European Superleague
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- almirony
#626 Re: European Superleague
Odavno su ovi klubovi, pa i drugi prerasli svoje nacionalne, da ne govorim lokalne okvire. Pogledajte omjer navijaca na nacionalnom nivou i u svijetu. Lokalnim navijacima nije smetalo kad su kapitalisti pravili transfere, ulazili u dugove, nego su trazili vise i vise, niti im je smetalo sto se Azijati slomise da dodju do karte i placaju dresove po 100 USD, e pa jebi ga. Moraju se tolike ulozene pare nekako i vratiti, a lokalno i nacionalno trziste to ne moze. Sve ima svoju cijenu. Nek se sad prebace na Millwall, Sienu itd, locu po pubovima i pricaju stare price.
I ja sam stari kenjac, pa mi ovo sve skupa ne mirise, niti cu to posebno nesto pratiti, ali ovo je jednostavno neminovnost u danasnjem vremenu globalizma, kapitala i bilo je samo pitanje kad ce se desiti. Ocigledno je Covid ovo ubrzao i narocito rigidnost UEFE prema klubovima koji generisu najveci profit.
I uopste ne sumnjam da ce ovaj projekat generisati ogromnu kolicinu love.
I ja sam stari kenjac, pa mi ovo sve skupa ne mirise, niti cu to posebno nesto pratiti, ali ovo je jednostavno neminovnost u danasnjem vremenu globalizma, kapitala i bilo je samo pitanje kad ce se desiti. Ocigledno je Covid ovo ubrzao i narocito rigidnost UEFE prema klubovima koji generisu najveci profit.
I uopste ne sumnjam da ce ovaj projekat generisati ogromnu kolicinu love.
- alijagoro
#627 Re: European Superleague
E jbg sad,pa oni sto su u prvim redovima recimo u baseballu ne prate,vec bleje okolo,toliko o ljubavi prema sportu.kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:25 Ja silom prilika cesto idem u Ameriku i garantujem da nisam vidio naciju koja vise voli sport. To sto kada vide nekog u drugom dresu, a odmah ga ne namontiraju u glavu po mogucnosti da su bar desetorostruko brojniji ne znaci da nemaju pojma o sportu.
-
palermo
#628 Re: European Superleague
Vjerujem li ???? pa ja kad bi u svom životu, a prešao sam 50 godina birao pet događaja koja najviše pamtim i u kojim sam osjetio onaj potpuni iskreni izliv emocija, najmanje bi dva bila sa utakmica.........ne vidim kakve veze ima bijeli brijeg sa ovim sto rekohkakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:42 Esencija nepatvorene emocije????!!!!! Je li ti stvarno vjerujes u to. Pa bolan ne smijemo evo 30 godina pod Bijeli brijeg a cuvari duha fudbala se nijednom rijecju oglasili o tome.
-
kakabanja213
#629 Re: European Superleague
Cuj oko para frka, nije moguce. A ovdje sve neki romanticari, cuvari neprikosnovenog evropskog duha i evropskih vrijednosti.Herr Flick wrote: ↑19/04/2021 22:42Kako ne razumijes,frka je oko love,uefa ce izgubiit milione i milione na raznim sponzorima,tv pravima.itd.drugim rjecima gledanost ce past drasticno a samim tim ce se smanjit i dotok euricakakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:30Ja koliko sam shvatio oni bi zeljeli da igraju domace lige ali nisu rekli da ih moraju igrati. A ovi iz UEFE sy ih odmah docekali na noz. Cak sam prrocitao da bi naredne 23 godisbje davali po 430 miliona eura za razvoh fudbala sto je 160 miliona vise od oniga sto UEFA izdvaja.
Ja stvarno ne vidim sto se he digla tolika frka.
