Taj sistem kontrole je izuzetno bitan. Sad je sve do kontrolora.Guadalajara wrote: ↑28/03/2021 14:00Kod naše vojne industrije barem se pokušava da se firme održe zdravim. Bez masovnog stranačkog zapošljavanja. Eno kod komšija čitam za Zastavu 2500 radnika, a tamo dug da Bog sačuva. Pa onda u Krušiku isti primjer hiljade nekih radnika od kojih je desetak procenata u proizvodnji. I to kukaju u Valjevu kako SNS sve zapošljava ove sa okolnih sela i da ne mogu doći do posla. Naravno ove vijesti necesh procitati na mainstream medijima u Srbiji, vec samo na lokalnim news portalima.anelsol wrote: ↑28/03/2021 13:48 Nemojte na ovom forumu sto nije tema. Ima forum za to. Specificnost nase NI je sto su potpuno prepustene trzistu. Nema domaće nabavke, ili je minimalna, subvencije drzave minimalne, odnosno daje se u razvojne programe, i nesto malo u dijelu neplaćenih dorpinosa, a za ostalo snalazi se kako mozes, sto je u određenom smislu i dobro. Rat je prekinuo kontinuitet, pa su ti sistemi pokrenuti od nule, vidi pod Pretis, ili minimalnim kapacitetima. Dakle rast koji ke ostvaren zadnjih sedam osam godina je produkt probijanja na inostranom trzistu. Mi ne mozemo sebi dozvoliti da preko noci uposlimo nekoliko stotina radnika koji nisu potrebni, i to je pravi pristup, dugorocno jedino isplativ.
Dobro je kod nas što su neki lešinari izbačeni iz firmi NI. Kao bivši direktor Binasa koji je registrovao svoju firmu. Prije toga je htio da njegova privatna firma prodaje repromaterijal Binasu. Pa su u vladi FBiH uveli informacioni sistem tako da su sve državne firme NI uvezane u jedan sistem gdje se mogu pratiti finansijski tokovi, faze i procesi u razvoju, broj zaposlenih i slično tako da su sve potencijalne malverzacije pod nadzorom.
BH vojna industrija i naoruzanje
- anelsol
#14001 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
Guadalajara
#14002 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
E sad vjerovatno su to morali i pravno pokriti...ono pod punom krivičnom odgovornošću...anelsol wrote: ↑28/03/2021 14:38Taj sistem kontrole je izuzetno bitan. Sad je sve do kontrolora.Guadalajara wrote: ↑28/03/2021 14:00Kod naše vojne industrije barem se pokušava da se firme održe zdravim. Bez masovnog stranačkog zapošljavanja. Eno kod komšija čitam za Zastavu 2500 radnika, a tamo dug da Bog sačuva. Pa onda u Krušiku isti primjer hiljade nekih radnika od kojih je desetak procenata u proizvodnji. I to kukaju u Valjevu kako SNS sve zapošljava ove sa okolnih sela i da ne mogu doći do posla. Naravno ove vijesti necesh procitati na mainstream medijima u Srbiji, vec samo na lokalnim news portalima.anelsol wrote: ↑28/03/2021 13:48 Nemojte na ovom forumu sto nije tema. Ima forum za to. Specificnost nase NI je sto su potpuno prepustene trzistu. Nema domaće nabavke, ili je minimalna, subvencije drzave minimalne, odnosno daje se u razvojne programe, i nesto malo u dijelu neplaćenih dorpinosa, a za ostalo snalazi se kako mozes, sto je u određenom smislu i dobro. Rat je prekinuo kontinuitet, pa su ti sistemi pokrenuti od nule, vidi pod Pretis, ili minimalnim kapacitetima. Dakle rast koji ke ostvaren zadnjih sedam osam godina je produkt probijanja na inostranom trzistu. Mi ne mozemo sebi dozvoliti da preko noci uposlimo nekoliko stotina radnika koji nisu potrebni, i to je pravi pristup, dugorocno jedino isplativ.
