NON PAPER

Post Reply
Kikibombona

#126 Re: NON PAPER

Post by Kikibombona »

155_mm wrote: 15/04/2021 17:01 Kiki razumijem te i cijenim kao forumasa.

ali ja govorim o osnovama ponasanja. ne mozes bulazniti samo o onome sto je tebi volja i zelja. zato postoje razlicite teme na ovom forumu. evo na primjer ti si sigurno aktivan na unutrasnjopolitickim temama. sjecas li se da li si ikad vidio moj post na tim stranackim temama?
Glupo je razglabati o tome sta ce stranci uraditi.

Mene zanima sta mi mozemo uraditi, kako privoliti strance da povjeruju da je funkcionalna BiH moguca

Ako sva tri plemena pokradose drzavu, cemu se mozemo nadati?
mistek

#127 Re: NON PAPER

Post by mistek »

tutku wrote: 15/04/2021 15:32
mistek wrote: 15/04/2021 14:55 A šta je konkretna stvar zbog koje bi mi trebali ginuti da dijelovi RS ostanu dio BiH? Ne pitam ovo podbadanja radi, niti da sad dobijem salvu odgovora o ponosu, namu, inatu, nego mi zaista kola to pitanje glavom nekada. Stvari evidentno ne funkcionišu ovako. Svaki dan, već 30 godina, sva priča se svodi na ovu nacionalističku retoriku, prebacivanje loptice. Da nije tako, da li bi napokon počeli baviti se pravim stvarima? OK, znam, ne bi znali, ali bi makar fokus bio na pravim stvarima i problemima, a ne na tome šta je rekao neko i da li će rat :)

Ne znam, osim što čudno zvuči ta ideja, meni uopšte ne djeluje tako strašno da se DIO RS izdvoji, ako to znači nekakav boljitak. Jer, ništa ljudi nemaju od ovoga i ne shvatam tu poentu da je država ko biva što veća (bilo koja), ako nije funkcionalno. Hipotetički, ako bi uzimanjem dijela RS, život u tom ostatku postao 50% bolji, šta su konkretni razlozi protiv? OK, znam da je hipotetika i da neće, ali sigurno bi se pomjerilo s mrtve tačke.

I najčešće u raspravama među onima koji ne daju ni pedlja BiH prednjače oni koji nisu ni bili na 70% njene teritorije. Ja fakat nemam problem otići ni u Široki, lijepo mjesto, ni u bilo koje mjesto u RS, ali hoće li ikad biti BiH u Bileći, u Čajniču, u Srbcu? OK, postoje dijelovi koje bi valjalo izuzeti, ali ne shvatam zašto je to toliki tabu. Ako će to značiti bolji život, o bilo čemu treba razmisliti. Naravno, nikad niko od bošnjačkih političara neće ni riječ reći u tom smjeru, jer bi ga samljeli, ali vjerujem da u tom smjeru trebao okretati politiku u narednim decenijama.
odgovoriću prvenstveno jer mislim da zaista iskreno i pragmatično postavljaš to pitanje. granice bih koje danas imamo su historijske granice ove zemlje, stotinama godina su to bile granice zemlje, od čega je većina provedena pod AU ili osmanskom okupacijom, no to su bile granice nečega što se zove bosna, a onda i bosna i hercegovina. historijski procesi su dugi, jedna generacija nista ne znaci. imamo generacije koje su rodjene 90ih i kasnije i njima nista ne znaci bijeljina, zvornik, foca, gacko, i sl. vjerujem da ti pripadas jednoj takvoj generaciji pa postavljas takvo pitanje. pogledas li historijsku pozadinu i ono sto neki opravdano nazivaju historijskim teretom ovih prostora, vidjeces da su to oduvijek bili bosanski gradovi, bez obzira na etnicke kompozicije u tim sredinama.

prihvatanjem da su granice bosne stvar o kojoj se moze pregovarati gubi se svaki smisao zemlje bosne kakvu poznajemo, dobili bi novu, dzamahirijsku bosnu koja ne bi imala bilo kakav fakticki, historijski kontinuitet sa onom bosnom na koju svi mislimo.