-
Crvena Tifoza
#630 Re: European Superleague
Ovo kao NFLRaigor Stonehoof wrote: ↑19/04/2021 22:30 Super League referees will be equipped with a microphone to explain ALL their decisions to the fans in a completely transparent way.
eto, haj lazi ako smijes
![]()
- jeza u ledja
#631 Re: European Superleague
Ne znam jesam li rekao da "tu nema sporta", i sta to uopste znaci, ali americke sportske lige su za mene obicna plasticna karina. Mozes zamjeniti logo ili dresove bilo kojeg tima, sve bi bilo isto. A kako i nece kad klubovi mjenjaju gradove kao carape.Haris.ba wrote: ↑19/04/2021 22:02U Americi su timovi privatni, veoma cesto u vlasnistvu pojedinca /familije. Imaju veoma zanimljiv sistem izgradnje stadiona/dvorana. Veoma cesto su to drzavni objekti. Pa se zna desiti da tim ode iz grada koji mu ne napravi novi stadion.jeza u ledja wrote: ↑19/04/2021 21:50 Inace sport u Americi je jedna velika karina za prikupljanje para. To velikoj vecini Amerikanaca uopste ne predstavlja problem. Mislim da i ovi vlasnici jednostavno nemaju taj cip u glavi da skontaju da Evropa ne razmislja isto. I jos da dodam, u americkim ligama struktura je totalno drukcija od ovog sto Superliga predlaze. Klubovi su samo fransize lige, postoje granice u platama i sistem raspodjele igraca. Ovi bi Anjeliji, Perezi i Glejzeri americki sistem, ali bez tih restrikcija.
Odlazak na utakmice je poskup. Zna biti porodicni izlet gdje se ide na ice, pice, provod.
Da nema tu sporta nije istina. Da nema fanaticnih navijaca nije istina. Ali, sve ima poslovnu stranu.
Malo karikiram ali tako je.
U sustini i UCL je sve vise pocinjala da lici na to.
-
kakabanja213
#632 Re: European Superleague
Je li ti mislis da y prvom redu bilo kojeg sporta sjede znalci ili oni koji imaju para. I kakve veze prvi red ima sa ljubavlju o sportu.alijagoro wrote: ↑19/04/2021 22:44E jbg sad,pa oni sto su u prvim redovima recimo u baseballu ne prate,vec bleje okolo,toliko o ljubavi prema sportu.kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:25 Ja silom prilika cesto idem u Ameriku i garantujem da nisam vidio naciju koja vise voli sport. To sto kada vide nekog u drugom dresu, a odmah ga ne namontiraju u glavu po mogucnosti da su bar desetorostruko brojniji ne znaci da nemaju pojma o sportu.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#633 Re: European Superleague
Nakon evropske SL slijede južnoamerička, azijska i ostale.
-
Benjo34
#634 Re: European Superleague
Zabranis transfere prema ovim ekipama, za 5 godina imaš ligu igrača koji ništa ne znače u igračkom svijetu osim da igraju za klubove koji su nekad bili prestiž. Postat ce liga Harlem Globetrotersa
Što se tiče ovog, osim toga što je glupo da osnivači ne mogu ispast, glupa mi je i činjenica da često imas te okršaje velikih. Ta sama borba kroz Ligu Prvaka, do knock out faze, neizvjesnost, nepredvidivost rasporeda.. I mogucnost da mali dobiju velike je nešto što je ovu igru cinilo posebnom.. Sad vec.. Meh
Što se tiče ovog, osim toga što je glupo da osnivači ne mogu ispast, glupa mi je i činjenica da često imas te okršaje velikih. Ta sama borba kroz Ligu Prvaka, do knock out faze, neizvjesnost, nepredvidivost rasporeda.. I mogucnost da mali dobiju velike je nešto što je ovu igru cinilo posebnom.. Sad vec.. Meh
- uglavnomja
#635 Re: European Superleague
mojih nekolikopalermo wrote: ↑19/04/2021 22:45Vjerujem li ???? pa ja kad bi u svom životu, a prešao sam 50 godina birao pet događaja koja najviše pamtim i u kojim sam osjetio onaj potpuni iskreni izliv emocija, najmanje bi dva bila sa utakmica.........ne vidim kakve veze ima bijeli brijeg sa ovim sto rekohkakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:42 Esencija nepatvorene emocije????!!!!! Je li ti stvarno vjerujes u to. Pa bolan ne smijemo evo 30 godina pod Bijeli brijeg a cuvari duha fudbala se nijednom rijecju oglasili o tome.
