Filip Višnjić?
Dešavanja u Srbiji
-
88Sioux
#52327 Re: Dešavanja u Srbiji
Blumberg pohvalno o Srbiji: Hiljade ljudi sa Balkana došlo u Srbiju da se vakcinišu
Američki ekonomski sajt razgovarao je sa Markom Čadežom o vakcinaciji privrednika iz regiona, istakavši da je njima dato oko 8.500 doza vakcina.
Brojni svetski mediji proteklog vikenda preneli su vest kako je Srbija vakcinisala više od 20.000 stranaca, a među njima je i američki ekonomski sajt Blumberg.
U tekstu u kojem hvale našu zemlju kaže se da je hiljade ljudi sa celog Balkana otputovalo ovog vikenda u Srbiju po prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, jer je pristup vakcinama u njihovim domovinama oskudan.
Blumberg na početku teksta ističe da je 22.000 ljudi otputovalo u subotu i nedelju u Srbiju, naciju sa najbržom kampanjom vakvinacije u kontinentalnoj Evropi. Većina ljudi dobila je vakcinu Astrazeneke nakon što su dobili izbor vakcine zapadne proizvodnje, pa tako mogu lakše da se kvalifikuju za buduće pasoše vakcina.
Poznati ekonomski sajt ističe da je oko 8.500 doza dato preduzetnicima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Albanije kako bi se lokalnim i regionalnim kompanijama pomoglo da ostanu na površini u pandemiji, rekao je Marko Čadež, šef Privredne komore Srbije.
"Presudno je da spasimo svoje partnere – svi smo povezani u regionu", rekao je u ponedeljak u telefonskom razgovoru za Blumberg.
"Sve naše kompanije imaju veoma međusobno povezane lance snabdevanja. Zaista mnogo zavise jedni od drugih. Ne možete da nastavite da proizvodite bilo šta ako vaši partneri moraju da se zatvore zbog infekcija", rekao je on.
Blumberg dalje navodi da je Srbija uvezla više od 2,8 miliona vakcina za svojih sedam miliona građana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregovarao o direktnim poslovima sa više proizvođača, uključujući kineski Sinofarm, Fajzer-Biontek, Astrazeneku i ruske proizvođače vakcina. Vlada je takođe poslala i nekoliko hiljada vakcina susedima kao donaciju ranije ove godine.
"Ne možemo da budemo uspešni ukoliko ljudi u regionu ne budu vakcinisani. Mi nismo ostrvo", rekao je Vučić, koji je, podseća Blumberg, kritikovao Evropsku uniju zbog spore distribucije vakcina.
List navodi da će se vakcinacija poslovnih ljudi i njihovih zaposlenih iz susednih zemalja nastaviti narednih dana, u zavisnosti od dostupnosti vakcina i infrastrukture, rekao je Čadež.
Blumberg na kraju teksta ističe da je više od 1,4 miliona Srba vakcinisano, uključujući 920.000 koji su primili obe doze. Tempo će se možda ubrzati ako vlada uspe da započne lokalnu proizvodnju kineskih i ruskih vakcina kako je planirano.
Iako se, kako ističe američki sajt, srpska ponuda uglavnom odnosila na njenih pet suseda koji takođe teže pridruživanju Evropskoj uniji, neki su putovali i iz EU članica, Hrvatske i Slovenije.
"Kao zdrava osoba sa 50 i nešto godina, procenila sam da će moj red da se vakcinišem kod kuće verovatno biti na jesen", rekla je Zinka Bardić iz Zagreba, nakon što je otišla u Srbiju da primi vakcinu, zaključuje Blumberg.
- spreca
#52328 Re: Dešavanja u Srbiji
S kojim pravom je srbija ovog amigosa deportovala u BiH,po svim pravilima je imala pravo samo pod uslovom da u srbiju usao iz bosne,a ocito da nije,kad ga pronadju trebaju ga vratiti na ist prelaz na koji je usao u BiH,jel to u srbiji neznaju kako se vrsi deportacija?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/policij ... /210330128
https://www.klix.ba/vijesti/bih/policij ... /210330128
Last edited by spreca on 30/03/2021 21:44, edited 1 time in total.