cinjenica da zivimo u k. od zemlje u posljednjih 30 godina nam treba biti podstrek da stvari ovdje mijenjamo, prvenstveno svima koji vole ovu zemlju, bez obzira da li su b-h-s-ostali. to kako ljudi zive je promjenjiva kategorija, i zavisi od nas. ako mi imamo snage i volje da izgradimo odrzivu zemlju, a bili smo na pragu toga pred banja lukom 1995, onda ce se i tvoje misljenje promijeniti.

da podvucem crtu - ti polazis od licnih osjecaja koji se baziraju na posljednjih 20-30 godina stanja u ovom drustvu. to je relevantno, no samo kao podstrek da stvari mijenjamo i ne moze ni na koji nacin biti osnov da opravdamo poziv da se pregovara o granicama bosne.
Ma fakat sam konkretno postavio i drago mi je čak da su odgovori normalni, to pokazuje ipak nešto :) Postavljam to pitanje jer nekad sam sebi ne znam dati odgovor. OK, to su naše granice, pamtimo takvu državu stoljećima, aprudno mi je čak zvati Bosnom i Hercegovinom nešto što je manje od ovih granica i sl. Eh sad, nisam fakat neko ko je sa Vratnika, pa me zaboli neka stvar za ostale dijelove BiH. Da stvar bude zanimljiva, porijeklom (što možda nije dovoljno) sam iz Nevesinja :D I, da parčam po nekom svom nahođenju, to bih prvo dao, jer dole nema Bosne ni 0,2% (ni Hercegovine :D ). Eh sad, više mi je žao istočne Bosne, ljudi tamo, više mi je žao Prijedora, Janje i sl. :)

I da, slažem se da je stvar u mentalitetu, volji, ali nisam siguran da ćemo to ikad promijeniti.
spinel_

#128 Re: NON PAPER

Post by spinel_ »

Kakvi mlacenje prazne slame, isprazne demagogije i spinovanja. Bravo.
detroit-mercy

#129 Re: NON PAPER

Post by detroit-mercy »

carobnjak_N wrote: 15/04/2021 17:15 Ne zaboravite da je ova budaletina najzadnji u svijetu čestitao Bajdenu, a prvi poletio čestitati Trampu.
Amerika je i dalje najbitnija i najutjecajnija sila u EU i evropske države će se obavezno držati tog kursa i njihovog mišljenja
o pitanju BiH . To što mi očekujemo građansku BiH od njih, nema od toga ništa ali će nadam se posmicati ove radikalne tukce sa čela
i tražiti ljude kompromisa te unutar Dejtona napraviti zakonsku legislativu kojom će dosadašnje rupe sa blokiranjem svega za svašta,
moći da se isprave. Ova karta je po bitnosti kod Eu i Amerike u rangu salavete Tuđman-Milošević, dakle tariguz.
Da se slozimo i sa Dodom :mrgreen: biti ce kako Amerika kaze a znamo sta Amerika kaze :mrgreen:
Ovo drugo treba biti primarni cilj, evolucija Dejtona ka stvaranju funkcionalne drzave u kojoj nece biti tako lako provoditi blokade.
Mada, cesto se pitam, a kome je stvarno cilj funkcionalna drzava :mrgreen:
McGradySA

#130 Re: NON PAPER

Post by McGradySA »

"Janša kaže da se radi o tvrdnjama opskurnih portala".

:zoka:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#131 Re: NON PAPER

Post by Evolution_IV »

Kikibombona wrote: 15/04/2021 16:39
escobar__ wrote: 15/04/2021 15:10 Bošnjačka strana je već popušila samo eto tripuje da je relevantna za bilo šta.
SDA je uspjela ubiti ljudima volju za drzavom. Pricamo malo o ovome na poslu, ljudima skoro svejedno. Prije 20 godina svi bi bili ljuti i spremni na akciju, sada su otupili. Vidimo da niko ne izlazi na protest ispred slovenacke ambasade. I da pozove, ne bi se okupilo vise od 200 ljudi.

