NON PAPER

Post Reply
155_mm

#26 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

pojava ovog dokumenta znaci da su u srbiji odustali od cekanja da se u svijetu stvari poklope pa da oni iskoriste guzvu i zavrse ono sto nisu mogli devedesetih.

shvatili su da vrijeme ne radi za njih. i sad pokusavaju izvuci sta se izvuci da.
mistek

#27 Re: NON PAPER

Post by mistek »

A šta je konkretna stvar zbog koje bi mi trebali ginuti da dijelovi RS ostanu dio BiH? Ne pitam ovo podbadanja radi, niti da sad dobijem salvu odgovora o ponosu, namu, inatu, nego mi zaista kola to pitanje glavom nekada. Stvari evidentno ne funkcionišu ovako. Svaki dan, već 30 godina, sva priča se svodi na ovu nacionalističku retoriku, prebacivanje loptice. Da nije tako, da li bi napokon počeli baviti se pravim stvarima? OK, znam, ne bi znali, ali bi makar fokus bio na pravim stvarima i problemima, a ne na tome šta je rekao neko i da li će rat :)

Ne znam, osim što čudno zvuči ta ideja, meni uopšte ne djeluje tako strašno da se DIO RS izdvoji, ako to znači nekakav boljitak. Jer, ništa ljudi nemaju od ovoga i ne shvatam tu poentu da je država ko biva što veća (bilo koja), ako nije funkcionalno. Hipotetički, ako bi uzimanjem dijela RS, život u tom ostatku postao 50% bolji, šta su konkretni razlozi protiv? OK, znam da je hipotetika i da neće, ali sigurno bi se pomjerilo s mrtve tačke.

I najčešće u raspravama među onima koji ne daju ni pedlja BiH prednjače oni koji nisu ni bili na 70% njene teritorije. Ja fakat nemam problem otići ni u Široki, lijepo mjesto, ni u bilo koje mjesto u RS, ali hoće li ikad biti BiH u Bileći, u Čajniču, u Srbcu? OK, postoje dijelovi koje bi valjalo izuzeti, ali ne shvatam zašto je to toliki tabu. Ako će to značiti bolji život, o bilo čemu treba razmisliti. Naravno, nikad niko od bošnjačkih političara neće ni riječ reći u tom smjeru, jer bi ga samljeli, ali vjerujem da u tom smjeru trebao okretati politiku u narednim decenijama.
155_mm

#28 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

narod je prvenstveno ginuo za svoje zivote i bioloski opstanak. cijelo vrijeme rata devedesetih granice BiH nisu bile upitne ni jedne sekunde. rat se vodio za unutranje granice.
155_mm

#29 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

@mistek

a koje bi ti to djelove dao a koje ostavio?
el_bake007

#30 Re: NON PAPER

Post by el_bake007 »

Oni bi da rasparcaju BiH i naprave palestinu od nje a da se nista ne dobije zauzvrat , automatsko clanstvo u NATOu i EU + finansijska injekcija za oporavak privrede , onda preko clanstva u EU blokirati srbiji,albaniji i crnoj gori svaki pokusaj clanstva kao sto hrvatska radi trenutno nama
155_mm

#31 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

shvatite da je ovaj papir samo ponuda srbije. a jansa je pismonosa. da li ce zapad ovo prihvatiti ili ne to jos niko ne zna.

i ne kontam cemo ovoliko cudjenje za ponudu zamjene kosova za er es. pa nije ta ideja od jucer.
:-)
stubrijez

#32 Re: NON PAPER

Post by stubrijez »

Ovo je jasno da ce se desiti prije ili kasnije, mi tu ne mozemo nista.
Sami smo krivi, drzava i svijest naroda nam je u takvom ocajnom stanju da ko god i kad god sta bude htio da kusura preko nas to ce se i dogoditi.
Samo kada dodje vrijeme... u bilo kojem scenariju bosnjacka strana pusi to je jasno kao dan. Osim bosnjacke elite naravno, oni znaju od pocetka ovo cemu se mi ovde ibretimo.
escobar__

