European Superleague

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Podržavate li formiranje Super Lige

Da
34
16%
Ne
150
69%
Svejedno mi je
32
15%

Total votes: 216

Better Man

#126 Re: European Superleague

Post by Better Man »

deogest wrote: 19/04/2021 02:52 Sad dosta toga ima smisla, ostanak Prila na klupi, Liverpoolu i Juventusu se sad yebe da li ce uci u top 4 ili ne.

Barcelona nije dala official izjavu jer je klub u vlasnistvu navijaca i svaki veci projekat moraju odobriti sociosi.

I jedna stvar nije jasna nikako: kako moze FIFA i UEFA da kazni igrace tipa da ne igraju za repku ako je klub donio tu odluku bez njihovog pristanka? Mislim ko njih pita uopste? Ti si pod ugovorom i moras da radis sta ti se nalaze, za to i dobijes platu. Ovo pravno a ni moralno ne pije vodu, suplja.

Ja licno mislim da je ovo samo pocetak cisto da odyebu UEFU i FIFU i da ce kasnije kako godine budu odmicale postati takmicenje koje je upravo slicno Ligi Prvaka gdje ce se svake godine pridruzivati ostali klubovi, prvaci drzava u citavoj Europi.

Takodjer, kakvi to igraci bi pristali igrat u toj krnjoj LP? Drugim rijecima, jel stvarno misle ovi iz PSG da ce im MBappe i Neymar produziti ugovor i igrati s Burnlyem i takvim kluboima polufinale Lige Prvaka sljedece godine?
Ja prvi ne bih nikad pratio tu super ligu. To je za mene smrt za nogomet, odnosno ta liga je samo za bogate i povlaštene i tu nema one istinske nogometne draži. Podržavam da FIFA, UEFA i nacionalni savezi klubove koji osnuju super ligu trajno izbaci iz svih takmičenja i zabrani igračima igranje za reprezentaciju. Tako mnogi igrači kad vide će imati više štete nego koristi, neće pristati da budu u takvoj super ligi.
Herr Flick

#127 Re: European Superleague

Post by Herr Flick »

Romanista 101% wrote: 19/04/2021 07:27 Ko stoji iza ovoga? Mislim, sponzori i to. Otkud im tolike pare koje obecavaju klubovima?

Americka banka JP Morgan sa 5 milijardi dolara
Haris.ba

#128 Re: European Superleague

Post by Haris.ba »

nosara wrote: 19/04/2021 08:29 Kosarka je drugo, lijevi sport.

Sistem je stvorio superklubove, sistem ih moze i razjebat. Ne odmah, ali za par godina.

Povlasten polozaj vise ne bi imali, naprotiv. A i publika bi se ohladila. Samo ih izbacit iz nacionalnih prvenstava i to je to. Ende
Kosarka je isti biznis ko i fudbal. Isto dvorane i stadioni, isto fanaticni navijaci, isto tv prava. Kosarka u Evropi ovo sve isto prosla.

Izbacit iz nacionalnih prvenstava?

Englezi su prije 30 godina odvojili se od engleskog fudbalskog saveza i napravili svoju domacu superligu. To je premijerliga. Oni idu gdje je lova. Ako im superliga da vise love, moze citava liga preci kod njih.

A da ne pricam zabraniti nesta prema nacionalnim timovima.

Nije Uefa Bogom dana. I to se moze rasformirati. A moze se i drugi sistem uspostaviti.
Better Man

#129 Re: European Superleague

Post by Better Man »

°u° wrote: 19/04/2021 08:32
nosara wrote: 19/04/2021 07:57 Izbacit iz sistema, potpuno. Zabranit transfere prema i od, nagradni fond ls i le podebljat naustrb ustede jer ovi nece imat povlasteni polozaj. Uvest sistem ravnopravnosti, svako moze igrati sa svakim u evropskim takmicenjima. To bi podiglo interes nenormalno.

Zabranit igranje igraca iz superklubova za reprezentacije. Sponzorima koji tu ligu sponzorisu blokirati sva ostala takmicenja.

