Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
PM72

#4351 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Zilog,
Vjerovatno si pod ovim ”Mesing” mislio na zgradu Metalke?
Uz napomenu da su zgrade u i oko Trga Pere Kosorića i kasnije Loris pretresani tek početkom i polovinom maja.
tempuser

#4352 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

PM72 wrote: 18/04/2021 22:23 Zilog,
Uz napomenu da su zgrade u i oko Trga Pere Kosorića i kasnije Loris pretresani tek početkom i polovinom maja.
U zgradi u Starom Hrasnom, odmah pored pijace, je bila prodavnica Mesing Salon, vjerovatno je na nju mislio.
PM72

#4353 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

tempuser wrote: 18/04/2021 22:26
U zgradi u Starom Hrasnom, odmah pored pijace, je bila prodavnica Mesing Salon, vjerovatno je na nju mislio.
Preko puta Strojorada gdje je elektrodistribucija? e u toj zgradi sam lično našao u pretresu onaj automat M56 sa rapom ,kantu punu metaka i par zelenih ručnih bombi M57
zilog

#4354 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

tempuser wrote: 18/04/2021 22:17
zilog wrote: 18/04/2021 21:57 Prvo, po kolicini oruzja pronadjenog na Trgu, Mesingu, Lorisu i onoj zgradi kod obdanista, moze se zakljuciti koliko je oruzja bilo u Grbavici.

Drugo, ne bi demonstranti pretresali nista, samo ne bi izgledalo da su Kovacici i Grbavica ostvaljeni na pladnju. Dobilo bi se vrijeme za formiranje dobrovoljnog sastava, kao sto je u ostatku grada pocelo u aprilu i maju. Ovako su utonuli u mrak i niko vise tamo nije ulazio.
Ispravi me ako grijesim.

Trece, ranije, sasvim netacno, pises o eliminisanju cetnika u Dimnjacaru, kao postignucu tog dana, a nigdje se ne razmatra da je mozda trebalo zastititi civile i nakon toga. Jesu li to postigli "obigravanjem" oko skole, ili su trebali ici u Grbavicu?
Prvo, a ko je kao trebao da pronađe to oruže na Grbavici? Teritorijalci nakon što narod prođe Grbavicom? Ova ti je u rangu da je narod trebao krenuti na tenkove! :-)
Drugo, Grbavica i Kovačići nisu predati na pladnju 4.5.1992, tamo se prelazilo još skoro mjesec dana.
Treće, eliminisanje četnika u DImnjačaru je izjava Mušana Kovača vezana za taj dan. Šta bi specijalna postigla da je ušla na Grbavicu? Apsolutno ništa! Prošli bi kroz Grbavicu uz rizik napada sa bokova i leđa, četnici bi se povukli prema Vracama i vratili nakon što policija i narod prođu kao što su se vratili na Kovačiće. Osim ako ne misliš da je to nešto specijalaca trebalo taj dan vojnički da zauzme Grbavicu u kojoj nije bilo incidenata i zanemari svoj napadnuti objekat?
Ne izokreci. Zna se ko je i ko bi trazio oruzje.

Ko je prelazio tamo? Policija?

Nije prvi put da vodim ovu raspravu.
Musana sam pitao isto pitanje poslije rata u Cigi, a Vikaru i Kemu jos u ratu. Odgovor je isti kao i tvoj, ali nije dovoljan.
zilog

#4355 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

PM72 wrote: 18/04/2021 22:29
Preko puta Strojorada gdje je elektrodistribucija? e u toj zgradi sam lično našao u pretresu onaj automat M56 sa rapom ,kantu punu metaka i par zelenih ručnih bombi M57
Da, ta zgrada je imala Mesing salon u prizemlju. Sta je samo oruzja bilo baceno u park iza zgrade.
tempuser

#4356 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Mislim da ti misliš pa prvu zgradu do ceste ex Milutina Đuraškovića, obilježena plavim, a ova zgrada u kojoj je bio Mesing Salon (obilježen strelicom) je iza leđa, obilježena crvenim, nekad Obala 27. jula, danas Aleja Lipa.