#33 Re: NON PAPER

Post by escobar__ »

Bošnjačka strana je već popušila samo eto tripuje da je relevantna za bilo šta.
155_mm

#34 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

ni jedna strana u BiH nije relevantna za sudbinu BiH.
155_mm

#35 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

niko na zapadu nema interesa da u europi sebi napravi palestinu. kakvu korist EU i NATO imaju od svoje palestine? je li stvarno mislite da ce oni raditi ovdje na svoju stetu?
Defiancex

#36 Re: NON PAPER

Post by Defiancex »

:bih: stranačka izdajnička furda otvorila temu pa se rakokodakali
Još malo i kraj radnog vremena utišat će tema.
emmir1

#37 Re: NON PAPER

Post by emmir1 »

mistek wrote: 15/04/2021 14:55 A šta je konkretna stvar zbog koje bi mi trebali ginuti da dijelovi RS ostanu dio BiH? Ne pitam ovo podbadanja radi, niti da sad dobijem salvu odgovora o ponosu, namu, inatu, nego mi zaista kola to pitanje glavom nekada. Stvari evidentno ne funkcionišu ovako. Svaki dan, već 30 godina, sva priča se svodi na ovu nacionalističku retoriku, prebacivanje loptice. Da nije tako, da li bi napokon počeli baviti se pravim stvarima? OK, znam, ne bi znali, ali bi makar fokus bio na pravim stvarima i problemima, a ne na tome šta je rekao neko i da li će rat :)

Ne znam, osim što čudno zvuči ta ideja, meni uopšte ne djeluje tako strašno da se DIO RS izdvoji, ako to znači nekakav boljitak. Jer, ništa ljudi nemaju od ovoga i ne shvatam tu poentu da je država ko biva što veća (bilo koja), ako nije funkcionalno. Hipotetički, ako bi uzimanjem dijela RS, život u tom ostatku postao 50% bolji, šta su konkretni razlozi protiv? OK, znam da je hipotetika i da neće, ali sigurno bi se pomjerilo s mrtve tačke.

I najčešće u raspravama među onima koji ne daju ni pedlja BiH prednjače oni koji nisu ni bili na 70% njene teritorije. Ja fakat nemam problem otići ni u Široki, lijepo mjesto, ni u bilo koje mjesto u RS, ali hoće li ikad biti BiH u Bileći, u Čajniču, u Srbcu? OK, postoje dijelovi koje bi valjalo izuzeti, ali ne shvatam zašto je to toliki tabu. Ako će to značiti bolji život, o bilo čemu treba razmisliti. Naravno, nikad niko od bošnjačkih političara neće ni riječ reći u tom smjeru, jer bi ga samljeli, ali vjerujem da u tom smjeru trebao okretati politiku u narednim decenijama.

Konkretna stvar

Hoćemo biti takve pičke da pljunemo na sve sa kojima smo se borili za cjelovitu BiH

Njih danas nema.
Oni su dali svoje živote.

Ako pljunemo na to, onda mi ne zaslužujemo ni pedalj BIH.
155_mm

#38 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

ovaj papir su napisali velikosrbi i on daje uvid u njihova razmisljanja danas. nazalost tema je otisla u drugom pravcu. ocigledno da ni jedna tema ne moze bez stranackog kupleraja u bosnjana.
steta!
detroit-mercy

#39 Re: NON PAPER

Post by detroit-mercy »

Zabava za norod, poceli su previse da pitaju sta je sa vakcinama, sta se desava sa UKC, pronevjera sredstava, sto dnevno umire toliko i toliko, sto su nam bolnice nalik na partizanske i mnoga druga pitanja :skoljka:
Dzafer i Zeljkec cutali o tome 40 dana i ko sad isplivalo na povrsinu :skoljka:, hajmo malo o nekim papirima o kojima se pojedini pitaju ko Marica o krivom kurcu.
A sto su se neki analiticari i ratnici vec pomalo raskokodakali na temi to je druga stvar :skoljka:.
Btw, ovolika prekompozicija granica u ovom dijelu Evrope ne bi prosla bez nekog veceg sukoba i mirovne konferencije za koju bi Dayton bio pickin dim. Al ima se o cemu tarlahat.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#40 Re: NON PAPER

