Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

dzolix

#9976 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

gdesi bre wrote: 29/03/2021 09:16 Da pratis sve izjave Muriza znao bi o cemu pricam posto si jutub fan nista od tebe,nemoj pisat na pamet.Ovde se sluzimo samo onim sto je receno.
Ja se sluzim svim i svacim samo lazi nastojim da izbjegavam maximalno kolko mogu a svako moze pogrijesiti.
Svako treba da govori u svoje ime a ako objasnjavas ili (tracas) drugoga onda daj dokaz.
Ponudio sam ti direktni dokaz yt.pa napravi analizu.
MrMuradif

#9977 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by MrMuradif »

Meni su šega ovi koji se polomiše ozbiljno i temeljito analizirajuci izjavu/izjave svjedokinje ocevidca Alise, koja kada je u pitanju dodadjaj ima "amneziju", te tako svaku svoju izjavu obesmisljava.

Alisa tvrdi da se "ne sjeca", pa stoga bilo sto izjavi o dogadjaju je netacno i neistinito.

Zato ja njene izjave ne shvatam kao svjedocenje, vec kao fantaziranje ako je zaista u pitanju amnezija (denden bi rekla "konfabulacija" - dopunjavanje praznina u sećanju izmišljenjim detaljima, odnosno pričanje izmišljenih priča kao istinitih), ili kao lazi ako nema amneziju.

Dajte vise vjestacite ovu svjedokinju sa timom vjestaka ciji sastav koje nece odrediti profesorica doktorica direktorica i njena podguzna muha doktorica Enra.
gdesi bre

#9978 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by gdesi bre »

dzolix wrote: 29/03/2021 09:24
gdesi bre wrote: 29/03/2021 09:16 Da pratis sve izjave Muriza znao bi o cemu pricam posto si jutub fan nista od tebe,nemoj pisat na pamet.Ovde se sluzimo samo onim sto je receno.
Ja se sluzim svim i svacim samo lazi nastojim da izbjegavam maximalno kolko mogu a svako moze pogrijesiti.
Svako treba da govori u svoje ime a ako objasnjavas ili (tracas) drugoga onda daj dokaz.
Yutub nije mjerilo jer se svaki klip sto Muriz prica na njemu ne emituje,prema tome opet ti kazem ne pratis tvoj problem sto nemas pojma ali to nije razlog da tvrdis suprotno.Ja kad nesto ne znam tako se i postavim a ne ulazim u rasprave.
uglavnomja

#9979 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

u koju kategoriju spada ovo sto si napisao:

"Ima jedna navodno Alisina izjava ,da je vidjela ..."

gdje ima ta izjava?
dzolix

#9980 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

uglavnomja wrote: 29/03/2021 09:30 u koju kategoriju spada ovo sto si napisao:

gdje ima ta izjava?
Ima ta izjava na netu ali je treba pronaci.
To je izjava od Arijane M.
Prica u smislu da je to njoj Alisa pricala.
uglavnomja

#9981 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

dzolix wrote: 29/03/2021 09:35
uglavnomja wrote: 29/03/2021 09:30 u koju kategoriju spada ovo sto si napisao:

gdje ima ta izjava?
Ima ta izjava na netu ali je treba pronaci.
To je izjava od Arijane M.
Prica u smislu da je to njoj Alisa pricala.

aaaaaaaa to je onda arijanina izjava
dzolix

#9982 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

gdesi bre wrote: 29/03/2021 09:27
Yutub nije mjerilo jer se svaki klip sto Muriz prica na njemu ne emituje,prema tome opet ti kazem ne pratis tvoj problem sto nemas pojma ali to nije razlog da tvrdis suprotno.Ja kad nesto ne znam tako se i postavim a ne ulazim u rasprave.
Evo ti pa pogledaj:[youtube]https://youtu.be/FjRwttkv5SE[/youtube]YT 9:0 ---9:10
gdesi bre

#9983 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by gdesi bre »

dzolix wrote: 29/03/2021 09:38
Evo ti pa pogledaj:[youtube]https://youtu.be/FjRwttkv5SE[/youtube]YT 9:0 ---9:10
Pogledaj ti sta ona kaze 6:55,ona ga je pogledala da mu nesto kaze on je samo uradio to i ona se vise nicega ne sjeca,znaci ona tvoja tvrdnja-misljenje ili kako god nazovi ne pije vodu.
dzolix

#9984 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

gdesi bre wrote: 29/03/2021 09:46

Pogledaj ti sta ona kaze 6:55,ona ga je pogledala da mu nesto kaze on je samo uradio to i ona se vise nicega ne sjeca,znaci ona tvoja tvrdnja-misljenje ili kako god nazovi ne pije vodu.
Onda da se razjasni sta je ona mislila pod tim jer ovako moze biti dvosmisleno.
Dali je njegov potiljak (potiljak je zadnja strana glave,prema ledjima) isao u pravcu njenog lica,jer ona izjavljuje citiram : "on je bukvalno prema meni ovako doso " i pokazuje trzaj glave ka nazad ili je njegovo lice napravilo razdvajanje znaci islo od nje
-----------------------------------------------
gdesi bre

