Nije bas sve, eno KO SDA KS jos postoji, mada polahko mijenja agregatno stanje.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- Prpa.ba
-
the_stick
#19377 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Meni ne da je ok, nego pozeljno. Zasto je ‘preko koljena’ ako je vec postalo ucestalo da se mjere donose i ukidaju petkom, a vaze od ponedjeljka. Ja ovu odluku ocekujem od kako je poceo padati broj zarazenih. Moje dijete jedva ceka u skolu. Ja takodjer. Ti uvijek mozes izabrati da ti dijete pohadja iskljucivo online. U cemu je problem? Sto ne mogu vas koji bi da nam svima nesto branite i zatvarate zbog vlastitih strahova. Fino izaberi iskljucivo online model, a mene pusti da saljem dijete u skolu i svi sretni.joint union wrote: ↑18/04/2021 12:39Koji bezobrazluk i odsustvo bilo kakve logike, nevjerovatno. Tebi je stvarno ok da se ovakva odluka donosi u petak u 17 za ponedjeljak "preko koljena"? Zaista si ubijeđena u to? Nije se mogla odrediti recimo sljedeća sedmica da se i roditelji i nastavnici, pa i ta djeca pripreme i organizuju? Djecu će vjerovatno taj sat dva koji će provoditi u školi sljedeće sedmice spasiti od "asocijalnosti i mentalne nestabilnosti"? Meni ovo liči više na politikanstvo u kojem se i djeca i roditelji i nastavnici koriste kao oružje u nekom politickom obračunu, što je odvratno, a ne neki pametan potez koju djecu spašava od ovoga pod navodnicima u prethodnoj rečenici. Nadam se iz sveg srca da nisam u pravu. Hoćeš li ti objasniti onima koji izgube nekog zbog ove gluposti da je to za njihovo dobro?Styling wrote: ↑17/04/2021 23:56Nista,onda, djecu treba zatvoriti do daljnjeg, pa kada postanu totalno asocijalni i mentalno nestabilni tiim objasni da je to bilo za njihovo dobro . Bravo kralju.joint union wrote: ↑17/04/2021 21:56
Ja bogami imam, i to lično iskustvo, ti ocito pojma o ovome nemas. 2 dana prije jave, tebi je to ok? Da li ti roditelji bez tableta, smartfona itd uopšte znaju za ovu odluku? Bez ijedne riječi objašnjenja? Pusti se floskule "mnogi roditelji", evo reci ću i ja da mnogi roditelji ovo ne žele, i misle da još nije vrijeme. Ova djeca koju šalju u školu (1-4 razred OS) biće tamo sat dva, ne vidim kako to rješava probleme roditelja sa ostavljanjem djece. Ne znaš ni ti, ali imaš zadatak da braniš sve, potpuno isto kao i botovi SDA. Zbog čega se ovo i na ovakav način radi fakat mi nije jasno, de probaj pojasniti, umjesto da bacaš dojavljene parole. Cuj odahnuti, i ja budala sto sa kompjuterom pričam.![]()
Sto se tice ‘preko koljena’ to je jedino bilo prije nekoliko sedmica kada u cetvrtak donesose odluku da skole od sutra ne rade.
-
last mohicans
#19378 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To sa prijavljivanjem neregistriranih vozila ni dok je 6ka bila nije funkcionisalo. Neke automobile su odvezli, a veliki dio je ostao. U moj mahali ih ima par koja nisu odvučena a prijavljena su. Tako da to sa prijavljivanjem kao i sama vakcinacija ne funkcionise kako ti tvrdis.Prpa.ba wrote: ↑18/04/2021 11:43Pa ne mozes me ubijediti svojim subjektivnim zakljucivanjem da je moje subjektivno zakljucivanje pogresno.high_volume wrote: ↑18/04/2021 11:29 Jebajiga, ako nisi shvatio smisao mog prvog komentara, nećeš ni stotogMada mislim da jesi, ali tvrdoglavo braniš svoje stavove, ili iz nekog drugog interesa provociraš "uspjeh" Vlade
![]()
I sve mi se čini da, između ove zadnje Fortine Vlade, one prethodne, i svih prethodnih Vlada KS, zapravo skoro da i nema neke bitne razlike, sudeći po rezultatima rada i političkog djelovanja. Možda je to samo moje subjektivno zaključivanje prema ovih 100-njak dana, ali ... vidjet ćemo![]()
Ja polazim od ocekivanja da iz dubokog podruma dodjemo makar do prizemlja, ti polazis i od drugih ocekivanja i to je sasvim ok.
