Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
emmir1

#5576 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

Haris.ba wrote: 24/03/2021 09:12
emmir1 wrote: 24/03/2021 09:04 Dat ćemo vam sve moguce dozvole i izgradit ćemo potrebne hale u blizini aerodroma.
To je nemoguce. Nema sanse da Elon Mask dodje sam od sebe da napravi fabriku automobila. Dok se ne pocasti nema parcele.

Nažalost tako je kod nas, niko nema interesa dok ga se ne počasti.

Inače preovladava stav, ma ne može to.

Ja Bogami sve što krenem završim, bude problema, ne ide glat, ali završim.

Samo treba biti uporan i radit i pomjerat granice
Haris.ba

#5577 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

emmir1 wrote: 24/03/2021 09:16

Moguce. Onda samo nisi u vecem nivou igrice gdje te se stopira ako nemas zaledje koliko god ti uporan bio.
emmir1

#5578 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

Haris.ba wrote: 24/03/2021 09:12
emmir1 wrote: 24/03/2021 09:04 Dat ćemo vam sve moguce dozvole i izgradit ćemo potrebne hale u blizini aerodroma.
To je nemoguce. Nema sanse da Elon Mask dodje sam od sebe da napravi fabriku automobila. Dok se ne pocasti nema parcele.

A nije problem vakcinama distribucija.

Problem su sirovine za pravljenje vakcine. Nije toliko ni proizvodnja vakcina koliko sirovine.
Amerika ima taj tzv.ratni zakon gdje predsjednik, moze narediti firmi sta i kako da proizvodi i prodaje, to su i uradili sa firmama koje prave sirovine za vakcine.

Mi samo treba da kupimo vakcine. Nema tu prevelike pameti. Kupovina.

P.S.
Vjerovatno ce Torlak iz Srbije poklopiti ovaj region sa proizvodnjom.

Otišli su u Indiju jer je jeftina radna snaga.
Imaju to i u BIH

Znači zbog troška su tamo.

Takodje najvece odnosno najbolje plaća EU a tu smo u blizini i distribucija ide u par sati.

Na kraju velike države im blokiraju izvoz dok se ne namiri nacija.
Ni taj problem kod nas nebi imali.

Ali eto neka mi gledamo da Srbija i Torlal poklope region.

Mi ćemo sjediti po kancelarijama i gledati gdje uhljebiti snahu i od amidzića

Ko nas jebe kada je i Vučić pametniji od nas.
On može, mi ne.
emmir1

#5579 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

Haris.ba wrote: 24/03/2021 09:18
emmir1 wrote: 24/03/2021 09:16

Moguce. Onda samo nisi u vecem nivou igrice gdje te se stopira ako nemas zaledje koliko god ti uporan bio.

Ja sam sebi pomjerio granice koliko je potrebno.

Imam svoju firmu i radim uglavnom izvoz za EU.

Meni je taj nivo dovoljan, a nije da se samo sve uradilo
Haris.ba

#5580 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

emmir1 wrote: 24/03/2021 09:20 [

Imaju to i u BIH

Nisu u Indiji zbog troska radne snage. Vec jer vec tamo ima najveca proizvodnja vakcina na svijetu.

Kazes imas firmu i izvozis. Zamisli da nemas neki sastojak za tvoj proizvod. Tada nije problem distribucija.

https://www.marketplace.org/2021/03/09/ ... gredients/
COVID-19 vaccine manufacturers around the world are meeting today to discuss a looming supply chain problem: not enough raw materials and supplies to go around.

And among the countries accused of hoarding these items? The United States.

To speed up vaccine production, the Biden administration has invoked the Defense Production Act. The law, which dates back to World War II, lets government cut to the front of the customer line for critical items made by U.S. companies.

“This essentially enables the U.S. government to tell a supplier to ship the goods, in this case, to Johnson & Johnson,” said Simon Evenett, trade economist at the University of St. Gallen in Switzerland. “And those supplies, which were potentially destined to another customer, are of course then diverted.”

Unhappy customers bumped back in the queue include international vaccine makers, effectively blocking exports. The Serum Institute of India, the world’s largest vaccine producer, has contracts to produce the AstraZeneca and Novavax vaccines. CEO Adar Poonawalla said at a panel last Thursday that American raw materials are running out.

“There are a lot of bags and filters and critical items that manufacturers need,” Poonawalla said at the event, sponsored by the World Bank. “Now I’ll give you an example: the Novavax vaccine needs these items from the U.S.”

“Unless production of what’s called the filling stage, as well as the syringes — unless this all scales up, too, there’s a potential for a problem,” Evenett said.

It’s true that the components in short supply are inexpensive, sometimes low-tech items. But until now, there’s been no business case to build more factories to crank them out.

“There’s no market and there’s no margin that will allow capacity to be built up over time,” said Krishna Udayakumar, associate director of the Duke Global Health Institute. “So we really have to invest in building that capacity.”