#9985 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by gdesi bre »

dzolix wrote: 29/03/2021 10:08
Dali je njegov potiljak (potiljak je zadnja strana glave,prema ledjima) isao u pravcu njenog lica,jer ona izjavljuje citiram : "on je bukvalno prema meni ovako doso " i pokazuje trzaj glave ka nazad ili je njegovo lice napravilo razdvajanje znaci islo od nje
To nema nikakve veze sa onom konstrukcijom sto si rekao,citiram"To bi moglo znaciti da mu je ona prisla nakon sudara i kad je vidjela sta je i kako izgleda pala u nesvjest od shoka , razbila glavu ,dobila potres,ugruvala se i zaborav vecine sto je vidjela."
Nikakav sudar nije spomenula.
dzolix

#9986 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

gdesi bre wrote: 29/03/2021 10:20
dzolix wrote: 29/03/2021 10:08
To nema nikakve veze sa onom konstrukcijom sto si rekao,citiram"To bi moglo znaciti da mu je ona prisla nakon sudara i kad je vidjela sta je i kako izgleda pala u nesvjest od shoka , razbila glavu ,dobila potres,ugruvala se i zaborav vecine sto je vidjela."
Nikakav sudar nije spomenula.
(haha) To je nesto drugo fokusiraj se na nabitniji detalj cijelog slucaja .
Ovo: on je bukvalno prema meni ovako doso "
Image
Last edited by dzolix on 29/03/2021 12:31, edited 1 time in total.
zijancer

#9987 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zijancer »

jedna od mogućih formacija, ako je udar vozilom
Spoiler
Show
Image
Image
Last edited by zijancer on 29/03/2021 12:08, edited 1 time in total.
MrMuradif

#9988 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by MrMuradif »

“Vijeće je rješenjem Suda BiH od 25. februara 2021. godine djelimično prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora prema osumnjičenima Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu i istima produžilo pritvor za dva mjeseca, odnosno najkasnije do 1. maja 2021. godine ili do drugačije odluke Suda”, potvrđeno je iz Suda BiH, kao i da je pritvor produžen zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u četvrtak produženje pritvora zbog, između ostalog, opasnosti ometanja istrage ili prikrivanja, odnosno krivotvorenja dokaza, uticaja na svjedoke i jer je zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo deset godina i viša, pa bi njihov boravak na slobodi mogao rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda."

Gospodo drzavni tuzioci, izvin'te sto vas ovim bihuzurim, uznemiravam,

Danas je 29.03.2021....Evo prodje jos jedan mjesec pritvora (sada drugi) za ovu dvojicu prikrivaca pomagaca i ko zna sta sve (Zijad je mozda i ubica).

Nadam se da Glavna drzavna tuziteljica Gordana Tadic i drzavni tuzilac Cazim Hasanspahic nisu zaboravili na ovu dvojicu u pritvoru, na ovu istragu i na obecanje da ce ovo privesti kraju.

Ah, da, sad se sjetih, pa oni imaju mnogo pametnijih stvari iz svoje nadleznosti kojim se bave, poput sada istrage o tome kako nas je vlast na svim nivojima ostavila da pocrkamo bez vakcina, tako da ce ovaj predmet ipak "spustiti", "prenijeti" na entitetsko tuzilastvo.. Izgleda da Gordana u ovoj istrazi nije pronasla neku "bombu", nesta doista kvalitetno cime bi svojim mentorima krimosima Covicu i Dodiku omogucila da svog krimosa jarana Bakira uhvate za damu u trgovini oko izbornog zakona?

Drzavni tuzioci, nastavite sa "rad'te se, trud'te se"!
td_maajka

#9989 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

JThomas wrote: 26/03/2021 22:54
gdesi bre wrote: 26/03/2021 22:42
Nije necujan da su ga culi sklonili bi se.Ja uopste ne vjerujem da je autom udaren.Da je vidio nekog kako ide prema njemu sa palicom valjda bi izvadio pistolj koji je imao?Znaci sve se odigralo nabrzinu i prisli su im s leđa
nema se šta vjerovati. nema ničega karakterističnog za udar vozilom. nema kočenja, nema karakterističnih povreda, lak je raspar.

ima prvi obdukcioni nalaz, jedan dan poslije smrti, dostupan je odavno sa dva klika:

https://nap.ba/news/36277

poslije se neke stvari dodaju u odnosu na ovo, što je opet samo po sebi čudno i sumnjivo. npr. ta pluća koja se ovdje ne pominju, nego bi po ovom pomislio da je tu sve u redu. ali ni u tome što je dodano nema ništa karakteristično za udar kombijem od dvije tone. koji ima veliki i izraziti branik i koji bi morao poderati noge s leđa.
Ja bih samo da dodam ovdje, iako jeste "cudno" da na prvom obdukcionom nalazu nije bilo ni rijeci o kontuzijama na plucima, a kasnije se spominju "minimalne kontuzije", da u 41,2% slucajeva CPR-a (Kardio-pulmonalna reanimacija), nastaju kontuzije pluca (iz post-mortem Studije L. Ihnát Rudinska et al., 2016.).

