Podesavanje dva modema/routera u kuci

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Arkec Zgotiva

#1 Podesavanje dva modema/routera u kuci

Post by Arkec Zgotiva »

Pozdrav ljudi! Potrebna mi je mala pomoc od strucnijih ljudi vezano za uvodjenje dva modema/routera u kuci od porodice.
Zvali su telemach radi uvodjenja novog EON paketa, i receno im je da EON box mora biti ethernet kablom spojen na modem/router.
Problem je u tome sto je modem u sobi od brata gdje mu je i pc koji je spojen ethernetom, a tv na koji zele da uvedu EON, a gdje je sad D3 box je u skroz drugoj, udaljenoj sobi. Obje sobe imaju kablovski prikljucak, pa sam mislio da bi umjesto razvodjenja 20m ethernet kabla ili busenja zidova, bilo bolje uzeti drugi modem ili router koji ce biti u sobi s tv-om, pa da se konfigurise za internet mrezu i eventualno novu (ili da extenda ako je moguce) postojecu wifi mrezu.

Ono sto me buni je to da dosta routera u ponudi nema kablovski prikljucak kako bih mogao internet kabl direktno na njega ici, a oni koji imaju nemaju wifi (ili ja to pogresno gledam :D). Ne znam kako bi bilo najpametnije rijesiti ovakav problem, pa je bilo kakva pomoc dobrodosla
Tesla Edison

#2 Re: Podesavanje dva modema/routera u kuci

Post by Tesla Edison »

Arkec Zgotiva wrote: 30/03/2021 13:04 Pozdrav ljudi! Potrebna mi je mala pomoc od strucnijih ljudi vezano za uvodjenje dva modema/routera u kuci od porodice.
Zvali su telemach radi uvodjenja novog EON paketa, i receno im je da EON box mora biti ethernet kablom spojen na modem/router.
Problem je u tome sto je modem u sobi od brata gdje mu je i pc koji je spojen ethernetom, a tv na koji zele da uvedu EON, a gdje je sad D3 box je u skroz drugoj, udaljenoj sobi. Obje sobe imaju kablovski prikljucak, pa sam mislio da bi umjesto razvodjenja 20m ethernet kabla ili busenja zidova, bilo bolje uzeti drugi modem ili router koji ce biti u sobi s tv-om, pa da se konfigurise za internet mrezu i eventualno novu (ili da extenda ako je moguce) postojecu wifi mrezu.

Ono sto me buni je to da dosta routera u ponudi nema kablovski prikljucak kako bih mogao internet kabl direktno na njega ici, a oni koji imaju nemaju wifi (ili ja to pogresno gledam :D). Ne znam kako bi bilo najpametnije rijesiti ovakav problem, pa je bilo kakva pomoc dobrodosla
Odeš u Imtec, kupiš PLC adapter, oko 100 KM i riješiš sebi sve te probleme.
Arkec Zgotiva

#3 Re: Podesavanje dva modema/routera u kuci

Post by Arkec Zgotiva »

TESLA_EDISON wrote: 30/03/2021 17:15 Odeš u Imtec, kupiš PLC adapter, oko 100 KM i riješiš sebi sve te probleme.
Prvi put iskreno cujem za ovo ali se cini da mi bas to treba. Eventualno bih uzeo router koji cu prikopcati na ovaj adapter kako bih imao i novu wifi mrezu, ali za sada moze direktno EON box u adapter.

Ako koristite ovo, da li ima nekog uticaja na brzinu i stabilnost neta?
probook

#4 Re: Podesavanje dva modema/routera u kuci

Post by probook »

Probaj TP Link Deco E4. To je cudo uredjaj kako baca wifi signal, a ako nekim cudom ne budes zadovoljan sa jednim to jest ne mogne ti pokriti sve, nabavi drugi i spoji ih zajedno. Tada napraviš tzv mesh mrežu.
Nema boljeg wifi od mesh uredjaja :thumbup:.A sve to radis preko njihove aplikacije koja je super jednostavna.
Tesla Edison

#5 Re: Podesavanje dva modema/routera u kuci

Post by Tesla Edison »

probook wrote: 30/03/2021 22:26 Probaj TP Link Deco E4. To je cudo uredjaj kako baca wifi signal, a ako nekim cudom ne budes zadovoljan sa jednim to jest ne mogne ti pokriti sve, nabavi drugi i spoji ih zajedno. Tada napraviš tzv mesh mrežu.
Nema boljeg wifi od mesh uredjaja :thumbup:.A sve to radis preko njihove aplikacije koja je super jednostavna.
Ma on hoće box da spoji, odmah u startu wifi otpada jer za boxove i streaming servise žica je Tito.
Post Reply