daddy-kool wrote: ↑16/03/2021 18:51
Po meni je opasnost drugačije prirode, mali tj nedovoljan broj vakcinisanih u odnosu na ukupnu populaciju stvoriće evolucijski pritisak za mutaciju koja će omogućiti zaobilaženje vakcine. Znači problem bi mogao biti ako se ne vakcinišemo dovoljno brzo i sveobuhvatno. A nećemo, ne samo mi nego više od pola dunjaluka.
Recimo Izrael, UK i USA bi mogle brzo završiti posao, ali velika većina će razvući, a gdje su vakcinisanja sljedeće godine.
Već si odgovorio.
Npr ako uzmemo populaciju od 10000 vakcinisanih u nekom vremenskom periodu, u nekoj urbanoj zoni u kojoj živi, odnosno cirkuliše relativno veliki broj ljudi pod uslovom da je R0>1 onda imamo slijedeću situaciju.
Obzirom da treba dosta vremena da se stvori potrebni imunitet, odnosno razvije potrebna količina antitjela, takvi vakcinisani ljudi slobodno se kreću okolo. Sad mjere ko mjere . Duga prica. Uglavnom virus dolazi u kontakt s takvim osobama koja imaju neka antitjela koja još nisu u dovoljnom broju. Osim toga ta antitjela se razvijaju uglavnom na izvorni soj virusa. Ovisno o vrsti vakcine ovisi i brzina stvaranja antitjela. Zbog svega toga imamo sitiaciju da antitjela djeluju na virus zapravo suprotno od onoga što je osnovni cilj imunizacije.
Stvara se povećan mutacijski pritisak na RBD domenu S proteina virusa, dolazi do mutacija na nukleotidima ali i aminokiselinama. Te male mutacije su dovoljne da se izbjegne ili smanji vezanje epitopa virusa na paratop antitjela.
Stvara se mrtva trka između sposobnosti virusa da se prilagodi i imunog odgovora da prepozna antigen virusa.
Zanimljivo, a pisao sam vec o tome da su se mutacije pojavile na mjestima u širom smislu na kojima su rađena masovna testiranja.