Bilo bi jos svasta, ko ce se svega sjetiti.

Pa neka igraju u Aziji.
Kako zabraniti tranfere, pomoću kojih trikova? Na osnovu koje love podebljat nagradni fond?
Zamislit njemačku reprezentaciju bez igrača Bayerna, Borusije. Špansku bez igrača iz top ekipa. Francusku bez Mbapea i Co...
Čuj zabranit sponzorima? Ko ba?
Nije to Sjeverna Koreja bolan
Za sve ima načina. prvo, svakom igraču koji želi da igra u klubu iz super lige doživotna zabrana da može igrati za bilo koji klub pod okriljem FIFE i UEFE, zabrana doživotna da igra za reprezentaciju i doživotna zabrana da može imati bilo kakvu sportsku funkciju u klubovima pod okriljem FIFE i UEFE. Sponzorima zabraniti da mogu imati bilo kakav ugovor sa FIFOM i UEFOM, nacionalnim savezima i klubovima.
Last edited by Better Man on 19/04/2021 08:44, edited 1 time in total.
°u°

#130 Re: European Superleague

Post by °u° »

palermo wrote: 19/04/2021 08:24 ja već par godina ne pratim nešto posebno Ligu prvaka, naprosto mi je postala dosadna. U smislu da se izgubio onaj takmičarski duh što sport čini sportom.Tako da mi je prilično svejedno, hoće li ovako ili onako. Al dobro, to je samo moj pogled, vjerujem da ima dosta onih koji samo prate ligu prvaka, meni se svakakao čini da je ovo neka vrsta TV lige, u kojoj su navijači prilično sporedna stvar.

Kada govorimo o poređenju sa NBA ligom, čini mi se da tu postoji mali problem. NBA je vrh jednog sistema, imate univerzitetsku košarku i NBA kao vrh toga sistema. U slučaju super lige, ne vidim na koji se sistem oslanjaju ovi klubovi. UEFA i FIFA imaju prilično elemenata da im zagorčaju život. Bez nacionalnih liga nekako mi je prilično mutno kako može ova liga preživjeti. Kao kuća bez temelja.
Mada , kako se društvo kreće, i kako se životi pretvaraju u samo u posmatranje života drugih putem mas-medija, nije uopšte nemoguće da i ovaj projekat uspije. Mislim, uspio je i jedan Big brother pa zašto ne bi i ovo.Jes da neće imati mnogo veze sa pravom prirodom sporta, ali to je svakako manje bitno
Pa ova super liga bi bila vrh sistema. Sve ostale svjetske lige bi bile temelj i baza za te ultrabogate ekipe. Baš kao i do sad. Sve što vrijedi igra u najjačim ekipama liga petice. Ostali sanjaju i treniraju da tu dođu.
Svaki klinjo ovog svijeta koji pimpla loptu, đe god bio, sanja da igra za Real, Barcu, ManU, Liverpool.... Milioni momaka treniraju da bi postigli da zaigraju u nekoj od najjačih liga, sanjaju da s terena slušaju himnu lige prvaka pred 80.000 gledalaca i milionima pred tv.

Lova danas određuje sve, biznis, politiku i sve ostalo
nosara

#131 Re: European Superleague

Post by nosara »

Sve se moze. Oni su krovna institucija. Mogu sta hoce. Barem dok ovi ne uspostave paralelni sistem, a za to treba vremena i puno vise od 5 milijardi.

Kad potpisujes ugovor s firmom, moze li firma stavit klauzulu da ne mozes preci u konkurentsku firmu neko vrijeme nakon isteka ugovora, inace placas sve sto je u tebe ulozeno, plus interes? Naravno. Tako isto i ovo.

Sve se moze.
palermo

#132 Re: European Superleague

Post by palermo »

Haris.ba wrote: 19/04/2021 08:39
nosara wrote: 19/04/2021 08:29 Kosarka je drugo, lijevi sport.