Post by sime_cipol »

Pustanje probnih balona. Sto ne znaci da za 20-30-50 godina nece naci Baliju koji ce na to pristati i potpisati.
gdesi bre

#41 Re: NON PAPER

Post by gdesi bre »

155_mm wrote: 15/04/2021 15:21 ovaj papir su napisali velikosrbi i on daje uvid u njihova razmisljanja danas. nazalost tema je otisla u drugom pravcu. ocigledno da ni jedna tema ne moze bez stranackog kupleraja u bosnjana.
steta!
Kakvi ba velikosrbi ne provaljuj se,za mir u regiji treba se sredit stvar sa kosovom znaci ko moze djelit i nametat samo stranci,srbi se pitaju ko i mi.
kiligonzales

#42 Re: NON PAPER

Post by kiligonzales »

mistek wrote: 15/04/2021 14:55 A šta je konkretna stvar zbog koje bi mi trebali ginuti da dijelovi RS ostanu dio BiH? Ne pitam ovo podbadanja radi, niti da sad dobijem salvu odgovora o ponosu, namu, inatu, nego mi zaista kola to pitanje glavom nekada. Stvari evidentno ne funkcionišu ovako. Svaki dan, već 30 godina, sva priča se svodi na ovu nacionalističku retoriku, prebacivanje loptice. Da nije tako, da li bi napokon počeli baviti se pravim stvarima? OK, znam, ne bi znali, ali bi makar fokus bio na pravim stvarima i problemima, a ne na tome šta je rekao neko i da li će rat :)

Nemoj se ponasati ko mnoge Sarajlije do rata i u ratu. Ono nije moja stvar sto gori Zvornik, Bijeljina, Foca, Visegrad, dobar dio Bosne. Dobro je rhm Konjicija govorio na bosnjackom kongresu 93, da se mi nikada nebi smjeli i trebali ponasati kao da to nije dio Bosne.

Nebave se Bosnjaci i Bosanci drugima, vec drugi nama i oni su svoj uticaj sa granica BiH gurnuli duboko u njenu unutasnjost sto je veliki problem. Nismo mi nikome uzurpirali drzave komad, nego oni nama. Mi, Crnogorci, Kosovari, imali smo problem sa politikom neravnopravnosti vecih naroda koji su negirali nas i nase naslijedje, potom pravo na drzavu. To se manifestuje u odnosu Srbije i Hrvatske i u Jugoslaviji i nakon njenog rasapada.

I na ovo sto imamo danas nismo trebali staviti potpis jer vidimo dokle seze uticaj svih onih koji vole BiH. Ko bi sutra stavio potpis na rjesenje poput ovoga, sveo bi nas na sudbinu Palestine jer sigurno sa ovakvim komsijama i njihovom politikom mi ni tada nebi bili ostavljeni na miru.

Sve sto je valjalo unutar BiH, od velikih gradova izuzev Banja Luke, ostalo je nama, a s time i jedno veliko bogatstvo koje bi valjalo razbastiniti.

Naprotiv Bosnjaci i Bosanci trebaju kupovati naklonost velikih sila, pa i onih koji tradicionalno nisu na njima, kako bi izlobirali odluke koje bi ojacale BiH.

