Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

pametnjakovic1987

#25726 Re: Android OS

Post by pametnjakovic1987 »

Pozz, na samom startu prošlog mjeseca desilo se nešto strašno (skoro sam umro), hvala Bogu sve je u redu, živ sam.
Pošto sam koristio mobitel dok se nemila scena dešavala, mobitel je isti dan nakon 1h vremena buvkalno završio u MUPu,
pa potom u Bihać (sjedište Kantona) te je trenutno u Sarajevu još uvijek na "vještačenju".
Kada sam došao kući iz bolnice morao sam otići dati konačnu izjavu u MUP, šta se desilo, inspektor me je pitao za neke slike i poruke, što znači
da su oni već ovdje ušli u moj mobitel i čaprkali, mene zanima ako netko može da mi objasni, na koji način oni to mogu probiti (otključati) moj mobitel (uzorak i otisak prsta) i koristiti moj mobitel. I ako je netko imao iskustva, šta mislite hoće li mi vratiti mobitel kao što je bio ili će ga možda vratiti na fabričke. Myb. fulam temu, al gl. mi je pitanje na koju foru mi mogu otkljucati mobitel? Hvala :-D
Dzontra_Volta

#25727 Re: Android OS

Post by Dzontra_Volta »

pametnjakovic1987 wrote: 01/04/2021 09:39 Pozz, na samom startu prošlog mjeseca desilo se nešto strašno (skoro sam umro), hvala Bogu sve je u redu, živ sam.
Pošto sam koristio mobitel dok se nemila scena dešavala, mobitel je isti dan nakon 1h vremena buvkalno završio u MUPu,
pa potom u Bihać (sjedište Kantona) te je trenutno u Sarajevu još uvijek na "vještačenju".
Kada sam došao kući iz bolnice morao sam otići dati konačnu izjavu u MUP, šta se desilo, inspektor me je pitao za neke slike i poruke, što znači
da su oni već ovdje ušli u moj mobitel i čaprkali, mene zanima ako netko može da mi objasni, na koji način oni to mogu probiti (otključati) moj mobitel (uzorak i otisak prsta) i koristiti moj mobitel. I ako je netko imao iskustva, šta mislite hoće li mi vratiti mobitel kao što je bio ili će ga možda vratiti na fabričke. Myb. fulam temu, al gl. mi je pitanje na koju foru mi mogu otkljucati mobitel? Hvala :-D
Pa na koju ti foru ovlašteni servis otključa mobitel kad zaboraviš šifru?
Ima metoda koliko hoćeš, i legalnih i ilegalnih.
pametnjakovic1987

#25728 Re: Android OS

Post by pametnjakovic1987 »

Dzontra_Volta wrote: 01/04/2021 10:07
pametnjakovic1987 wrote: 01/04/2021 09:39 Pozz, na samom startu prošlog mjeseca desilo se nešto strašno (skoro sam umro), hvala Bogu sve je u redu, živ sam.
Nisam stvarno znao, ako bi mi mogao ovdje ili privatnom porukom objasniti ili u kratkim crtama reci kako i sta rade ?
Dzontra_Volta

#25729 Re: Android OS

Post by Dzontra_Volta »

pametnjakovic1987 wrote: 01/04/2021 12:52
Nisam stvarno znao, ako bi mi mogao ovdje ili privatnom porukom objasniti ili u kratkim crtama reci kako i sta rade ?
Ma nemam ti ja pojma o tome, samo znam da je onima koji se razumiju lako otključati. Kao što je lako i otvoriti blindo vrata ili najnovijeg mercedesa.
holowey

#25730 Re: Android OS

Post by holowey »

zato svaki mobilni uredjaj treba enkriptovati 2048bitnom enkripcijom...ok, mozda ce pokretanje biti za nijansu sporije, ali na mobitelu imati internet bankarstvo, privatne i poslovne dokumente a ne zastiti je :-) :lol:
Tornjo1

#25731 Re: Android OS

Post by Tornjo1 »

Poz
Telefon A02S samsung
Kad stavim punit pise kabelsko punjenje samo probo 2 punjaca.
U postavkama upalito brzo punjenje al isto
diablobih