Citirat cu iskaz dr. Zuje pred sudom:
Otpusno pismo Klinike za neurohirurgiju kaže boravio na liječenju u toj ustanovi od 09. do 15.02. šest dana, primljen zbog povreda glave, grudnog koša i ekstremiteta. Dovežen vozilom hitne medicinske pomoći nakon što je povrijeđen kao pješak. Prilikom prijema bez svijesti, u stanju kome zjenice široke bez reakcije na svjetlost bio intubiran, da je to status pacijenta u momentu prijema na Neurohirurgiju. U predjelu glave je postojalo nagnječenje tkiva poglavine sa lijeve strane ali opet bez tačne lokalizacije bez veličine bez oblika bez pravca pružanja bez ičega. CT snimanjem kaže krv izlivena u predjelu ispod tvrde moždane opne u lijevom čeonotjemenoslijepoočnom predjelu koja se ponaša kompresivno tj. pritišće na moždano tkivo uz postojanje teškog otoka mozga s desne strane minimalno krvarenje ispod mekih moždanica zvone prisustvo vazduha unutar lobanjske šupljine, prelom jagodičnog luka i spoljašnjeg zida očne šupljine bez pomaka koštanih fragmenata u predjelu grudnog koša minimalne kontuzije bez znakova prisustva vazduha u grudnoj šupljini [...]
I onda jos dr. Zeljko Karan:
U momentu obdukcije nema povredu nego imate stanje nakon hirurške intervencije i te činjenice mu onda otprilike prilično vezuju ruke, na ostalim unutrašnjim organima dak jer ne radi se samo obdukcija glave, nego se radi totalna obdukcija, nije opisano postojanje povreda, a kada se vrati na medicinskie nalaze u predjelu grudnog koša opisane citirano minimalne kontuzije ali one nisu ukazivale na prelom rebara, ni na nagnječenje pluća ni bilo što za takve povrede se ne navode u obdukcionom nalazu. Možda su one bile zaista minimalne i kao takve nebitne, ali moguće je da su u međuvremenu najvećim dijelom i prošle, sanirane jer je šest dana vremenski period tako da ono što je bilo minimalno neposredno nakon povređivanja nužno ne mora biti nakon šest dana ili se to do te mjere minimizuje da je zapravo zanemarljiv, imajući u vidu da nije bilo lomova rebara nije bilo nagnječenja pluća niti bilo čega sličnog, da fotodokumentaciji na fotografijama 32 i 33 vidljiv je jedan mrljast krvni podliv u petom lijevom međurebarnom prostoru vjerovatno u visini zadnje pazušne linije ali ovaj krvni podliv nije opisan u obdukcionom zapisniku, on je vidljiv na fotodokumentaciji ali u obudukcionom zapisniku on nije opisan i to je fotografija 32, 33 fotodokumentacije sačinjene tokom obavljanja obdukcije.
Ta famozna kontuzija pluca koja se spominje i koja je izmedjuostalog jedan od stubova tvrdnje, da je bila saobracanja nesreca, nije mogla nastati udarom automobila, a pogotovo ne kombija. Ne postoje druge povrede grudnog kosa, nego ako smo sad bas ono realni i sagledamo gdje se taj opisani podliv nalazio (u petom lijevom medjurebarnom prostoru, u visini zadnje pazusne linije - ili zbog lakse orijentacije, prostor tik ispod bradavica, lijevi medjurebarni prostor zavrsava na unutarnjim krajevima desnih rebara), a znamo da ekipa hitne pomoci ili bilo ko ko zna raditi prvu pomoc, takvom pacijentu ne bi radio CPR, vec iskljucivo stabilizaciju sve dok pacijent ima puls, onda ostaje vise mogucnosti, ali u svakom slucaju ne udar automobila, vec je vjerovatnije da je:

a) povreda pluca, minimalna kontuzija, nastala pri (mozda panicnom?!) pokusaju osobe koja se apsolutno ne razumije u pruzanje prve pomoci, da Dzenanu, koji je bio u nesvjesnom stanju, vrati svijest. Iako ovo zvuci suludo svakome ko imalo pojma ima o pruzanju prve pomoci, to nije rijetkost i recimo moze biti refleksna reakcija osobe koja takvo znanje nema, a tome u prilog ide i konstatacija da nema znakova prisustva vazduha u plucima u momentu snimanja

b) da je eventualno prvi udarac koji je dzenan zaprimio bio upravo brz i tup udarac (npr. vrhom bejzbol palice ili nekog drugog predmeta slicnog oblika i obima) u grudni kos, sto bi ga na momenat ostavilo bez daha sigurno i omogucilo nesmetan (drugi) udarac u glavu, sto nije nista manje ili vise vjerovatno od opcije "a"