Crnogorci su kao daleko manji narod od nas pokazali veliku odvaznost ulaskom u NATO i priblizavanju EU. MI kao narod ukoliko nastavimo sa dnevnopolitickim pripucavanjem dovescemo sebe u poziciju da ce nam Srbi gospodariti BiH, sa Hrvatima koji sa mizernim postotcima stanovnistva, vladaju daleko brojnijim narodom i u FBIH jer se sami ne mozemo dogovoriti sa sobom o onome sto je za drzavu i sve patriote ove zemlje vazno.
155_mm

#43 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

pa sigurno da se niko ne pita od lokalnih plemena. ali lokalna plemena mogu predlagati i iznositi svoje zelje. jedno pleme je to izgleda i uradilo i platilo pismonosu da to odnese gdje treba.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#44 Re: NON PAPER

Post by sime_cipol »

detroit-mercy wrote: 15/04/2021 15:22 Zabava za norod, poceli su previse da pitaju sta je sa vakcinama, sta se desava sa UKC, pronevjera sredstava, sto dnevno umire toliko i toliko, sto su nam bolnice nalik na partizanske i mnoga druga pitanja :skoljka:
Dzafer i Zeljkec cutali o tome 40 dana i ko sad isplivalo na povrsinu :skoljka:, hajmo malo o nekim papirima o kojima se pojedini pitaju ko Marica o krivom kurcu.
A sto su se neki analiticari i ratnici vec pomalo raskokodakali na temi to je druga stvar :skoljka:.
Btw, ovolika prekompozicija granica u ovom dijelu Evrope ne bi prosla bez nekog veceg sukoba i mirovne konferencije za koju bi Dayton bio pickin dim. Al ima se o cemu tarlahat.
Slazem se :thumbup:
Da smo samo mi u pitanju, pa da se covjek zabrine. Ali da se u pricu uvede 5-6 drzava i da izmedju sebe razmjenjuju teritorije nema sanse. Pa mi jos nismo sa susjedima definirali i ove granice 100% :lol:
detroit-mercy

#45 Re: NON PAPER

Post by detroit-mercy »

kiligonzales wrote: 15/04/2021 15:24

Nemoj se ponasati ko mnoge Sarajlije do rata i u ratu. Ono nije moja stvar sto gori Zvornik, Bijeljina, Foca, Visegrad, dobar dio Bosne. Dobro je rhm Konjicija govorio na bosnjackom kongresu 93, da se mi nikada nebi smjeli i trebali ponasati kao da to nije dio Bosne.

Nebave se Bosnjaci i Bosanci drugima, vec drugi nama i oni su svoj uticaj sa granica BiH gurnuli duboko u njenu unutasnjost sto je veliki problem. Nismo mi nikome uzurpirali drzave komad, nego oni nama. Mi, Crnogorci, Kosovari, imali smo problem sa politikom neravnopravnosti vecih naroda koji su negirali nas i nase naslijedje, potom pravo na drzavu. To se manifestuje u odnosu Srbije i Hrvatske i u Jugoslaviji i nakon njenog rasapada.

I na ovo sto imamo danas nismo trebali staviti potpis jer vidimo dokle seze uticaj svih onih koji vole BiH. Ko bi sutra stavio potpis na rjesenje poput ovoga, sveo bi nas na sudbinu Palestine jer sigurno sa ovakvim komsijama i njihovom politikom mi ni tada nebi bili ostavljeni na miru.

Sve sto je valjalo unutar BiH, od velikih gradova izuzev Banja Luke, ostalo je nama, a s time i jedno veliko bogatstvo koje bi valjalo razbastiniti.

Naprotiv Bosnjaci i Bosanci trebaju kupovati naklonost velikih sila, pa i onih koji tradicionalno nisu na njima, kako bi izlobirali odluke koje bi ojacale BiH.

