dabogda te Zahiraga ubo nozem,

znao sam da ce uslijediti jos tvog razmisljanja, koji se moze smatrati patriotskim, ali zasigurno ne kao dobra ideja ili barem odrzivo... ajde da dam svoje misljenje i na ovo sve napisano, pa necu dalje. pojede mi vreme...
Guadalajara wrote: ↑05/04/2021 15:32
Za slabove bili bi konkurencija zeljezari Jesenice(grupacija Acroni). Ako se pogleda historijat zeljezare Jesenice vidi se da su kupili dodatne masine za valjanje slabova. Da bi povecali cijenu svojih proizvoda poceli su raditi na proizvodnji legura koje sadrze veci procenat hroma i nikla (vatrostalni celici, za kotlove, alate i slicno). Ali ovaj dio nije bitan za nasu pricu.
Mittal ima masinsku radionicu sa malim i velikim tokarskim strugovima i vertikalnim glodalicama koji se koriste za odrzavanje same zeljezare. Pored masinske radionice i kovacnica ima masine za obradu gabaritnih dijelova. Cak i zeljezara u Ilijasu ima jedan veliki tokarski strug koji moze obradjivati komade duzine 6 metara i promjera 1 metar. Cijena polovnog takvog struga je oko 100.000 eura. Ni ovaj dio nije bitan za ovu pricu.
Ne bi znacilo napraviti novu zeljezaru jer kovacnica vec ima svoju celicanu sa elektrolucnom peci, elektro kazanskim pecima, uredjajima za pretapanje i vakumskim komorama. Svaku elektrolucnu pec ili visoku pec ako bi samostalno tretirali mogli bi nazvati zeljezarom. Tako bi imali zeljezaru sa elektrolucnom peci od 100 tona, zeljezarom sa visokim pecima, a poznato je da imaju i jednu i drugu pec za topljenje.
Ali ovaj dio jeste malo diskutabilan... Proizvodnja repromaterijala / rafiniranje i legiranje / i kontrola kvalitete...Najekonomicnije bi bilo da Mittal bude proizvodjac i dobavljac repromaterijala za jednu takvu fabriku. Od ukupnih kapaciteta Mittala za jednu takvu fabriku islo bi oko 2-3%, prije rata bilo je oko 5-6% cija je godisnja vrijednost proizvodnje bila oko 50 miliona dolara.
Problem je sto bi Mittal morao da ima medjunarodne akreditacije i dozvole za proizvodnju specijalnih celika jer ovdje dolazimo do dijela koji se tice standardizacije legura i materijala koji se koriste za proizvodnju kriticnih i osjetljivih dijelova. Iako za ne daj Boze mogu se i bez toga proizvoditi legura za granate i naoruzanje.
Opet...da smo normalna drzava...atestiranje i certificiranje bi obavljao domaci metalurski institut koji bi imao potpisane sporazume sa najpoznatijim svjetskim institutima u oblasti proizvodnje i razvoja specijalnih materijala. Ali nije ni ovo problem, investirati u Metalurski institut, u nabavku najsavremenije istrazivacke metalurske opreme, dati studentima stipendije za studij u inostanstvu na americkim, njemackim i ruskim fakultetima.
Da sad zanemarimo sve ovo gore iznad napisano.
Mittal u redovnoj proizvodnji, proizvodi celicne gredice, koristi metalurgiju lonca, proizvodi celicne gredice i legure koje zadovoljavaju medjunarodne standarde, maksimalni procenat stetnih elemenata sumpora i fosfora. Samo jos da dodaju malo fero hroma i eto legure za granate. U svojoj redovnoj ponudi oni u Mittalu nude proizvodnju materijala legura prema vlastitim specifikacijama gdje je odredjeno koliko je dozvoljeno imati stetnih elemenata i koliko je sadrzaj ferolegura. Mozda je potrebno jos dodati neke kontrole kvalitete i detaljniju evidenciju svake sarze, izlivenog lonca, broja gredice, strane valjaka...Ali mislim da oni to imaju i u redovnoj proizvodnji gdje vode evidenciju.
Dodatnu kontrolu ulaznog materijala obavljala bi i evidentirala samostalno kovacnica, kao sto vecina firmi analizira. Vecina ulaznog materijala u toj novoj kovacnici bile bi gredice, a ne veliki ingoti od par tona kao sto je to prije bilo.
Samo poredjenja radi cijena otkovanog i sirovog trupca za topove tezine izmedju 5 i 10 tona je oko 10 hiljada dolara.
A cijena 10 otkovanih i masinski obradjenih granata od 155mm tezine oko 50kg (ukupne tezine oko pola tone) je oko 15.000 dolara.
Znaci vise para uzmu za pola tone celike nego za 5-10 tona. Iako je ovaj celik za topove mnogo vise legiran i rafiniran...