The looming vaccine material shortage presents the same dynamic as personal protective equipment and ventilator scarcity at the start of the pandemic: a surge in world demand, not enough to go around and countries wanting to keep supplies at home.
emmir1

#5581 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

Haris.ba wrote: 24/03/2021 09:32
emmir1 wrote: 24/03/2021 09:20 [

Imaju to i u BIH

Nisu u Indiji zbog troska radne snage. Vec jer vec tamo ima najveca proizvodnja vakcina na svijetu.

Kazes imas firmu i izvozis. Zamisli da nemas neki sastojak za tvoj proizvod. Tada nije problem distribucija.

https://www.marketplace.org/2021/03/09/ ... gredients/
COVID-19 vaccine manufacturers around the world are meeting today to discuss a looming supply chain problem: not enough raw materials and supplies to go around.

And among the countries accused of hoarding these items? The United States.

To speed up vaccine production, the Biden administration has invoked the Defense Production Act. The law, which dates back to World War II, lets government cut to the front of the customer line for critical items made by U.S. companies.

“This essentially enables the U.S. government to tell a supplier to ship the goods, in this case, to Johnson & Johnson,” said Simon Evenett, trade economist at the University of St. Gallen in Switzerland. “And those supplies, which were potentially destined to another customer, are of course then diverted.”

Unhappy customers bumped back in the queue include international vaccine makers, effectively blocking exports. The Serum Institute of India, the world’s largest vaccine producer, has contracts to produce the AstraZeneca and Novavax vaccines. CEO Adar Poonawalla said at a panel last Thursday that American raw materials are running out.

“There are a lot of bags and filters and critical items that manufacturers need,” Poonawalla said at the event, sponsored by the World Bank. “Now I’ll give you an example: the Novavax vaccine needs these items from the U.S.”

“Unless production of what’s called the filling stage, as well as the syringes — unless this all scales up, too, there’s a potential for a problem,” Evenett said.

It’s true that the components in short supply are inexpensive, sometimes low-tech items. But until now, there’s been no business case to build more factories to crank them out.

“There’s no market and there’s no margin that will allow capacity to be built up over time,” said Krishna Udayakumar, associate director of the Duke Global Health Institute. “So we really have to invest in building that capacity.”

The looming vaccine material shortage presents the same dynamic as personal protective equipment and ventilator scarcity at the start of the pandemic: a surge in world demand, not enough to go around and countries wanting to keep supplies at home.

Jeste tamo fabrika, no u ovom trenutku troše te sirovine i moraju većine proizvodnje ostaviti u Indiji

Nedavno su premjestili proizvodnju iz Belgije u Rumuniju zbog tih igara.

Nisam rekao da 100 posto može.

No da imamo neke objektivne okolnosti koje njima idu na ruku.

Zašto da ne pokušamo?

Najlakše je reći ma ne može to.

Onda za par godina gledati kako nas Srbija ucjenjuje sa vakcinama.

Na kraju vrlo je upitno kakve bi mi to vakcine dobili a da se proizvode u Srbiji.
Ja ne bih bio siguran u tu vakcinu
breuer

#5582 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by breuer »

al bi zato bio siguran u našu :D
emmir1

#5583 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

breuer wrote: 24/03/2021 09:43 al bi zato bio siguran u našu :D

Pa ne našu, nemamo mi ni patent ni recept.
Strana kompanija koja bi ih radila.

U Srbiji nisam siguran da nebi bilo nekih primjesa za isporuke za Federaciju.

Znamo njihove vjekovne ciljeve
Haris.ba

#5584 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

emmir1 wrote: 24/03/2021 09:49

Ubacice cip da nas programiraju da izvadimo ikonu sa tavana. :bih:
emmir1

#5585 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

Haris.ba wrote: 24/03/2021 09:55

Ubacice cip da nas programiraju da izvadimo ikonu sa tavana. :bih:

Pa ne baš to.
Nisam od onih koji vjeruju u čipovanje i slično.
Izuzetno sam školovan i apsolutno vjerujem u nauku.

No nisam siguran da nebi dobili manje učinkovitu seriju vakcina.

To je moj stav čisto zbog prošlosti i više volim da im ne vjerujem.

Ne bih se baš pomirio s tim da Srbija ima proizvodnju i moćno oružje ucjena.

Vidili smo već 90 tih kako izgleda kada oni imaju oružje a mi ne.
animus

#5586 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

👍
Apsolutno si u pravu. Njihovu vakcinu ni slucajno nebi primio.
A vezano za proizvodnju vakcina ili slicnog mislim da bi bio problem sto bi nas i tu pokusali blokirati. Ali vrijedi pokušati. Pa bar proizvoditi taj neki dio sto ide u vakcinu i sada fali svima. Nasi predstavnici su uspavani i prestraseni. Dok svijet ratuje za vakcine kod nas vijest broj jedan sudjenje za respiratore. Nije to slucajno. Da su htjeli mogli su to sudjenje zavrsiti prosle godine i skinuti s dnevnog reda.
Mate_Miso_Kovac

#5587 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mate_Miso_Kovac »

Ajde, dal je zaista moguće? Iznenadjen sam :D
laik1981

#5588 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

Istekao je rok za to. Od toga izvjesno nema nista.. Juce je Dodik to najavio..
Milenkov buraz

