Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
ja71

#40701 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Trappist wrote: 08/03/2021 10:29 Jeste, samo je u BiH situacija katastrofa sa koronom, u drugim drzavama, pogotovo u EU, samo sto nije istrijebljen virus.
sugerises da je svejedno da li se nosi maska ili ne.
a to nije tacno, uporedi brojke zemalja koje to postuju i onih koje ne postuju
Better Man

#40702 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

emmir1 wrote: 07/03/2021 20:51
cassius wrote: 07/03/2021 20:46
emmir1 wrote: 07/03/2021 20:30

Da, baš zbog toga.

Ako toliki naučnici i doktori mole i preklinju da se maske nose, onda ja njima vjerujem.

Vjerujem da nenošenje maske utiče na brže širenje zaraze jer je to apsolutni stav svjetske struke.

Nažalost imamo mnogo šofera, automehanicara, ekonomista itd....koji su izgleda pametniji od velike većine akademika, naučnika iz područja medicine

Vidim i ti si jedan od naucnika, cim si provalio sto je to sve tako. Iako svi naucnici ne mogu jos odlucit se tacno oko ovog virusa.
Ja nisam naučnik, no dovoljno sam pismen i školovan u drugoj oblasti koja nije medicina da znam šta je struka.

Ljudi koji su se školovali u medicini na svim kontinentima skoro pa jednoglasno kažu da maska znači manji prijenos zaraze.

Samim tim i manje mutacija virusa.

Ja biram da vjerujem struci, a ti slobodno vjeruj Hazimu što prodaje paprike na pijaci i kaže ti nema korone.
Glede maski i korone, trebamo realno gledati i rezonovati stvari. Maska na otvorenom i u pokretu gdje nemaš nikakvog doticaja s drugim ljudima, niti kontakta je besmislena i ne možeš se tako zaraziti. Maska na otvorenom gdje stojiš i oko tebe je puno ljudi i ne možeš držati fizičku distancu je uredu i treba je nositi. Kao i što je treba nositi u zatvorenom, tj. kad odeš u prodavnicu, poštu, telekom, sud općinu. Da li treba službenik da nosi masku u kancelariji na radnom mjestu? Samo ako ih je više u kancelariji i nije moguće držati fizičku distancu, ali ako je sam u kancelariji, samo kad prima stranku. Evo pogledajte podatke koji se objavljuju o broju novozaraženim u BiH, vidjet će te jedan veliki javašluk i površnost, jer se objavljuju različiti podaci, da uopće čovjek više ne zna šta je istina, a šta ne. I ne moguće je da nema gripe, viroze i sličnih prehlada. Nekad imam osječaj da i najmanju prehladu registruju kao koronu. Postavlja se pitanje koliko su zaista testovi tačni i ispravni. Korona postoji i to je definitivno, ali naš pristup tome je jako loš. Masku nosim, iako se ne slažem oko toga gdje se sve maska treba nositi. Ovi što nose masku kao ukras oko vrta, bolje je da je ne nose, jer nema nikakve razlike između njih i oni što je nikako nemaju. I glede ovih jednokratnih maski, kad je jednom skinete odmah istu treba baciti u smeće, a ne kao što većina radi da ih nosi i po mjesec dana. Takvi su isti kao i oni bez maske. Tek se u ovoj pandemiji vidjelo kakva smo mi banana država. Bili smo to i prije, ali sad se baš ono debelo potvrdilo.
Last edited by Better Man on 08/03/2021 13:16, edited 2 times in total.
Naslovnica

#40703 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

adsubzero wrote: 08/03/2021 10:13
Naslovnica wrote: 08/03/2021 09:52
adsubzero wrote: 07/03/2021 20:29

A kaze i tad samo na vratu...
A onda uđeš u opštinu, na sud, u bilo koju kancelariju - stanje uobičajeno, niti ko od zaposlenih nosi masku niti jebe živu silu.
Ja bih volio da se ljudi kako mogu promijeniti na bolje, a ne da nam uzor budu ovi koji nista ne postuju. :-?
Pa ja sam uzor, ali šta mi to znači kada uđem u sud ili opštinu, i tamo vidim to što vidim.
adsubzero

#40704 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Naslovnica wrote: 08/03/2021 10:37
Naslovnica wrote: 08/03/2021 09:52
A onda uđeš u opštinu, na sud, u bilo koju kancelariju - stanje uobičajeno, niti ko od zaposlenih nosi masku niti jebe živu silu.
Ja bih volio da se ljudi kako mogu promijeniti na bolje, a ne da nam uzor budu ovi koji nista ne postuju. :-?
Pa ja sam uzor, ali šta mi to znači kada uđem u sud ili opštinu, i tamo vidim to što vidim.
Znam i sve me to strasno nervira, ali ne trebam razmisljati u tom pravcu "ako on nece, necu ni ja".
Naslovnica

#40705 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

ja71 wrote: 08/03/2021 10:24 Interesantno je da svi oni, cim predju granu, postuju sve mjere.