Sistem je stvorio superklubove, sistem ih moze i razjebat. Ne odmah, ali za par godina.

Povlasten polozaj vise ne bi imali, naprotiv. A i publika bi se ohladila. Samo ih izbacit iz nacionalnih prvenstava i to je to. Ende
Kosarka je isti biznis ko i fudbal. Isto dvorane i stadioni, isto fanaticni navijaci, isto tv prava. Kosarka u Evropi ovo sve isto prosla.

Izbacit iz nacionalnih prvenstava?

Englezi su prije 30 godina odvojili se od engleskog fudbalskog saveza i napravili svoju domacu superligu. To je premijerliga. Oni idu gdje je lova. Ako im superliga da vise love, moze citava liga preci kod njih.

A da ne pricam zabraniti nesta prema nacionalnim timovima.

Nije Uefa Bogim dana. I to se moze rasformirati. A moze se i drugi sistem uspostaviti.
Ima smisla sve što pišeš, ali čini mi se da ipak malo potcjenjuješ moć UEFE odnosno moć fudbala kao globalne igre. Suviše ovdje značajnih igrača ostaje van igre da bi se neko toga tako lako odrekao. Kad kažem značajnih, ne mislim samo na UEFU ili FIFU kao institucije. Nacionalni savezi, bogati klubovi koji nisu dio ove priče, čitav jedan sistem zapravo......tako da meni uopšte nije nemoguće da se razviju dva različita sporta. Pravila će biti ista, ali ciljevi i doživljaj samoga sporta će biti drugačiji.
°u°

#133 Re: European Superleague

Post by °u° »

Better Man wrote: 19/04/2021 08:43
°u° wrote: 19/04/2021 08:32
nosara wrote: 19/04/2021 07:57 Izbacit iz sistema, potpuno. Zabranit transfere prema i od, nagradni fond ls i le podebljat naustrb ustede jer ovi nece imat povlasteni polozaj. Uvest sistem ravnopravnosti, svako moze igrati sa svakim u evropskim takmicenjima. To bi podiglo interes nenormalno.

Zabranit igranje igraca iz superklubova za reprezentacije. Sponzorima koji tu ligu sponzorisu blokirati sva ostala takmicenja.

Bilo bi jos svasta, ko ce se svega sjetiti.

Pa neka igraju u Aziji.
Kako zabraniti tranfere, pomoću kojih trikova? Na osnovu koje love podebljat nagradni fond?
Zamislit njemačku reprezentaciju bez igrača Bayerna, Borusije. Špansku bez igrača iz top ekipa. Francusku bez Mbapea i Co...
Čuj zabranit sponzorima? Ko ba?
Nije to Sjeverna Koreja bolan
Za sve ima načina. prvo, svakom igraču koji želi da igra u klubu iz super lige doživotna zbrana da može igrati za bilo koji klub pod okriljem FIFE i UEFE, zabrana doživotna da igra za reprezentaciju i doživotna zabrana da može imati bilop kakvu sportsku funkciju u klubovima pod okriljem FIFE i UEFE. Sponzorima zabraniti da mogu imati bilo kakav ugovor sa FIFOM i UEFOM, nacionalnim savezima i klubovima.
Ko ba da zabrani sponzorima? Kim Jong-un? :lol:

Sva takmičenja bez najboljih igrača svijeta mogu dudlat. Uzmi najbolje igrače iz reprezentacija sa zadnjih takmičenja svijeta, samo one koji igraju u top ekioama, i izbaci ih. Pa onda skontaj šta će ostat FIFA i UEFA.
A pitaj bilo kojeg igrača da bira između igranja za reprezentaciju i nekom takmičenju bez love vs ponuđenih miliona... :roll:
nosara

#134 Re: European Superleague

Post by nosara »

Najveca sega je da neki balkanac brani ovo.

