzore (zadnje). Postoje li neke osjetne razlike izmedju ovih kjeftinijih kineza i tipa Valeo i sl, velika je razlika u cijeni.
Citroën C4 II.
Drugo bitan je raspored rupa najbolje nadji kako je fabricki kod tvog auta ako sam radis. A svaki ti elektricar to moze povezati, cuo sam za nekakve u nedjaricima. Ad elektrika cini mi se možeš tu kupit i ugradit.
-
tempuser
#38 Re: Parking senzori
Najteže je precizno obilježiti i izbušusiti rupe i ako se za to mora skidati branik. Ako imaš imalo smisla za majstorisanje možeš sam ugraditi, a sva elekktrika se završava da nađeš nađeš "+" od rikverc svjetla, masu bilo gdje i spojiš napajanje. Sve ostalo bukvalno spajaš po brojevima i simbolima i fiksiraš duplofanom koji je već zaljepljen. Za bušenje rupa dobiješ krunicu.vozackii wrote: ↑24/04/2021 16:39Imas te kineske da biras koji god do 20km kad ti narucujes sam sebi a ovi iz radnje za iste naplacuju 100km. Predlazem ti prvo to.nagibSA wrote: ↑24/04/2021 16:31 Kontam i ja ugraditi parking senzore (zadnje). Postoje li neke osjetne razlike izmedju ovih kjeftinijih kineza i tipa Valeo i sl, velika je razlika u cijeni.
Citroën C4 II.
Drugo bitan je raspored rupa najbolje nadji kako je fabricki kod tvog auta ako sam radis. A svaki ti elektricar to moze povezati, cuo sam za nekakve u nedjaricima. Ad elektrika cini mi se možeš tu kupit i ugradit.
- nagibSA
#39 Re: Parking senzori
Ugradnja je 50KM, ne bih se zezao, nemam vremena. Mora se skidati branik, a rupe mislim da ima obiljezeno fabricki.
Narucio sam Valeo senzore zadnje, samo sa loudspeaker-om,postaviti ga nazad negdje gdje ne smeta , nema razvlacenja kablova.
Narucio sam Valeo senzore zadnje, samo sa loudspeaker-om,postaviti ga nazad negdje gdje ne smeta , nema razvlacenja kablova.