bosna sampion europe
zeljo zijanio od videotona
pobjede yu u kosraci, zlata na sp, oi, ep ...
i naravno: ljudi, pa je li to moguce ...
da ne pricam o lokalnim utakmicama bosna - partizan, jugoplastika, ...
jos su se utakmice na radiju susale
Last edited by uglavnomja on 19/04/2021 22:59, edited 1 time in total.
-
kakabanja213
#636 Re: European Superleague
Imam osjecaj sa brania fudbal koii je osmislila UEFA. A superliga ti nece smetati da ponovo osjwtis taj izljev emocija.palermo wrote: ↑19/04/2021 22:45Vjerujem li ???? pa ja kad bi u svom životu, a prešao sam 50 godina birao pet događaja koja najviše pamtim i u kojim sam osjetio onaj potpuni iskreni izliv emocija, najmanje bi dva bila sa utakmica.........ne vidim kakve veze ima bijeli brijeg sa ovim sto rekohkakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:42 Esencija nepatvorene emocije????!!!!! Je li ti stvarno vjerujes u to. Pa bolan ne smijemo evo 30 godina pod Bijeli brijeg a cuvari duha fudbala se nijednom rijecju oglasili o tome.
- alijagoro
#637 Re: European Superleague
Poenta je da ljudi ne prate sport a valjda bi trebali,posto ti rece da Amerikanci vole opasno sportove.kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:49Je li ti mislis da y prvom redu bilo kojeg sporta sjede znalci ili oni koji imaju para. I kakve veze prvi red ima sa ljubavlju o sportu.alijagoro wrote: ↑19/04/2021 22:44E jbg sad,pa oni sto su u prvim redovima recimo u baseballu ne prate,vec bleje okolo,toliko o ljubavi prema sportu.kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:25 Ja silom prilika cesto idem u Ameriku i garantujem da nisam vidio naciju koja vise voli sport. To sto kada vide nekog u drugom dresu, a odmah ga ne namontiraju u glavu po mogucnosti da su bar desetorostruko brojniji ne znaci da nemaju pojma o sportu.
-
kakabanja213
#638 Re: European Superleague
Jok eto Bosanci vole sport. Zato su nam prepuni stadioni navijaca i tereni igraca.alijagoro wrote: ↑19/04/2021 22:58Poenta je da ljudi ne prate sport a valjda bi trebali,posto ti rece da Amerikanci vole opasno sportove.kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:49Je li ti mislis da y prvom redu bilo kojeg sporta sjede znalci ili oni koji imaju para. I kakve veze prvi red ima sa ljubavlju o sportu.
- xoklix
#639 Re: European Superleague
Apsolutno ne podržavam.
Kakav imperativ igranja će imati klubovi iz manjih zemalja? Bez Europe našu ligu možeš komotno ugasiti...
Kakav imperativ igranja će imati klubovi iz manjih zemalja? Bez Europe našu ligu možeš komotno ugasiti...
- jeza u ledja
#640 Re: European Superleague
UEFA osmislila na zahtjeve istih ovih klubova.kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:56Imam osjecaj sa brania fudbal koii je osmislila UEFA. A superliga ti nece smetati da ponovo osjwtis taj izljev emocija.palermo wrote: ↑19/04/2021 22:45Vjerujem li ???? pa ja kad bi u svom životu, a prešao sam 50 godina birao pet događaja koja najviše pamtim i u kojim sam osjetio onaj potpuni iskreni izliv emocija, najmanje bi dva bila sa utakmica.........ne vidim kakve veze ima bijeli brijeg sa ovim sto rekohkakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:42 Esencija nepatvorene emocije????!!!!! Je li ti stvarno vjerujes u to. Pa bolan ne smijemo evo 30 godina pod Bijeli brijeg a cuvari duha fudbala se nijednom rijecju oglasili o tome.