Opet ponavljam, ne tvrdim ni za ovo da je fiksno tako kako kazem, ali kao neko ko redovno osvjezava obuku iz prve pomoci i ko je imao vise prilika nego sto mi je milo, da isto znjanje primijenim, voljela bih da je to pitanje npr. postavljeno vjestacima medicinske struke, pa da se rijesi ta "misterija" oko kontuzije pluca. Medjutim, to pitanje nije postavljeno, a prije svega zato sto se definitivno guralo i jos uvijek gura u smijeru saobracajne nesrece. A ovako, mozemo samo nagadjati na osnovu licnih pretpostavki i iskustva. Tj., mozemo samo jos neko vrijeme nagadjati o tome...
Hendrix wrote: 28/03/2021 23:55
hurmasica wrote: 28/03/2021 23:01 Ovaj denden se bas navalio da spinuje. Mogu mu reci da mu dobro ide, malo mu fali da nas ubijedi da su cige ubice :run:
Citava tema spala na to da 3 bota sami izmedju sebe razgovaraju... ako su uopste i 3 razlicita lika. Definitivno im uspjeva da sabotiraju svaku normalnu raspravu oko ove teme... a ovo je neka jebena low level familija Mutap koja to radi. Zamisli sta se desava na temama politike gdje vladajuce strukture ubacuju svoje tokmake da spinuju.
Upravo zato, hajmo se mi vratiti na normalnu raspravu o ovome. Mozda nasi pojedinacni komentari ne znace nista, ali je bitnije nego sto se misli mozda, koliko javnost o slucaju prica. Sve u svemu, cak i ovi botovi (ako to jesu, a ja iskreno mislim da jesu) pomazu u tome. Ako do sad toga nisu bili svjesni, ja im evo kazem :)
GAU8

#9990 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

Obzirom ko radi patologiju (obdukcije) za tuzilastvo, dobro se ikada ista rijesi na osnovu tih nalaza.
Na zalost znam iz prve ruke, kakvo neznanje i nezainteresiranost vlada u tom pogledu.
td_maajka

#9991 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

GAU8 wrote: 29/03/2021 14:57 Obzirom ko radi patologiju (obdukcije) za tuzilastvo, dobro se ikada ista rijesi na osnovu tih nalaza.
Na zalost znam iz prve ruke, kakvo neznanje i nezainteresiranost vlada u tom pogledu.
Tu se slazemo 100%, i generalno smo mi jadni s ovakvim "strucnjacima", kakve smo ih evo imali priliku vidjeti u slucaju Memic, ali i drugim.
denden

#9992 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

MrMuradif wrote: 29/03/2021 11:46 “Vijeće je rješenjem Suda BiH od 25. februara 2021. godine djelimično prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora prema osumnjičenima Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu i istima produžilo pritvor za dva mjeseca, odnosno najkasnije do 1. maja 2021. godine ili do drugačije odluke Suda”, potvrđeno je iz Suda BiH, kao i da je pritvor produžen zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u četvrtak produženje pritvora zbog, između ostalog, opasnosti ometanja istrage ili prikrivanja, odnosno krivotvorenja dokaza, uticaja na svjedoke i jer je zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo deset godina i viša, pa bi njihov boravak na slobodi mogao rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda."

Gospodo drzavni tuzioci, izvin'te sto vas ovim bihuzurim, uznemiravam,

Danas je 29.03.2021....Evo prodje jos jedan mjesec pritvora (sada drugi) za ovu dvojicu prikrivaca pomagaca i ko zna sta sve (Zijad je mozda i ubica).

Nadam se da Glavna drzavna tuziteljica Gordana Tadic i drzavni tuzilac Cazim Hasanspahic nisu zaboravili na ovu dvojicu u pritvoru, na ovu istragu i na obecanje da ce ovo privesti kraju.

Ah, da, sad se sjetih, pa oni imaju mnogo pametnijih stvari iz svoje nadleznosti kojim se bave, poput sada istrage o tome kako nas je vlast na svim nivojima ostavila da pocrkamo bez vakcina, tako da ce ovaj predmet ipak "spustiti", "prenijeti" na entitetsko tuzilastvo.. Izgleda da Gordana u ovoj istrazi nije pronasla neku "bombu", nesta doista kvalitetno cime bi svojim mentorima krimosima Covicu i Dodiku omogucila da svog krimosa jarana Bakira uhvate za damu u trgovini oko izbornog zakona?