#5589 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Tropa ponovo...Fadil možda razmisli da konačno krene da se igra države pa možda i nabavi nešto. Iskreno trebalo bi razmisliti o njegovoj smjeni.
Osim_13

#5590 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Osim_13 »

Za lijeka trebalo.
animus

#5591 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

Ovo je stara vijest. Nema potrebe gubiti vrijeme na to. Sve je ovo bila ruska igra. Samo sada tražiti AZ ili kineze. Traziti bilo kakav nacin da dodjemo do njih. Bez obzira koliko god da kostaju.
O cijeni ne razmišljati i jebati mater svima koji spomenu aferu i cijenu.
Milenkov buraz

#5592 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

animus wrote: 24/03/2021 10:25 Ovo je stara vijest. Nema potrebe gubiti vrijeme na to. Sve je ovo bila ruska igra. Samo sada tražiti AZ ili kineze. Traziti bilo kakav nacin da dodjemo do njih. Bez obzira koliko god da kostaju.
Slažem se apsolutno
hladan.preminger

#5593 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by hladan.preminger »

nauka. stručnjaci, solidarnost, humanizam, bla bla bla

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ast ... 63433.aspx
hadzinicasa

#5594 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by hadzinicasa »

ruska igra
dodikova igra
ambasadorova igra

jadno rokovodstvo federacije nikako do vakcina jer su se svi urotili protiv njih i nije do njih
oni bi i trude se i rade, sposobni su i poduzetni, a eto ne da im se...
Milenkov buraz

#5595 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

hadzinicasa wrote: 24/03/2021 10:27 ruska igra
dodikova igra
ambasadorova igra

jadno rokovodstvo federacije nikako do vakcina jer su se svi urotili protiv njih i nije do njih
oni bi i trude se i rade, sposobni su i poduzetni, a eto ne da im se...
Naravno da je nesposobnost u pitanju ali i ovo gore pobrojano. Igre se igraju svuda, vakcina je sada sredstvo broj jedan za postizanje političkih ciljeva i bolje pozicioniranje, kupovanje političkih odluka, evo ti Italija našla 30 miliona vakcina u tvornici u Italiji spremno za transport u UK. Svi se sada grabe, kakv humanizam, demokratija kurci i placi, sada brat brata ne poznaje.
Q_Line

#5596 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Q_Line »

Medobrundo25

#5597 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Medobrundo25 »

Ja samo dosao da pitam jel se u Izraelu zivi normalno nakon vakcinacije ili ce opet za nekih 20+ dana , kao sto se palamudi vec od pocetka godine? Mozda se misli na 20 faktorijel, onda bi bilo logike :run: i sta bi sa Bjelorusijom, jel im konacno korona opustosila populaciju, jel ih ostalo bar jos 1 000 000?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5598 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by un1ted »

Medobrundo25 wrote: 24/03/2021 10:36 Ja samo dosao da pitam jel se u Izraelu zivi normalno nakon vakcinacije ili ce opet za nekih 20+ dana , kao sto se palamudi vec od pocetka godine? Mozda se misli na 20 faktorijel, onda bi bilo logike :run: i sta bi sa Bjelorusijom, jel im konacno korona opustosila populaciju, jel ih ostalo bar jos 1 000 000?
https://avaz.ba/globus/svijet/635772/zi ... ki-koncert
kox

#5599 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kox »

Milenkov buraz wrote: 24/03/2021 10:26
animus wrote: 24/03/2021 10:25 Ovo je stara vijest. Nema potrebe gubiti vrijeme na to. Sve je ovo bila ruska igra. Samo sada tražiti AZ ili kineze. Traziti bilo kakav nacin da dodjemo do njih. Bez obzira koliko god da kostaju.
Slažem se apsolutno
Svi se naravno slažu da nabave vakcine pa kako god. Samo je meni malo čudna situacija da se 3 mjeseca prekasno sjete da bi ih mogli kupiti, i to baš onda kada je svima pun klinac dok gledaju kako se ljudi vakcinišu svuda osim kod nas i spremni su ispisivati blanko čekove samo da ih nabave. Do tada ih iz patriJotskih razloga, kako kažu forumski Zahiragići, nisu pokušavali kupiti.
Trappist

#5600 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

un1ted wrote: 24/03/2021 10:37
Medobrundo25 wrote: 24/03/2021 10:36 Ja samo dosao da pitam jel se u Izraelu zivi normalno nakon vakcinacije ili ce opet za nekih 20+ dana , kao sto se palamudi vec od pocetka godine? Mozda se misli na 20 faktorijel, onda bi bilo logike :run: i sta bi sa Bjelorusijom, jel im konacno korona opustosila populaciju, jel ih ostalo bar jos 1 000 000?
https://avaz.ba/globus/svijet/635772/zi ... ki-koncert
"Plešući na tribinama, petstotinjak oduševljenih posjetilaca sa zaštitnim maskama pratilo je koncert izraelskog pop pjevača Ivrija Lidera na fudbalskom stadionu Bloomfieldu."

500 ljudi sa maskama na stadionu koji prima 30 hiljada ljudi, ma uzivaju u normalnom zivotu nema sta :izet:
Locked