moonca wrote: ↑31/03/2021 13:34
u-pet-deka wrote: ↑31/03/2021 12:45
Statistika ti govori 55% radi 45% ne. (od 17 do 64 godine starosti). Gotovo 500 naših (nema nas ovdje pola miliona pa da je ta brojka kap u moru) je ovdje u razdoblju 25 do 40 godina starosti na socijalnoj penziji ili pasivnoj socijali!!!!!!!! I tebi je to normalno????
Sta zadovoljava -socijalnu penziju.. npr. mozes li ti sad aplicirati za istu?
Ako su im 'takvi' Danci dali--- mozda su zbilja 'zviznuti'..
Zatvorili su pipu reformom (Socijaldemokrati) 2012. godine. Jako teško. Invalidska i nije, ali zato stvarno se gledaju diagnoze i to morate imati zdravstveni dosije debljine romana Rat i Mir, a neka jedna ustanova u nizu izjavi da ste sposobni raditi jedan (1) sat nedeljno nema penzije nego idete na tako imenovani
fleks-job. Za socijalnu penziju sada ide samo (kod Bosanaca) ako si kockar ovisnik, narkoman ovisnik ili alkoholičar ovisnik. Isplata je dnevna od cca. 50 Maraka odnosno 200 danskih Kruna uz to da opština plača režiju.
Razdoblje od 20 - 44 godina starosti!
Na pasivnoj socijali muški / žene (broj osoba)
117 / 126
Na aktivnoj socijali muški / žene
69 / 118
Socijalna penzija
231 / 198
Razdoblje od 45 - 64 godina starosti!
Na pasivnoj socijali muški / žene
84 / 111
Na aktivnoj socijali muški / žene
73 / 115
Socijalna penzija
1.676 / 1.944
Brojke iz javnog zavoda za statistiku.
Ukupno 4.862 osobe od nas 11.044 u razdoblju 20 - 64 godine starosti. A koliko je njih u zadnjih nekoliko godina prešlo dirket iz socijalne penzije u narodnu staračku penziju, boga pitaj. Od 2020. su uveli tkz. seniorsku penziju ali ta se obraća samo osobama sa radnim stažom od najmanje 20 do 25 godina gdje prosjek sedmično nije ispod 27 radni sati, a takođe je uslov da nemate duže od šest (6) godina do satarčke penzije te da niste sposobni raditi duže od 15 sati sedmično posao koji radite odnosno gdje ste zaposleni zadnji put bili. I ima tkz. rana penzija (staračka) ali uslov ja 40 - 41 godina radnog staža - u prevodu kada ispunite normu možete predati zahtjev za staračku penziju nebitno koliko godina imate.
Ja Imam ovdje gotovo 23 godine radnog staža a tek mi je 49 godina. U staračku penziju idem sa 67½ godina. Sa 61½ ispunjavam uslov za seniorsku penziju, ali do tada ću imati 34 godine radnog staža. Jedina negativa seniorskoj penziji je da iznos uplaćen kroz radni staž tek možete iz penzionog fonda dobiti kada pređete u staračku penziju. Naravno, možete zatražiti ranije da unovčite sumu iz tog sklada, ali tada ćete morati platiti oko 60 % poreza na iznos.