Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neki

#15451 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

So What! wrote: 24/03/2021 13:46
Logovan wrote: 24/03/2021 13:34 Jesam sit ovakvih clanaka kao sto ovaj o izgradnji ambasade. :D Uskoro, sad ce, krece, jos malo, treba jos jedan papir, samo sto nije haha
Ovo je konkretan clanak da ne moze biti konkretniji, sporazum potpisan, zna se ko ce graditi, rok gradnje, lokacija, cijena izgradnje, sve je tu manje više.
Članak upitnog kvaliteta..jer Samid sinanovic već dvije godine nije direktor shaad investa, a ans drive se prije pola godine povukao iz konzorcija zbog nesolventnosti.

P.S. Članak ti je iz avgusta 2018..
neki

#15452 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

kabas wrote: 24/03/2021 13:27
high_volume wrote: 24/03/2021 13:05
kabas wrote: 24/03/2021 12:42

Koliko se mogu sjetiti tu su negdje u planu i japanska i britanska ambasada, ali nisam sto posto siguran.
U čijem planu?
U planu tih država, mislim da je izgradnja britanske ambasade prolongiran zbog brexita i smanjenja budžeta ministarstva vanjskih poslova.
Britanci odustali jer je Avanti za nekih 200ak kvadrata koji su se usjekli u njihovu parcelu tražio par miliona..
Otvorili konzulat u zgradi vodoprivrede na grbavici a ostalo preselili u Beograd...
Logovan

#15453 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

So What! wrote: 24/03/2021 13:46
Logovan wrote: 24/03/2021 13:34 Jesam sit ovakvih clanaka kao sto ovaj o izgradnji ambasade. :D Uskoro, sad ce, krece, jos malo, treba jos jedan papir, samo sto nije haha
Ovo je konkretan clanak da ne moze biti konkretniji, sporazum potpisan, zna se ko ce graditi, rok gradnje, lokacija, cijena izgradnje, sve je tu manje više.
Znaci uskoro ce poceti. :mrgreen: :P
BadBoy

#15454 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

So What! wrote: 24/03/2021 13:05 I iskreno, ja ne bih imao ništa protiv tog nastavka I transverzale od Muzeja do Kovačića, time bi se sve popunilo, ali eto raja to osporava iz nekog razloga.
Nije druže "iz nekog razloga" nego bi presjecanje Vilsonovog šetališta jednom takvom značajnom saobraćajnicom zaista narušilo svu bit Vilsonovog šetališta kao mirne, prirodne oaze.

Podržavam projekat I transverzale svim srcem i treba ga realizovati što prije, ali mislim da treba odustati od njegovog završnog dijela i spajanja sa ulicom Zagrebačaka.
kabas

#15455 Re: Sarajevo Construction

Post by kabas »

neki wrote: 24/03/2021 15:02
kabas wrote: 24/03/2021 13:27
high_volume wrote: 24/03/2021 13:05

U čijem planu?
U planu tih država, mislim da je izgradnja britanske ambasade prolongiran zbog brexita i smanjenja budžeta ministarstva vanjskih poslova.
Britanci odustali jer je Avanti za nekih 200ak kvadrata koji su se usjekli u njihovu parcelu tražio par miliona..
Otvorili konzulat u zgradi vodoprivrede na grbavici a ostalo preselili u Beograd...
Mislimo na zemljište između elektroprivrede i Bristola? Koliko znam to se ponovo aktiviralo, ali brexit razjebao.
kabas

#15456 Re: Sarajevo Construction

Post by kabas »

BadBoy wrote: 24/03/2021 15:17
So What! wrote: 24/03/2021 13:05 I iskreno, ja ne bih imao ništa protiv tog nastavka I transverzale od Muzeja do Kovačića, time bi se sve popunilo, ali eto raja to osporava iz nekog razloga.
Nije druže "iz nekog razloga" nego bi presjecanje Vilsonovog šetališta jednom takvom značajnom saobraćajnicom zaista narušilo svu bit Vilsonovog šetališta kao mirne, prirodne oaze.