Rodjen na Dorcolu ili Buca potoku, od rodjenja navija za Barselonu ili Mancester, rodila ga majka izuzetnog. :-)
palermo

#135 Re: European Superleague

Post by palermo »

°u° wrote: 19/04/2021 08:43
palermo wrote: 19/04/2021 08:24 ja već par godina ne pratim nešto posebno Ligu prvaka, naprosto mi je postala dosadna. U smislu da se izgubio onaj takmičarski duh što sport čini sportom.Tako da mi je prilično svejedno, hoće li ovako ili onako. Al dobro, to je samo moj pogled, vjerujem da ima dosta onih koji samo prate ligu prvaka, meni se svakakao čini da je ovo neka vrsta TV lige, u kojoj su navijači prilično sporedna stvar.

Kada govorimo o poređenju sa NBA ligom, čini mi se da tu postoji mali problem. NBA je vrh jednog sistema, imate univerzitetsku košarku i NBA kao vrh toga sistema. U slučaju super lige, ne vidim na koji se sistem oslanjaju ovi klubovi. UEFA i FIFA imaju prilično elemenata da im zagorčaju život. Bez nacionalnih liga nekako mi je prilično mutno kako može ova liga preživjeti. Kao kuća bez temelja.
Mada , kako se društvo kreće, i kako se životi pretvaraju u samo u posmatranje života drugih putem mas-medija, nije uopšte nemoguće da i ovaj projekat uspije. Mislim, uspio je i jedan Big brother pa zašto ne bi i ovo.Jes da neće imati mnogo veze sa pravom prirodom sporta, ali to je svakako manje bitno
Pa ova super liga bi bila vrh sistema. Sve ostale svjetske lige bi bile temelj i baza za te ultrabogate ekipe. Baš kao i do sad. Sve što vrijedi igra u najjačim ekipama liga petice. Ostali sanjaju i treniraju da tu dođu.
Svaki klinjo ovog svijeta koji pimpla loptu, đe god bio, sanja da igra za Real, Barcu, ManU, Liverpool.... Milioni momaka treniraju da bi postigli da zaigraju u nekoj od najjačih liga, sanjaju da s terena slušaju himnu lige prvaka pred 80.000 gledalaca i milionima pred tv.

Lova danas određuje sve, biznis, politiku i sve ostalo
Pa nije to baš tako. U americi je u sistem ugrađeno da je univerzitetska košarka stepenica kao NBA....i to nije slučaj samo u košarci. Praktički čitav njihov sport je na tome temeljen. Dakle, imaš prohodnost, a univerziteti znaju svoju ulogu u svemu tome.

Nisam ja baš uvjeren da se tako nešto može uglaviti u sistem ovdje i da će netko dobrovoljno pristati na ulogu baze za ove ultrabogate. Mislim, vidjet ćemo
Mate_Miso_Kovac

#136 Re: European Superleague

Post by Mate_Miso_Kovac »

Totenham, Arsenal, Junajted, Milan krema ojropskog fudbala. Jebale im američke pare mamu :izet:
nosara

#137 Re: European Superleague

Post by nosara »

Samo izbrisat iz baze. Nema klubova, nema igraca, nema sponzora koji ih filuju... Delete.

Nastavit s ovim normalnim na malo drugacijim osnovama, bez privilegija, jer je to dovelo do ovog.
mousstapha

#138 Re: European Superleague

Post by mousstapha »

Ideja superlige se vec dugo vremena razradjuje. U korespodenciji koja je iscurila sa aferom Football Leaks moglo se vidjeti da ovo dolazi. A prakticno je neizbjezno zbog kolicine novca koja se generise. Ne treba zaboraviti da je UEFA upravo pod ovim pritiskom mijenjala format evropskih takmicenja i omogucila direktno ucesce klubovima iz lige petice na ustrb manjih klubova i liga. Prijetnja da igraci nece moci igrati za reprezentacije nije nikakav rizik za klubove. Oni to i prizeljkuju. Tesko je reci sta je ustvari ovdje kompromis. Siguran sam da UEFA-i najteze pada sto se njih izbacuje iz ovog projekta.