Ali nije to samo nasa boljka.
Recimo fudbaI. To sto treneri na utkamicama ne moraju nositi maske salje pogresan signal obicnom covjeku.
Svi u njegovom stabu nose masku ali trener ne.
Lafo ne mogu davati instrukcije fudblerima za vrijeme utakmice. Pa ako stojis i galamis skini je.
Ali cim to zavrsi treba da stavis masku.
Ili sinoc gledam Papa u Iraku. Pola tih glavonja, ukljucujuci i njega, ne nosi masku. Svi oni oko njih nose.
To oni ne mogu siriti bolest ?

Stice se dojam da u drustvu postoje povlasteni i manje vrijedni.
Naravno da sam ja svjestan da to jeste tako ali bi bar proklamativno trebalo
signalizirati jednakost. A to umanjuje spremnost da i obican covjek prihvati masku.

Naravno da imaju zvanja i sitacije gdje je nemoguce nositi masku ali treneri i Papa to nisu.
Papa je revakcinisan (a vjerovatno i sve te glavonje koje spominješ), i šta će mu koji klinac maska?!
Jer može da prenosi virus? :roll:
Ide se na to da se maske skidaju, a ne da postaju normalne.
Ovo što se sada dešava, a što mnogi zovu "novo normalno" - nije novo normalno niti će ikada biti.
Svaka čast Papi. :thumbup:
Naslovnica

#40706 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

adsubzero wrote: 08/03/2021 10:39
Naslovnica wrote: 08/03/2021 10:37

Znam i sve me to strasno nervira, ali ne trebam razmisljati u tom pravcu "ako on nece, necu ni ja".
Pa ja i ne razmišljam tako, ali šta mi vrijedi moja obična maska (za koju znamo da štiti drugoga od mene), ako onaj tamo ima COVID-19 i ne nosi masku?
Ništa mi ne vrijedi.
Jedino da se nose one KN95, ali to nosi 1 od 1000.
Trappist

#40707 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

ja71 wrote: 08/03/2021 10:30
Trappist wrote: 08/03/2021 10:29 Jeste, samo je u BiH situacija katastrofa sa koronom, u drugim drzavama, pogotovo u EU, samo sto nije istrijebljen virus.
U skoro svim drzavama EU (ako ne i svim) je obavezno nosenje maske u zatvorenim prostorima. I kakve su brojke ?
cassius

#40708 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

ja71 wrote: 08/03/2021 09:32
cassius wrote: 07/03/2021 21:15
Isti ti ljudi kazu da treba i dvije maske nosat, pa jel nosis ?
odlican izgovor da se ne nosi ni jedna maska
Ne kazem da se ne treba nosit maska, sam je nosim. Ali govorit ljudima da su debili i da sire zarazu, nije okej ni na kojem nivou. Ne zanima me tvoje skolovanje nit koji vrag.
zubi

#40709 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Better Man wrote: 08/03/2021 10:36 I ne moguće je da nema gripe, viroze i sličnih prehlada. Nekad imam osječaj da i najmanju prehladu registruju kao koronu.
Apropo prehlade, jesi ti imao prehladu ovu zadnju godinu?

Ja nijednom. O gripi da ne govorim...
Medobrundo25

#40710 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Trappist wrote: 08/03/2021 10:45
U skoro svim drzavama EU (ako ne i svim) je obavezno nosenje maske u zatvorenim prostorima. I kakve su brojke ?
Jel stvarno se i dalje vodi polemika oko maski? Maske ne stite, nemaju nikakvu funkciju osim psiholoske, tj da smo svjesni da se nesto desava i da drzimo distancu. Ovdje pricam o hirurskim i pamucnim maskama. Hiruska maska ima posebne procedure kako se nosi, jednokratna je i nase sto drzimo po dzepovima i koristimo milion puta vise stete nego sto pomazu. Milion studija ima o tome. FFP2 stite u nekoj mjeri, ali opet ista stvar , nisu totalno bezazlene i imaju tacna upustva kako se koriste, koliko dugo se smiju koristiti bez prestanka i nakon koliko vremena se mora napraviti pauza od iste. To sve pise na svakom pakovanju ako koga interesuje. Nisam protiv maski, ali iste samo daju lazni osjecaj sigurnosti i kao sto mozemo vidjeti u proteklih godinu dana apsolutno ne sprjecavaju prirodno cirkulisanje virusa. Istu nosim , ali uopste se ne pouzdan u nju. :thumbup:
BadBoy

#40711 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

ja71 wrote: 08/03/2021 10:24 Interesantno je da svi oni, cim predju granu, postuju sve mjere.