Dobro je kod nas što su neki lešinari izbačeni iz firmi NI. Kao bivši direktor Binasa koji je registrovao svoju firmu. Prije toga je htio da njegova privatna firma prodaje repromaterijal Binasu. Pa su u vladi FBiH uveli informacioni sistem tako da su sve državne firme NI uvezane u jedan sistem gdje se mogu pratiti finansijski tokovi, faze i procesi u razvoju, broj zaposlenih i slično tako da su sve potencijalne malverzacije pod nadzorom.![]()
- Peacean
#14003 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zna li neko preko koje kompanije je ta haubica predstavljena na IDEX-u? Na zvaničnom sajtu jedini izlagač iz BiH je Tehnički Remont Bratunac 
Ili je u pitanju bilo neko predstavljanje sa strane?
Ili je u pitanju bilo neko predstavljanje sa strane?
-
GOLDZEN
#14004 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Objavio slike na društvenim mrežama i prvi komentar je: "Bruka sramota i grijeh pomagati terorističkoj zemlji koja je među prvima u krvničkom ubijanju muslimana. I pitajte se što nemamo države. Dok ne budemo na strani istine i pravde i dok se ne vratimo Božijim naredbama neće biti ni nas."
"Ovo je najgluplja stvar koju sam ja procitao u zivotu-ne samo danas! Medzutim necu pokusavati da ti objasnim,meni je jasno a tebi nek je Bog na pomoci."
- thekupus
#14005 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa naravno, taj komentar je došao od onog vehabijskog profila, koji takve gluposti stalno piše. Ignoriši ga.GOLDZEN wrote: ↑28/03/2021 21:19Objavio slike na društvenim mrežama i prvi komentar je: "Bruka sramota i grijeh pomagati terorističkoj zemlji koja je među prvima u krvničkom ubijanju muslimana. I pitajte se što nemamo države. Dok ne budemo na strani istine i pravde i dok se ne vratimo Božijim naredbama neće biti ni nas."
"Ovo je najgluplja stvar koju sam ja procitao u zivotu-ne samo danas! Medzutim necu pokusavati da ti objasnim,meni je jasno a tebi nek je Bog na pomoci."
-
GOLDZEN
#14006 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Guadalajara wrote: ↑21/02/2021 17:47Ono se online popunjava. Prijave se šalju ministarstvu u UAE.
- anelsol
#14007 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Inace je to meni neshvatljiv fenomen kod Bošnjaka. Kada neko objavi kakvu vjest o NI na drustvenim mrezama, komentari su za nepovjerovati. Koji hebeni nivo svjesti. Ko da je rat bio prije 200 godina.GOLDZEN wrote: ↑28/03/2021 21:19Objavio slike na društvenim mrežama i prvi komentar je: "Bruka sramota i grijeh pomagati terorističkoj zemlji koja je među prvima u krvničkom ubijanju muslimana. I pitajte se što nemamo države. Dok ne budemo na strani istine i pravde i dok se ne vratimo Božijim naredbama neće biti ni nas."
- anelsol
#14008 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nekada prosle godine mi na mail dođe nekakva prepiska neke firme sa direktorom Igmana. Naravno odmah sam ih obavjestio da im je mail hakovan, i gospođa koja se javila se zahvalila i rekla da su upoznati sa problemom. Sta se sve događa u pozadini, kakve sve obavjestajne sluzbe vršljaju oko NI mozemo samo zamisliti.
-
GOLDZEN
#14009 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Još jedan biser: "Idiotsko trošenje resursa."GOLDZEN wrote: ↑28/03/2021 21:19Objavio slike na društvenim mrežama i prvi komentar je: "Bruka sramota i grijeh pomagati terorističkoj zemlji koja je među prvima u krvničkom ubijanju muslimana. I pitajte se što nemamo države. Dok ne budemo na strani istine i pravde i dok se ne vratimo Božijim naredbama neće biti ni nas."
Ja: "Obrazloži da se malo nasmijem danas"
"Sve piše gore. Taj top, znam sa ce pobiti klima izbjeglice koje ce da krenu i preko UAE do EU, pa i BiH, ali moze li da zaustavi klimatske promjene? https://www.forbes.com/sites/niallmccar ... 1542a4372f
Je li ti i dalje smiješno? Meni nije."