Image
zilog

#4357 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

tempuser wrote: 18/04/2021 22:46

Mislim da ti misliš pa prvu zgradu do ceste ex Milutina Đuraškovića, ova zgrada u kojoj je bio Mesing Salon je iza leđa, nekad Obala 27. jula, danas Aleja Lipa.
Ja sam mislio na onu do pijace...
PM72

#4358 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Tako je...ja sam mislio na zgradu gdje je trafostanica.mali smo i jedan bunker kod ”Brileta” a najvise oruzja nasli smo u neboderima na Trgu kao i u onoj zgradi u Azize Šaćirbegović...u toj zgradi stanovao je i pravoslavni pop...uglavnom,nekih 30-tak pusaka smo pronasli u zgradama oko Trga.
Necu nikad zaboraviti kad smo bili na Trgu,bunker prema stadionu,juni mjesec.Dođe vozilo CSB-a i policajci uđose u podrum zgrede gdje je bila videoteka.Iznesose 5 automatskih pusaka sa drvenim kundakom i jedan PASP.Imali su dojavu da su zazidane u tom i tom podrumu...a mi tu bili 2 mjeseca :-)
Last edited by PM72 on 18/04/2021 22:58, edited 1 time in total.
PM72

#4359 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

dupli
tempuser

#4360 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

zilog wrote: 18/04/2021 22:41
tempuser wrote: 18/04/2021 22:17
zilog wrote: 18/04/2021 21:57 Prvo, po kolicini oruzja pronadjenog na Trgu, Mesingu, Lorisu i onoj zgradi kod obdanista, moze se zakljuciti koliko je oruzja bilo u Grbavici.

Drugo, ne bi demonstranti pretresali nista, samo ne bi izgledalo da su Kovacici i Grbavica ostvaljeni na pladnju. Dobilo bi se vrijeme za formiranje dobrovoljnog sastava, kao sto je u ostatku grada pocelo u aprilu i maju. Ovako su utonuli u mrak i niko vise tamo nije ulazio.
Ispravi me ako grijesim.

Trece, ranije, sasvim netacno, pises o eliminisanju cetnika u Dimnjacaru, kao postignucu tog dana, a nigdje se ne razmatra da je mozda trebalo zastititi civile i nakon toga. Jesu li to postigli "obigravanjem" oko skole, ili su trebali ici u Grbavicu?
Prvo, a ko je kao trebao da pronađe to oruže na Grbavici? Teritorijalci nakon što narod prođe Grbavicom? Ova ti je u rangu da je narod trebao krenuti na tenkove! :-)
Drugo, Grbavica i Kovačići nisu predati na pladnju 4.5.1992, tamo se prelazilo još skoro mjesec dana.
Treće, eliminisanje četnika u DImnjačaru je izjava Mušana Kovača vezana za taj dan. Šta bi specijalna postigla da je ušla na Grbavicu? Apsolutno ništa! Prošli bi kroz Grbavicu uz rizik napada sa bokova i leđa, četnici bi se povukli prema Vracama i vratili nakon što policija i narod prođu kao što su se vratili na Kovačiće. Osim ako ne misliš da je to nešto specijalaca trebalo taj dan vojnički da zauzme Grbavicu u kojoj nije bilo incidenata i zanemari svoj napadnuti objekat?
Ne izokreci. Zna se ko je i ko bi trazio oruzje.

Ko je prelazio tamo? Policija?

Nije prvi put da vodim ovu raspravu.
Musana sam pitao isto pitanje poslije rata u Cigi, a Vikaru i Kemu jos u ratu. Odgovor je isti kao i tvoj, ali nije dovoljan.
Ne okrećem, nego te pitam pošto ja ne znam, ko je 5.4.1992 trebao vojnički zauzeti Kovačiće i Grbavicu i ko je po Grbavici i Kovačićima trebao pretresati stanove i tražiti oružje?
Da te podjestim, jedina legalna naoružana forumacija taj dan i sve do 15.4. je bio MUP.
Normalno da je isti odgovor, za to se ide u školu, a to što 30 godina poslije nije dovoljan forumskim generalima je nešto drugo!
zilog

#4361 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

tempuser wrote: 18/04/2021 23:00 Ne okrećem, nego te pitam pošto ja ne znam, ko je 5.4.1992 trebao vojnički zauzeti Kovačiće i Grbavicu i ko je po Grbavici i Kovačićima trebao pretresati stanove i tražiti oružje?
Da te podjestim, jedina legalna naoružana forumacija taj dan i sve do 15.4. je bio MUP.
Normalno da je isti odgovor, za to se ide u školu, a to što 30 godina poslije nije dovoljan forumskim generalima je nešto drugo?
Eto, sam si dao odgovor.

