Gradonačelnica Sarajeva

Post Reply
skafiskafsnjak

#526 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by skafiskafsnjak »

breuer wrote: 09/04/2021 09:37 Londrc je stara sarajevska porodica i imaju vrlo lijepu kuću u Očaktanumu (Haris Dž snimao spot u istoj :D).

Ko je to zamijenio za jevrejsko prezime očito malo zna o Čaršiji.

Ja sam mislio da joj je mati Jevrejka jer se kod Jevreja to pitanje prenosi preko majke.
Koje je ako nije Jevrejsko?
LBVIEW

#527 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by LBVIEW »

drag_gost wrote: 09/04/2021 08:48
Hank Paldum wrote: 09/04/2021 08:45
drag_gost wrote: 09/04/2021 08:43 Ko god nasjedne na pricu "je li Bosnjakinja" ili "koja je vec" izgubio je bitku. Nema tu pobjede. Pa izvolite.

Benjamina, jos jednom sve cestitke! Sretno!
A kada je se par sedmica unazad od svih njenih kvalifikacija najviše pisalo da je Jevrejka tada je se bitka dobijala?
Ne znam ko je to pisao kao njenu kvalifikaciju, ja sigurno nisam, a znam da ni Benjamina nije. Da si citao, kao sto nisi, ovaj dio "koja je vec" se odnosi i na sve nacionalnosti. Izgubljene bitke, u kojima hamelj uspjesno preziva.

Doduse, drago mi je da nije Bosnjakinja, nije bio neke fajde od takvih na tom mjestu.
Biljo, jesi li to ti?
hamos

#528 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by hamos »

skafiskafsnjak wrote: 09/04/2021 09:56
breuer wrote: 09/04/2021 09:37 Londrc je stara sarajevska porodica i imaju vrlo lijepu kuću u Očaktanumu (Haris Dž snimao spot u istoj :D).

Ja sam mislio da joj je mati Jevrejka jer se kod Jevreja to pitanje prenosi preko majke.
pa otac joj se zove Hasan
breuer

#529 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by breuer »

Bošnjačko/muslimansko par excellence
kakotakonikako

#530 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by kakotakonikako »

Gradonacelnica je isla u osnovnu skolu "Hrasno" sa mojim sinom. On kaze da se nicim tada nije isticala.
U svakom slucaju sretno joj. :thumbup:
Aida_Beba

#531 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Aida_Beba »

Adam Londrc
David Londrc
Aharon Londrc
Gershom Londrc
Amita Londrc

Itd. ako se malo progugla
Aida_Beba

#532 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Aida_Beba »

kakotakonikako wrote: 09/04/2021 10:01 Gradonacelnica je isla u osnovnu skolu "Hrasno" sa mojim sinom. On kaze da se nicim tada nije isticala.
Onda smo sve troje isli u istu skolu, ista generacija :lol: :mrgreen:
kakotakonikako

#533 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by kakotakonikako »

Aida_Beba wrote: 09/04/2021 10:04
kakotakonikako wrote: 09/04/2021 10:01 Gradonacelnica je isla u osnovnu skolu "Hrasno" sa mojim sinom. On kaze da se nicim tada nije isticala.
Onda smo sve troje isli u istu skolu, ista generacija :lol: :mrgreen:
Taman da vi i moj sin budete dogradonacelnici :D
skafiskafsnjak

#534 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by skafiskafsnjak »

Aida_Beba wrote: 09/04/2021 10:03

Adam Londrc
David Londrc
Aharon Londrc
Gershom Londrc
Amita Londrc

Prava stara Sarajevska muslimanska imena :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#535 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by KatarinaKosaca »

Ovo baš prelazi sve granice vaditi imena iz imenika ljudi koji se isto prezivaju...
nadezdakov

#536 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by nadezdakov »

Aida_Beba wrote: 09/04/2021 10:03 Adam Londrc
David Londrc
Aharon Londrc
Gershom Londrc
Amita Londrc

Vi niste normalni, Londrci su muslimani.