-
Guadalajara
#14010 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A udjes mu na profil tamo sve konta
i naš narod zjbva
i naš narod zjbva
-
foton
#14011 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Super je sto imamo i ovu industrijsku granu, ali ove tabele pokazuju koliko ima prostora za poboljsanje. Ako izvezemo za oko 41 milion maraka masu od 1000 tona, to dodje oko 41 KM/kg. Koristan podatak bi bio i koliko ljudi ucestvuje u stvaranju ove vrijednosti. Rumunija i Srbija nam dizu malo taj prosjek KM/kg, ali mora se poraditi na razvoju i istrazivanju. Nije naravno realno odmah praviti (i prodavati) napredne sisteme, mora se negdje poceti.anelsol wrote: ↑19/03/2021 18:56 Izvoz za prva dva mjeseca 2021 godine:
IZVOZ - Oružje, municija i njihovi djelovi
DRŽAVA KOLIČINA VRIJEDNOST
SAD 370.411 kg 9.721.458 KM
Egipat 227.000 kg 9.617.990 KM
Češka Republika 138.000 kg 5.060.906 KM
Turska 113.455 kg 4.923.467 KM
Afganistan 22.220 kg 3.159.498 KM
Ujedinjeni Arapski Emirati 31.814 kg 2.933.116 KM
Slovenija 50.988 kg 2.568.627 KM
Burkina Faso 30.085 kg 1.146.093 KM
Rumunija 3.105 kg 504.115 KM
Srbija 2.725 kg 333.463 KM
UKUPNO (VODEĆIH 10 DRŽAVA): 989.802 kg 39.968.732 KM
... ... ...
UKUPNO: 1.014.246 kg 41.213.718 KMZanimljiva lista zemalja u kojima se izvozilo.IZVOZ - Eksplozivi; protieticki proizvodi; šibice; pirofor 2021.
DRŽAVA KOLIČINA VRIJEDNOST
SAD 18.874 kg 2.439.945 KM
Turska 45.911 kg 1.557.779 KM
Srbija 14.580 kg 977.543 KM
Maroko 27.739 kg 559.052 KM
Grčka 8.888 kg 348.104 KM
Bugarska 2.199 kg 122.885 KM
Filipini 912 kg 115.296 KM
Makedonija 3.550 kg 113.771 KM
Crna Gora 21.389 kg 97.149 KM
Hrvatska 64.000 kg 80.111 KM
UKUPNO (VODEĆIH 10 DRŽAVA): 208.043 kg 6.411.635 KM
... ... ...
UKUPNO: 211.659 kg 6.544.510 KM
-
155_mm
#14012 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
u vezi price " kako nema BNT-a na listi izlagaca na IDEX-u". mislim da treba razmisljati u drugom pravcu. piznato nam je da he haubica ofarbana u pustinjsku boju, da je vojnim avionom iz emirata prebacena kod njih u vrijeme odrzavanja IDEX-a, ovi iz banjaluke su se bas zainteresirali za haubicu pa su nazvali BNT i oni su im potvrdili da su ljudi iz BNT-a jos tamo.
sve ovo ukazuje da je bilo planirano da se haubica predstavlja nekom u pustinji i zbog toga nova boja. taj neko je poslao svoj avion po tu haubicu. i to u vrijeme odrzavanja sajma sto moze da znaci da se haubica ne prezentira samo emiracanima nego jos nekima koji su tu na sajmu. vjerovatno sve u naprijed dogovoreno. da je haubica ostala u emiratima i nakon sajma takodje ukazuje da se radi o predstavljanju haubice istima. ali ne predstavljanje u izlogu kao na sajmu nego u realnim uvjetima.
sve ovo najvjerovatnije znaci da BNT nije na listi izlagaca jer nije ni ucestvoao na oficijelnom djelu sajma.
sve ovo ukazuje da je bilo planirano da se haubica predstavlja nekom u pustinji i zbog toga nova boja. taj neko je poslao svoj avion po tu haubicu. i to u vrijeme odrzavanja sajma sto moze da znaci da se haubica ne prezentira samo emiracanima nego jos nekima koji su tu na sajmu. vjerovatno sve u naprijed dogovoreno. da je haubica ostala u emiratima i nakon sajma takodje ukazuje da se radi o predstavljanju haubice istima. ali ne predstavljanje u izlogu kao na sajmu nego u realnim uvjetima.
sve ovo najvjerovatnije znaci da BNT nije na listi izlagaca jer nije ni ucestvoao na oficijelnom djelu sajma.