-
neko_sa_strane
#52329 Re: Dešavanja u Srbiji
Takvi poput tebe su najgori. Sereš sa sigurne udaljenosti. Ne živiš ovdje i očito nisi upoznat sa nesposobnošću bagre na vlasti a nešto te i ne zanima. Ne znam gdje si odselio i boli me neka stvar ali je bolesno da neko iz svojih privatnih razloga zamjera ljudima što su se otišli vakcinisati u susjednu zemlju jer smatraju da im je bolje patriotski crknuti u vlastitoj čekajući vakcinu.Maraschino wrote: ↑29/03/2021 23:41Nisam niko ali umjesto da izadju na ulice i najebu se i Fadilu i Tegeltiji majke lakse je sjesti u auto i otici pokunjene glave u Beograd.Challenger_ wrote: ↑29/03/2021 23:34Otišao si, jer nisi htio da čekaš Godoa. OK. Tako i neki ovdje, neće da čekaju vakcine sitnooke seoske varalice Fooodila i odoše na beogradski Sajam.Maraschino wrote: ↑29/03/2021 23:24 Tako sam i ja zivio do '98.god. kada sam shvatio da imam dva zivota tu nece biti dobra.
Ako ste ostali zasto ste dozvolili da vam je ovakvo stanje. Bice da je mnogima fino u svemu ovome i dobro plivaju u haosu.
25 god. je proslo a stanje samo gore.
Ko si ti da im zamjeraš.
Onaj ko uzdignute glave prima sadaku taj nema ni obraza i morala.
- spreca
#52330 Re: Dešavanja u Srbiji
Jel se ti trudis da ti bude bolje ili sjedis ispruzene ruke i cekas da ti kosta udijeli.Narod koji sebi dozvoli da se po njenu sere ovako kako to rade u poslednje vrijeme u BiH ,nije ni zasluzio nista bolje pa cak ni najgoru vakcinu,kao sto neko rece nije im tesko otici u Bg na vakcinu ali izaci iz svoje zgrade na proteste nemogu i spominju rodbinu onima koji izadju jer se zbog njih zatvaraju ulice,uglavnom su takvi ovih dana isli u Bgneko_sa_strane wrote: ↑30/03/2021 18:26Takvi poput tebe su najgori. Sereš sa sigurne udaljenosti. Ne živiš ovdje i očito nisi upoznat sa nesposobnošću bagre na vlasti a nešto te i ne zanima. Ne znam gdje si odselio i boli me neka stvar ali je bolesno da neko iz svojih privatnih razloga zamjera ljudima što su se otišli vakcinisati u susjednu zemlju jer smatraju da im je bolje patriotski crknuti u vlastitoj čekajući vakcinu.Maraschino wrote: ↑29/03/2021 23:41Nisam niko ali umjesto da izadju na ulice i najebu se i Fadilu i Tegeltiji majke lakse je sjesti u auto i otici pokunjene glave u Beograd.Challenger_ wrote: ↑29/03/2021 23:34
Otišao si, jer nisi htio da čekaš Godoa. OK. Tako i neki ovdje, neće da čekaju vakcine sitnooke seoske varalice Fooodila i odoše na beogradski Sajam.
Ko si ti da im zamjeraš.
-
Karikaturist
#52331 Re: Dešavanja u Srbiji
I jedni i drugi ste u pravu u jednu ruku.
U drugu ruku dzabe krecite i svadjate se ko kakva djeca, moj je tata jaci fazon.
U drugu ruku dzabe krecite i svadjate se ko kakva djeca, moj je tata jaci fazon.
- Maraschino
#52332 Re: Dešavanja u Srbiji
'aj ne riseneko_sa_strane wrote: ↑30/03/2021 18:26Takvi poput tebe su najgori. Sereš sa sigurne udaljenosti. Ne živiš ovdje i očito nisi upoznat sa nesposobnošću bagre na vlasti a nešto te i ne zanima. Ne znam gdje si odselio i boli me neka stvar ali je bolesno da neko iz svojih privatnih razloga zamjera ljudima što su se otišli vakcinisati u susjednu zemlju jer smatraju da im je bolje patriotski crknuti u vlastitoj čekajući vakcinu.Maraschino wrote: ↑29/03/2021 23:41Nisam niko ali umjesto da izadju na ulice i najebu se i Fadilu i Tegeltiji majke lakse je sjesti u auto i otici pokunjene glave u Beograd.Challenger_ wrote: ↑29/03/2021 23:34
Otišao si, jer nisi htio da čekaš Godoa. OK. Tako i neki ovdje, neće da čekaju vakcine sitnooke seoske varalice Fooodila i odoše na beogradski Sajam.