-
palermo
#641 Re: European Superleague
pa uefa je osmislila fudbal u kojem je velež igrao sa Derby County (kad Duško dade četvrti gol iz penala kakav je to bio haos)....sa Borusijom (kako smo se hvatali za glavu kada Sema promaši penal)....Sarajevo protiv Hamburga(kada hrubesh dade tri gola, a Paja Pašić pružio životnu partiju).....Želje protiv Univerzitate (kako je stadio eksplodirao kada Nikić dade gol)......kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:56
Imam osjecaj sa brania fudbal koii je osmislila UEFA. A superliga ti nece smetati da ponovo osjwtis taj izljev emocija.
al u pravu si, superliga mi neće smetati.......uvijek se može okrenuti kanal na tv....
- Logovan
#642 Re: European Superleague
Evo lopte za SL

- Muhamed Đakmić
#643 Re: European Superleague
I mene vrati ova tema na forum, nakon dugo vremena.
Nisam nešto previše protiv ovoga, meni je Superliga svakako već dugo prisutna. Ovo je zapravo samo rezultat onoga što je UEFA godinama stvarala, postoji jasan put kojim je sve to išlo. Od raspada Sovjetskog saveza i Jugoslavije, uvođenja pretkola i reformisanja Kupa šampiona u Ligu prvaka, te Bosmanovog pravila i ukidanja ograničenja broja stranih igrača kao konačnog sloma nekakve srednje klase fudbala kao spone između elite i ovog donjeg sloja.
Oni su vjerovatno mogli pokušati sa ovim i prije 30 godina i tada im je UEFA napravila prvi ustupak pa ih je efektivno time i napravila ovakvima. Da su se tada odvojili, kada je bilo drastično manje novca u fudbalu, lakše bi bilo uspostaviti neki paralelni sistem koji bi ih s vremenom i sustigao i bacio u opskurnost.
Ne može se nikad evropski fudbal porediti sa NBA ligom i NFL-om koje su zasnovane na potpuno drugačijim osnovama od početka bez nekakve tradicije kao jedne od temeljnih vrijednosti, bez socijalne komponente koja je formirala evropske klubove. Mada, danas je malo iluzorno pričati o radničkim klubovima, nacionalnim klubovima i sličnom, to je ostalo samo još do neke mjere u ligama poput naše.
Gore sam rekao da me ovo ne pogađa previše, i stvarno ne pogađa. Od ovog elitnog fudbala sam se s godinama potpuno svjesno ili nesvjesno otuđio. Pogledam pokoju utakmicu, ali onako konzumeristički, ne pobuđuje nikakve značajnije emocije. Nekad se štimao cijeli dan, raspored prema tome. Sad vidiš gdje je otišlo kad objave onu listu utakmica, derbiji za vikend, i imaš priliku da gledaš od 12 popodne do 12 naveče derbi za derbijem. A u suštini više vremena provedeš na mobitelu, ne zanima te.
Jedino što s merakom i dalje gledam je domaće prvenstvo. Nekako si vezan za to, znaš dublju pozadinu klubova, znaš ko šta radi dobro, a ko loše. Nemam nekakav argument što je tako, ali tako je. Neki dan sam uživao u utakmici Mladost - Tuzla City kao u rijetko čemu ove sezone. Također Široki - Velež.
Ne znam, ko fudbal gleda isključivo radi samog kvalitetnog fudbala, ovo će pratiti. Ko traži nekakvu dublju poveznicu, svjesno ili nesvjesno (kod mene je to nesvjesno jer ne znam koji je razlog) pratit će nešto sa čim se može poistovijetiti.