#25732 Re: Android OS

Post by diablobih »

Je li punjac koji si dobio? Mozda moras malo brzi kupiti... Je li ti prije pisalo brzo punjenje? Moguce da ti se samo isprljao port za punjenje.
zdruzdjo

#25733 Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

2020 i 2021 godina
Huawei dva modela telefona telefona izbaci. Imaju po 6 Gb memorije i 128Gb prostora, a nemaju podrsku za 5Ghz wifi mrezu.
pa ne mogu da vjerujem.
a p30 lite koji koristim i koji je izasao u martu 2019-te to uredno ima.
hmmmmm
Sanjarko

#25734 Re: Android OS

Post by Sanjarko »

zdruzdjo wrote: 02/04/2021 20:16 2020 i 2021 godina
Huawei dva modela telefona telefona izbaci. Imaju po 6 Gb memorije i 128Gb prostora, a nemaju podrsku za 5Ghz wifi mrezu.
pa ne mogu da vjerujem.
a p30 lite koji koristim i koji je izasao u martu 2019-te to uredno ima.
hmmmmm
Kod mene neki Kineski, All Call neki, ima i 2,4 i 5 Ghz. Nazalost totalno mu ispuhala sad baterija, a posto se slabo krecem nikad da je zamjenim, niti neznam hocel se moc zamjenit. A treba mi jer je 4G, a nemam Wi-Fi, kablovski internet.
zdruzdjo

#25735 Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

Sanjarko wrote: 02/04/2021 22:14 Kod mene neki Kineski, All Call neki, ima i 2,4 i 5 Ghz. Nazalost totalno mu ispuhala sad baterija, a posto se slabo krecem nikad da je zamjenim, niti neznam hocel se moc zamjenit. A treba mi jer je 4G, a nemam Wi-Fi, kablovski internet.
ma kontam
ali umjesto da idu korak unaprijed oni naprave unazad dva.
znaci pravis noviji model telefona iz srednjeg segmenta. i ako je tvoj telefon iz istog segmenta, prije dvije godine imao podrsku za dvije vrste mreze, zasto sada pravis korak nazad i ukidas jednu. i to onu brzu.
ug_lee

#25736 Re: Android OS

Post by ug_lee »

Ima li način da se obrisani kontakti sa SIM kartice vrate?
diablobih

#25737 Re: Android OS

Post by diablobih »

Rijetko kad su na SIM kartici, provjeri na svom google accountu imas li kontakte.
ug_lee

#25738 Re: Android OS

Post by ug_lee »

Da da bili su na Google računu. Starija osoba je bila u pitanju i preko telefona kad su mi govorili mislio sam da nema šanse da su oni podesili sync na Google ali eto očito on automatski spasi kopiju. Hvala
diablobih

#25739 Re: Android OS

Post by diablobih »

ug_lee wrote: 06/04/2021 14:02 Da da bili su na Google računu. Starija osoba je bila u pitanju i preko telefona kad su mi govorili mislio sam da nema šanse da su oni podesili sync na Google ali eto očito on automatski spasi kopiju. Hvala
Aham, automatski sync radi.
zdruzdjo

#25740 Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

Do sada sam se razmisljao o telefonima bez google servisa. Nekako sam se libio jer nisam znao kako cu se navici. i hocu li.
Hajde izleti povoljno telefon pa odlucim se i za taj korak. Huawei P40 Lite.