Pogledaj izbore u Travniku, izaslo 25% gradjana. Ljudi su izgubili svaku vjeru da se kod nas moze desiti ista normalno. Mladi ovdje ne vide buducnost.

Zalosno je sta su uradili od ovog naroda.
naravno ko ih jebe,omladinu i mene prvog boli qrc sta ce bit sa njom,jer nama ta drzava nije omogucila normalan zivot...ja bi najsretniji bio danas prime u EU i da svo mladje stanovnistvo ode na zapad da radi posteno i zivi normalno...sta ja imam od svog islama,bosne i hrercegovine kad ne mogu porodicu osnovat kako treba i da se gusim svaki dan u dugovanjima i govnima kriminalaca,politicara i njihovih podanika...

samo mi zao zemlje kao zemlje i njeni priordnih dobara i ljepota,a kao drzavu popisaj je ovako disufnkcionalnu...
kox

#132 Re: NON PAPER

Post by kox »

ali ja govorim o osnovama ponasanja. ne mozes bulazniti samo o onome sto je tebi volja i zelja. zato postoje razlicite teme na ovom forumu. evo na primjer ti si sigurno aktivan na unutrasnjopolitickim temama. sjecas li se da li si ikad vidio moj post na tim stranackim temama?
Ali ovo je tema usko povezana sa unutrašnjom politikom. Ovaj dokument je u suštini nebitan, kreiran od nebitnih likova iz nebitnih zemalja kako bi sebi malo podigli rejting kao da ih neko za nešto pita. Međutim, SDA je korupcijom i nepotizmom ovo društvo srozala na najniži nivo u zadnjih 80 godina. Mi smo danas samo objekat, bez snage da utičemo na bilo šta izvan par kantona u FBiH. Da neko bitan zaista pokrene ovakva pitanja kakvima se bavi ovaj non-paper mi bukvalno ne možemo tome da se odupremo. Možemo da vičemo 'mi ćemo za to u rat ako treba' pa ako upali upali. Nemamo diplomatije, Bakira i ovu kamarilu koja kao predvodi Bošnjake izbjegavaju svi osim Erdoana kao da su kužni, a i Erdoanu su nebitni, što se vidjelo i vidi sa vakcinama. Mi ili ćemo srediti stanje ovdje gdje živimo, smanjiti kriminal, korupciju i nepotizam gdje 10 familija vlada svim od ministarstava do kliničkog centra i nikome ne polažu račune, postaviti sposobne umjesto podobnih koji nabavljaju hurme umjesto vakcina i sl., ili ćemo nestati prvom prilikom.
155_mm

#133 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

@Kikibombona

svakom je nesto glupo. ali zato imaju razlicite teme. ne mozes bas na svakoj temi guslati o jednom te istom. to je osnova ponasanja. zamisli da neko dodje vama na temu o sda i hoce da raspravlja o dometu raketa grad 122 mm. kako bi ste ga docekali?

kako sad stvari stoje kad crkne SDA crknut ce i i klix forum jer vecina forumasa bez SDA nece znati napisati ni jedan post.
:D
detroit-mercy

#134 Re: NON PAPER

Post by detroit-mercy »

kox wrote: 15/04/2021 17:23

Ali ovo je tema usko povezana sa unutrašnjom politikom. Ovaj dokument je u suštini nebitan, kreiran od nebitnih likova iz nebitnih zemalja kako bi sebi malo podigli rejting kao da ih neko za nešto pita. Međutim, SDA je korupcijom i nepotizmom ovo društvo srozala na najniži nivo u zadnjih 80 godina. Mi smo danas samo objekat, bez snage da utičemo na bilo šta izvan par kantona u FBiH. Da neko bitan zaista pokrene ovakva pitanja kakvima se bavi ovaj non-paper mi bukvalno ne možemo tome da se odupremo. Možemo da vičemo 'mi ćemo za to u rat ako treba' pa ako upali upali. Nemamo diplomatije, Bakira i ovu kamarilu koja kao predvodi Bošnjake izbjegavaju svi osim Erdoana kao da su kužni, a i Erdoanu su nebitni, što se vidjelo i vidi sa vakcinama. Mi ili ćemo srediti stanje ovdje gdje živimo, smanjiti kriminal, korupciju i nepotizam gdje 10 familija vlada svim od ministarstava do kliničkog centra i nikome ne polažu račune, postaviti sposobne umjesto podobnih koji nabavljaju hurme umjesto vakcina i sl., ili ćemo nestati prvom prilikom.
Ih, a znas kako se je nekada fino diskutovalo na ove dimne bombe, klelo se zivotom, ginulo, bitke vodile, gazilo do Drine i nazad.
Nasta spade nakav patriotizam :mrgreen:.
detroit-mercy