Recimo fudbaI. To sto treneri na utkamicama ne moraju nositi maske salje pogresan signal obicnom covjeku.
Lafo ne mogu davati instrukcije fudblerima za vrijeme utakmice. Pa ako stojis i galamis skini je.
Ili sinoc gledam Papa u Iraku. Pola tih glavonja, ukljucujuci i njega, ne nosi masku. Svi oni oko njih nose.

signalizirati jednakost. A to umanjuje spremnost da i obican covjek prihvati masku.

Naravno da imaju zvanja i sitacije gdje je nemoguce nositi masku ali treneri i Papa to nisu.
Ovo razmišljanje nikada neću moći shvatiti. Šta me boli briga nosi li Papa masku ili ne, znam da mene štiti i ja je nosim. Ne kontam koji mentalni sklop treba da bude pa da ti rezon ide: "ne nosi je papa" -> "ovo je prevara" -> "neću je ni ja nositi"...
Medobrundo25

#40712 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

zubi wrote: 08/03/2021 11:52
Better Man wrote: 08/03/2021 10:36 I ne moguće je da nema gripe, viroze i sličnih prehlada. Nekad imam osječaj da i najmanju prehladu registruju kao koronu.

Od 1300 testiranih u KS koji su svi sa izrazenim simptomima 400 je pozitivno na koronu. Sta ostali imaju? HIV mozda? Prehlada i gripa su tu, samo ih niko ne zarezuje ni 1%.
zubi

#40713 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Medobrundo25 wrote: 08/03/2021 11:59

Od 1300 testiranih u KS koji su svi sa izrazenim simptomima 400 je pozitivno na koronu. Sta ostali imaju? HIV mozda? Prehlada i gripa su tu, samo ih niko ne zarezuje ni 1%.
Ja samo o svom iskustvu... o cem ti? Ah da, lupetas nako :thumbup:
Medobrundo25

#40714 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

BadBoy wrote: 08/03/2021 11:58

Ovo razmišljanje nikada neću moći shvatiti. Šta me boli briga nosi li Papa masku ili ne, znam da mene štiti i ja je nosim. Ne kontam koji mentalni sklop treba da bude pa da ti rezon ide: "ne nosi je papa" -> "ovo je prevara" -> "neću je ni ja nositi"...
Apropo trenera i rezervnih igraca sa maskama, vama je to ok? Jeste li vi svjesni da se isti pred svaku utakmicu testiraju? Svi su 100% negativni i opet nosaju maske? Zbog cega? Sta je poenta? :run:
Medobrundo25

#40715 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

zubi wrote: 08/03/2021 12:00

Ti o svom iskustva? Smijesna si stvarno, ti sebe kao osobu uzimas u odnosu na 3,5 miliona ljudi u BIH i to bi trebalo kao biti relevantno? A zar ti danas ne napisa na drugom korona tredu danas da si radila antitijela i da ista nemas a da si nesto bila bolesna? Da ne trazim post sad :run:

Edit: ipak si imala.koronu, nakukala si. Kako vi sto se najvise cuvate svi dobiste istu, a ovi "teoreticari" zavjera i ostale forumske dvorske lude niko. Izgleda da niste bas prakticirali ono o cemu palamudite svaki dan ovdje :izet:
Last edited by Medobrundo25 on 08/03/2021 12:04, edited 1 time in total.
zubi

#40716 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Medobrundo25 wrote: 08/03/2021 12:02

Ti o svom iskustva? Smijesna si stvarno, ti sebe kao osobu uzimas u odnosu na 3,5 miliona ljudi u BIH i to bi trebalo kao biti relevantno? A zar ti danas ne napisa na drugom korona tredu danas da si radila antitijela i da ista nemas a da si nesto bila bolesna? Da ne trazim post sad :run:
:lol:

Ko maksim do diviziji...
Medobrundo25

#40717 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

zubi wrote: 08/03/2021 12:03
:lol:

Ko maksim do diviziji...
Pametnica moja , objasni mi sta ima 800 ljudi koji su negativni na koronu u KS? Pretpostavljam HIV, gripu ili prehladu nikako :zzzz: :zzzz: :zzzz:

I posto si toliko pametna, kolega i ja smo imalu prehladu u Junu. On je naknadno i koronu dobio.
Last edited by Medobrundo25 on 08/03/2021 12:07, edited 1 time in total.
zubi

#40719 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Edit: ipak si imala.koronu, nakukala si. Kako vi sto se najvise cuvate svi dobiste istu, a ovi "teoreticari" zavjera i ostale forumske dvorske lude niko. Izgleda da niste bas prakticirali ono o cemu palamudite svaki dan ovdje :izet:
De malo uzmi zraka, dozvoli mozgu da se ukljuci, nemoj samo lupetati bez razmisljanja...
Medobrundo25

#40720 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

zubi wrote: 08/03/2021 12:09

De malo uzmi zraka, dozvoli mozgu da se ukljuci, nemoj samo lupetati bez razmisljanja...
Preuzimas palicu od kolegice mogy87 za najnizi iq na forumu. Cestitam :thumbup:
BadBoy

#40721 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Medobrundo25 wrote: 08/03/2021 12:01
BadBoy wrote: 08/03/2021 11:58

Apropo trenera i rezervnih igraca sa maskama, vama je to ok? Jeste li vi svjesni da se isti pred svaku utakmicu testiraju? Svi su 100% negativni i opet nosaju maske? Zbog cega? Sta je poenta? :run:
Pa baš o tome pričam, mene boli briga nose li oni ili ne nose; to apsolutno ne utiče nimalo na moju odluku da je ja nosim. Mene je više briga da li ljudi koji su oko mene nose maske, jer na taj način štite i mene. A sa druge strane, ima logike i to što it i kažeš, ljudi se testiraju i sjede na otvorenom; rizik je minimalan. Ali očito ima ljudi koji u svom razmišljanju ne idu dalje od "KAKO ON MOŽE DA NE NOSI A JA MORAM!!!111"
CikCikCikPogodi

#40722 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

Medobrundo25 wrote: 08/03/2021 11:57

Jel stvarno se i dalje vodi polemika oko maski? Maske ne stite, nemaju nikakvu funkciju osim psiholoske, tj da smo svjesni da se nesto desava i da drzimo distancu. Ovdje pricam o hirurskim i pamucnim maskama. Hiruska maska ima posebne procedure kako se nosi, jednokratna je i nase sto drzimo po dzepovima i koristimo milion puta vise stete nego sto pomazu. Milion studija ima o tome. FFP2 stite u nekoj mjeri, ali opet ista stvar , nisu totalno bezazlene i imaju tacna upustva kako se koriste, koliko dugo se smiju koristiti bez prestanka i nakon koliko vremena se mora napraviti pauza od iste. To sve pise na svakom pakovanju ako koga interesuje. Nisam protiv maski, ali iste samo daju lazni osjecaj sigurnosti i kao sto mozemo vidjeti u proteklih godinu dana apsolutno ne sprjecavaju prirodno cirkulisanje virusa. Istu nosim , ali uopste se ne pouzdan u nju. :thumbup:
Mozemo uzeti primjer tonera za printere, ja znam raditi sa tim. I stvarno maska niti jedna ne stiti od njega, iako su čestice vidljive golim okom, one opet produ kroz masku. Pa moraš iskasljavati crnilo.
Trappist

#40723 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Samo da se prisjetimo:
- 22.10.2020: Slovenski premijer Janez Janša nakon današnjeg rekordnog broja novih slučajeva zaraženih koronavirusom najavio je dvotjedni lockdown kazavši da se zatvaraju dječji vrtići, hoteli i trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine. Zatvaraju se i studentski domovi, uz neke izuzetke, a javni prijevoz funkcionirat će s trećinom kapaciteta. Na tjedan dana zatvorit će se i kozmetički i frizerski saloni.
- 08.03.2021: U Sloveniji nema poboljšanja situacije s koronom, pojavio se i brazilski soj. "Epidemiološka situacija se na žalost ne poboljšava onako kako bismo željeli, pa ovaj tjedan ne očekujemo mogućnost daljnjih popuštanja mjera", kazala je Logar."

Samo lockdown :izet:
Lao Ce

#40724 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lao Ce »

Kakve ba i bolan maske - sve je to u službi nameta i dresiranja ljudi. Onaj koji dobrovoljno prihvata brnjicu na lice za mene nije tačan u glavi. Maska nema veze sa virusom, već kao i ostale mjere služe dresuri.
Lao Ce

#40725 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lao Ce »

Medobrundo25 wrote: 08/03/2021 11:57

Pa što je uopšte nosiš kad si to sve gore lijepo napisao.
Locked