Podržavam projekat I transverzale svim srcem i treba ga realizovati što prije, ali mislim da treba odustati od njegovog završnog dijela i spajanja sa ulicom Zagrebačaka.
Vils je već prekinut na Pofalićima, a mogu slobodno reći i na Socijalnom. Mislim da bi se spajanjem prve na Kovačiće puno više dobilo, nego što bi se izgubilo. Ostavljam mogućnost da nisam upravu, u krajnjem slučaju može se spojiti i bez da utječe na Vils, ali to puno košta.
BadBoy

#15457 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

kabas wrote: 24/03/2021 16:35

Vils je već prekinut na Pofalićima, a mogu slobodno reći i na Socijalnom. Mislim da bi se spajanjem prve na Kovačiće puno više dobilo, nego što bi se izgubilo. Ostavljam mogućnost da nisam upravu, u krajnjem slučaju može se spojiti i bez da utječe na Vils, ali to puno košta.
Slažem se, meni lično i to smeta al opet imam osjećaj da je ta saobraćajnica manje frekventna nego što bi trebala biti I transferzala.
Cossack

#15458 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

patriot_bih

#15459 Re: Sarajevo Construction

Post by patriot_bih »

Pravi li se nova zgrada Al Jazeere? Šta je sa IT parkom? To valjda treba biti zgrada do zgrade.
So What!

#15460 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Očekivano je da se razilazimo u mišljenjima, svako ima pravo da ima neko svoje viđenje grada i ne mora nužno biti pogrešno, s tim da je ovo u djelo moglo biti hladno sprovedene u vrijeme SFRJ, kada je i predviđena ova saobraćajnica.

Recimo ista je presijekla Vilsonovo šetalište sa II transverzalom i III transverzalom, a Vilsonovo šetalište se završava na IV transverzali. Ova saobraćajnica je za vrijeme SFRJ izgrađena svakako od raskrsnice kod Mašinske škole do Kranjčevićeve, a vjerovatno bi gradnja bila nastavljena i mislim da bi bez ikakve sumnje sljedeća dionica bila ta prema Kovačićima.

Vrijeme nije dozvolilo takav razvoj događaja, u Sarajevu se zaratilo, a projekat I transverzale je tek odnedavno resetovan kako treba, ali me baš zanima da li bi razni Damiri Nikšići mogli protestovati protiv ove dionice u to doba, kao što sada rade, iznoseći zaista lošu argumentaciju.

Isto kao što I transverzala nije nikada završena, tako ni Vilsonovo šetalište nije nikada u potpunosti završeno, pa po regulacionim planovima, ono treba da ide skroz do mosta na Skenderiji, a sada se praktično nastavlja na ulicu Kotromanića i presiječeno je između ostalog i Nultom transverzalom.

Tako da je Vilsonovo šetalište već odavno ispresijecano transverzalama, još jedna, odavno isplanirana, ne bi napravila preveliku štetu, a značajno bi olakšala saobraćaj i definisala taj dio grada.
VladaFBiH

#15461 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

So What! wrote: 24/03/2021 18:51

Očekivano je da se razilazimo u mišljenjima, svako ima pravo da ima neko svoje viđenje grada i ne mora nužno biti pogrešno, s tim da je ovo u djelo moglo biti hladno sprovedene u vrijeme SFRJ, kada je i predviđena ova saobraćajnica.

Recimo ista je presijekla Vilsonovo šetalište sa II transverzalom i III transverzalom, a Vilsonovo šetalište se završava na IV transverzali. Ova saobraćajnica je za vrijeme SFRJ izgrađena svakako od raskrsnice kod Mašinske škole do Kranjčevićeve, a vjerovatno bi gradnja bila nastavljena i mislim da bi bez ikakve sumnje sljedeća dionica bila ta prema Kovačićima.

Vrijeme nije dozvolilo takav razvoj događaja, u Sarajevu se zaratilo, a projekat I transverzale je tek odnedavno resetovan kako treba, ali me baš zanima da li bi razni Damiri Nikšići mogli protestovati protiv ove dionice u to doba, kao što sada rade, iznoseći zaista lošu argumentaciju.

