Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Industrialyzer wrote: ↑29/03/2021 14:36
E informacije koje nam se daju uvijek mogu izazvati spekulacije. Jer vidi ovo, do sada se prica o originalnom i mozda jos 3-4 soja koja haraju svijetom. Da li mislis da ovaj virus imas samo 3-4 mutacije? Odgovor je jasan, nema sanse.
U jednom trenutku ce pritisci na virus biti toliki (jer ocekujemo ubrzo i lijekove, ne samo vakcine) da ce njegov opstanak, kao primarni cilj, biti uslovljen povecanim brojem tzv. asimptomatskih slucajeva.
Svjestan si da si upravo napisao da ce korona dohakati covjecanstvu...?
Jer, ako je tacno sve sto govore, tj. da se i kod asimptomatskihh slucajeva naknadno razvijaju razni problemi s raznim organima, po automatizmu ce onda svako ko je prebolovao koronu, ovako ili onako, ukljucujuci i vakcinisane koji su inficirani, na kraju biti ogromno opterecenje za ZS i vjerovatno umrijeti puno prije "planiranog", zar ne?
Posto asimptomatski nece ni znati da imaju coronu koja ih zdere lagano iznutra, samim tim se nece ni lijeciti od nje, sto nas onda dovodi usituaciju u kojoj ce se ljudima corona utvrdjivati postmortem...
Doduse, spor je to proces, jer ce ovim tempom koroni trebati cca. 10 godina da pobije 0,5% svjetske populacije... Ali, mozda to i nije poenta ovog Frankenstajna... Mozda je poenta upravo da to traje sto duze...
Pogresno si zakljucio, virus ima vece sanse za opstankom ukoliko bude vise tzv. asimptomatskih, odnosno da mutira u tom smjeru kada vise nece biti opasan. Nije to isto kao sto si ti prosao sa malom glavoboljom i to je to.
Zakljucak, virus ukoliko zeli opstati ce mutirati u tom pravcu da bude sto bezopasniji po ljude jer ce i pritisci onda biti manji. Ukoliko bude mutirao u suprotnom smjeru suocavat ce se sa mnogo evolutivnih pritisaka koje nece moci izdrzati i izumrijet ce kao vrsta. To je scenarij koji vuce za sobom i ljudske zrtve i nijedna strana ga ne zeli. Nece nikad doci virus koji moze ubiti covjecanstvo, to je nemoguce zbog heterozigota u nasim genima.
Da par stvari objasnimo za vijekove vijekova. Prvo, nije samo pitanje vremena, nego i para koje su ulozene u tom vremenu. Samo je americka vlada pljunula 12,4 milijarde dolara na razvoje vakcina, tako da su ove kompanije vise manje imale sve moguce resorse koji su im mogli pasti na pamet. Drugo, da bi bilo koja vakcina bila prihvacena (od FDA-a), mora postojati nadasve detaljan i komplikovan proces, koji ukljucuje tri faze testiranja, ako i peer review (najznacajnija stavka, gdje ti fakticki konkurencija provjerava ucinkovitost) prije nego sto mozes i traziti odobrenje. Ruje su svoju vakcinu vise manje napamet izbacili (vise zasnovano na teoretskom modelu nego na real life data), ali je na kraju ispalo da su uboli, jer im je uradjen (i objavljen treceg februara) peer review koji potvrdjuje njihove navode. S druge strane AstraZeneca jos nije dobila odobrenje u Americi, ne zato sto je britanska (i oni su dobili pare od americke vlade), nego zato sto je svaki peer review dosao sa razlicitim rezultatima. Nista u zivotu nije 100% sigurno, ali se Ameri ne zajebaju sa FDA odobrenjima (zato se svaki drugi lijek prodaje kao dodatak ishrani a ne lijek, jer to je jedini nacin da se zaobidje) i za razliku od svih teoreticara zavjere, ljudi koji prate brojeve znaju, da nakon sto je americka vlada vec pljunula preko pet triliona dolara za sanaciju stete od Covida, da su ove potencijalne cifre od vakcina sica, fakticki mali kusur, zbog koga ne bi ni pomislili da se zajebaju oko procedura koje se trebaju proci za odobrenje bilo koje vakcine.