Hasan, Muhamed, Midan, Aida, Hamo... :roll:

Koji su motivi za širenje ovakvih neistina?
breuer

#537 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by breuer »

ma ljudi veze nemaju
uglavnomja

#538 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by uglavnomja »

ukucati prezime u bh telecom imenik
nadezdakov

#539 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by nadezdakov »

Pomiješali ljudi Altarac i Londrc.
breuer

#540 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by breuer »

i izađu ti Jevreji Avdo, Nermina i Hasan :lol:
Aida_Beba

#541 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Aida_Beba »

breuer wrote: 09/04/2021 10:11 i izađu ti Jevreji Avdo, Nermina i Hasan :lol:
:lol: :lol: :lol:
sinuhe

#542 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by sinuhe »

K'o kad je rijec o nepoznatoj osobi neobicnog prezimena :D
skafiskafsnjak

#543 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by skafiskafsnjak »

nadezdakov wrote: 09/04/2021 10:10 Pomiješali ljudi Altarac i Londrc.
Pa ima slicnosti ... "C" na kraju :D
darius_maximus

#544 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by darius_maximus »

I kažu Bosanci fin i merhametli narod.
Isto hrpa hijena.
Je li vas stid naricati više o porijeklu prezimena i je li ove ili one vjere?
88Sioux

#545 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by 88Sioux »

Nova gradonačelnica Sarajeva za RSE: Multikulturalnost je u nama

Ukoliko želimo napredak i prosperitet, prednost trebamo dati poštenim, ozbiljnim i stručnim ljudima koji mogu unaprijediti rad Gradske uprave, a mi takve ljude imamo, poručuje u intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Poslanici i poslanice Gradskog vijeća izabrali su je u četvrtak, 8. aprila, nakon što je prethodni kandidat Bogić Bogićević odustao od kandidature.

Karić je bila prijedlog Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

Rođena je 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18 godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Benjamina Karić izjašnjava se kao Ostali, tako da nije bilo prepreka da se ona nađe na gradonačelničkoj funkciji.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, konstitutivni narodi su Bošnjaci, Srbi i Hrvati, dok građani koji se izjašnjavaju kao Ostali nemaju mogućnost da se prijave za člana Predsjedništva BiH ili Dom naroda Parlamenta BiH. To nije slučaj sa gradonačelničkom pozicijom.

RSE: Na poziciju gradonačelnice dolazite pošto je kandidaturu povukao Bogić Bogićević. Nakon toga se na političkoj sceni Sarajeva govorilo o kupovini glasova na konstituirajućoj sjednici, a poslane su i krivične prijave na Opštinski sud. Kako u takvoj atmosferi planirate djelovati? Kako mislite da uspostavite odnos sa Gradskim vijećem?

Karić: Ja sam izuzetno tužna zbog svega što se izdešavalo. Smatram da je u ovako teškoj situaciji to najmanje trebalo našem gradu. Ja to mislim prevazići prvo radom, a onda i građenjem dobrih međuljudskih odnosa, korektnih, profesionalnih odnosa sa svim svojim kolegama u interesu grada.

RSE: Preuzeli ste ključ od dosadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skake. Šta mislite u kakvom stanju ste preuzeli upravljanje Gradom Sarajevo?

Karić: Ja sam zahvalna na svemu pozitivnom što je gospodin Skaka uradio. Mislim da bi bilo neozbiljno da govorim o bilo čemu prije zvanične primopredaje i prije zvaničnog uvida u stanje.

RSE: Imate li program?

Karić: Ja sam u suštini smatrala da na početku treba racionalizirati troškove Gradske uprave i prilagoditi ih trenutnim okolnostima. Smatram da treba dati maksimalan doprinos u svim oblicima protiv kriminala, korupcije, nepotizma. Ključ je i dobar odnos sa Gradskim vijećem i planiram raditi na tome da ostvarim dobar odnos sa vijećem. Uvijek, ukoliko želimo napredak i prosperitet, prednost trebamo dati poštenim, ozbiljnim i stručnim ljudima koji mogu unaprijediti rad Gradske uprave, a mi takve ljude imamo.

Trebamo afirmirati naše naučnike, umjetnike, sportiste, uspješne privrednike, podržati sve uspješne projekte koji su u toku i inicirati nove.

Trebamo intenzivirati bolju saradnju sa bh. gradovima poput Tuzle, Banjaluke, Brčkog, Mostara, Gradačca, Bihaća, Zenice. Vratiti sjaj glavnom gradu, onako kako to naše Sarajevo zaslužuje, pokazati senzibilnost prema najstarijim građanima Sarajeva, prema mladima i ženama, i nikad ne zaboraviti ono što je naša zajednička misija i naša zajednička ideja, a to je ljubav i prosperitet Grada Sarajeva.

RSE: Socijaldemokratska partija u obrazloženju navodi da ste vi osoba koja oslikava multinacionalno Sarajevo. Kako mislite vratiti nekadašnji ugled Sarajevu, koje je bilo multikulturalno, multietničko?