Isto kao što I transverzala nije nikada završena, tako ni Vilsonovo šetalište nije nikada u potpunosti završeno, pa po regulacionim planovima, ono treba da ide skroz do mosta na Skenderiji, a sada se praktično nastavlja na ulicu Kotromanića i presiječeno je između ostalog i Nultom transverzalom.

Tako da je Vilsonovo šetalište već odavno ispresijecano transverzalama, još jedna, odavno isplanirana, ne bi napravila preveliku štetu, a značajno bi olakšala saobraćaj i definisala taj dio grada.
Presijecanje Vilsa na dijelu gdje bi trebala da bude prva bi ga u potpunosti uništilo jer je ono jedini smislen dio koje je "preživio" uništavanje u prethodnoj državi. Ja se iskreno nadam da prva neće nikada proći pored muzeja i uništiti Vils jer zaista nema potrebe za tim - Nulta je samo par stotina metara dalje. Onaj dio pored muzeja ima ogroman potencijal i treba da bude sve samo ne cesta,
drug_profi

#15462 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja ne mislim da bi ta cesta bitno ostetila Vils, a bitno bi ubrzala tranzit prema sjeveru kad se zavrsi planirani tunel KG.
Grad treba takvu cestu i ako ne mozemo nultu vise svrnuti preko F.Lehara vec se nesto kruzi i time potpuno obesmisljava ideja transferzale, moramo naci drugo rjesenje. Mozda nadvoznjak preko setalista, vjerujem da ima dovoljno mjesta na obje obale?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15463 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Nadvoznjak bi bio najbolji.
Haris.ba

#15464 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 25/03/2021 09:48 Ja ne mislim da bi ta cesta bitno ostetila Vils, a bitno bi ubrzala tranzit prema sjeveru kad se zavrsi planirani tunel KG.
Grad treba takvu cestu i ako ne mozemo nultu vise svrnuti preko F.Lehara vec se nesto kruzi i time potpuno obesmisljava ideja transferzale, moramo naci drugo rjesenje. Mozda nadvoznjak preko setalista, vjerujem da ima dovoljno mjesta na obje obale?
Ja sam bio za tu cestu da predje preko Vilsonovog. Jer to je najbolja veza prve transferzale i juzne longitudinale.

Ali, ako narod nece, neka se ne napravi. Nije to neka ni velika potreba. Nek zavrse nultu tranferzalu. To je toliko u ovom momentu neprioritetna cesta, da ne treba ni raspravljati o njoj.

Nadvoznjak bi bio gore rjesenje nego raskrsnica u ravni. Plus, mislim da zbog muzeja ne bi bilo ni dopusteno.
neki

#15465 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Nadvožnjak bi bio najgore rješenje, imali bi zidine visoke 5m, duge 100m s obje strane rijeke :-)
Most se treba praviti, i na taj način spojiti južnu longitudinalu s ulazom u grad i ostatkom saobraćajne mreže. Sredstva za ovo su bila predviđena još 2006. ali..
Nadam se da ćemo jednom dobiti nepopulističku vlast koja će taj projekat napokon pokrenuti
O'zone
Globalni moderator

#15466 Re: Sarajevo Construction

Post by O'zone »

Vidim jučer prodaje se oni 27 000 kvadrata što je Belamionix uzeo za svoj tržni centar u Novom Gradu. Jel se odustalo od projekta?

Što se tiče presjecanje Vilisonovog to bi po mom ličnom mišljenju bila veoma loša stvar.

Vilisonovo jeste već presječeno na dva mjesta ali uništiti ga i ovdje je potpuna fula jer se prekida jedna cjelina koja je bez prometa i po meni je puno bolja verzija širenja mosta Suade i Olge dalje do Marijin Dvora pa na Franca Lehara jer već postoji cestovna infrastruktura koju samo treba doraditi...
foxlife

#15467 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

Jos se wilsonovo kod suade i olge moze spustiti obalom pa da se ponovo digne kod parkinga
Doduse problem bi bio kad nadodje miljacka al sam istog misljenja ne mora od zeljeznicke ici pravo moze se i na glavnu skrenuti pa na most suade i olge
kabas

#15468 Re: Sarajevo Construction

Post by kabas »

O'zone wrote: 25/03/2021 11:16
Što se tiče presjecanje Vilisonovog to bi po mom ličnom mišljenju bila veoma loša stvar.