Sviđa mi se ono što su pisali palermo u svakom postu i Lakat Jebić, o tom da je fudbal postao biznis i pseudonauka. Sve je svedeno na nekakvu skoro fabričku proizvodnju, i treneri i izjave i naročito igrači, stilovi igre. Nema nikakvih izuzetaka od pravila, prije utakmice znaš da će ovi da se brane sa dva bloka, ovi da imaju 65-70% posjeda, to veze više sa životom nema.
Nadrobih svega, predugo je ovo, ali da se složim još sa ježom u leđa, ovo će fudbal usmjeriti negdje, ili tamo odakle mu nema povratka, ili u postepeno ozdravljenje.
Nisam nešto previše protiv ovoga, meni je Superliga svakako već dugo prisutna. Ovo je zapravo samo rezultat onoga što je UEFA godinama stvarala, postoji jasan put kojim je sve to išlo. Od raspada Sovjetskog saveza i Jugoslavije, uvođenja pretkola i reformisanja Kupa šampiona u Ligu prvaka, te Bosmanovog pravila i ukidanja ograničenja broja stranih igrača kao konačnog sloma nekakve srednje klase fudbala kao spone između elite i ovog donjeg sloja.
Oni su vjerovatno mogli pokušati sa ovim i prije 30 godina i tada im je UEFA napravila prvi ustupak pa ih je efektivno time i napravila ovakvima. Da su se tada odvojili, kada je bilo drastično manje novca u fudbalu, lakše bi bilo uspostaviti neki paralelni sistem koji bi ih s vremenom i sustigao i bacio u opskurnost.
Ne može se nikad evropski fudbal porediti sa NBA ligom i NFL-om koje su zasnovane na potpuno drugačijim osnovama od početka bez nekakve tradicije kao jedne od temeljnih vrijednosti, bez socijalne komponente koja je formirala evropske klubove. Mada, danas je malo iluzorno pričati o radničkim klubovima, nacionalnim klubovima i sličnom, to je ostalo samo još do neke mjere u ligama poput naše.
Gore sam rekao da me ovo ne pogađa previše, i stvarno ne pogađa. Od ovog elitnog fudbala sam se s godinama potpuno svjesno ili nesvjesno otuđio. Pogledam pokoju utakmicu, ali onako konzumeristički, ne pobuđuje nikakve značajnije emocije. Nekad se štimao cijeli dan, raspored prema tome. Sad vidiš gdje je otišlo kad objave onu listu utakmica, derbiji za vikend, i imaš priliku da gledaš od 12 popodne do 12 naveče derbi za derbijem. A u suštini više vremena provedeš na mobitelu, ne zanima te.
Jedino što s merakom i dalje gledam je domaće prvenstvo. Nekako si vezan za to, znaš dublju pozadinu klubova, znaš ko šta radi dobro, a ko loše. Nemam nekakav argument što je tako, ali tako je. Neki dan sam uživao u utakmici Mladost - Tuzla City kao u rijetko čemu ove sezone. Također Široki - Velež.
Ne znam, ko fudbal gleda isključivo radi samog kvalitetnog fudbala, ovo će pratiti. Ko traži nekakvu dublju poveznicu, svjesno ili nesvjesno (kod mene je to nesvjesno jer ne znam koji je razlog) pratit će nešto sa čim se može poistovijetiti.
Sviđa mi se ono što su pisali palermo u svakom postu i Lakat Jebić, o tom da je fudbal postao biznis i pseudonauka. Sve je svedeno na nekakvu skoro fabričku proizvodnju, i treneri i izjave i naročito igrači, stilovi igre. Nema nikakvih izuzetaka od pravila, prije utakmice znaš da će ovi da se brane sa dva bloka, ovi da imaju 65-70% posjeda, to veze više sa životom nema.
Nadrobih svega, predugo je ovo, ali da se složim još sa ježom u leđa, ovo će fudbal usmjeriti negdje, ili tamo odakle mu nema povratka, ili u postepeno ozdravljenje.