Zakljucak, kud nisam ranije jexx me svak. Privikavanje na zivot bez toga svega mi je trajalo nekih 15 minuta.
Bukvalno. Kako se covjek samo izradi i mislis "jaooooo pa kako cu". Znaci toliki je hype napravljen oko toga, da je to nevjerovatno.
znaci jedino dva problema koje nisam uspio da skontam kako cu. Da se sa youtube vanced-a logujem na svoj youtube kanal jer imam na youtube puno pretplata koje pratim. I drugo da imam na pocetnom ekranu google search bar(siguran sam da i za ovo postoji alternativa ali se nisam dovoljno zadavao da nadjem).
Sve ostalo radi bez problema. Sto se tice gmail-a, savrseno lijepo funkcionise sa default-nom e-mail aplikacijom.
Imaju alternativa more za pretragu aplikacija. Cak i za moju banku ima aplikacija u app galery a mislio sam da nema sanse da ce biti.
Znaci apsolutno smo samo robovi navike za ovo i google se oslanja to da bi kaznio huawei-a.
A sto se tice samog telefona, super je. Baterija traaaje i traje. zvuk bas zadovoljavajuci. kamera takodje cak i kad nisu ekstra svjelosni uslovi. Fluidan, a primjetim osjetno ubrzanje u nekim aplikacijama u odnosu na p30 Lite koji sam koristio od 2019. Mogu misliti onda P40 Pro kakav je.
Uglavnom ukoliko niste closed mind i ne ovisi vam zivot o google aplikacijama i njihovim servisima, moja topla preporuka da ne zaobilazite huawei ako vam je jedino to sa google kamen spoticanja.
Hakiz

#25741 Re: Android OS

Post by Hakiz »

Ja sam se nadao Ubuntu telefonu. Kako to nije zaživjelo, Android.

Huawei ima iste aplikacije kao Android. Imam osjećaj kao se napravio dogovor sa Googleom da na Huawei bude Android, ali da se tako ne zove :lol:
Dzontra_Volta

#25742 Re: Android OS

Post by Dzontra_Volta »

zdruzdjo wrote: 09/04/2021 00:00
... i google se oslanja to da bi kaznio huawei-a.
Ma kakav google i kažnjavanje Huaweia. Google bi bio presretan da se ukinu sankcije, jer je od Huaweija dobijao ogromnu lovu za Android i Google servise.
skafiskafsnjak

#25743 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

Dzontra_Volta wrote: 09/04/2021 11:04
Ma kakav google i kažnjavanje Huaweia. Google bi bio presretan da se ukinu sankcije, jer je od Huaweija dobijao ogromnu lovu za Android i Google servise.
Pa naravno. Googlu da je ceif da kaznjava i zabranjuje, mogao je bez Amerike i Trumpa.
zdruzdjo

#25744 Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

skafiskafsnjak wrote: 09/04/2021 11:05
Pa naravno. Googlu da je ceif da kaznjava i zabranjuje, mogao je bez Amerike i Trumpa.
Ma dobro samo sto onaj ko mahne bicem po ledjima je uvijek kriv. Huawei najvise trpi upravo od strane google-a. Naravno tu su i komponente i uredjaji ali.....
Bilo kako bilo, misljenja sam da se ovo nije desilo, veliki igraci u polju mobilnih telefona bi se sigurno doooobro za glavu hvatali dolaskom novijih modela huawei-a telefona. A i ostalih uredjaja gdje je huawei imao prste za komponente i sl.
skafiskafsnjak

#25745 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

zdruzdjo wrote: 09/04/2021 11:41
skafiskafsnjak wrote: 09/04/2021 11:05

Ma dobro samo sto onaj ko mahne bicem po ledjima je uvijek kriv. Huawei najvise trpi upravo od strane google-a. Naravno tu su i komponente i uredjaji ali.....
Bilo kako bilo, misljenja sam da se ovo nije desilo, veliki igraci u polju mobilnih telefona bi se sigurno doooobro za glavu hvatali dolaskom novijih modela huawei-a telefona. A i ostalih uredjaja gdje je huawei imao prste za komponente i sl.
Pa naravno. Prvi bih ja uzeo Huawei...i vazda sam govorio da hocu. Ali sad mi se ne da zezati sa namjestanjem toga svega...
zdruzdjo

#25746 Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

skafiskafsnjak wrote: 09/04/2021 11:51
Pa naravno. Prvi bih ja uzeo Huawei...i vazda sam govorio da hocu. Ali sad mi se ne da zezati sa namjestanjem toga svega...