Vilisonovo jeste već presječeno na dva mjesta ali uništiti ga i ovdje je potpuna fula jer se prekida jedna cjelina koja je bez prometa i po meni je puno bolja verzija širenja mosta Suade i Olge dalje do Marijin Dvora pa na Franca Lehara jer već postoji cestovna infrastruktura koju samo treba doraditi...
Razumijem šta hoćeš reći, ali i most Suade i Olge presjeca Vils, jer se Vils ne zaustavlja tu, nego će se produžiti do mosta na Skenderiji. Taj dio od Suade i Olge do Skenderije ima potencijal da postane najljepši dio Vilsonovog. Mislim da gledajući to, prva bi se trebala produžiti do Kovačića i raspodijeliti saobraćaj na ta dva mosta.
VladaFBiH

#15469 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

kabas wrote: 25/03/2021 12:16

Razumijem šta hoćeš reći, ali i most Suade i Olge presjeca Vils, jer se Vils ne zaustavlja tu, nego će se produžiti do mosta na Skenderiji. Taj dio od Suade i Olge do Skenderije ima potencijal da postane najljepši dio Vilsonovog. Mislim da gledajući to, prva bi se trebala produžiti do Kovačića i raspodijeliti saobraćaj na ta dva mosta.
pazi, od priče da se presiječe Vils nema ništa jer će ga građani braniti - ovo je posljednja oaza koja je ostala u ovom dijelu grada i nema šanse da se uništi zbog jedne ceste... tako da se na ovo može staviti tačka. Na kraju krajeva grad je za ljude a ne automobile.
azdralovic

#15470 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

VladaFBiH wrote: 25/03/2021 12:20

pazi, od priče da se presiječe Vils nema ništa jer će ga građani braniti - ovo je posljednja oaza koja je ostala u ovom dijelu grada i nema šanse da se uništi zbog jedne ceste... tako da se na ovo može staviti tačka. Na kraju krajeva grad je za ljude a ne automobile.
a o cemu svjedoci hiljade sprijecenih projekata do sada zbog raznoraznih oaza po gradu :bih:
VladaFBiH

#15471 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

azdralovic wrote: 25/03/2021 13:12
VladaFBiH wrote: 25/03/2021 12:20

a o cemu svjedoci hiljade sprijecenih projekata do sada zbog raznoraznih oaza po gradu :bih:
ovo je jedna od rijetkih koja nije lokalni park već pripada i koristi se od strane svih građana tako da ne bih baš bio siguran da će proći... u svakom slučaju postoje puuunooooo potrebnije saobračajnice od ovog dijela prve i sumnjam da će neko rizikovati toliko da ide u rušenje Vilsa
Haris.ba

#15472 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 25/03/2021 14:03 ovo je jedna od rijetkih koja nije lokalni park već pripada i koristi se od strane svih građana tako da ne bih baš bio siguran da će proći... u svakom slučaju postoje puuunooooo potrebnije saobračajnice od ovog dijela prve i sumnjam da će neko rizikovati toliko da ide u rušenje Vilsa
Jednostavno nije bitan taj spoj. Cak i bolje da se ne pravi sve dok se ne zavrsi prva transferzala skroz. Onda ce biti puno jasnije treba li ili ne treba.
So What!

#15473 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

VladaFBiH wrote: 25/03/2021 14:03ovo je jedna od rijetkih koja nije lokalni park već pripada i koristi se od strane svih građana tako da ne bih baš bio siguran da će proći... u svakom slučaju postoje puuunooooo potrebnije saobračajnice od ovog dijela prve i sumnjam da će neko rizikovati toliko da ide u rušenje Vilsa
Još uvijek ne razumijem kako je izgradnja Prve transverzale njenom odavno predviđenom trasom rušenje Vilsa, a prethodne transverzale koje je presijecaju to nisu.