#135 Re: NON PAPER

Post by detroit-mercy »

Jovana1996 wrote: 15/04/2021 17:14
155_mm wrote: 15/04/2021 16:55 pa postoje teme i o sda i o respiratorima i o covidu. zbog cega ova patoloska potreba da se na svakoj temi gusla o hebenoj sda. da li su neki u stanju shvatiti da nekog na ovoj planeti ne interesuje ta usrana sda.
:-)
Najvećem dijelu bošnjačkog korpusa i dalje to najinteresantnija politička opcija.
Naravno, jer oni drze poluge ekonomsko/politicke moci i oni su direktni krivici za stanje u kome se nalazimo pa i da jedna ojebina poput Janse (koliko je istinito) moze da daje kojekave prijedloge. Uzrocno posljedicna veza :mrgreen:.
155_mm

#136 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

McGradySA wrote: 15/04/2021 17:20 "Janša kaže da se radi o tvrdnjama opskurnih portala".

:zoka:
islo se po principu "ako prođe, prođe" nije proslo, povlaci rucnu i pravi se mutav.
:lol:
deogest

#137 Re: NON PAPER

Post by deogest »

Evolution_IV wrote: 15/04/2021 17:22
Kikibombona wrote: 15/04/2021 16:39
escobar__ wrote: 15/04/2021 15:10 Bošnjačka strana je već popušila samo eto tripuje da je relevantna za bilo šta.
SDA je uspjela ubiti ljudima volju za drzavom. Pricamo malo o ovome na poslu, ljudima skoro svejedno. Prije 20 godina svi bi bili ljuti i spremni na akciju, sada su otupili. Vidimo da niko ne izlazi na protest ispred slovenacke ambasade. I da pozove, ne bi se okupilo vise od 200 ljudi.

Pogledaj izbore u Travniku, izaslo 25% gradjana. Ljudi su izgubili svaku vjeru da se kod nas moze desiti ista normalno. Mladi ovdje ne vide buducnost.

Zalosno je sta su uradili od ovog naroda.
naravno ko ih jebe,omladinu i mene prvog boli qrc sta ce bit sa njom,jer nama ta drzava nije omogucila normalan zivot...ja bi najsretniji bio danas prime u EU i da svo mladje stanovnistvo ode na zapad da radi posteno i zivi normalno...sta ja imam od svog islama,bosne i hrercegovine kad ne mogu porodicu osnovat kako treba i da se gusim svaki dan u dugovanjima i govnima kriminalaca,politicara i njihovih podanika...

samo mi zao zemlje kao zemlje i njeni priordnih dobara i ljepota,a kao drzavu popisaj je ovako disufnkcionalnu...
Pa normalno, u biti ljudi sele s porodicama i prijateljima skroz, tako da i ne osjecaju neki patriotizam i nedostajanje kuce. Ljudima obicno fali porodica i prijatelji kad odu vani, ali sada vecinom svi odlaze, kompletne porodice u uredjenije sisteme pa nostalgija za svojim krajem i nije nesto velika.