Ovo posljednje si napisao kao nekom "forumskom generalu", a sebe si ranije svrstao u profesionalce. :roll:
Naumpadne li ti ikad, da mozda ima jos neko sa potrebnim znanjem (VES-om) :wink: i iskustvom?

Vala, dosta teske price za veceras. Hajde da nastavimo sutra... :mrgreen:
tempuser

#4362 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

zilog wrote: 18/04/2021 23:10
tempuser wrote: 18/04/2021 23:00 Ne okrećem, nego te pitam pošto ja ne znam, ko je 5.4.1992 trebao vojnički zauzeti Kovačiće i Grbavicu i ko je po Grbavici i Kovačićima trebao pretresati stanove i tražiti oružje?
Normalno da je isti odgovor, za to se ide u školu, a to što 30 godina poslije nije dovoljan forumskim generalima je nešto drugo?
Eto, sam si dao odgovor.

Ovo posljednje si napisao kao nekom "forumskom generalu", a sebe si ranije svrstao u profesionalce. :roll:
Naumpadne li ti ikad, da mozda ima jos neko sa potrebnim znanjem i iskustvom?

Nisam, jer da si shvatio zašto sam to napisao shvatio bi šta sam te i pitao.
Zadatak policije je očuvanje poretka, javnog reda i mira, imovine građana, itd itd i vrlo pojednostavljeno rečeno, kako i od koga je 5.4.92. policija mogla vojnički da osvaja dio grada??? Da postave barikade i ježeve prema Vracama??? Time bi praktično poništili svoj legitimitet i mandat.
Neposredna ratna opasnost koja bitno mijenja ulogu policije je proglašena tej 8.4.1992, a ratno stanje tek u junu. Česta je zamka što ljudi tumače ili preispituju stvari iz aprila 1992. iz neke kasne perspektive kad su stvari postale bitno drugačije.
Naravno da mi naumpadne, ali takvi ne postavljaju takva pitanja i ne donose takve zaključke...
zilog

#4363 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

tempuser wrote: 18/04/2021 23:46
Eto, sam si dao odgovor.

Zadatak policije je očuvanje poretka, javnog reda i mira, imovine građana, itd itd i vrlo pojednostavljeno rečeno, kako i od koga je 5.4.92. policija mogla vojnički da osvaja dio grada??? Da postave barikade i ježeve prema Vracama??? Time bi praktično poništili svoj legitimitet i mandat.
Neposredna ratna opasnost koja bitno mijenja ulogu policije je proglašena tej 8.4.1992, a ratno stanje tek u junu. Česta je zamka što ljudi tumače ili preispituju stvari iz aprila 1992. iz neke kasne perspektive kad su stvari postale bitno drugačije.
Naravno da mi naumpadne, ali takvi ne postavljaju takva pitanja i ne donose takve zaključke...
Znaci imali su mandat da, i bez barikada, uspostave svoje prisustvo na Grbavici i Kovacicima i time zastite gradjane od maskiranih spodoba.

Ti sada Specijalnu (a i sebe) uvrsti u generale sa West Pointa. De odvadi malo...
Mislim, svaka cast za kasnije zasluge, ali u tom trenutku nisu imali pojma vise od VES-a koji su ponijeli sa sluzenja vojnog roka u JNA.
hatemondays

#4364 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by hatemondays »

Vec sam pisao ali eto da ponovim, Donje Kovacice cetnici nisu ni planirali uzeti to je bila nicija zona koju su oni uzeli konacno poslije 2 .maja. Njihova prva tacka uz Ljubljansku je bilo raskrsce sa transverzalom e od te tacke nije se bas moglo nikako proci. Koliko bi nasi dobili uzimanjem te teritorije do transverzale je diskutabilno vjerovatno bi bilo veceg razaranja stambenih jedinica i spasili bi veliki broj ljudi koji su nazlost zaglavili tu. Oni su mrzili to urbano ratovanje, tipican primjer je crvena zgrada u Beogradskoj,nisu dzaba digli cijeli haustor u zgradi. Oni vole to ratovanje na daljinu gdje artiljerija odradi svoje . Strateski nista se novo ne bi desilo , snajperi bi i dalje sarali po gradu, rokanje bi bilo isto tih 20 ulica nista ne bi donijelo osim spasavanja nekih ljudi koji su stradali na brutalan nacin. Biti u cetnickim rukama je ruzna i gadna stvar ali eto da ne seremo sada kasno je za biti general, razumijem odluku ljudi koji su odlucili da ne cackaju taj dio teritorije.Imao bih pravo biti ogorcen a nisam jer sam i sam zaglavio ali tek po prelasku na slobodnu teritoriju skontao sam lako je tudjim gloginje mlatiti.
jefff

#4365 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

Hvala zilog za mnoge informacije koje su do sada bile nepoznate.
tempuser

#4366 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

zilog wrote: 19/04/2021 00:18

Eto, sam si dao odgovor.