-
kiligonzales
#14013 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kakav crni pretis, kad im pare izvlace preko prstenja za granate drugi.anelsol wrote: ↑28/03/2021 13:48 Nemojte na ovom forumu sto nije tema. Ima forum za to. Specificnost nase NI je sto su potpuno prepustene trzistu. Nema domaće nabavke, ili je minimalna, subvencije drzave minimalne, odnosno daje se u razvojne programe, i nesto malo u dijelu neplaćenih dorpinosa, a za ostalo snalazi se kako mozes, sto je u određenom smislu i dobro. Rat je prekinuo kontinuitet, pa su ti sistemi pokrenuti od nule, vidi pod Pretis, ili minimalnim kapacitetima. Dakle rast koji ke ostvaren zadnjih sedam osam godina je produkt probijanja na inostranom trzistu. Mi ne mozemo sebi dozvoliti da preko noci uposlimo nekoliko stotina radnika koji nisu potrebni, i to je pravi pristup, dugorocno jedino isplativ.
Igman je najrentabilniji. Ostali ugovor ne mogu da sklope jaci jer nisu sigurno da ce imati para za repromaterijal.
- anelsol
#14014 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Komentar ti je niđe veze sa onim sto sam napisao, al hajd. Taj crni Pretis 2018 godine napravi 7,3 miliona dobiti a 2019 godine 9,5 miliona, pa ti vidi.kiligonzales wrote: ↑29/03/2021 21:31Kakav crni pretis, kad im pare izvlace preko prstenja za granate drugi.anelsol wrote: ↑28/03/2021 13:48 Nemojte na ovom forumu sto nije tema. Ima forum za to. Specificnost nase NI je sto su potpuno prepustene trzistu. Nema domaće nabavke, ili je minimalna, subvencije drzave minimalne, odnosno daje se u razvojne programe, i nesto malo u dijelu neplaćenih dorpinosa, a za ostalo snalazi se kako mozes, sto je u određenom smislu i dobro. Rat je prekinuo kontinuitet, pa su ti sistemi pokrenuti od nule, vidi pod Pretis, ili minimalnim kapacitetima. Dakle rast koji ke ostvaren zadnjih sedam osam godina je produkt probijanja na inostranom trzistu. Mi ne mozemo sebi dozvoliti da preko noci uposlimo nekoliko stotina radnika koji nisu potrebni, i to je pravi pristup, dugorocno jedino isplativ.
Igman je najrentabilniji. Ostali ugovor ne mogu da sklope jaci jer nisu sigurno da ce imati para za repromaterijal.![]()
Ako ko nije upratio po pisanju na ovom forumu, da podsjetim da NI već neko vrijeme kod nas radi kao konglomerat, pa tako između kstalog, ako nekoj firmi zaskripi, druga joj posuđuje novac. Nazalost uvjek ima onih kojima skripi, pa je ta intervencija bila počesta u zadnjih nekoliko godina.