Ovo je najbolja zemlja na svijetu kad imas para. Dok se ne razbolis logicno.
detroit-mercy

#138 Re: NON PAPER

Post by detroit-mercy »

A gdje je to trebalo da prodje :lol:
kox

#139 Re: NON PAPER

Post by kox »

detroit-mercy wrote: 15/04/2021 17:27

Ih, a znas kako se je nekada fino diskutovalo na ove dimne bombe, klelo se zivotom, ginulo, bitke vodile, gazilo do Drine i nazad.
Pazi, ne dao Bog da se ovakva pitanja stvarno pokrenu, mi i nemamo drugog izbora nego da ratujemo. Tu bi opstanak bio u pitanju, ja nikada ne bih dozvolio da me zatvore u fildžan-geto. Ili bih se uhvatio noge ili bih se uhvatio puške, to je sigurno. Međutim, bez saveznika bi taj rat trajao kratko i bio vrlo bolan za nas. A ovakvi kakvi smo, puni korupcije i nepotizma, nesposobnih stranačko-familijarnih kadrova na svim rukovodećim pozicijama, ne znam kako da napravmo ta savezništva ? Sa npr. Turkovićkom kao MVP ? Premijerima i šefovima kliničkih centara koji kradu na respiratorima za svoje stanovništvo ? Premijerima i predsjednicima koji ne mogu izlobirati da nam neko proda koju hiljadu vakcina ? Kako bismo sutra isposlovali da kupimo oružje ili da neki saveznik nekome nametne sankcije ? Bar saopštenje da izdaju kako su zabrinuti :lol: ?
Comandini

#140 Re: NON PAPER

Post by Comandini »

mistek wrote: 15/04/2021 14:55 A šta je konkretna stvar zbog koje bi mi trebali ginuti da dijelovi RS ostanu dio BiH? Ne pitam ovo podbadanja radi, niti da sad dobijem salvu odgovora o ponosu, namu, inatu, nego mi zaista kola to pitanje glavom nekada. Stvari evidentno ne funkcionišu ovako. Svaki dan, već 30 godina, sva priča se svodi na ovu nacionalističku retoriku, prebacivanje loptice. Da nije tako, da li bi napokon počeli baviti se pravim stvarima? OK, znam, ne bi znali, ali bi makar fokus bio na pravim stvarima i problemima, a ne na tome šta je rekao neko i da li će rat :)

Ne znam, osim što čudno zvuči ta ideja, meni uopšte ne djeluje tako strašno da se DIO RS izdvoji, ako to znači nekakav boljitak. Jer, ništa ljudi nemaju od ovoga i ne shvatam tu poentu da je država ko biva što veća (bilo koja), ako nije funkcionalno. Hipotetički, ako bi uzimanjem dijela RS, život u tom ostatku postao 50% bolji, šta su konkretni razlozi protiv? OK, znam da je hipotetika i da neće, ali sigurno bi se pomjerilo s mrtve tačke.

I najčešće u raspravama među onima koji ne daju ni pedlja BiH prednjače oni koji nisu ni bili na 70% njene teritorije. Ja fakat nemam problem otići ni u Široki, lijepo mjesto, ni u bilo koje mjesto u RS, ali hoće li ikad biti BiH u Bileći, u Čajniču, u Srbcu? OK, postoje dijelovi koje bi valjalo izuzeti, ali ne shvatam zašto je to toliki tabu. Ako će to značiti bolji život, o bilo čemu treba razmisliti. Naravno, nikad niko od bošnjačkih političara neće ni riječ reći u tom smjeru, jer bi ga samljeli, ali vjerujem da u tom smjeru trebao okretati politiku u narednim decenijama.
Svi oni koji ovako misle trebaju sebi postaviti sljedece pitanje : Kakva je srz i priroda mitoloskog srpskog i hrvatskog nacionalizma ? Da li se njihovi problemi sa susjedima, u zemljama u kojima zive, temelje na konkretnoj ugrozenosti ili su produkt specificnog diskursa njihove nacionalne svijesti ?