Ko si ti da im zamjeraš.
cekam u redu u svojoj kategoriji kao i svi drugi na zemaljskoj kugli pa kada dodjem na red.
nigdje se ne guram preko reda, vjerijem svom sistemu a da mu ne vjerujem izasao bi da protestujem.
p.s. pa zar niko ni transparentom da stane pred drzavne ili entitetske institucije da izrazi svoje nezadovoljstvo nabavkom vakcina
-
neko_sa_strane
#52333 Re: Dešavanja u Srbiji
Ja jedino čekam veću pošiljku Sputnik V i Pfizer-Biontech vakcina koje bi trebale biti isporučene Srbiji. Od ove naše vukojebine sam odavno digao ruke i znao sam da neće kupiti vakcine jer su im preča službena auta koja imaju zaštitu od kamenčića, tepisi od par hiljada maraka i skupocjene pepeljare. Takođe čekam da obavim još neke pretrage prije vakcinacije. Što se protesta tiče nemaš koga povesti a s druge strane razlika između pozicije i opozicije je u nijansama. Trenutna opozicija u kantonu Sarajevo sabotira rad Vlade kantona Sarajevo iz jednog jedinog razloga što nisu u mogućnosti raspolagati budžetom kantona Sarajevo. Sadašnja vlast u kantonu dok su bili opozicija nisu mogli mnogo uraditi jer nemaju ni približno resursa kakvim raspolaže SDA.spreca wrote: ↑30/03/2021 18:46Jel se ti trudis da ti bude bolje ili sjedis ispruzene ruke i cekas da ti kosta udijeli.Narod koji sebi dozvoli da se po njenu sere ovako kako to rade u poslednje vrijeme u BiH ,nije ni zasluzio nista bolje pa cak ni najgoru vakcinu,kao sto neko rece nije im tesko otici u Bg na vakcinu ali izaci iz svoje zgrade na proteste nemogu i spominju rodbinu onima koji izadju jer se zbog njih zatvaraju ulice,uglavnom su takvi ovih dana isli u Bgneko_sa_strane wrote: ↑30/03/2021 18:26Takvi poput tebe su najgori. Sereš sa sigurne udaljenosti. Ne živiš ovdje i očito nisi upoznat sa nesposobnošću bagre na vlasti a nešto te i ne zanima. Ne znam gdje si odselio i boli me neka stvar ali je bolesno da neko iz svojih privatnih razloga zamjera ljudima što su se otišli vakcinisati u susjednu zemlju jer smatraju da im je bolje patriotski crknuti u vlastitoj čekajući vakcinu.Maraschino wrote: ↑29/03/2021 23:41
Nisam niko ali umjesto da izadju na ulice i najebu se i Fadilu i Tegeltiji majke lakse je sjesti u auto i otici pokunjene glave u Beograd.
Kada smo kod protesta povedi ti proteste u Moskvi obzirom da je Rusija takođe diktatura.
- Maraschino
#52334 Re: Dešavanja u Srbiji
Lakse je kod svojih.
-
neko_sa_strane
#52335 Re: Dešavanja u Srbiji
Ko će stati? Kada si posljednji put bio ovdje? Čim se otvore granice uslijediće još veći egzodus. I neka bude.Maraschino wrote: ↑30/03/2021 18:56'aj ne riseneko_sa_strane wrote: ↑30/03/2021 18:26Takvi poput tebe su najgori. Sereš sa sigurne udaljenosti. Ne živiš ovdje i očito nisi upoznat sa nesposobnošću bagre na vlasti a nešto te i ne zanima. Ne znam gdje si odselio i boli me neka stvar ali je bolesno da neko iz svojih privatnih razloga zamjera ljudima što su se otišli vakcinisati u susjednu zemlju jer smatraju da im je bolje patriotski crknuti u vlastitoj čekajući vakcinu.Maraschino wrote: ↑29/03/2021 23:41
Nisam niko ali umjesto da izadju na ulice i najebu se i Fadilu i Tegeltiji majke lakse je sjesti u auto i otici pokunjene glave u Beograd.
cekam u redu u svojoj kategoriji kao i svi drugi na zemaljskoj kugli pa kada dodjem na red.
nigdje se ne guram preko reda, vjerijem svom sistemu a da mu ne vjerujem izasao bi da protestujem.