A sto se tice ostalih klubova, vjerujem da su tu Bayern, PSG i Dortmund. PSG vjerovatno ne zeli da budu javno prikazani u ovom prvom saopstenju, mozda se boje da im ne sjebu zavrsnicu lige prvaka sad kad su jedan od favorita za osvajanje. Njemci klasicno vole odvagati, sacekati, ali je sigurno da je Superliga interes Bayernova rukovodstva.

Bice zanimljivo pratiti dalji razvoj. Ovo jeste ogromna vijest, prosto nisam ocekivao da su spremni vec u ovom trenutku izaci sa ovako konkretnim planovima.
palermo

#139 Re: European Superleague

Post by palermo »

°u° wrote: 19/04/2021 08:52

Sva takmičenja bez najboljih igrača svijeta mogu dudlat. Uzmi najbolje igrače iz reprezentacija sa zadnjih takmičenja svijeta, samo one koji igraju u top ekioama, i izbaci ih. Pa onda skontaj šta će ostat FIFA i UEFA.
A pitaj bilo kojeg igrača da bira između igranja za reprezentaciju i nekom takmičenju bez love vs ponuđenih miliona... :roll:
Ma kakvi najbolji igrači. Evo imaš primjer košarke, ne igraju najbolji igrači u reprezentativnim kvalifikacijama, a dvorane pune. Imao si davno primjer bojktoa tenisera pa se i bez njih odigraše Granslamovi......sport nije pozorišna predstava pa da gledaš neku virtuoznostg, nego prije svega takmičenje i vrlo je nevažno igra li mesi ili ne igra, mnogo je važnije da onaj ko igra pobuđuje emociju, radost, tugu....emocija nema mnogo veze sa kvalitetom
°u°

#140 Re: European Superleague

Post by °u° »

nosara wrote: 19/04/2021 08:46 Sve se moze. Oni su krovna institucija. Mogu sta hoce. Barem dok ovi ne uspostave paralelni sistem, a za to treba vremena i puno vise od 5 milijardi.

Kad potpisujes ugovor s firmom, moze li firma stavit klauzulu da ne mozes preci u konkurentsku firmu neko vrijeme nakon isteka ugovora, inace placas sve sto je u tebe ulozeno, plus interes? Naravno. Tako isto i ovo.

Sve se moze.
Mogu isključivo i samo u onim stvarima koje su pod njihovom upravom. Samo onima koji su njihovi članovi.
Recimo Pepsiju ponudit da bira između te super lige u kojoj bi igrali Mbappe, Haaland... Čik pogodi đe će uložit lovinu :roll:
Pomislit da možeš zabranit Pepsiju, Mastercardu itd da ulaže tamo đe 'oće, malo morgen.
Lova pokreće ovu ligu, samo teška lovina
RJ57

#141 Re: European Superleague

Post by RJ57 »

ovo je sve tužno i žalosno, ali i nezaustavljivo. očekivalo se već duže vrijeme, pretpostavljam da je korona sve malo ubrzala jer su gubici klubova naglo narasli. zatvoreni krug gdje pare kapaju i sve čisto sportsko ustvari pada u drugi plan bez obzira kako se to želi prikazati. neće više biti bitno pobijediti, biće samo bitno biti dio toga, pare će biti tu zagarantovane i za prve i za posljednje, i biće ogromne. tako nešto uefa nikad ne bi mogla garantovati zbog svojih obaveza prema savezima itd...

sve se mijenja osim kamenja ...... svjedočimo razvoju fudbala koji ne ide u prilog takmičarskom duhu i navijačkim strastima u kolijevkama fudbala, ali ide na ruku svim vlasnicima klubova koji su ili ameri, arapi, rusi ili su lokalci sa velikim dugovima.

