Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sve znamo, hajmo sad analizirat ovaj dokument. Jedna recenica zabrinjavajuca. Zadnja recenica u 2b kada se govori o pripajanju velikih dijelova RS-a Srbiji: "In this case, Serbia IS WILLING to agree on joining Kosovo and Albania".
Ova recenica znaci da je neko vec predlozio Srbiji i da su oni pristali na takav scenarij. Zasto bi neko napisao da je Srbija voljna da prihvati gubitak Kosova za RS. Mislim, svi smo mi "znali" pod navodnim znacima, al sad znamo i bez navodnih znakova.
inace ideju za zamjenu kosova za pola BiH je medju prvima iznio zoran dzindzic. tako da je jedino novo sto je srbija platila jansi da on u ime njih prenese zapadu sta bi srbija trenutno bila voljna prihvatiti.
Zapadu (u ovom kontekstu Zapadnoj EU) je puna kapa Balkana i balkanskih problema. Migranti im kvare svakodnevni dan a kroz Balkan gaze li gaze. Ja ove tkz. 'non-paper' vidim kao razlog za ulazak plavih kaciga na teritoriji BiH, Kosova, Makedonije, a najvjerojatnije i Crne Gore.
Granicama tkz. 'država' (u očima Zapada), koje nisu u stanju voditi brigu o sebi će preuzeti UN i to je to.
ovaj dokument takodje pokazuje da su velikosrbi svjesni da ne mogu dobiti citav manji entitet nego traze njegov veci dio. naravno pojam "veci dio" je poprilicno rastezljiv. 51% teritorije je takodje veci dio. a to bi bilo 24-25% teritorije BiH.
mislim da velikosrbi nude zapadu odricanje od kosova za ca. 30% teritorije BiH. to je nekih ca. 60% teritorije er esa. vjerovatno imaju i kartu ali je jansa nije smio objaviti. steta.
155_mm wrote: ↑15/04/2021 14:26
ovaj dokument takodje pokazuje da su velikosrbi svjesni da ne mogu dobiti citav manji entitet nego traze njegov veci dio. naravno pojam "veci dio" je poprilicno rastezljiv. 51% teritorije je takodje veci dio. a to bi bilo 24-25% teritorije BiH.
Ja mislim
Nista od ovoga jer srbi nece dati ni pedalj rs
Mada sad je prigoda da se ugrabi koji pedalj posavine
Strategija, US-amerikancima je bolje Kosovo zbog laganog dostupa morskim putem preko Albanije. Ako Srbija traži 25 - 30 % BiH teritorije plus sjeverni dio Kosova u zamjenu za ostatak Kosova i priznanje istog. Bojim se da USA neće pitati BiH šta misli o tome nego će biti naredba. No mislim da Dodik nema u glavi tih 25 - 30 % teritorije nego 49 % Drugi problem su dijelovi uz Hrvatsku. I ako se spominje solucija Južnog Tirola, isti je ništa drugo nego država u državi mislim da nije izvodljivo, jer bi trebalo izmjeniti granice kantona i sl.
Last edited by u-pet-deka on 15/04/2021 14:38, edited 1 time in total.
ako srbija da prihvatljivu ponudu zapadu sigurno da niko nece pitati BiH. srbija do sada ocigledno nije dala prihvatljivu ponudu. mozda ova bude prihvatljiva. a mozda i ne bude.
Pustanje probnih balona putem medija i ispitivanje reakcije javnosti o tome da li smo mi u BiH spremni na njenu podijelu.
Ovo je samo dokaz da EU nema svoj moralni centar i da manje clanice mogu da se bave palamudjenjem, te da su amateri za medjunarodno pravo cim se bave zabavljanjem prekrajanja granica.
Bice da Slovenci, Srbi i Hrvati sa svojim protagonistima iz EU i van nje (Rusija i Kina), imaju razlicitu sliku Balkana od SAD i najacih zemalja EU.
Usporedio bih ovo sa amaterskim tumacenjima Srba odluke Badinterove komisije na samoopredjeljenje republika unutar Juge, uzimajuci sebi za pravo da se mogu ponasati kao Hitler anektirajuci silom dijelove republika jer samooprodjeljenje treba biti po njihovom pravo naroda da odlucuje o sopstvenoj sudbini, a ne zajednicko pravo svih gradjana jedne republike.