Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BiBi911

#7626 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by BiBi911 »

@Industrialyzer

Joj to bi bilo zanimljivo gledati, lici mi na scenarij potukli se zbog cirilice i latinice, kod sudije se obojica potpisali prstom
[/quote]

Ili malo novije "arhitekt" prica kako rade "respiratori" masine za pomoc pri disanju
vaučer

#7627 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by vaučer »

saint_mirad wrote: 08/04/2021 23:29 Svaka cast, takvi 'neutralni' Nemci su omogucili i uspon nacista vaktile.
Vidim brzo si potonuo do najnižeg kvazi-argumenta. :-)
Vakcine podržavam jer trebamo dignuti kolektivni imunitet protiv raznih bolesti, Covida također. Okvirno mislim da svatko može, ako je odrastao i plaća porez, odbiti da primi vakcinu - ali da za to treba biti posljedica. Odbijanje vakcinacije djece bih kažnjavao duplim oporezivanjem i uskraćivanjem javnog zdravstva.

Sad kakve to veze ima s progonom Židova i okupacijom tuđih teritorija - to samo ti znaš. Moja pozicija nije neutralna nego je aktivno za zajedničko dobro. A vakcinacija populacije i pogrom jednog naroda nisu moralno jednake teme - ma koliko ti povlačio znak jednakosti da su u oba slučaja nečija prava oskvrnuta.
Sanjarko

#7628 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Sanjarko »

:-)
saint_mirad

#7629 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by saint_mirad »

vaučer wrote: 09/04/2021 16:21
saint_mirad wrote: 08/04/2021 23:29 Svaka cast, takvi 'neutralni' Nemci su omogucili i uspon nacista vaktile.
Vidim brzo si potonuo do najnižeg kvazi-argumenta. :-)
Vakcine podržavam jer trebamo dignuti kolektivni imunitet protiv raznih bolesti, Covida također. Okvirno mislim da svatko može, ako je odrastao i plaća porez, odbiti da primi vakcinu - ali da za to treba biti posljedica. Odbijanje vakcinacije djece bih kažnjavao duplim oporezivanjem i uskraćivanjem javnog zdravstva.

Sad kakve to veze ima s progonom Židova i okupacijom tuđih teritorija - to samo ti znaš. Moja pozicija nije neutralna nego je aktivno za zajedničko dobro. A vakcinacija populacije i pogrom jednog naroda nisu moralno jednake teme - ma koliko ti povlačio znak jednakosti da su u oba slučaja nečija prava oskvrnuta.
Ti imas pravo biti za vakcinanciju, i ne radi se o tome. Radi se o tome sto ti ne smeta da policija prisili onog ko isto tako ima pravo da odbije vakcinu, usput koristeci i nasilje i druge represivne mere. Bas takvi ljudi ljudi su nemo gledali sta nacisti rade onima koji se nisu slagali sa njima. Ne kazem da ih ti podrzavas, ali za zlo je dovoljno da dobri ljudi ne ucine nista.
jeza u ledja

#7630 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

Ne trebas biti prisiljavan od strane policije ili vlasti. Tvoje tijelo tvoj izbor.

Ali zato drzava i privatnici imaju itekako pravo da ti uskrate pristup raznoraznim javnim ustanovama ili mjestima gdje bi mogao zaraziti ostale. Isto vazi za maske.
saint_mirad

#7631 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by saint_mirad »

jeza u ledja wrote: 09/04/2021 17:54 Ne trebas biti prisiljavan od strane policije ili vlasti. Tvoje tijelo tvoj izbor.

Ali zato drzava i privatnici imaju itekako pravo da ti uskrate pristup raznoraznim javnim ustanovama ili mjestima gdje bi mogao zaraziti ostale. Isto vazi za maske.
To je faktički isto. Ako ti država onemogući da budeš funkcionalan građanin, haman te prisilila na vakcinu. Ne možeš živeti van sveta negde u šumi.
BlackRiver

#7632 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by BlackRiver »

Za sada nema nikakvih dokaza da vakcinacija sprjecava prenos virusa.
Znaci vakcinisan ti, ja nisam. Obojica mozemo biti prenosnici i obojica mozemo proci sa blazim ili tezim simptomima bolesti.
Ali ti posto si vakcinisan imas pravo na neke povlastice. Zasto? Ja te ne ugrozavam. Zaboga, zasticen si vakcinom.
Jedino razlog zbog kojem te ugrozavam, jeste taj sto razmisljam drugacije.
Samo kad bi bilo primjera u proslosti gdje su ljudi kaznjavani i progonjeni jer su bili drugaciji po nekom osnovu...Oh wait....
vaučer