Sta god mislio, samo nemoj ostavljati izraze svog nezadovoljstva na forumu, nego budi u interakciji sa institucijama vlasti u opstini u kojoj zivis i sa kantonom. Prijavi divlju deponiju ili napusteni automobil na Viber broj i ocekuj da se isti uklone. Ako ih ne uklone, okaci na forum da ih zajedno kritikujemo.
Sto se tice fotografija iznad, to je posljedica poremecenih rasporeda odvoza otpada zbog nedostatka (registrovanih) vozila. Nova direktorica je navodno otkocila proces, i ocekuje se skorija stabilizacija. I do Vlade je sto ne iskomunicira ovakve stvari, doduse ima spremna kritika i za to, od raznih djenerala: "pa sto ste uzimali vlast ako se ne znate izboriti sa nasim sabotazama u komunalnim preduzecima".
Nadam se da ce Vlada u narednom periodu sacuvati moje povjerenje, a zavrijediti i tvoje.
-
last mohicans
#19379 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vijeće roditelja Kantona Sarajevo se oglasilo o mogućem vraćanju u školske klupe kazavši da posljednja odluka o vraćanju učenika nižih razreda na kombinovani model nastave nije ono što su oni zahtijevali.
"Posljednja odluka Vlade nažalost ne odražava naš stav i zbunila je dodatno roditelje, upravo iz razloga što je Zaključak Vlade donesen bez čvrstog stava struke, te nas kao roditelje zanima zašto i na osnovu čega nisu naša djeca ranije, u boljim epidemiološkim uvjetima, sa manjim brojem zaraženih i nižom incidencom, vila vraćena u školske klupe?", pitaju se roditelji.
Osim što nisu zadovoljni donesenom odlukom, smatraju da je došla prekasno te da nastavno osoblje kao ni roditelji nemaju dovoljno vremena da se pripreme za nastavu kombinovanim modelom.
Ističe se i da uz odluku nije dato nikakvo obrazloženje na temelju kakvih epidemioloških zaključaka je donesena nova odluka o odvijanju nastave u Kantonu Sarajevo.
Zbog svega toga Vijeće roditelja Kantona Sarajevo ima nekoliko zahtjeva:
Da se o održavanju i obustavi nastave ne odlučuje u formi zaključka, nego u formi odluke s obrazloženjem gdje će biti navedeno na osnovu kojih saznanja, informacija i podataka se u dispozitivima odlučuje i sa kojim relevantnim tijelima su održame konsultacije.
Do kraja školske 2020/2021 godine traže da se osmisli model pohađanja nastave u zavisnosti od incidence i da takav model pretoči u format koji će biti jednostavan za praćenje prosvjetnim radnicima, rukovodstvima škola, roditeljima i učenicima.
Potrebno je da sve škole ostave mogućnost da se roditelji izjasne da li su ipak za online praćenje nastave učenika, bez dostavljanja medicinske dokumentacije i mišljenja porodičnog ljekara.
Riješiti problem učenika koji koriste javni prijevoz za dolazak u školu, prije svega učenika srednjih škola i određenog broja osnovnih škola. Insistira se na posebnom prijevozu za te učenike.