ovo je samo zadnji udarac fudbalu u nizu, a ko zna šta nas još čeka. pohlepa je strašna stvar, i nažalost nemoguće je trajno obuzdati. imali smo još prije par godina prefektan sistem svih takmičenja u odnosu na vrijeme u kome živimo, nacionalna prvenstva, ligu šampiona, ep sa 16 timova, sp sa 32 i sve je funkcionisalo ko sat, a onda je krenuo raspad sistema. fifa je izgubila svaku mjeru i pretjerala u svojoj korupciji, uz veliku pomoć prokletih francuskih nacionalnih interesa prodala sp kataru što je otprilike isto ko da si prebacio bmw u eritreju, onda su im razočarani ameri jeb.ali familiju i pola ih pohapsili što je rezultiralo dolaskom infantina i “daj para” frakcije na čelo fife. rezultat je ovo što imamo. uništavanje najvećih takmičenja nekontrolisanim pivećanjem broja sudionika, osnivanje novih suvišnih takmičenja, gledanje fudbala preko streaming servisa (barem na zapadu) jer pola nema na normalnim tv programima i na kraju ćuskija u kičmenu moždinu iliti superleague. ko zna šta ide kao slijedeće!

oni kojima se ovo sviđa su ili na novim tržištima dalekog istoka koji nikad ne gledaju burnley-sheffield li bi svaki dan gledali chelsea-psg, ili su u pitanju oni koji slijepo vjeruju u sve ono što im kažu. “biće puno biljih utakmica” je površna priča i nedaj bože da malo zagrebeš ispod površine.... isto kao što vjeruju i sda, hdz, dodigu i sličnima koji im kažu ako ne glasate za “naše” zabiće vam njihovi žarač u guzicu!

naravno, ko što infantino cinično reče “guys, it is only football”, bujrum, uzmi ili ostavi. ima više nego dovoljno onih koji će to sve sumanuto pratiti i od kojih će svi ti multimilijarderi to bolje živjeti nego ikada. najgore od svega je što će se sva ta prenapuhanost prihvatiti i biće “tako treba”. bujrum ko voli nek izvoli, nama koji smo doživjeli zlatno doba fudbala to nikad više neće biti isto. naravno da će se sve pratiti kad nemaš pametnija poslai naravno da treba tema za uz pivu ili uz kafu, ali fudbal je odsvirao zadnju pjevljivu notu, ovo što dolazi su zvezde granda!
Last edited by RJ57 on 19/04/2021 09:04, edited 1 time in total.
°u°

#142 Re: European Superleague

Post by °u° »

palermo wrote: 19/04/2021 08:58
°u° wrote: 19/04/2021 08:52

Ma kakvi najbolji igrači. Evo imaš primjer košarke, ne igraju najbolji igrači u reprezentativnim kvalifikacijama, a dvorane pune. Imao si davno primjer bojktoa tenisera pa se i bez njih odigraše Granslamovi......sport nije pozorišna predstava pa da gledaš neku virtuoznostg, nego prije svega takmičenje i vrlo je nevažno igra li mesi ili ne igra, mnogo je važnije da onaj ko igra pobuđuje emociju, radost, tugu....emocija nema mnogo veze sa kvalitetom
I onda Dončić tek punoljetan ode u NBA, i sve ih je više i sve ranije
°u°

#143 Re: European Superleague

Post by °u° »

nosara wrote: 19/04/2021 08:57 Samo izbrisat iz baze. Nema klubova, nema igraca, nema sponzora koji ih filuju... Delete.

Nastavit s ovim normalnim na malo drugacijim osnovama, bez privilegija, jer je to dovelo do ovog.
O čemu ti, koje crne baze?
Haris.ba

#144 Re: European Superleague

Post by Haris.ba »

palermo wrote: 19/04/2021 08:49
Ima smisla sve što pišeš, ali čini mi se da ipak malo potcjenjuješ moć UEFE odnosno moć fudbala kao globalne igre. Suviše ovdje značajnih igrača ostaje van igre da bi se neko toga tako lako odrekao. Kad kažem značajnih, ne mislim samo na UEFU ili FIFU kao institucije. Nacionalni savezi, bogati klubovi koji nisu dio ove priče, čitav jedan sistem zapravo......tako da meni uopšte nije nemoguće da se razviju dva različita sporta. Pravila će biti ista, ali ciljevi i doživljaj samoga sporta će biti drugačiji.
Moze li uefa ovo razvaliti? Moze. Pa citav ovaj medijski karambol i jeste dokaz da se pokusava.