#7633 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by vaučer »

saint_mirad wrote: 09/04/2021 17:49
Ti imas pravo biti za vakcinanciju, i ne radi se o tome. Radi se o tome sto ti ne smeta da policija prisili onog ko isto tako ima pravo da odbije vakcinu, usput koristeci i nasilje i druge represivne mere. Bas takvi ljudi ljudi su nemo gledali sta nacisti rade onima koji se nisu slagali sa njima. Ne kazem da ih ti podrzavas, ali za zlo je dovoljno da dobri ljudi ne ucine nista.
Puno si ti meni tu nagurao u usta. Puno i previše. Napisao sam već da niti očekujem niti podržavam nasilnu vakcinaciju. Ali očekujem i podržavam da oni koju iskoriste svoje pravo da se ponašaju kao da nisu dio društva - budu uskraćeni za benefite ‘zajedničkog’. Od zdravstva, obrazovanja do javnog prevoza. Kad i ako se to dogodi, i ovi borci za slobodu postanu mučenici - s guštom ću cuclati schadenfreude kad im se vrati u facu ‘boli nas kurac’ koji su tako prkosno odaslali ostalima.
saint_mirad

#7634 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by saint_mirad »

vaučer wrote: 09/04/2021 18:24
saint_mirad wrote: 09/04/2021 17:49
Puno si ti meni tu nagurao u usta. Puno i previše. Napisao sam već da niti očekujem niti podržavam nasilnu vakcinaciju. Ali očekujem i podržavam da oni koju iskoriste svoje pravo da se ponašaju kao da nisu dio društva - budu uskraćeni za benefite ‘zajedničkog’. Od zdravstva, obrazovanja do javnog prevoza. Kad i ako se to dogodi, i ovi borci za slobodu postanu mučenici - s guštom ću cuclati schadenfreude kad im se vrati u facu ‘boli nas kurac’ koji su tako prkosno odaslali ostalima.
Eto upravo si potvrdio ono što sam pisao.
ultima_palabra

#7635 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by ultima_palabra »

BlackRiver wrote: 09/04/2021 18:07 Za sada nema nikakvih dokaza da vakcinacija sprjecava prenos virusa.
Znaci vakcinisan ti, ja nisam. Obojica mozemo biti prenosnici i obojica mozemo proci sa blazim ili tezim simptomima bolesti.
Ali ti posto si vakcinisan imas pravo na neke povlastice. Zasto? Ja te ne ugrozavam. Zaboga, zasticen si vakcinom.
Jedino razlog zbog kojem te ugrozavam, jeste taj sto razmisljam drugacije.
Samo kad bi bilo primjera u proslosti gdje su ljudi kaznjavani i progonjeni jer su bili drugaciji po nekom osnovu...Oh wait....
Ne moze taj vakcinisani proci sa tezim simptomima, odnosno takvih slucajeva ce biti u promilima. Drugo, ti kao nevakcinisan potencijalno nepotrebno opterecujes zdravstveni sistem bez ijednog validnog razloga (osim vlastite gluposti). Posto ti drzava ne moze odbiti lijecenje, moze pronaci druge nacine da te motivise na vakcinaciju.
vaučer

#7636 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by vaučer »

Drago mi je da nisam razočarao. Ako ne vidiš razliku između obijesti ignoriranja javnog zdravlja i progona naroda - onda gubim vrijeme.

Tvoje je pravo da ne primiš vakcinu.
Ali nemaš pravo da potencijalno kao super-spreader hodaš gdje hoćeš i ugrožavaš druge - svjesno i namjerno.
Lincoln-Burrows

#7637 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lincoln-Burrows »

Ako neko uplaćuje zdravstveno osiguranje ima pravo na liječenje, o čemu vi raspredate,
ko vas ovdje pita kako ćete rasporediti moj novac i novac svih uplatitelja.

Ne padaju pare sa neba ljudi moji da neko odredi uskratiti liječničku pomoć.
vaučer

#7638 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by vaučer »

Može.
Onda dupli porez za antivaxere.
jeza u ledja

#7639 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

saint_mirad wrote: 09/04/2021 18:06
jeza u ledja wrote: 09/04/2021 17:54 Ne trebas biti prisiljavan od strane policije ili vlasti. Tvoje tijelo tvoj izbor.

To je faktički isto. Ako ti država onemogući da budeš funkcionalan građanin, haman te prisilila na vakcinu. Ne možeš živeti van sveta negde u šumi.
Drzava znaci drustvo. Ako zelis biti dio drustva moras neka osnovna pravila postovat. Kao na primjer - sigurnost drugih. Isto kao kad vozis na cesti moras postovat saobracajna pravila. U radnju ili neku javnu ustanovu ne mozes gologuz, jelde. Ako ti insistiras da hodas gologuz to je tvoj izbor, ali ce ti mnoga vrata biti zatvorena.
Znaci ako zelis biti dio drustva moras postovati pravila tog drustva. Niko te ne tjera na nesto strasno. Vakcina je za tvoje dobro i za dobro ostalih.
jeza u ledja

#7640 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

BlackRiver wrote: 09/04/2021 18:07 Za sada nema nikakvih dokaza da vakcinacija sprjecava prenos virusa.
Ima, kako nema?
Ne sprjecacava u potpunost ali preliminarni podaci sa terena pokazuju da drasticno smanjuje prijenos.