- Humljanin
#644 Re: European Superleague
Kako misliš da ne možeš? Ko ti brani?kakabanja213 wrote: ↑19/04/2021 22:42 Esencija nepatvorene emocije????!!!!! Je li ti stvarno vjerujes u to. Pa bolan ne smijemo evo 30 godina pod Bijeli brijeg a cuvari duha fudbala se nijednom rijecju oglasili o tome.
- Rockefeller
#645 Re: European Superleague
Mene ova Superliga apsolutno ne zanima.
- dale cooper
#646 Re: European Superleague
Fudbal je odavno postao samo još jedan biznis i industrija gdje se troše i bacaju besramno velike količine novca. Ja već duži niz godina
ne gledam aktivno, tek tu i tamo po neka utakmica, malo se više zainteresujem kada su svjetski i evropski kupovi sa nacionalnim reprezentacijama
u pitanju. U suštini i današnja UEFA/FIFA i ovih 12 klubova što osnivaju super ligu su isti kurac samo drugo pakovanje.
ne gledam aktivno, tek tu i tamo po neka utakmica, malo se više zainteresujem kada su svjetski i evropski kupovi sa nacionalnim reprezentacijama
u pitanju. U suštini i današnja UEFA/FIFA i ovih 12 klubova što osnivaju super ligu su isti kurac samo drugo pakovanje.
- Riddle
#647 Re: European Superleague
Nisam bas mnogo reakcija upratio danas, ali onu koju jesam je mislim daleko najbitnija, bar sto se tice engleskih klubova. Kad ti se jebena vlada umijesa u pricu, kaze da ce uciniti sve da do ovog odvajanja ne dodje, kad vlasnike klubova nazove "temporary custodians", kad kaze da ako fudbalske institucije ne mogu rijesiti problem, oni ce... Pisi propalo. Zakoni su malo drugaciji na tom ostrvu nego u SAD naprimjer. Tu je Parlament bog i batina i bice kako oni kazu. Tako da sto se mene tice, ovaj pokusaj odvajanja je zavrsen i cak sta vise, moze sve kuluminirati nekim pozitivnim ishodom, nadam se reformama za koje se fanovi dugo zalazu.
- studeni76
#648 Re: European Superleague
Muhamed Đakmić wrote: ↑19/04/2021 23:39 I mene vrati ova tema na forum, nakon dugo vremena.
Bravo, isti sam ti.
I sad subotom popodne vise volim izac i gledat svoj klub u trecoj ligi (barem iza ograde) nego ove neke derbije. A nekad se znalo na papir pisat kad ce se sta gledat. Haman godine, sta li
- studeni76
#649 Re: European Superleague
Godinama je Uefa najjaca drzava na svijetu. Savezi su mogli raditi sta su htjeli al drzava se nije smjela mijesati. E sad je haman dosao vakat da ce Uefi biti potrebna bas pomoc te drzave i politike da sacuvaju svoj status. Sto bi se reklo "doce maca na vratanca".Riddle wrote: ↑20/04/2021 00:00 Nisam bas mnogo reakcija upratio danas, ali onu koju jesam je mislim daleko najbitnija, bar sto se tice engleskih klubova. Kad ti se jebena vlada umijesa u pricu, kaze da ce uciniti sve da do ovog odvajanja ne dodje, kad vlasnike klubova nazove "temporary custodians", kad kaze da ako fudbalske institucije ne mogu rijesiti problem, oni ce... Pisi propalo. Zakoni su malo drugaciji na tom ostrvu nego u SAD naprimjer. Tu je Parlament bog i batina i bice kako oni kazu. Tako da sto se mene tice, ovaj pokusaj odvajanja je zavrsen i cak sta vise, moze sve kuluminirati nekim pozitivnim ishodom, nadam se reformama za koje se fanovi dugo zalazu.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#650 Re: European Superleague
Ni mene.
*Ko prenosi, imaš link?