Da se o održavanju/obustavi nastave u učionicama intezivno komunicira sa resornim predstavnicima iz ostalih kantona u FBiH, Vijećem roditelja i aktivima nastavnika u KS.
Vijeće roditelja KS je provelo i anketu među roditeljima o načinu pohađanja nastave čiji rezultati će biti objavljeni kasnije, no kako kažu"formulisan je čvrst stav da je zdravlje djece, njihovih porodica i svih učesnika odgojno-obrazovnog procesa na prvom mjestu".
-
MUNAFIK
#19380 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Treba svu djecu u skole vratiti u nirmalnom režimu. Ovo je oostala šprdancija od obrazovanja.
Djeca su skoro pa imuna na ovaj virus, tacnije teze simptome im razvije gripa i prehlada od korone.
Djeca su skoro pa imuna na ovaj virus, tacnije teze simptome im razvije gripa i prehlada od korone.
Last edited by MUNAFIK on 18/04/2021 13:50, edited 1 time in total.
-
putokaz1
-
MUNAFIK
#19382 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa ne znam sad da nastavnici UMIRU... Kad tako napises ispada da je opsti pomor nastavnika u školama, a nije.
Nastavnici se mogu zaštititi evo npr kvalitetnim maskama, mogu provjetravat prostoriju. Posto maske (krpe i papiri) nas stite od virusa vani, mogu tek zamislit kako prava maska sa filterima stiti u zatvorenom.
- _Reds_
#19383 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Tacno, a to sto prenose virus drugima to nema veze. Treci val je kod nas upravo krenuo nekih 2-3 sedmice kad su se djeca vratila u skolu, slicno je i sa onim na jesen.
Znam mngo ljudi koji su koronu fasovali upravo par sedmica nakon raspusta, a cuvali se maksminalno. Jedva predeverali, i onda radili seroloske testove i kod djece, zaucani testovi bili.
-
putokaz1
#19384 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Škole nisu radile kad smo u Maju 2020 imali mnogo manje zaarzenihMUNAFIK wrote: ↑18/04/2021 13:52 Pa ne znam sad da nastavnici UMIRU... Kad tako napises ispada da je opsti pomor nastavnika u školama, a nije.
Nastavnici se mogu zaštititi evo npr kvalitetnim maskama, mogu provjetravat prostoriju. Posto maske (krpe i papiri) nas stite od virusa vani, mogu tek zamislit kako prava maska sa filterima stiti u zatvorenom.
One škole koje koje mogu raditi od kuće ,bolje je,i fakulteti isto
Sve što može online bolje je jer
NEMAMO KRIZNE ŠTABOVE ,NEMAMO PRIPREMLJENE BOLNICE,NEMAMO NIŠTA OSIM BAKIRA
- joint union
#19385 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Znaci nije preko koljena? Ok. Blago vama kada vam se ovakva planiranja i odluke ne čine brzopletim, već profesionalnim. Da li je onda došlo vrijeme i da se ukine on line rad skupštine KS? Uzgred budi rečeno, nema vise da možeš izabrati online, fyi. Ovakve odluke donesene na ovakav način mi se čine kao da vlada KS "moli" da ih se skine sa vlasti, drugog objašnjenja nemam.the_stick wrote: ↑18/04/2021 13:23
Meni ne da je ok, nego pozeljno. Zasto je ‘preko koljena’ ako je vec postalo ucestalo da se mjere donose i ukidaju petkom, a vaze od ponedjeljka. Ja ovu odluku ocekujem od kako je poceo padati broj zarazenih. Moje dijete jedva ceka u skolu. Ja takodjer. Ti uvijek mozes izabrati da ti dijete pohadja iskljucivo online. U cemu je problem? Sto ne mogu vas koji bi da nam svima nesto branite i zatvarate zbog vlastitih strahova. Fino izaberi iskljucivo online model, a mene pusti da saljem dijete u skolu i svi sretni.