Crnogorci su kao daleko manji narod od nas pokazali veliku odvaznost ulaskom u NATO i priblizavanju EU. MI kao narod ukoliko nastavimo sa dnevnopolitickim pripucavanjem dovescemo sebe u poziciju da ce nam Srbi gospodariti BiH, sa Hrvatima koji sa mizernim postotcima stanovnistva, vladaju daleko brojnijim narodom i u FBIH jer se sami ne mozemo dogovoriti sa sobom o onome sto je za drzavu i sve patriote ove zemlje vazno.
Hos rec da se svi uhvatimo za jedno uze :mrgreen:
155_mm

#46 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

interesantno koliki broj forumasa je uvjereno da se politicari u regionu boje svojih biraca i da iz tog straha prave ovakve cirkusijade. njima je sve neka zavjera protiv biraca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#47 Re: NON PAPER

Post by Truba »

Prije ce biti da je raspamecivanje
detroit-mercy

#48 Re: NON PAPER

Post by detroit-mercy »

sime_cipol wrote: 15/04/2021 15:28
detroit-mercy wrote: 15/04/2021 15:22 Zabava za norod, poceli su previse da pitaju sta je sa vakcinama, sta se desava sa UKC, pronevjera sredstava, sto dnevno umire toliko i toliko, sto su nam bolnice nalik na partizanske i mnoga druga pitanja :skoljka:
Slazem se :thumbup:
Da smo samo mi u pitanju, pa da se covjek zabrine. Ali da se u pricu uvede 5-6 drzava i da izmedju sebe razmjenjuju teritorije nema sanse. Pa mi jos nismo sa susjedima definirali i ove granice 100% :lol:
Da je samo 5-6 drzava, ko bi branio onda Madjarskoj da postavi pitanje svojih manjina u Rumuniji, Slovackoj, Vojvodini, sta bi zaustavilo Italiju da preispita granice nakon WWII, Bugari bi mirno sjedili i gledali prekompoziciju u komsiluku :-).
Al eto, ima se o cemu pricat, Zeljko je zabrinut i sl.
Jos samo cekamo Hanku Paldum da se javi sa "Nedime dragi sta nam ovo rade" :mrgreen:
tutku

#49 Re: NON PAPER

Post by tutku »

odgovoriću prvenstveno jer mislim da zaista iskreno i pragmatično postavljaš to pitanje. granice bih koje danas imamo su historijske granice ove zemlje, stotinama godina su to bile granice zemlje, od čega je većina provedena pod AU ili osmanskom okupacijom, no to su bile granice nečega što se zove bosna, a onda i bosna i hercegovina. historijski procesi su dugi, jedna generacija nista ne znaci. imamo generacije koje su rodjene 90ih i kasnije i njima nista ne znaci bijeljina, zvornik, foca, gacko, i sl. vjerujem da ti pripadas jednoj takvoj generaciji pa postavljas takvo pitanje. pogledas li historijsku pozadinu i ono sto neki opravdano nazivaju historijskim teretom ovih prostora, vidjeces da su to oduvijek bili bosanski gradovi, bez obzira na etnicke kompozicije u tim sredinama.

prihvatanjem da su granice bosne stvar o kojoj se moze pregovarati gubi se svaki smisao zemlje bosne kakvu poznajemo, dobili bi novu, dzamahirijsku bosnu koja ne bi imala bilo kakav fakticki, historijski kontinuitet sa onom bosnom na koju svi mislimo.

cinjenica da zivimo u k. od zemlje u posljednjih 30 godina nam treba biti podstrek da stvari ovdje mijenjamo, prvenstveno svima koji vole ovu zemlju, bez obzira da li su b-h-s-ostali. to kako ljudi zive je promjenjiva kategorija, i zavisi od nas. ako mi imamo snage i volje da izgradimo odrzivu zemlju, a bili smo na pragu toga pred banja lukom 1995, onda ce se i tvoje misljenje promijeniti.

da podvucem crtu - ti polazis od licnih osjecaja koji se baziraju na posljednjih 20-30 godina stanja u ovom drustvu. to je relevantno, no samo kao podstrek da stvari mijenjamo i ne moze ni na koji nacin biti osnov da opravdamo poziv da se pregovara o granicama bosne.
155_mm

#50 Re: NON PAPER

Post by 155_mm »

ma ja. narod previse inteligentan pa ga iz straha od te inteligencije raspamecuju.
Post Reply