Prema tome tvoj argument pada u vodu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#7641 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Velkoski »

DA, DA; IZMEĐU DVA ČIPOVANA ČOVJEKA PRENOSI 500 MEGABAJTA ZA TRI I PO SEKUNDE!
Lincoln-Burrows

#7642 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

vaučer wrote: 09/04/2021 18:51 Može.
Po ovome bi rekao da se razumiješ u poreze ko Fata u krivi qurac. Da izvineš.
jeza u ledja

#7643 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 09/04/2021 19:01 DA, DA; IZMEĐU DVA ČIPOVANA ČOVJEKA PRENOSI 500 MEGABAJTA ZA TRI I PO SEKUNDE!
:lol:
Dead Man Walking

#7644 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dead Man Walking »

Lincoln-Burrows wrote: 09/04/2021 18:49
Upravo ovo i jeste problem - neko ko ne zeli preventivu ce namjerno opterititi zdravstveni sistem jer mu se nece odbiti usluga.
vaučer

#7645 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by vaučer »

Lincoln-Burrows wrote: 09/04/2021 19:04
vaučer wrote: 09/04/2021 18:51 Može.
Po ovome bi rekao da se razumiješ u poreze ko Fata u krivi qurac. Da izvineš.
Razumijem se zato dobro u sebične šupke.
Da izvineš.
Lincoln-Burrows

#7646 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Dead Man Walking wrote: 09/04/2021 19:10
Upravo ovo i jeste problem - neko ko ne zeli preventivu ce namjerno opterititi zdravstveni sistem jer mu se nece odbiti usluga.
Moglo bi se onda i pušače, pretile ljude, svašta nešto nakalemit u tu skupinu, ali sustav je tu zato što ljudi u njega uplaćuju i kao takav
funkcionira, primaju od tih novaca i plaće doktori, znam da je sustav opterećen ali mora biti jednak za sve koji u njega uplaćuju.

p.s.
Jedno je odbiti ulazak u javni prijevoz koji nije obavezan a drugo je javna usluga koju obavezno plaćaš.
Iako mislim da se i javni prijevoz sufinancira iz prireza na plaću pa je i to problematično.
Dead Man Walking

#7647 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dead Man Walking »

Lincoln-Burrows wrote: 09/04/2021 19:17
Dead Man Walking wrote: 09/04/2021 19:10
Moglo bi se onda i pušače, pretile ljude, svašta nešto nakalemit u tu skupinu,
Moglo bi kad bi se stotine takvih slivale u bolnice dnevno.

A odlaganje i odbijanje vakcinacije pomaze i mutiranju virusa i povecava sansu da i oni vakcinisani opet fasuju.
jeza u ledja

#7648 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

To sa zdravstvenim osiguranjem koje ovisi od pre-existing conditions je slippery slope, sto bi rekli Kinezi. Vjerujte Amerikancima na rijec.

Naravno da zvuci logicno da onaj ko je manje pazljiv i koji se ne brine o svom zdravlju placa vise, jer ce na njega drzava na kraju trositi vise, ali to je cijena socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Ako treba mogu dalje elaborirati, ali nije to odgovor.

Jednostavno zabraniti neke stvari koje potencijalno mogu biti super spreader eventi i dozvoliti privatnom sektoru da uradi isto. Nista specijalno drasticno da "moras da zivis u sumi" kao sto onaj gore rece.

Hoces u avion, hoces na koncert, hoces u skolu, pa jebiga, ne moraju svi tebi da se prilagodjavaju da bi ti bio komotan.
jeza u ledja

#7649 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

I ja se pitam, zamisli da je u pitanju neka mnogo opasnija baja. Neka nova kuga, boginje, kurac palac. Zamisli da je smrtnost ne 2-3%, koliko je vec, vec 30%, 50%. I sad ti pametan kazes ee necu vakcinu nije sigurna?

Ako je argument licnog izbora i slobode kretanja u drustvu onda bi taj isti argument trebao vaziti bez obzira na opakost bolesti.
Lincoln-Burrows

#7650 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Dead Man Walking wrote: 09/04/2021 19:20 Moglo bi kad bi se stotine takvih slivale u bolnice dnevno.

A odlaganje i odbijanje vakcinacije pomaze i mutiranju virusa i povecava sansu da i oni vakcinisani opet fasuju.
Razumijem šta govoriš, nisam niti antivakser samo javne financije imaju svoj tok a ljudi obavezu plaćanja i pravo na uslugu.
Kad bi samo neke liječio od novca sviju nas a drugoga odbio to djelo teške prevare i diskriminacije, ne može to učiniti baš nitko osim možda
onaj Kim Jong on valjda sve može.
Post Reply