Sto se tice ‘preko koljena’ to je jedino bilo prije nekoliko sedmica kada u cetvrtak donesose odluku da skole od sutra ne rade.
- joint union
- joint union
#19387 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa jesu li to obezbijedili te maske sa filterima nastavnicima, nisam to upratio? Svaka čast ako jesu.MUNAFIK wrote: ↑18/04/2021 13:52Pa ne znam sad da nastavnici UMIRU... Kad tako napises ispada da je opsti pomor nastavnika u školama, a nije.
-
the_stick
#19388 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ovo je toliko licemjerna izjava! Zdravstveni radnici godinu dana direktno rade sa zarazenim i suspektnim, nevakcinisani, bez adekvatne opreme - javnost bi oci da im vadi jer ne rade bolje. Trgovci, vozaci u javnom prevozu, konobari i ugostitelji opcenito rade sa stotinama ljudi dnevno - krizni stab bi se razapinjao kad zatvori kafane. Ucitelj radi sa do 15 djece u ucionici, sva djeca na distanci, maska - pomrijese ucitelji!!!
Ja ne kontam vas ljude? Kako niste u stanju rezonovati logicno? Jel vam korona mozak pojela? Ili ste vi licemjerni ucitelji/sindikalisti kojima se osladilo samo online postavljati materijale?
-
the_stick
#19389 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije preko koljena. Sta vise, ja sam ovo ocekivao da se desi proslog petka jer je broj zarazenih drasticno pao. Svaku mjeru/ukidanje mjere vec duze vremena donose u petak sa pocetkom provedne u ponedjeljak. Jedina koju su donijeli danas da se pocne primjenjivati sutra je bila kad su zatvarali skole. Ne sjecam se mjera koje su donosili danas, a da se pocnu primjenjivati za 10 dana.joint union wrote: ↑18/04/2021 14:31Znaci nije preko koljena? Ok. Blago vama kada vam se ovakva planiranja i odluke ne čine brzopletim, već profesionalnim. Da li je onda došlo vrijeme i da se ukine on line rad skupštine KS? Uzgred budi rečeno, nema vise da možeš izabrati online, fyi. Ovakve odluke donesene na ovakav način mi se čine kao da vlada KS "moli" da ih se skine sa vlasti, drugog objašnjenja nemam.the_stick wrote: ↑18/04/2021 13:23
Meni ne da je ok, nego pozeljno. Zasto je ‘preko koljena’ ako je vec postalo ucestalo da se mjere donose i ukidaju petkom, a vaze od ponedjeljka. Ja ovu odluku ocekujem od kako je poceo padati broj zarazenih. Moje dijete jedva ceka u skolu. Ja takodjer. Ti uvijek mozes izabrati da ti dijete pohadja iskljucivo online. U cemu je problem? Sto ne mogu vas koji bi da nam svima nesto branite i zatvarate zbog vlastitih strahova. Fino izaberi iskljucivo online model, a mene pusti da saljem dijete u skolu i svi sretni.
-
the_stick
#19390 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma da... nije do kafana i restorana... nije ni do ski turizma i otvorenih granica i velikog broja turista iz Srbije... nije ni do toga sto je britanski soj zarazniji od bilo kojeg prethodnog... niti je do toga sto je prije koji dan u svijetu bio rekordan broj zarazenih... nego je do povratka djece u skolu..._Reds_ wrote: ↑18/04/2021 13:56Tacno, a to sto prenose virus drugima to nema veze. Treci val je kod nas upravo krenuo nekih 2-3 sedmice kad su se djeca vratila u skolu, slicno je i sa onim na jesen.
Znam mngo ljudi koji su koronu fasovali upravo par sedmica nakon raspusta, a cuvali se maksminalno. Jedva predeverali, i onda radili seroloske testove i kod djece, zaucani testovi bili.
- madner
#19391 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Jedino se zale nastavnici, valja sad opet raditi i do 20 sati sedmicno.