-
kiligonzales
#14015 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jes kad bi se gadjali tramvajimaanelsol wrote: ↑29/03/2021 21:45Komentar ti je niđe veze sa onim sto sam napisao, al hajd. Taj crni Pretis 2018 godine napravi 7,3 miliona dobiti a 2019 godine 9,5 miliona, pa ti vidi.kiligonzales wrote: ↑29/03/2021 21:31Kakav crni pretis, kad im pare izvlace preko prstenja za granate drugi.anelsol wrote: ↑28/03/2021 13:48 Nemojte na ovom forumu sto nije tema. Ima forum za to. Specificnost nase NI je sto su potpuno prepustene trzistu. Nema domaće nabavke, ili je minimalna, subvencije drzave minimalne, odnosno daje se u razvojne programe, i nesto malo u dijelu neplaćenih dorpinosa, a za ostalo snalazi se kako mozes, sto je u određenom smislu i dobro. Rat je prekinuo kontinuitet, pa su ti sistemi pokrenuti od nule, vidi pod Pretis, ili minimalnim kapacitetima. Dakle rast koji ke ostvaren zadnjih sedam osam godina je produkt probijanja na inostranom trzistu. Mi ne mozemo sebi dozvoliti da preko noci uposlimo nekoliko stotina radnika koji nisu potrebni, i to je pravi pristup, dugorocno jedino isplativ.
Igman je najrentabilniji. Ostali ugovor ne mogu da sklope jaci jer nisu sigurno da ce imati para za repromaterijal.![]()
Ako ko nije upratio po pisanju na ovom forumu, da podsjetim da NI već neko vrijeme kod nas radi kao konglomerat, pa tako između kstalog, ako nekoj firmi zaskripi, druga joj posuđuje novac. Nazalost uvjek ima onih kojima skripi, pa je ta intervencija bila počesta u zadnjih nekoliko godina.
Pitaj Saudijce jesu li zavrsili s njima neke ugovorene rabote
- anelsol
#14016 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
De nam reci, ocigledno znas nesto sto ne znamo.
-
kiligonzales
- anelsol
#14018 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
E jbg...
-
kiligonzales
- anelsol
#14020 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne govorim da ti ne vjerujem. Oko web stranice roncamo ovdje vec godinama, ali ja govorim o finansijskim rezultatima, a ti mi kazes da to nije tako kako pise, pa me zanima na sta konkretno mislis.kiligonzales wrote: ↑29/03/2021 22:01Ne moras mi vjerovati. Nadji ih na netu, ako mislis da rade da valja.
- Porodice Foht
#14021 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vala bas. A i Anel malo pretjeruje! Pa nije li se Novaliceva druzina odrekla 10 miliona dobiti iz Igmana za njihov investicioni ciklus prije dvije godine?kiligonzales wrote: ↑29/03/2021 21:31Kakav crni pretis, kad im pare izvlace preko prstenja za granate drugi.anelsol wrote: ↑28/03/2021 13:48 Nemojte na ovom forumu sto nije tema. Ima forum za to. Specificnost nase NI je sto su potpuno prepustene trzistu. Nema domaće nabavke, ili je minimalna, subvencije drzave minimalne, odnosno daje se u razvojne programe, i nesto malo u dijelu neplaćenih dorpinosa, a za ostalo snalazi se kako mozes, sto je u određenom smislu i dobro. Rat je prekinuo kontinuitet, pa su ti sistemi pokrenuti od nule, vidi pod Pretis, ili minimalnim kapacitetima. Dakle rast koji ke ostvaren zadnjih sedam osam godina je produkt probijanja na inostranom trzistu. Mi ne mozemo sebi dozvoliti da preko noci uposlimo nekoliko stotina radnika koji nisu potrebni, i to je pravi pristup, dugorocno jedino isplativ.
To malo ko radi! Hocu reci da naseto znaju s vrha nekad i pozitivno iznenaditi! Ovo uz opasku da nema poticaja drzave u NI!
-
155_mm
#14022 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
na zalost mnogi ovdje vjeruju da oni sto rovare protiv nase drzave i naseg naroda da ne rovare protiv nase namjenske industrije. ta naivnost je jedan od razloga sto smo trenutno u jadnijoj i bijednijoj poziciji od drugih naroda ex-yu.anelsol wrote: ↑28/03/2021 22:03 Nekada prosle godine mi na mail dođe nekakva prepiska neke firme sa direktorom Igmana. Naravno odmah sam ih obavjestio da im je mail hakovan, i gospođa koja se javila se zahvalila i rekla da su upoznati sa problemom. Sta se sve događa u pozadini, kakve sve obavjestajne sluzbe vršljaju oko NI mozemo samo zamisliti.
