Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
foxlife wrote: ↑28/03/2021 12:49
kupis celicne 15 za zime a te stavis 225 45 ako moze a ako ne moze i ako je cijena guma donekle problem kupis 16 alu felge i imas 16 ljetne alu 15 zimske celicne
tako bih bar ja ganjao
Kod tebe onaj peugeot ocajno izgleda na onim celicarama...uloži malo u kakve felge, sta si se stisko...
Pozdrav svima.
Par dana nakon montaže guma na felge, primijetim malu kvrgu/defekt na samoj gumi. Nije nešto veliko, da odmah bude oči, a i sa unutrašnje strane felge je. Ali ipak bi reklamirao gume ukoliko ovakve stvari nisu dozvoljene u nekim granicama normale. Da li se mogu dogoditi ovakve stvari na gumi ali da je i dalje ista sigurna, da li moze praviti problem nakon vožnje istih, da dodje do većeg izražaja izbocina.
U pitanju su Hankook VP3 205/55/16, kupljene nove naravno. Nadam se da ce se na slici vidjeti dovoljno sama neravnina na gumi.
nagibSA wrote: ↑28/03/2021 17:51
Hajd' da zanemarimo cijenu tj. finansije. Ako uzmemo u obzir druge stvari (upravljivost, krivine ovo/ono, stabilnost, potrosnja goriva, uticaj na ovjes itd ) koja dimenzija gume bi se bolje ponasale (Ljeti) 205/55/16 na celicnoj felgi ili 215/50/17 na alu felgi, ili generalno te dimenzije na istoj felgi. Znam da je samo ljepsa sa alu-om.
Nesto sam u tripu trenutno da je najbolja dimenzija 205/55/16 posto fabricki dolazi sa tim tj. proizvodjac je planirao ta da se koristi, valjda su oni uzeli u obzir sve parametre.
Citroen C4 II.
Fabricka dimenzija je 205 55 R16, 215 50 R17 kao i 225 45 R17.
Koja je felga dosla na autu zavisi od paketa opreme kao i motorizacije.
Posto vec imas alu felge 17coll, kupi gume 225 45 R17 i uzivaj.
Izgleda da je 225/45/17 dimenzija za 100+KW verzije, kod mene je 68 KW. Vjerovatno mu treba veca snaga za tu sirinu itd, ima logike.
Gdje si nasao to gdje koja dimenzija ide (ja sam preko one stranice wheel size), cudo nema u uputstvu.
Malo pretrazivao po tipu auta na stranicama michelina, continentala, bridgestona i svi nude za ovaj tip auta u dimwnziji 17, 225/45, tako da bi moglo biti to to. Ipak su valkda to ozbiljne kompanije pa znaju dje sta odgovara.
Cak kad odem i na sajt felge (dezent) pise da moze ta dimenzija. Ova 215/50/17 koja je sad na njoj ne pise uopste da je 'supported'.
Jbg gledam malo vise da odaberem adekvatnu dimenziju i za auto i za felgu, da ne stetim ovjesu i tako to.