-
putokaz1
#19392 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja ne kontam vas ljude? Kako niste u stanju rezonovati logicno? Jel vam korona mozak pojela? Ili ste vi licemjerni ucitelji/sindikalisti kojima se osladilo samo online postavljati materijale?
[/quote]
Zivot i zdravlje Ucitelja Nastavnika mozemo spasiti online nastavom,mozemo smanjiti rizike,ali... vi to ne zelite,zelite veci broj pozitivnih,vas izbor ,ja se ne slazem,vijecnike zastupnike mozemo zastite online sjednicama, preko skype gostovanja na tv mozemo zastiti goste na tv, ponavljam nemamo krizne stabove,pozitivnog nema ko odvest u bolnici,nema ni lijeka....maska djeluje preventivno gdje se mora ici, kasno se testiramo dobijemo pogresnu terapiju itd
[/quote]
Zivot i zdravlje Ucitelja Nastavnika mozemo spasiti online nastavom,mozemo smanjiti rizike,ali... vi to ne zelite,zelite veci broj pozitivnih,vas izbor ,ja se ne slazem,vijecnike zastupnike mozemo zastite online sjednicama, preko skype gostovanja na tv mozemo zastiti goste na tv, ponavljam nemamo krizne stabove,pozitivnog nema ko odvest u bolnici,nema ni lijeka....maska djeluje preventivno gdje se mora ici, kasno se testiramo dobijemo pogresnu terapiju itd
-
the_stick
#19393 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
[/quote]
Licemjerno! Nastavnici su svakako online. Ucitelji su najmanje izlozeni od svih kategoruja stanovnistva od kojih se ocekuje da fizicki idu na posao. Imas li ti mozda dijete u 1. ili 2. razredu osnovne skole pa da vidis kako izgleda ta nastava? Da vidis kako su ta djeca ocajna ispred kompjutera? Bjezi ba, pusi se suplje. Ili si ti ucitelj ili ti je neko blizak ucitelj pa ti je dobro zasolio pamet.
-
last mohicans
#19394 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kad lupaš tako paušalno,imaj poštovanje prema ovom časnom pozivu i porodicama umrlih. Ovo su mladi ljudi koji su umrli samo posljednje vrijeme i da su bili vakcinisani ne bi ostavljali svoju djecu sirotanima. A da ne govorimo koliko ih je fasalo teški oblik covida.MUNAFIK wrote: ↑18/04/2021 13:52Pa ne znam sad da nastavnici UMIRU... Kad tako napises ispada da je opsti pomor nastavnika u školama, a nije.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... sio-639004
https://www.google.com/amp/s/avaz.ba/vi ... ic%3famp=1
https://www.google.com/amp/s/ilijas.inf ... gosca/amp/
-
putokaz1
#19395 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Samo samo učitelje koji su umal umrli zbog korone,koju su dobili u školi,koje je sistem ostavio da umru a preživili su,Bolje spasiti Život i Zdravlje,djeca će svakako sa 18 za Njemačku,ili Sloveniju
Ali eto kako god odluče Novalić,Forto ,Kukić i slični
Ako se zarazite znajte da vas Neće spasiti Sebija,uglavnom Dragi Bog,čast nekim medicinskim radnicima i Doktorima ali Oni na pozicijima koji treba da pripreme Bolnicu,Prostoriju,specijalna odijela,maske,respiratore,infuziju,paracetamole itd su dobro zakazali
Ustvari zakazali smo mi glasajući za SDA i Satelite
- joint union
-
the_stick
#19397 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A mozda da ne zloupotrebljavas tragicne sudbine ovih ljudi? Nigdje ne pise da su zarazeni u skoli. Nastava se ne odrzava od 11. marta te se druga dva navedena slucaja tesko mogu vezati za skolu. A i prije toga se razredna nastava svakako odrzavala online, osim za zavrsne razrede osnovnih skola. Kao i svi mi ostali, nastavnici i ucitelji se mogu zaraziti bilo gdje, sto ukljucuje i posao. I dalje tvrdim da su minimalno izlozeni u poredjenju sa drugim uposlenicima kao npr. radnici u javnom prevozu, trgovci, ugostitelji. Da ne pricamo o policiji i zdravstvenim radnicima.last mohicans wrote: ↑18/04/2021 15:40Kad lupaš tako paušalno,imaj poštovanje prema ovom časnom pozivu i porodicama umrlih. Ovo su mladi ljudi koji su umrli samo posljednje vrijeme i da su bili vakcinisani ne bi ostavljali svoju djecu sirotanima. A da ne govorimo koliko ih je fasalo teški oblik covida.MUNAFIK wrote: ↑18/04/2021 13:52Pa ne znam sad da nastavnici UMIRU... Kad tako napises ispada da je opsti pomor nastavnika u školama, a nije.