-
kiligonzales
#14023 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
bome ti sto rovare po nasoj NI rovare zbog nasih bahila jer nisu odavno u mogucnosti da unesu kapitalne insvesticije u NI, lakse je istocne komsije i njihove mesetare na mala vrata gurati u NI, a oni kad udju jedna se vrata otvore, druga zatvore. nista bolje nije ni sa latinima, zadnji primjer je vitezit.155_mm wrote: ↑29/03/2021 22:06na zalost mnogi ovdje vjeruju da oni sto rovare protiv nase drzave i naseg naroda da ne rovare protiv nase namjenske industrije. ta naivnost je jedan od razloga sto smo trenutno u jadnijoj i bijednijoj poziciji od drugih naroda ex-yu.anelsol wrote: ↑28/03/2021 22:03 Nekada prosle godine mi na mail dođe nekakva prepiska neke firme sa direktorom Igmana. Naravno odmah sam ih obavjestio da im je mail hakovan, i gospođa koja se javila se zahvalila i rekla da su upoznati sa problemom. Sta se sve događa u pozadini, kakve sve obavjestajne sluzbe vršljaju oko NI mozemo samo zamisliti.
-
Guadalajara
#14024 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Novalić je mašinac poznaje tehnologije, kcerka mu je isto inžinjer maš...Jel se ugradio da preko livnice sa centrifugalnim mašinama chopa Pretis? Jestekiligonzales wrote: ↑29/03/2021 21:31 Kakav crni pretis, kad im pare izvlace preko prstenja za granate drugi.
Jel mogu sutra da ga istisnu kao dobavljača i proizvodzaca? Mogu... Dovoljno je i da Pretis nabavi iste tehnologije za stotinjak hiljada maraka...i eto nema odlivanja sredstava iz Pretisa...
Nije problem i tajna kolika je cijena čelika za granate. Niti je to neki skup materijal.
-
155_mm
#14025 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
[quote=anex post_id=17247777 time=<a href="tel:1616921082">1616921082</a> user_id=117581]

[/quote]
iz ove perspektive se vidi da automatski punjac i nije bas za 6x6 konfiguracije. bolje sjeda na 8x8. nije mi jasno sto nismo ponudili verziju bez automatskog punjaca. jos osamdesetih godina je BNT imao projekat konverzije topa 130 mm u kalibar 155 mm. radilo se o zamjeni cijevi 130 sa cijevi 155 duzine 45 kalibara i barutnom komorom od 23 litre i novim zatvaracem za municiju bez cahure.
da smo tu cijev natakarili na kamion 6x6 mogli smo imati samohodnu haubicu prije 10-15 godina. haubice bez autopunjaca se i danas prodaju. pakistanci su kupili od kineza preko 150 haubica na kamionu 6x6 bez autopunjaca. a prije toga su testirali srbijansku noru pa su je poslali kuci.
zemljama koje ne oskudjevaju sa ljudstvom i ne mora bas da ima autopunjac. ali neko je izgleda kod nas odlucio "ili autopunjac ili nista"".

[/quote]
iz ove perspektive se vidi da automatski punjac i nije bas za 6x6 konfiguracije. bolje sjeda na 8x8. nije mi jasno sto nismo ponudili verziju bez automatskog punjaca. jos osamdesetih godina je BNT imao projekat konverzije topa 130 mm u kalibar 155 mm. radilo se o zamjeni cijevi 130 sa cijevi 155 duzine 45 kalibara i barutnom komorom od 23 litre i novim zatvaracem za municiju bez cahure.
da smo tu cijev natakarili na kamion 6x6 mogli smo imati samohodnu haubicu prije 10-15 godina. haubice bez autopunjaca se i danas prodaju. pakistanci su kupili od kineza preko 150 haubica na kamionu 6x6 bez autopunjaca. a prije toga su testirali srbijansku noru pa su je poslali kuci.
zemljama koje ne oskudjevaju sa ljudstvom i ne mora bas da ima autopunjac. ali neko je izgleda kod nas odlucio "ili autopunjac ili nista"".