Ja na ovo zaista moram prokomontarisati sljedece:
A zasto se isto toliko love nije pljunulo za pronalazenje lijeka za rak? Za neupucene, od pocetka ove godine od raka je umrlo...
Ovo znaci da ce ovim tempom do kraja godine od raznih karcinoma umrijeti 8 M ljudi, vjerovatn o i vise. To je skoro 6x vise nego od Covida za godinu dana.
Da, da...znam...sad ide "ali rak nije zarazan, ne siri se ovako brzo, ne opterecuje ZS" i slicne gluposti. Tacno, nije zarazan, ali jeste nasljedan u nekim slucajevima.
Ne siri se na ovaj nacin, i to je tacno, ali je svake godine sve vise i vise oboljelih od raka, i svake godine se povecava i broj umrlih od ove bolesti. I tako vec 6 decenija, tako da je idiotluk reci da karcinom ne opterecava ZS.
6 decenija nije dovoljno vremena za pronalazenje lijeka? Moguce... Ali, kako li onda uspjese sklepati vakcinu protiv Covida za par mjeseci, a efikasan lijek protiv raka ne mogu da nadju vec 60 godina... I ovo se pravda jos vecom gluposcu - ulozile se milijarde.
Zna li iko koliki je profit od vakcina vec sada? Da li su prekucali tih ulozenih 12 milijardi? Naravno da jesu.
Vrlo jednostavan odgovor: karcinom kao oboljenje nije zaustavio globalni kapitalizam.
Do sada je distribuirano 500 miliona vakcina. Recimo da je Pfizer neki standard (a nije jer je skuplji od ostalih) i da kosta 20 dolara po vakcini, to ti je 10 milijardi do sada. A sada, nemoj porediti to sa 12.4 milijarde koje su ulozene na razvoj vakcina, nego poredi to sa pet hiljada milijardi koje je samo americka vlada do sada potrosila na sanacije posljedica Covida. Znaci bukvalno onih par kovanica sto ti u djepu od kusura ostane.
Znam ja sve to, pratim. Ali, znas kad ce me neko ubijediti da za 60 zadnjih godina nisu bili u stanju naci lijek za HPV, koji je uzrocnik preko 80% karcinoma...?
Do sada je distribuirano 500 miliona vakcina. Recimo da je Pfizer neki standard (a nije jer je skuplji od ostalih) i da kosta 20 dolara po vakcini, to ti je 10 milijardi do sada. A sada, nemoj porediti to sa 12.4 milijarde koje su ulozene na razvoj vakcina, nego poredi to sa pet hiljada milijardi koje je samo americka vlada do sada potrosila na sanacije posljedica Covida. Znaci bukvalno onih par kovanica sto ti u djepu od kusura ostane.
Znam ja sve to, pratim. Ali, znas kad ce me neko ubijediti da za 60 zadnjih godina nisu bili u stanju naci lijek za HPV, koji je uzrocnik preko 80% karcinoma...?
Recimo niti jedan virus/bolest po zivot se tako brzo ne prenosi i ne zaustavlja ekonomiju.
Meni su to dovoljna dva razloga da se svi bace "vakcina" job.
Industrialyzer wrote: ↑29/03/2021 14:56
Pogresno si zakljucio, virus ima vece sanse za opstankom ukoliko bude vise tzv. asimptomatskih, odnosno da mutira u tom smjeru kada vise nece biti opasan. Nije to isto kao sto si ti prosao sa malom glavoboljom i to je to.