Istog sa misljenja bio i ja. Drzao sam p30lite samo zbog toga sto su na njemu bili google servisi.
Sad sam vidio da je to faaaakat samo preseravanje i da je to prilagodjavanje i namjestanje od prilike nekih 15-ak minuta posla.
probook

#25747 Re: Android OS

Post by probook »

zdruzdjo wrote: 09/04/2021 11:58
skafiskafsnjak wrote: 09/04/2021 11:51

Istog sa misljenja bio i ja. Drzao sam p30lite samo zbog toga sto su na njemu bili google servisi.
Sad sam vidio da je to faaaakat samo preseravanje i da je to prilagodjavanje i namjestanje od prilike nekih 15-ak minuta posla.
Haj prebaci viber backup? Ne moze bez povezivanja sa google drive jbg
Erhardt

#25748 Re: Android OS

Post by Erhardt »

zdruzdjo wrote: 09/04/2021 00:00 Do sada sam se razmisljao o telefonima bez google servisa. Nekako sam se libio jer nisam znao kako cu se navici. i hocu li.
Hajde izleti povoljno telefon pa odlucim se i za taj korak. Huawei P40 Lite.

Zakljucak, kud nisam ranije jexx me svak. Privikavanje na zivot bez toga svega mi je trajalo nekih 15 minuta.
Bukvalno. Kako se covjek samo izradi i mislis "jaooooo pa kako cu". Znaci toliki je hype napravljen oko toga, da je to nevjerovatno.
znaci jedino dva problema koje nisam uspio da skontam kako cu. Da se sa youtube vanced-a logujem na svoj youtube kanal jer imam na youtube puno pretplata koje pratim. I drugo da imam na pocetnom ekranu google search bar(siguran sam da i za ovo postoji alternativa ali se nisam dovoljno zadavao da nadjem).
Sve ostalo radi bez problema. Sto se tice gmail-a, savrseno lijepo funkcionise sa default-nom e-mail aplikacijom.
Imaju alternativa more za pretragu aplikacija. Cak i za moju banku ima aplikacija u app galery a mislio sam da nema sanse da ce biti.
Znaci apsolutno smo samo robovi navike za ovo i google se oslanja to da bi kaznio huawei-a.
A sto se tice samog telefona, super je. Baterija traaaje i traje. zvuk bas zadovoljavajuci. kamera takodje cak i kad nisu ekstra svjelosni uslovi. Fluidan, a primjetim osjetno ubrzanje u nekim aplikacijama u odnosu na p30 Lite koji sam koristio od 2019. Mogu misliti onda P40 Pro kakav je.
Uglavnom ukoliko niste closed mind i ne ovisi vam zivot o google aplikacijama i njihovim servisima, moja topla preporuka da ne zaobilazite huawei ako vam je jedino to sa google kamen spoticanja.
Instaliraš Vanced microG i uloguješ se na svoj YT kanal. :izet:
xoklix

#25749 Re: Android OS

Post by xoklix »

GMS odnosno Google Mobile Service je itekako bitan.
Outlook zaboravi,a ostale mail aplikacije nisu ni blizu. Ne dolaze mi notifikacije za mail, sve živo pokušao. Postavke baterije, aplikacije i sl... Nekad odmah dodje mail,nekad nakon pola sata,nekad nikad dok ručno ne otvorim app.
Meni jako bitno,zbog posla, da notifikacije za mail dobijam unutar jedne minute.
Čak sam uradio downgrade na android 10 i instalirao google servise, playstore radi regularno,ali opet me mailovi zajebavaju iako je instaliran GMS.
Huawei P40 Pro je u pitanju.
Za bateriju i brzinu punjenja skidam kapu. Tu su prešišali Samsung debelo.
skafiskafsnjak

#25750 Re: Android OS

Post by skafiskafsnjak »

Puno aplikacija zavisi od google servisa. To sto vi ne koristite nijednu je nesto drugo.
Npr ja sam citao da aplikacija banke ne radi... I odmah sam odustao. I ko zna koliko jos aplikacija koje bih tek kasnije otkrio. Postoji puno aplikacija koje koristimo samo mi ... Lahko cu ja za youtube. Za te poznate ima rjesenja....
Post Reply