Karić: Hvala vam što ste izdvojili vrijeme i što ste danas uz mene, na ovako važan dan i u ovako važnom trenutku. Ja bih mogla reći da sve što čovjek radi, treba raditi ličnim primjerom, tako da ako ja ličnim primjerom pokažem kako izgleda uvažavati različitosti, kako izgleda poštovati različitosti, onda tu sasvim sigurno neće biti nikakvih problema.

Smatram da svi mi zajednički trebamo pokazati kakvo je to zaista Sarajevo. Mi u svojoj duši nosimo multikulturalizam, ljubav prema komšijama, ljubav prema gradu, ljubav prema kulturno-istorijskim spomenicima.

Ono što ja smatram da gradska uprava može napraviti jeste da treba vratiti vjeru i dostojanstvo, vratiti nadu građanima.

Multikulturalizam je nešto što mi nosimo u sebi, samo što je nekad potisnuto zbog silnih nedaća i silnih problema koje ljudi, građani ovog grada imaju.

Kada budemo radili na drugim stvarima koje će osigurati građanima Sarajeva malo opušteniji, ljepši život, onda sasvim sigurno nećemo imati, neću reći problema, ali nećemo imati poteškoća sa ostvarivanjem multikulturalizma i slanje najbolje slike svijetu. To sve leži u nama, samo nekad zbog silnih problema i muka biva stavljeno ispod površine.

RSE: Rođeni ste godinu prije početka opsade Sarajeva i najmlađa ste gradonačelnica u istoriji ovog Grada, druga ste žena na toj poziciji. Je li to prednost za Grad?

Karić: Ja se iskreno nadam i želim vjerovati i vjerujem da će ovaj primjer biti primjer svim mladim ljudima u Bosni i Hercegovini da vrijedi učiti, raditi, da ne morate imati podršku ili se oslanjati na bilo koga, osim na sebe i svoj trud i rad. Želim našim građanima pokazati da se sve može ukoliko se želi i radi.

Nadam se da će ovo biti tračak svjetlosti, da će mladi ljudi shvatiti da trebaju ostati ovdje, da se svi zajedno borimo za prosperitet. Možda sam ja jedna od hiljadu koja je doživjela ovo, ali želim da motivišem mlade ljude i želim da mladi ljudi razgovaraju sa mnom i da podijelim svoja iskustva.

Moj put je bio trnovit i smatram da treba služiti kao pozitivan primjer. Nadam se da će to unijeti dašak pozitivne energije, svjetlosti i entuzijazma, a radićemo na imidžu ka Evropi i svijetu. Nadam se da će ovo biti jedan pozitivan primjer u regionu.

RSE: Imate li neku poruku za Sarajlije?

Karić: Imam, ovo je za mene veliki dan i pozivam sve one koji vole grad Sarajevo da sve ostavimo po strani i radimo ono što je najbolje za naš grad.
Šlogovi napadaju fašističke federalne partnere i ružnu ruralnu raju.

:run:
skafiskafsnjak

#546 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by skafiskafsnjak »

darius_maximus wrote: 09/04/2021 10:15 I kažu Bosanci fin i merhametli narod.
Isto hrpa hijena.
Ma nema veze. Nije uopste poenta da li je to lose ili nije. Cisto diskusija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#547 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

Isto hrpa hijena.
Bosanci i jesu fin i merhametli narod. Ne treba pisanje par placenickih hijena poopštavati na cijeli narod, osim ako to i nije cilj.
PM72

#548 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by PM72 »

Mislim da glupljeg spletkaroša u ulozi gradonačelnika od Skake nije imao nijedan grad u bivšoj Jugoslaviji.Ja sam mislio da je onaj Kerum iz Splita prvoklasni kreten ali ga je Abdulah prevazišao.Ovaj je toliko glup da i kad napravi spletku ne može da je dovede do kraja.Pogubi se.

Zato je dobrodošla ova nova gradonačelnica.Želim joj sreću i neka se pazi spletkaroša da ne prođe ko onaj Stanivuković iz BL.
uglavnomja

#549 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by uglavnomja »

Isto hrpa hijena.

ne brkaj bosance i bosnjake
Nivelacija

#550 Re: Gradonačelnik-ca Sarajeva

Post by Nivelacija »

Ma super je ova nova mlada dama ali njezine ovlasti i mjesto za manevar je manje nego da je Načelnica Ilijasa.
Post Reply