Drzavni tuzioci, nastavite sa "rad'te se, trud'te se"!
Ne znam kakvu ludu ovdje glumis, od Occamove britve "Ljubo je sigurno ubica" do do posticanja na ubistvo - "Ljubo je nevin, Muriz treba uzeti pusku i ubiti pravog ubicu".

Trazis paznju, sta?
denden

#9993 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

td_maajka wrote: 29/03/2021 14:01
JThomas wrote: 26/03/2021 22:54
gdesi bre wrote: 26/03/2021 22:42
Nije necujan da su ga culi sklonili bi se.Ja uopste ne vjerujem da je autom udaren.Da je vidio nekog kako ide prema njemu sa palicom valjda bi izvadio pistolj koji je imao?Znaci sve se odigralo nabrzinu i prisli su im s leđa
nema se šta vjerovati. nema ničega karakterističnog za udar vozilom. nema kočenja, nema karakterističnih povreda, lak je raspar.

ima prvi obdukcioni nalaz, jedan dan poslije smrti, dostupan je odavno sa dva klika:

https://nap.ba/news/36277

poslije se neke stvari dodaju u odnosu na ovo, što je opet samo po sebi čudno i sumnjivo. npr. ta pluća koja se ovdje ne pominju, nego bi po ovom pomislio da je tu sve u redu. ali ni u tome što je dodano nema ništa karakteristično za udar kombijem od dvije tone. koji ima veliki i izraziti branik i koji bi morao poderati noge s leđa.
Ja bih samo da dodam ovdje, iako jeste "cudno" da na prvom obdukcionom nalazu nije bilo ni rijeci o kontuzijama na plucima, a kasnije se spominju "minimalne kontuzije", da u 41,2% slucajeva CPR-a (Kardio-pulmonalna reanimacija), nastaju kontuzije pluca (iz post-mortem Studije L. Ihnát Rudinska et al., 2016.).

Citirat cu iskaz dr. Zuje pred sudom:
Otpusno pismo Klinike za neurohirurgiju kaže boravio na liječenju u toj ustanovi od 09. do 15.02. šest dana, primljen zbog povreda glave, grudnog koša i ekstremiteta. Dovežen vozilom hitne medicinske pomoći nakon što je povrijeđen kao pješak. Prilikom prijema bez svijesti, u stanju kome zjenice široke bez reakcije na svjetlost bio intubiran, da je to status pacijenta u momentu prijema na Neurohirurgiju. U predjelu glave je postojalo nagnječenje tkiva poglavine sa lijeve strane ali opet bez tačne lokalizacije bez veličine bez oblika bez pravca pružanja bez ičega. CT snimanjem kaže krv izlivena u predjelu ispod tvrde moždane opne u lijevom čeonotjemenoslijepoočnom predjelu koja se ponaša kompresivno tj. pritišće na moždano tkivo uz postojanje teškog otoka mozga s desne strane minimalno krvarenje ispod mekih moždanica zvone prisustvo vazduha unutar lobanjske šupljine, prelom jagodičnog luka i spoljašnjeg zida očne šupljine bez pomaka koštanih fragmenata u predjelu grudnog koša minimalne kontuzije bez znakova prisustva vazduha u grudnoj šupljini [...]
I onda jos dr. Zeljko Karan:
U momentu obdukcije nema povredu nego imate stanje nakon hirurške intervencije i te činjenice mu onda otprilike prilično vezuju ruke, na ostalim unutrašnjim organima dak jer ne radi se samo obdukcija glave, nego se radi totalna obdukcija, nije opisano postojanje povreda, a kada se vrati na medicinskie nalaze u predjelu grudnog koša opisane citirano minimalne kontuzije ali one nisu ukazivale na prelom rebara, ni na nagnječenje pluća ni bilo što za takve povrede se ne navode u obdukcionom nalazu. Možda su one bile zaista minimalne i kao takve nebitne, ali moguće je da su u međuvremenu najvećim dijelom i prošle, sanirane jer je šest dana vremenski period tako da ono što je bilo minimalno neposredno nakon povređivanja nužno ne mora biti nakon šest dana ili se to do te mjere minimizuje da je zapravo zanemarljiv, imajući u vidu da nije bilo lomova rebara nije bilo nagnječenja pluća niti bilo čega sličnog, da fotodokumentaciji na fotografijama 32 i 33 vidljiv je jedan mrljast krvni podliv u petom lijevom međurebarnom prostoru vjerovatno u visini zadnje pazušne linije ali ovaj krvni podliv nije opisan u obdukcionom zapisniku, on je vidljiv na fotodokumentaciji ali u obudukcionom zapisniku on nije opisan i to je fotografija 32, 33 fotodokumentacije sačinjene tokom obavljanja obdukcije.
Ta famozna kontuzija pluca koja se spominje i koja je izmedjuostalog jedan od stubova tvrdnje, da je bila saobracanja nesreca, nije mogla nastati udarom automobila, a pogotovo ne kombija. Ne postoje druge povrede grudnog kosa, nego ako smo sad bas ono realni i sagledamo gdje se taj opisani podliv nalazio (u petom lijevom medjurebarnom prostoru, u visini zadnje pazusne linije - ili zbog lakse orijentacije, prostor tik ispod bradavica, lijevi medjurebarni prostor zavrsava na unutarnjim krajevima desnih rebara), a znamo da ekipa hitne pomoci ili bilo ko ko zna raditi prvu pomoc, takvom pacijentu ne bi radio CPR, vec iskljucivo stabilizaciju sve dok pacijent ima puls, onda ostaje vise mogucnosti, ali u svakom slucaju ne udar automobila, vec je vjerovatnije da je:

a) povreda pluca, minimalna kontuzija, nastala pri (mozda panicnom?!) pokusaju osobe koja se apsolutno ne razumije u pruzanje prve pomoci, da Dzenanu, koji je bio u nesvjesnom stanju, vrati svijest. Iako ovo zvuci suludo svakome ko imalo pojma ima o pruzanju prve pomoci, to nije rijetkost i recimo moze biti refleksna reakcija osobe koja takvo znanje nema, a tome u prilog ide i konstatacija da nema znakova prisustva vazduha u plucima u momentu snimanja

b) da je eventualno prvi udarac koji je dzenan zaprimio bio upravo brz i tup udarac (npr. vrhom bejzbol palice ili nekog drugog predmeta slicnog oblika i obima) u grudni kos, sto bi ga na momenat ostavilo bez daha sigurno i omogucilo nesmetan (drugi) udarac u glavu, sto nije nista manje ili vise vjerovatno od opcije "a"

Opet ponavljam, ne tvrdim ni za ovo da je fiksno tako kako kazem, ali kao neko ko redovno osvjezava obuku iz prve pomoci i ko je imao vise prilika nego sto mi je milo, da isto znjanje primijenim, voljela bih da je to pitanje npr. postavljeno vjestacima medicinske struke, pa da se rijesi ta "misterija" oko kontuzije pluca. Medjutim, to pitanje nije postavljeno, a prije svega zato sto se definitivno guralo i jos uvijek gura u smijeru saobracajne nesrece. A ovako, mozemo samo nagadjati na osnovu licnih pretpostavki i iskustva. Tj., mozemo samo jos neko vrijeme nagadjati o tome...
Hendrix wrote: 28/03/2021 23:55
hurmasica wrote: 28/03/2021 23:01 Ovaj denden se bas navalio da spinuje. Mogu mu reci da mu dobro ide, malo mu fali da nas ubijedi da su cige ubice :run:
Citava tema spala na to da 3 bota sami izmedju sebe razgovaraju... ako su uopste i 3 razlicita lika. Definitivno im uspjeva da sabotiraju svaku normalnu raspravu oko ove teme... a ovo je neka jebena low level familija Mutap koja to radi. Zamisli sta se desava na temama politike gdje vladajuce strukture ubacuju svoje tokmake da spinuju.
Upravo zato, hajmo se mi vratiti na normalnu raspravu o ovome. Mozda nasi pojedinacni komentari ne znace nista, ali je bitnije nego sto se misli mozda, koliko javnost o slucaju prica. Sve u svemu, cak i ovi botovi (ako to jesu, a ja iskreno mislim da jesu) pomazu u tome. Ako do sad toga nisu bili svjesni, ja im evo kazem :)
Najbolji primjer teorije zavjere na djelu, kako se svoja fikcijska fiks ideja nasilu pokušava ugurati u stvarnost na način da se stvarnost potpuno iskrivi.

Umjesto prostog očitog zaključka da je Dženan pao prema naprijed i bio svjestan (povrede koljena, laktova, šaka, prašina sa prednje strane tijela) i da je u tom padu naprijed pao i prsima na pištolj koji se nalazio na tačnoj lokaciji modrice (između četvrtog i petog rebra, pazušna linija, lijeva strana), odnosno u lijevom unutrašnjem džepu jakne, pišeš ovdje isforsiranu nebulozu veličine Starog zavjeta, Kapitala i 1001 noći zajedno.

Ali bi to pokvarilo teoriju o aman oteli ih, odvezli negdje, prebili, ubili, vratili, istresli iz kombija, uzeli pištolj Dženanov, obrisali sve tragove sa futrole, pištolja, čak i metaka (WTF) i vratili mu onda pištolj u jaknu.

Isto kad je Muriz sklepao priču o Muameru Budnji kad ga je izlevatio E.M., pa, i kad je vidio da je izlevaćen, nastavio i on, a i ti ovdje po forumu pisati nebuloze o privatnom avionu kojim je Budnjo mahsus došao da ubije Dženana i tim se avionom odmah i vratio u Njemačku, zbog ljubomore, iako Alisu Mutap nije ni poznavao.