Zakljucak, virus ukoliko zeli opstati ce mutirati u tom pravcu da bude sto bezopasniji po ljude jer ce i pritisci onda biti manji. Ukoliko bude mutirao u suprotnom smjeru suocavat ce se sa mnogo evolutivnih pritisaka koje nece moci izdrzati i izumrijet ce kao vrsta. To je scenarij koji vuce za sobom i ljudske zrtve i nijedna strana ga ne zeli. Nece nikad doci virus koji moze ubiti covjecanstvo, to je nemoguce zbog heterozigota u nasim genima.
Pricas o virusu kao o svjesnom bicu, koje je sposobno isplanirati svoje mutacije i djelovanje, a znamo da to nije slucaj... Virus ce se samo svojim mutacijama prilagodjavati novim napadima, pokusavajuci da postane otporan na njih. Igre bez granica.
Sudeci po informacijama koje se sada plasiraju, upravo ovo se i desava.
Last edited by Dozer on 29/03/2021 15:11, edited 1 time in total.
BadBoy wrote: ↑29/03/2021 14:59
Vrlo jednostavan odgovor: karcinom kao oboljenje nije zaustavio globalni kapitalizam.
Naravno da nije. Cak ga je i ojacao. 1.100 milijardi USD godisnje je vrijedila onkoloska industrija prije 3-4 godine. Ako se pogleda vrijednost iste pocetkom 1960-ih, kada zabranise THC i kada poce ekspanzija karcinoma... jbg....
Last edited by Dozer on 29/03/2021 15:14, edited 1 time in total.
Industrialyzer wrote: ↑29/03/2021 14:56
Pricas o virusu kao o svjesnom bicu, koje je sposobno isplanirati svoje mutacije i djelovanje, a znamo da to nije slucaj... Virus ce se samo svojim mutacijama prilagodjavati novim napadima, pokusavajuci da postane otporan na njih. Igre bez granica.
Sudeci po informacijama koje se sada plasiraju, upravo ovo se i desava.
E vrati se na moj prvi post danas vezano za ovu raspravu i imas zaokruzenu pricu sa dva moguca zavrsetka.
Imaju i više nego dovoljno vakcina ali samo 1.342.118 osoba je vakcinisano, a od tog broja ukupno je revakcinisano 903.225.
Za nas je to nezamisliv broj i procenat ali je to tek oko četvrtine populacije Srbije sa jednom, odnosno sedmina sa dvije doze.
Opet, danas u duplo većoj Srbiji duplo manje umrlih (ako vjerujemo brojkama koje daju) u odnosu na BiH.
un1ted wrote: ↑29/03/2021 13:14
Koliko medicinskih izvještaja o Kubanskoj vakcini si pročitao pa si 100% siguran u nju?
Vjerujem jer dolazi iz te zemlje. Jednostavno je.
A uostalom, Kubanska medicina je prejjaka i nije im ovo prvi put da rade na vakcini za razliku od npr Moderne koja nema nijedan svoj lijek ali zato ima vakcinu.
Boze, uzmi internet ili uvedi neki test. Vjeruje Kubi jer je iz Kube, ne vjeruje Americi jer je iz Amerike. Kubi nije prva vakcina, a Americi jeste
komercionala wrote: ↑29/03/2021 15:12
zašto stoka, ljudi ispostovali vakcinaciju u samom su svjetskom vrhu. zasto onda stoka?
Zato sto je narod stoka. Vakcina danas, sutra parti i popuštanje svih mjera. Eto zašto.
teske optuzbe. u BG sam doduse vidio manje anticovid proteste, ali po evropskim metropolama na dnevnoj bazi imas po 15-20000 protestanata u većim gradovima.
Kasnis jedno 15 godina
Lijek, odnosno vakcina za HPV postoje od 2006. i u vecini normalnih zemalja je usao u program redovnog vakcinisanja.
Uvazena profesorica Izetbegovic licno analizira svaku vakcinu, Astrom nije nesto zadovoljna a Sinofarm je po njoj obicno smece. Dakle samo Fajzer ce se koristiti...
BiH ima srecu pa ima takvog strucnjaka koji ce utvrditi sta valja a sta ne.