Ne želim da se svađam s ljudima, ali nikada do sada nisam dobio nijedan validan argument, koji bi me ubijedio da to ruši Vilsonovo šetalište.

Jer ne znam kako ljudi vide to rušenje, u suštini I transverzala bi presjekla na jednom mjestu Vilsonovo šetalište, nije baš da je planirano da ide trasom Vilsonovog šetališta.
VladaFBiH

#15474 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

So What! wrote: 25/03/2021 19:20
VladaFBiH wrote: 25/03/2021 14:03ovo je jedna od rijetkih koja nije lokalni park već pripada i koristi se od strane svih građana tako da ne bih baš bio siguran da će proći... u svakom slučaju postoje puuunooooo potrebnije saobračajnice od ovog dijela prve i sumnjam da će neko rizikovati toliko da ide u rušenje Vilsa
Još uvijek ne razumijem kako je izgradnja Prve transverzale njenom odavno predviđenom trasom rušenje Vilsa, a prethodne transverzale koje je presijecaju to nisu.
Ne želim da se svađam s ljudima, ali nikada do sada nisam dobio nijedan validan argument, koji bi me ubijedio da to ruši Vilsonovo šetalište.
Jer ne znam kako ljudi vide to rušenje, u suštini I transverzala bi presjekla na jednom mjestu Vilsonovo šetalište, nije baš da je planirano da ide trasom Vilsonovog šetališta.
1. Pa i prethodne su ga uništile - da li to znači da treba da ga do kraja uništimo (tada nije bila razvijena svijet o značaju "zelenila" kojeg je ranije bilo dovoljno a poslije rata je uništeno)?
2. Da li imaš djecu? Kad ih dobiješ odgovor će ti se sam dati + imat ćeš odgovor i na prvo pitanje
3. Presjeca je jedina veća i upotrebljiva cjelina šetališta + uništava "plato" kod muzeja koji daje život upravo ovome dijelu i ima ogroman potencijal da se koristi u humane svrhe što nije brza cesta

I ja sam sam nekada bio isključivo za cestu (čak sam maštao i o tunelu prema Lukavici) ali kada sam dobio djecu tek sam onda shvatio značaj tog dijela Vilsa i koliko su neupotrebljivi ostali dijelovi jer su presječeni na više mjesta. Jednostavno vidiš da automobilima nije tu mjesto i da živost cijelog Vilsa zavisi upravo od tog dijela...

Ovako se možemo raspravljati danima a siguran sam da ćeš za par godina i sam promijenti mišljenje kao i ja. Kao što rekoh ima potrebnijih cesti u gradu od ovog dijela :)
BadBoy

#15475 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Mislim da je pogrešno spočitavati ljudima da se bune protiv presjecanja Visla zbog nekih kontraških razloga.

Ponavljam, ja sam 100000000000% da se prva transferzala rad i završi sve od Vogošće do Američke amabasade ida se tu i stane. Nije sve što je planirano u Jugoslaviji sveto slovo; vremena se mijenjaju, prioriteti se mijenjaju, ambicije i pravci razvoja se mijenjaju.

Kao što je neko dobro poentirao - grad je za ljude a ne za automobile. Meni smetaju i postojeće saobraćajnice koje presjecaju Vils ali sam svjestan da se to neće promijeniti i da ih sad ne mogu jednostavno "ukinuti". Ali mogu ne izgraditi još jednu raskrsnicu na sred Vilsa. Vrijednost Vilsonovog šetališta se ne može mjeriti jer on jednostavno nemjervljivo doprinosi kvalitetu življenja u ovom gradu.

Nulta transferzala je sto puta veći priorite.

I da, od tog proširenja Vilsa do Skenderije nema ništa, to neće završiti ni za sto godina. Kao ni I transferzalu, uostalom. Sva ova priča je u konačnici i nebitna jer se kod nas sve kreće glacijelnom brzinom.
Post Reply