Znaci imali su mandat da, i bez barikada, uspostave svoje prisustvo na Grbavici i Kovacicima i time zastite gradjane od maskiranih spodoba.

Ti sada Specijalnu (a i sebe) uvrsti u generale sa West Pointa. De odvadi malo...
Mislim, svaka cast za kasnije zasluge, ali u tom trenutku nisu imali pojma vise od VES-a koji su ponijeli sa sluzenja vojnog roka u JNA.
Vratiću te na početak...
5.4.1992. Dragan Vikić nije dobio naredbu za pokret, nego je krenuo samoinicijativno prema napadnutom objeku republičkog MUP-a, a iz te pozicije trebao je kao da zauzima dijelove grada dok se istovremeno zalaže za cijelovitu državu, grad i MUP!
Na koga misliš da nisu imali pojma više od VES-a iz JNA? Na policajce iz Specijalne jedinice?
Ja sam u generale uvrstio one koji bi 30 godina poslije 5.4. narod okrenuli na tenkove i da 30 ljudi od nevidljivog neprijatelja zauzme kompletan dio grada
Dimu1927

#4367 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dimu1927 »

tempuser wrote: 18/04/2021 17:51 Da se ja ubacim...
Kad smo već ŠBBKBB-u dali legitimitet i prostor, ja sam pomalo sa stane struke legitimno i kakvim-takvim argumentima odgovorio moguće razloge zašto transporteri nisu skrenuli desno na Kovačiće i s te strane krenuli prema COKUP-u i zašto ne bi pravilo nikakvu razliku da su narod i policija došli do JNA blokade..
Evo da ja tebe pitam, šta bi se postiglo da su narod i policija skrenuli desno na Kovačiće i Grbavicu? Ono četalja sa Kovačića se pred narodom i policijom na Vrbanju već uhvatilo noge prema Vracama. Kao zadržali bi smo te dijeove pod našom kontrolom???
Kamera nikad nizašta nije bila prepreka, u mnogo slučajeva poticaj.
Ne znam druze sta bi i da li bi se ista postiglo, ali zasto ne mozemo normalno pricati o tome? Covjeka razapese kao da je ne znam sta ruzno napisao. Eto sta ima veze, covjek bio tu, pomislio SBBKBB, mislim da je dovoljno za normalnu konverzaciju. Kome se ne svidja najbolje da ne pise umjesto nekakvih reakcija koje su mu pisali.
Dino79

#4368 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dino79 »

tempuser wrote: 19/04/2021 07:32
zilog wrote: 19/04/2021 00:18

Vratiću te na početak...
5.4.1992. Dragan Vikić nije dobio naredbu za pokret, nego je krenuo samoinicijativno prema napadnutom objeku republičkog MUP-a, a iz te pozicije trebao je kao da zauzima dijelove grada dok se istovremeno zalaže za cijelovitu državu, grad i MUP!
Na koga misliš da nisu imali pojma više od VES-a iz JNA? Na policajce iz Specijalne jedinice?
Ja sam u generale uvrstio one koji bi 30 godina poslije 5.4. narod okrenuli na tenkove i da 30 ljudi od nevidljivog neprijatelja zauzme kompletan dio grada
Postoji li neka procijena koliko ljudi je bilo pod oruzjem u aprilu 92 godine .
Sudeci po pisanju na forumu u aprilu su ratovale manje borbene grupe bez jasnih linija razgranicenja.
tempuser