Ili kad slažeš za postojanje službene zabilješke na kojoj većina izvorne teorije o zavjeri i počiva. Na kraju se ispostavi sve kao laž (svjedok BUžo) i nikom ništa, ušutiš se o tom i nastaviš verglati iste mantre, kao da stvarnost ne postoji.

A sad E.M-a podvaljujete Tužilaštvu. Očito je da Feragetu i političkom interesu iza njega, a koji Muriza voda kao cirkusku atrakciju koja čita uvaljene mu pamflete, nije u interesu da se nađe ubica, nego da se što duže slučaj vrti u javnosti. Kao sredstvo političkog interesa i ništa više.

Sebe lažete.

Mada mi je jasno da tu nema povratka nikom. Porodica ne može biti spremna suočiti se sa tim da su pomogli da se oslobodi pravi ubica, politički interes koji gura teoriju zavjere takođe nije spreman na takvu štetu i jedina opcija je da se razvlači godinama i da na kraju ostane, kao što i hoće, nešto neodređeno gdje svako može vjerovati u šta želi.
Javnost je svakako izmanipulisana do te mjere da kada bi čak i Muriz rekao "Ljubo je ubica, bio sam u krivu", niko mu ne bi vjerovao, bilo bi "natjerali ga, ucijenili, prepali...bla bla", jer mentalitet mase prosto tako funkcioniše.
td_maajka

#9994 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

Provalio si me, zestoko.
Ja sam Ljubo i evo, pokusavam da se branim kako znam i umijem, a prije svega od sebe samoga :kiss:
denden

#9995 Amnezija Alise Mutap-vjestak odbrane Zeljko Karan

Post by denden »

vještak medicinske struke dr Željko Karan koji je sačinio svoj nalaz i mišljenje o kojem će u nastavku presude biti riječ i koji je saslušan pred ovim sudom te se prilikom saslušanja izjasnio i opovredama Mutap Alise, nagnječno razderna rana u predjelu glave, nagnječenje u slabinskom predjelu i istegnuće vratnog dijela kičmenog stuba, te izjavio da podatak o nesjećanju događaja, povraćanju itd. može ukazati na postojanje potresa mozga, jer osobe koje imaju amneziju za neki događaj, koje osjećaju mučninu, nagon na povraćanje ili su povraćale itd. takvi simptomi mogu ukazati na postojanje potresa mozga, ono što se zove prolazno funkcionalno oštećenje centralnog nervnog sistema, ali da u raspoloživim medicinskim dokumentima na ime Mutap Alise nema neurološkog nalaza kojim bi objektivno bio potvrđen potres mozga iz razloga što svi ti simptomi kao prvo mogu biti posljedica bilo čega, npr osoba koja je u alkoholisanom stanju takođe se ne sjeća šta je bilo, da osobe pod uticajem alkohola, narkotika, psihoaktivnih supstanci itd. imaju iste simptome kao što su simptomi potresa mozga, a to je da imaju amneziju, boli ih glava, imaju mučninu, povraća im se, povraćaju itd. da bi dijagnoza potresa mozga bila prihvatljiva sa forenzičkog aspekta mora postojati objektivni neurološki nalaz i da onda kad neurolog kaže zjenice sa horizontalnim nistadmusom sužene, da tromo reaguju na svjetlost pozitivan znak babinskog itd. onda doktori znaju da je tu postojalo tranzitorno oštećenje funkcije centralnog nervnog sistema, u ovom slučaju može biti potres mozga ali sa forenzičkog aspekta dijagnoza potresa mozga nije prihvatljiva po vještaku Karanu
Posebno je zanimljivo Karanovo vještačenje, koje se odnosilo na aspekt mehaničke povrede glave Alise Mutap, a još zanimljivije kakvu je podvalu Sud napravio sa njegovom interpretacijom ( o čemu ću nekad kasnije).

Šta Karan u suštini kaže?
On kaže ovo: povreda glave, povraćanje, nesjećanje događaja su simptomi koji ukazuju na potres mozga, odnosno „funkcionalno oštećenje centralnog nervnog sistema“. Dakle, Alisa Mutap ima sve simptome za vjerodostojan potres mozga.
Dalje kaže da se takvi simptomi, osim što odgovaraju vjerodostojnom potresu mozga, mogu pojaviti i kod korištenja alkohola/narkotika/psihoaktivnih supstanci.

Zatim kaže, da bi se moglo potvrditi u forenzičkom smislu da je u pitanju potres mozga, a ne korištenje alkohola/narkotika/psihoaktivnih supstanci, trebalo je tada uraditi neurološki nalaz koji podrazumijeva „ručno“ analizu zjenica, odgovore na pitanja itd., koji nalaz nije urađen.