- joint union
#19398 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ovakve odluke ne bi trebali donositi na ovaj način, jer samo daju oružje u ruke političkim protivnicima, no OK, čekamo onda i da skupština počne raditi normalno, da ukine on_line. Ili su njihove zicagu ipak vrijednije? Ako je broj zaraženih drastično pao, zašto se drže ostale mjere?the_stick wrote: ↑18/04/2021 15:02Nije preko koljena. Sta vise, ja sam ovo ocekivao da se desi proslog petka jer je broj zarazenih drasticno pao. Svaku mjeru/ukidanje mjere vec duze vremena donose u petak sa pocetkom provedne u ponedjeljak. Jedina koju su donijeli danas da se pocne primjenjivati sutra je bila kad su zatvarali skole. Ne sjecam se mjera koje su donosili danas, a da se pocnu primjenjivati za 10 dana.joint union wrote: ↑18/04/2021 14:31Znaci nije preko koljena? Ok. Blago vama kada vam se ovakva planiranja i odluke ne čine brzopletim, već profesionalnim. Da li je onda došlo vrijeme i da se ukine on line rad skupštine KS? Uzgred budi rečeno, nema vise da možeš izabrati online, fyi. Ovakve odluke donesene na ovakav način mi se čine kao da vlada KS "moli" da ih se skine sa vlasti, drugog objašnjenja nemam.the_stick wrote: ↑18/04/2021 13:23
-
putokaz1
#19399 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja bi i da Prvenstvo BH u Nogometu prekinemo
Jedino tako Sarajevo može ostat Prvak
Jedino tako Sarajevo može ostat Prvak
-
MUNAFIK
#19400 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pateticno igranje sa tragedijom umrlih nastavnika da bi širio strah i tražio zatvaranje...last mohicans wrote: ↑18/04/2021 15:40Kad lupaš tako paušalno,imaj poštovanje prema ovom časnom pozivu i porodicama umrlih. Ovo su mladi ljudi koji su umrli samo posljednje vrijeme i da su bili vakcinisani ne bi ostavljali svoju djecu sirotanima. A da ne govorimo koliko ih je fasalo teški oblik covida.MUNAFIK wrote: ↑18/04/2021 13:52Pa ne znam sad da nastavnici UMIRU... Kad tako napises ispada da je opsti pomor nastavnika u školama, a nije.
Nit se zna gdje su zaraženi ovi preminuli ljudi, niti je treci val kod nas došao od djece iz škole.
I ovi sto pricaju nekakve price da moraju djecu pripremit za skolu oa im malo 2 dana... Kakve su to tek gluposti, cuj malo 2 dana da posaljes malog u skolu... Ko su ti ljudi?
Generalno vecina neradnika koji su na budzetu žive svoje najbolje radne dane... Plata dolazi, a oni vecinu vremena kod kuce ko fol na online radu... Takvi bi voljeli da se nikad mjere ne popuste.