p.s. pa zar niko ni transparentom da stane pred drzavne ili entitetske institucije da izrazi svoje nezadovoljstvo nabavkom vakcina
- spreca
#52336 Re: Dešavanja u Srbiji
Samo se ti rezervisi za vakcinu za svaki slucaj,jer ko zna 'oceli biti dzabaluka pa da ne izvisis,ja kad bi organizovao proteste ,vama sadakalijama bi pristup bio zabranjenneko_sa_strane wrote: ↑30/03/2021 19:06Ja jedino čekam veću pošiljku Sputnik V i Pfizer-Biontech vakcina koje bi trebale biti isporučene Srbiji. Od ove naše vukojebine sam odavno digao ruke i znao sam da neće kupiti vakcine jer su im preča službena auta koja imaju zaštitu od kamenčića, tepisi od par hiljada maraka i skupocjene pepeljare. Takođe čekam da obavim još neke pretrage prije vakcinacije. Što se protesta tiče nemaš koga povesti a s druge strane razlika između pozicije i opozicije je u nijansama. Trenutna opozicija u kantonu Sarajevo sabotira rad Vlade kantona Sarajevo iz jednog jedinog razloga što nisu u mogućnosti raspolagati budžetom kantona Sarajevo. Sadašnja vlast u kantonu dok su bili opozicija nisu mogli mnogo uraditi jer nemaju ni približno resursa kakvim raspolaže SDA.spreca wrote: ↑30/03/2021 18:46Jel se ti trudis da ti bude bolje ili sjedis ispruzene ruke i cekas da ti kosta udijeli.Narod koji sebi dozvoli da se po njenu sere ovako kako to rade u poslednje vrijeme u BiH ,nije ni zasluzio nista bolje pa cak ni najgoru vakcinu,kao sto neko rece nije im tesko otici u Bg na vakcinu ali izaci iz svoje zgrade na proteste nemogu i spominju rodbinu onima koji izadju jer se zbog njih zatvaraju ulice,uglavnom su takvi ovih dana isli u Bgneko_sa_strane wrote: ↑30/03/2021 18:26
Takvi poput tebe su najgori. Sereš sa sigurne udaljenosti. Ne živiš ovdje i očito nisi upoznat sa nesposobnošću bagre na vlasti a nešto te i ne zanima. Ne znam gdje si odselio i boli me neka stvar ali je bolesno da neko iz svojih privatnih razloga zamjera ljudima što su se otišli vakcinisati u susjednu zemlju jer smatraju da im je bolje patriotski crknuti u vlastitoj čekajući vakcinu.
Kada smo kod protesta povedi ti proteste u Moskvi obzirom da je Rusija takođe diktatura.
-
neko_sa_strane
#52337 Re: Dešavanja u Srbiji
Mislio sam da mi dvojno državljanstvo neće biti od neke koristi jer su vrlo daleko od članstva u Evropskoj uniji ali ispostavilo se da su sposobni nabaviti potrebne vakcine.
-
neko_sa_strane
#52338 Re: Dešavanja u Srbiji
Imam dvojno državljanstvo tako da ću se svakako vakcinisati. Čak ću i moći birati vakcinu.spreca wrote: ↑30/03/2021 19:13Samo se ti rezervisi za vakcinu za svaki slucaj,jer ko zna 'oceli biti dzabaluka pa da ne izvisis,ja kad bi organizovao proteste ,vama sadakalijama bi pristup bio zabranjenneko_sa_strane wrote: ↑30/03/2021 19:06Ja jedino čekam veću pošiljku Sputnik V i Pfizer-Biontech vakcina koje bi trebale biti isporučene Srbiji. Od ove naše vukojebine sam odavno digao ruke i znao sam da neće kupiti vakcine jer su im preča službena auta koja imaju zaštitu od kamenčića, tepisi od par hiljada maraka i skupocjene pepeljare. Takođe čekam da obavim još neke pretrage prije vakcinacije. Što se protesta tiče nemaš koga povesti a s druge strane razlika između pozicije i opozicije je u nijansama. Trenutna opozicija u kantonu Sarajevo sabotira rad Vlade kantona Sarajevo iz jednog jedinog razloga što nisu u mogućnosti raspolagati budžetom kantona Sarajevo. Sadašnja vlast u kantonu dok su bili opozicija nisu mogli mnogo uraditi jer nemaju ni približno resursa kakvim raspolaže SDA.spreca wrote: ↑30/03/2021 18:46
Jel se ti trudis da ti bude bolje ili sjedis ispruzene ruke i cekas da ti kosta udijeli.Narod koji sebi dozvoli da se po njenu sere ovako kako to rade u poslednje vrijeme u BiH ,nije ni zasluzio nista bolje pa cak ni najgoru vakcinu,kao sto neko rece nije im tesko otici u Bg na vakcinu ali izaci iz svoje zgrade na proteste nemogu i spominju rodbinu onima koji izadju jer se zbog njih zatvaraju ulice,uglavnom su takvi ovih dana isli u Bg
- Maraschino
#52339 Re: Dešavanja u Srbiji
neko_sa_strane wrote: ↑30/03/2021 19:14Mislio sam da mi dvojno državljanstvo neće biti od neke koristi jer su vrlo daleko od članstva u Evropskoj uniji ali ispostavilo se da su sposobni nabaviti potrebne vakcine.
tu su se pokazali majstori
-
sandzokan
#52340 Re: Dešavanja u Srbiji
fakat ne razumijem da se može spočitavati nekome to što je otišao u Bg na vakcinaciju. 