Pošto tada taj nalaz nije urađen (a CT, koji je u 90% slučajeva traumatskih povreda mozga koje uključuju potres mozga, neprecizan, tj. ne registruje ih, je bio uredan), Karan iznosi stav da je potres mozga moguć u smislu da se stvarno desio, ali da nije forenzički utvrđen. A nije utvrđen jer nije ni utvrđivan, a ne zato što ga nema.

Drugim riječima, smisao Karanovog nalaza je: Alisa ima sve simptome potresa mozga, ali je propušteno da se na licu mjesta utvrdi neurološkim pregledom da li su ti simptomi od potresa mozga ili alkohola/droge.

U konačnici, Karan u suštini kaže: Ako Alisa Mutap nije bila nadrogirana ili pijana, onda ima potres mozga.

A niko nikad nije tvrdio niti tvrdi da je ona bila nadrogirana ili pijana.

Ergo, Karan, ako se pažljivo pogleda šta govori, tvrdi da je Alisa, osim ako nije, a nije, bila nadrogirana/pijana, imala potres mozga.

A Sud je, potpuno pristrasno i prevarno čak, Karanovo „nije utvrđeno (jer nije utvrđivano putem neurološkog nalaza) da ima potres mozga u forenzičkom smislu“ protumačio sa „nema potres mozga“. Što je ili krajnja nestručnost ili ciljano štimanje interpretacije dokaza na stranu podržavanja oslobađajuće presude. A vidjeće se na kraju da je ovo drugo, jer ovaj primjer nije jedini sudskog „nerazumijevanja“ šta vještaci kažu.
denden

#9996 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

td_maajka wrote: 29/03/2021 17:27 Provalio si me, zestoko.
Ja sam Ljubo i evo, pokusavam da se branim kako znam i umijem, a prije svega od sebe samoga :kiss:
Vi u konačnici sebe lažete. Jednom ćete to sebi priznati. Ali ne vjerujem, jer mi svo vaše dosadašnje ponašanje u vezi vaših raskrinkanih laži daje za pravo, da ćete i tada to priznati drugim, odnosno javnosti, ne vidim nikakvu dostojanstvenost u smislu moralne vertikalnosti. Naprotiv.

To što je porodica Memić pretrpjela strašan gubitak i došla time u situaciju da ima simpatije i slijepo podršku javnosti ne daje toj porodici za pravo da svojom paranojom i neinteligentnim teorijama zavjere, često putem najprimitivnijeg iživljavanja, uništava živote tolikih drugih kojima je jedini "grijeh" što su pomagali da se spasi Dženanov život i trudili se da se ubica otkrije i odgovara za svoj zločin, a što je uspješno osujetio samoprozvani tim Karkin, Feraget, Memić uz pomoć nekih čudnih spletova okolnosti koji su im išli na ruku.
MrMuradif

#9997 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by MrMuradif »

"denden" pise, u vezi sa mojim posljednjim postom:

"Ne znam kakvu ludu ovdje glumis, od Occamove britve "Ljubo je sigurno ubica" do do posticanja na ubistvo - "Ljubo je nevin, Muriz treba uzeti pusku i ubiti pravog ubicu".
Trazis paznju, sta?"

Odgovor:

Mozda sam luda zato sto ozbiljno shvatam tvoje redove, ali ipak da odgovorim na najvazniji dio tvoga podmetanja.

Ne podsticem ubistvo, gluho bilo, samo se divim saburu, strpljenju Muriza koji ocekuje od "sistema," da kazni ubicu njegovog sina. Ja samo primjecujem, da sam na njegovom mjestu a hvala Bogu pa nisam, da bih ja kao i dobar broj ljudi koji su prezivjeli ovaj zadnji rat, jos u njemu aktivno ucestvovali, uzeo pravdu u svoje ruke i naravno platio cijenu zbog toga.

Trazim paznju?

Da, jer mi je stalo da se utvrdi istina i kazni ubica. Nabrajao sam osumnjicene, od Ljube, preko Alise, Zijada do osobe X, iznosio teorije za svakog od njih, jer ne znam ko je ubica, da znam prijavio bih ga.

Vidim da imas svoju teoriju koju vjesto zastupas i branis, da je Ljubo zapravo ubica, a da je porodica Memic iz neznanja ucestvovala u skretanju istrage na pogresan put. Napisao sam da postujem tvoje znanje, umijece, vjestine, upucenost, informiranost o slucaju u tom stepenu da sam pomislio da si Dalida licno. Ako sam te time povrijedio i uvrijedio, jer je u ovom kontekstu zaista uvreda biti Dalida, onda oprosti, halali mi.
MrMuradif

#9998 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by MrMuradif »

:kiss:
denden

#9999 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

MrMuradif wrote: 29/03/2021 18:48:kiss:
Ooo, come to mama, nasloni gresni pokajnicki obraz na moje grudi pune oprosne topline :srce:

https://imgshare.io/image/screenshot-20 ... 525.pn0Q96
MrMuradif

#10000 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by MrMuradif »

:run:
Locked