#4369 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Dimu1927 wrote: 19/04/2021 17:43
tempuser wrote: 18/04/2021 17:51 Da se ja ubacim...
Kad smo već ŠBBKBB-u dali legitimitet i prostor, ja sam pomalo sa stane struke legitimno i kakvim-takvim argumentima odgovorio moguće razloge zašto transporteri nisu skrenuli desno na Kovačiće i s te strane krenuli prema COKUP-u i zašto ne bi pravilo nikakvu razliku da su narod i policija došli do JNA blokade..
Evo da ja tebe pitam, šta bi se postiglo da su narod i policija skrenuli desno na Kovačiće i Grbavicu? Ono četalja sa Kovačića se pred narodom i policijom na Vrbanju već uhvatilo noge prema Vracama. Kao zadržali bi smo te dijeove pod našom kontrolom???
Kamera nikad nizašta nije bila prepreka, u mnogo slučajeva poticaj.
Ne znam druze sta bi i da li bi se ista postiglo, ali zasto ne mozemo normalno pricati o tome? Covjeka razapese kao da je ne znam sta ruzno napisao. Eto sta ima veze, covjek bio tu, pomislio SBBKBB, mislim da je dovoljno za normalnu konverzaciju. Kome se ne svidja najbolje da ne pise umjesto nekakvih reakcija koje su mu pisali.
Ja pokušavam normalno da komuniciram, dajem konkretne argumente u okviru onoga što znam i koliko sam školovan, kontrapitanjima pokušavam navesti na odgovore za neke stvaru,
PM72

#4370 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Znači svi napadi nakon 6 aprila su "teroristički"? :D
Mišljenja sam da je napad na školu Vraca izveden spontano jer se specijalna jedinica MUP-a raspala ,baza u Krteljima uništena i srpski dio jedinice odlučio se za školu na Vracama pošto je gore bilo "srpsko" uporište.Mislili su da će to lako izvesti i nisu se nadali otporu profesora,kursista i paljbi s leđa tj.Šanca. Sumnjam da je prefrigani Mandić razmišljao o međunarodnom priznanju nego mu je trebala sigurna baza...
jefff

#4371 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jefff »

Od kada je to u specijali MUPa bilo zavedeno demokratsko odlucivanje i vijece naroda pa da idu đe hoce, uzimaju zgrade koje hoce, napadaju gdje hoce?
tempuser

#4372 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

PM72 wrote: 20/04/2021 12:24 Znači svi napadi nakon 6 aprila su "teroristički"? :D
Mišljenja sam da je napad na školu Vraca izveden spontano jer se specijalna jedinica MUP-a raspala ,baza u Krteljima uništena i srpski dio jedinice odlučio se za školu na Vracama pošto je gore bilo "srpsko" uporište.Mislili su da će to lako izvesti i nisu se nadali otporu profesora,kursista i paljbi s leđa tj.Šanca. Sumnjam da je prefrigani Mandić razmišljao o međunarodnom priznanju nego mu je trebala sigurna baza...
Gledao sam intervju sa Karišikom koji je vrlo jednostavno objasnio da su oni na COKUP krenuli prema dogovoru o podjeli MUP-a prema kojem su Vraca pripala srpskom MUP-u tj njihovoj specijalnoj jedinici i da je otpor iz COKUP-a bio neplaniran i van dogovora. Znači, ne a govora o nekom spontanom pokretu prema Vracama. Također, potvrđuje da je dan uoči napada bio sastanak o jedinstvu specijalne jedinice, da je on bio jedini sa srpske strane, ali da to nije prihvatio jer su kao još od Fočatransa i Gacka korišteni protiv srpskog naroda. Istina je da Srbi o ovakvim stvarima lažu na hvatove, ali je isto tako istina da je Delimustafić više zastupao kumovsku nego političku stranu, a da je opetativne stvari vezano za Krtelje tih dana vodio Juka Pušina, tako da ja ne bih apriori odbijao mogućnost da se s nekim sa naše strane razgovaralo i dogovaralo na tu temu. Ko je koga tu drzao u mraku ne bih da nagađam, ali sam siguran da Huso Balić, Hidović i ostale starješine ne bi pristali na batinjanje na Palama samo da bi prikrili dogovorenu podjelu.
Dimu1927

#4373 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dimu1927 »

Prema toj prici o podjeli mupa, po dogovoru je skola na vracama pripala njima a nasi su se prebacili u dom policije ?
tempuser

#4375 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Ma dobro, i Čegar je Minhauzen i bombaš svoje vrste kad treba da najahca ekskluzivitet...
Ovo što tvrdi za Samira Mišića nije tačno, kakva javna likvidacija, ali je tačno objasnio zašto nisu mogli zauzeti COKUP i vrlo lijepo objašnjava ko danas obilježeva godišnice i piše istore, razni jeffovi, aldinovi, ovi što se kriju iza dva nicka itd...
BTW lijepo je šuknuo kojekakvim Karavelićima i Anjadćićima koji su još uveliko bili u JNA kad se pucalo na Vracama kad je rekao da sad pišu knjige oni koji su tad bili u četnicima! :bih:
Post Reply