-
cassius
- Nadzornik
#52342 Re: Dešavanja u Srbiji
Osjecam susramlje...
Mislis da Srbi ne bi masovno dolazili u Bosnu i Sarajevo da je u kojem slucaju obrnuta situacija tj. da je Bosna obezbjedila dovoljan broj vakcina i te iste vakcine odlucila podjeliti sa komsijama.
-
sandzokan
#52343 Re: Dešavanja u Srbiji
Šta je to Meho Mehić prodao kada je otišao u BG?
- Maraschino
#52344 Re: Dešavanja u Srbiji
Pa i '92 su dolazili. Navike je tesko mijenjati.
- Bloo
- Globalna šefica
#52345 Re: Dešavanja u Srbiji
Zasto su ljudi otisli da se vakcinisu?Maraschino wrote: ↑29/03/2021 23:41Nisam niko ali umjesto da izadju na ulice i najebu se i Fadilu i Tegeltiji majke lakse je sjesti u auto i otici pokunjene glave u Beograd.Challenger_ wrote: ↑29/03/2021 23:34Otišao si, jer nisi htio da čekaš Godoa. OK. Tako i neki ovdje, neće da čekaju vakcine sitnooke seoske varalice Fooodila i odoše na beogradski Sajam.Maraschino wrote: ↑29/03/2021 23:24 Tako sam i ja zivio do '98.god. kada sam shvatio da imam dva zivota tu nece biti dobra.
Ako ste ostali zasto ste dozvolili da vam je ovakvo stanje. Bice da je mnogima fino u svemu ovome i dobro plivaju u haosu.
25 god. je proslo a stanje samo gore.
Ko si ti da im zamjeraš.
Da se zastite, sebe i svoje.
Dok ti naprdujes iz zemlje koja se barem trudi (pretpostavljam) da organizira nesto...
Ko ce ti izaci na ulice? Ljudi ubijeni u pojam?
Dodi i povedi te ljude, Dragane Vikicu...
niko nije otisao pokunjene glave, ljudi su otisli da se cijepe i spase i sebe i svoje bliznje...
Ti svoj "moralni" kod praktikuj samo na sebi i svojima...pa makar i po cijenu smrti.
-
smijesni_ste
#52346 Re: Dešavanja u Srbiji
Mislite da rodbina od ovih iz dijaspore, a koja živi ovdje, nije išla u Begeš? 
-
dust71000
#52347 Re: Dešavanja u Srbiji
Dezerteri iz Holandije i Rusije prozivaju ljude koji žive u Bosni za nedostatak patriotizma. Samo na Klix forumu 
-
sandzokan
#52348 Re: Dešavanja u Srbiji
Ma nije bitno da li je dezerter ili sam Dudaković, priča je glupa. The endE
- General War
#52349 Re: Dešavanja u Srbiji
Tamam posla, narod se brine sam o sebi...sasvim ocekivana reakcija, politicari i svi sto njima sluze zive u paralelnom svijetu opjevan u pjesmi branka kockice.
- Maraschino
#52350 Re: Dešavanja u Srbiji
I ja bi se vakcinisao preko reda ali valja strpljivo cekati pa kada dodjem. Nije mi problem.Bloo wrote: ↑30/03/2021 20:56
Zasto su ljudi otisli da se vakcinisu?
Da se zastite, sebe i svoje.
Dok ti naprdujes iz zemlje koja se barem trudi (pretpostavljam) da organizira nesto...
Ko ce ti izaci na ulice? Ljudi ubijeni u pojam?
Dodi i povedi te ljude, Dragane Vikicu...
niko nije otisao pokunjene glave, ljudi su otisli da se cijepe i spase i sebe i svoje bliznje...
Ti svoj "moralni" kod praktikuj samo na sebi i svojima...pa makar i po cijenu smrti.
Ocito da smo dva sijeta razlicita. Nekome se jednostavno poniziti i jos uvijek tvrdim da je to bilo ponizenje svih onih sto su tamo otisli.
Jedino razumijem onu prvu kategoriju i hronicne koji bas i nemaju vremena za redovno cekanje ali eto nuzda je da se Barbarez zastiti.
Volio bi i onaj jado iz okoline Zenice ali jadnik nema ni auto i mogucnosti.
Bilo kako bilo covjek je poentirao na nama.
Ostaje da se prati taj klaster.