Drugim rijecima, ako mislite da bi povladjivanje u takvim stvarima donijelo do nekakve zemlje dembelije ovdje, grdno se varate. Izgubili bi prvu liniju odbrane i bili svedeni na pojas Gaze, na kojem bi se susjedi i komsije izivljavali u skladu sa potrebama njihove unutarnje politike.
detroit-mercy

#141 Re: NON PAPER

Post by detroit-mercy »

kox wrote: 15/04/2021 17:36
Pazi, ne dao Bog da se ovakva pitanja stvarno pokrenu, mi i nemamo drugog izbora nego da ratujemo. Tu bi opstanak bio u pitanju, ja nikada ne bih dozvolio da me zatvore u fildžan-geto. Ili bih se uhvatio noge ili bih se uhvatio puške, to je sigurno. Međutim, bez saveznika bi taj rat trajao kratko i bio vrlo bolan za nas. A ovakvi kakvi smo, puni korupcije i nepotizma, nesposobnih stranačko-familijarnih kadrova na svim rukovodećim pozicijama, ne znam kako da napravmo ta savezništva ? Sa npr. Turkovićkom kao MVP ? Premijerima i šefovima kliničkih centara koji kradu na respiratorima za svoje stanovništvo ? Premijerima i predsjednicima koji ne mogu izlobirati da nam neko proda koju hiljadu vakcina ? Kako bismo sutra isposlovali da kupimo oružje ili da neki saveznik nekome nametne sankcije ? Bar saopštenje da izdaju kako su zabrinuti :lol: ?
Jel se ti sjecas 95te i kraja rata i da je 200,000 ljudi pod oruzjem prisalo da bude u fildzan getu, jel se sjecas da se nije moglo bez UNPROFOR-ovih tenkova zaci u mnoge dijelove BIH i jos masa nekih stvari :skoljka:.
freelancerusk

#142 Re: NON PAPER

Post by freelancerusk »

Image

Image
Last edited by freelancerusk on 15/04/2021 17:43, edited 1 time in total.
155_mm

#143 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

@Comandini

nazalost vecina ne shvata da je srz velikosrpske ideologije prema bosnjacima osveta. osveta za turke, osveta za dahije, osveta za ustase gdje smo po njihovom misljenju mi bili glavni a ne hrvati.

bez obzira koliko im se popustalo i davalo ta zelja za osvetom nece nestati. cak i da dobiju pola BiH.
kox

#144 Re: NON PAPER

Post by kox »

detroit-mercy wrote: 15/04/2021 17:41
kox wrote: 15/04/2021 17:36
Jel se ti sjecas 95te i kraja rata i da je 200,000 ljudi pod oruzjem prisalo da bude u fildzan getu, jel se sjecas da se nije moglo bez UNPROFOR-ovih tenkova zaci u mnoge dijelove BIH i jos masa nekih stvari :skoljka:.
Znalo se da to neće biti fildžan-geto, kao što i nije. I niko ni tada ne bi pristao na Unproforove tenkove baš zbog toga što bi to vrlo brzo postao fildžan geto, nego IFOR tj. Nato.
swanfilter

#145 Re: NON PAPER

Post by swanfilter »

155_mm wrote: 15/04/2021 17:43 @Comandini

nazalost vecina ne shvata da je srz velikosrpske ideologije prema bosnjacima osveta. osveta za turke, osveta za dahije, osveta za ustase gdje smo po njihovom misljenju mi bili glavni a ne hrvati.

bez obzira koliko im se popustalo i davalo ta zelja za osvetom nece nestati. cak i da dobiju pola BiH.

Kao sto mnogi misle da bi podjelom BiH konacno doslo do smirivanja tenzija. Pazi, između Hrvata i Srba ...
155_mm

#146 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

@swanfilter
taj zajeb je jos veci. tek bi izmedju njih varničilo.
deogest

#147 Re: NON PAPER

Post by deogest »

freelancerusk wrote: 15/04/2021 17:42 Image

Image
A siroti bosnjo ce ovdje nakucat 300 stranica za 5 dana. :lol: :lol: :thumbup:
splinter

#148 Re: NON PAPER

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 15/04/2021 16:03 Image
[/quo :lol: te]

Daj ba @Naslovnica produži taj lijevi do Ljubljane i janšinog ureda
swanfilter

#149 Re: NON PAPER

Post by swanfilter »

155_mm wrote: 15/04/2021 17:50 @swanfilter
taj zajeb je jos veci. tek bi izmedju njih varničilo.
Na to mislim ...
155_mm

#150 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

@splinter

ma dovoljno je da špricne na ljubljanu.
:lol:
Post Reply