Naravno da je uefa mocna. Ali, ovo joj je udarac njenom monopolu od najjacih. Zamisli da je Zeljo i Sarajevo ovo odlucio. Bilo bi ok, radite sta hocete.

Na kraju se sve svodi na lovu. Hoce li pare koje su ogromne ici uefi, pa ih ona dijeli, ili ce ici u superligu pa ih oni dijele izmedju sebe.

Shvatam ja i klubove koji su ovo pokrenuli. Korona je, nema navijaca na stadionima, tv se gleda, daj kajmak meni, pusti uefu.

Meni je samo simpaticno pozivanje na neke zabrane. Jer, moze se desiti da uefa sama sebe ubije.
ruud

#145 Re: European Superleague

Post by ruud »

splinter wrote: 19/04/2021 08:23 Image

Ovaj Klix baš zna izabrati sliku
Pronađi uljeza. ..
ne bi me čudilo da je ovo namjerno :lol: :lol: :lol:
beIN je katarski a shity emiraćanski
Fossil

#146 Re: European Superleague

Post by Fossil »

Dakle npr. Totenhem bi bez obzira na formu igrao u ovoj Superligi dok tim kao Leicester u formi kao 2017 ne bi. Ili sam pogresno shvatio.
palermo

#147 Re: European Superleague

Post by palermo »

°u° wrote: 19/04/2021 09:03

I onda Dončić tek punoljetan ode u NBA, i sve ih je više i sve ranije
ništa nisi shvatio, Dončić je nevažan......finale važnog takmičenja se gleda pred prepunim stadionom igrao Dončić ili Sani Čampara.....ovo ti govorim u kontekstu toga se svjetsko fudbalsko prevnstvo ne vriijedi bez najboljih igrača....vrijedi, jer mu esencija nije Mesi nego takmičenje.....

U ovoj super ligi će esencija same igre vjerovatno biti Mesi ili neki novi Mesi...a ne samo takmičenje. odnosno pobjeda u njemu....uostalom kao i u NBA...
nosara

#148 Re: European Superleague

Post by nosara »

Zabranama ce ih sjebati ko od sale.

Ako nemaju krovnu instituciju, nemaju ni bazu igraca, nemaju bazu sponzora, a sve je uvezano ugovorima.

Nece haland igrat zauvijek, trebaju novi. Odakle? Nisu svi superigraci, ima i dobrih, prosjecnih. Odakle ce doci, gdje ce ih posudjivati da se kale?

Sistem nemaju, dok ga uspostave, potrosice lovu. A duzni su milijarde. Sta ako ih banke pritisnu da sve vrate? Jer te banke rade i s ovim drugim, koji u masi vrijede vise.
ruud

#149 Re: European Superleague

Post by ruud »

Ovih 12 klubova su kao "founding members", znači osnivači i stalni članovi lige, te čekaju kao još 3 da se očituju (pretpostavljam dva su Paris i Bayern) i onda bi liga imala 15 stalnih članova. Još 5 članova bi bilo pozivano svake godine a prema učinku u svojim ligama.
nosara

#150 Re: European Superleague

Post by nosara »

ruud wrote: 19/04/2021 09:14 Ovih 12 klubova su kao "founding members", znači osnivači i stalni članovi lige, te čekaju kao još 3 da se očituju (pretpostavljam dva su Paris i Bayern) i onda bi liga imala 15 stalnih članova. Još 5 članova bi bilo pozivano svake godine a prema učinku u svojim ligama.
uefa izbrise te lige iz sistema takmicenja i gdje ce onda igrati ostali? Za sta? Samo nacionalna prvenstva?

Ovo bi moglo kad bi ovi oformili jos barem 2 nize lige sa po 20-tak klubova. I to je malo. Troskovi? Astronomski.
Post Reply