Mittal je odlucio da nece Zenica biti odgovor na Jesenice, nego njihova druga fabrika koju je lakse unaprijediti i usavrsiti i dobiti bolji proizvod sa nizom cijenom proizvodnje.
slozio bih se u potpunosti da je ovo sa strugom vrijedno preskakanja, jer je takva investicija u ovome o cemu pricamo nikakva i skoro nebitna stavka.
kovacnica nema nista od pobrojanog. to ima Mittal. preuzimanjem kovacnice ne bi dobio niti jednan od tih pogona. mogao bi dobiti samo njihove produkte, ono sto vec rekoh i prije... a sama Kovacnica bas i nema mjesta da se siri u samom Mittalu, tako da bi sve druge vrste prerade morao svakako raditi vani (najbliza je poslovna zona svakako, a vjerovatno i najbolja jer do nje postoji i sinski prevoz sto predstavlja veliku prednost u transportu velikih tetina tereta, a udaljenost se mjeri u stotinama metara).
Mittal vec ima medjunarodne akreditacije i kontrolu kvaliteta vrsi po vrhunskim standardima. tu mu se nema, zaista, sta prigovoriti. tako da onda mozemo reci da nam je drzava normalna jer sve provjere i certificiranje i sam Mittal radi.
meni nije poznato koju vrstu celika Mittal ne moze proizvesti. vec sam prije o tome pisao. pitanje je samo isplativosti od strane onoga ko narucuje, jer sve ispod par stotina tona (recimo 800 tona) mora pasti na cijenu proizvoda. jedan livni kazan, koji bih uzeo kao mjeru minimalne proizvodnje je kapaciteta oko 100 tona. da bi taj kazan bio od pocetka do kraja prepradjen u svakom od koraka treba mijenjati dosta koraka proizvodnje koji se mjere u milionima. recimo da proizvodnja specijalnog celika (po zelji kupca) za kolicinu od 100 tona istog kosta 2 miliona maraka. za proizvodnju 50 tona to ostaje skoro pa ista cijena (umanjena za sirovo gvozdje koje je tu manja stavka). cijena za izradu iste kvalitete celika na preko 800 tona umanjuje cijenu po toni proizvedenog uveliko.
ovo za kovacnicu necu da komentarisem. mislim da sam o njoj rekao dovoljno.
Guadalajara wrote: ↑05/04/2021 16:07
Jedino bi morali u kovacnici nabaviti par desetina CNC strugova i pogon za laboraciju. Livenje eksploziva, testiranje na poligonu moze se obavljati u Pretisu dok se ne steknu uslovi za izgradnju samotalnog poligona. Uglavom industrijski kapaciteti postoje...jos samo da je vise volje za saradnjom izmedju ove dvije fabrike i metaluskog instituta i masinskog fakulteta...
Sad sta je u pitanju...nznm...Pitanje je da li je iko i ikad neki elaborat napravio na ovu temu. Culi smo Novalica da se planira izgradnja valjaonice bakra i mesinga...A ignorisu se evo postojeci industrijski kapaciteti...
Jel...sto bi koristili vec izgradjene i postojece industrijske kapacitete...Bolje razmisljati o nepostojecim...
vidis, meni ovakvi tvoji upisi smetaju. sta bi mali od Zahirage zelio i kako on misli da to izgleda... cak je i Novalic ovdje uzor realnosti sa izjavama... ovo sto si ovdje napisao je isto kao da si napisao "zasto ne bi tamo napravili lansirnu rampu za satelite i raketno gorivo". ja znam da ti ne znas o cemu govoris, ali da imas zelju da budemo bolji od Amerike u oblasti naoruzanja i odbrane, ali te i takve zelje mogu samo ostati takve - zelje. bas kao i "prijedlozi" koje pises sta bi se i kako moglo. to je jednostavno vrijedjanje zdravog mozga i put gdje se u kosarci ponistava kos nakon dvokoraka... k'o da ste u istu skolu isli...
evo, bas kao i ovo:
Guadalajara wrote: ↑05/04/2021 17:00
Mogu je oni i sad izdvojiti, ionako kovacnicu ne koriste, a zaradili bi na prodaji gredica kovacnici.
Mittalu su bitne visoke peci i koksara zbog proizvodnje visokokaloricnog uglja i rudnik u Ljubiji. A guzovace su dobili najsavremeniju elektrolucnu pec od 100 tona.
to nije nimalo lako izdvojiti, ako je ikako moguce. tvrdio si da si bio u Zeljezari, jesi vidio poziciju Kovacnice?
a guzovace nisu dobili nista, nego je na istoj hajrovao Kuvajtski fond KIA kojem je Silajdzic i prodao Zeljezaru za marku. Mittal je nije dobio za marku, nego nekih par pisljivih trocifrenih miliona vise... zasto pises samo kao dijete koje ima spisak zelja, a ne zapita se koliko ta igracka kosta? doduse, mozda na youtube ima sta strucno o tome...