Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
kox

#5551 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kox »

Pandakonda wrote: 23/03/2021 23:47 Koliko je to provjereno za BG vakcinisanje, da bezveze starce ne dignem jer od ovih nasih nema fajde izgleda...
Mislim da ti to teško može neko ovdje reći. Eno kolega gore napisa da su vraćali ljude.
A onda i ako sad uspije postoji pitanje revakcinacije za par mjeseci, hoće li i tada moći tako. Onda ako se nešto zakomplikuje nakon vakcine, kome se obratiti u npr. Sarajevu ? Nije to laka odluka, rizik je i baš treba dobro odvagati.
TheDocToR

#5552 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by TheDocToR »

Ima li neka zemlja da radi kao turistički aranžman i jos vakcinisu turiste? Od "Nasih" nema nista, kasnimo kao i u svemu. Zbog ovoga ce zdravlje stanovništva ispastati, a bgm i ekonomija
DonerKebab

#5553 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by DonerKebab »

Sta je sa onih 100.000 vakcina koje je narucio Forto?
Od kriminalno-prosjackog udruzenja SDA nema nista..
animus

#5554 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

TheWatcher wrote: 24/03/2021 00:04 BiH ceka da im netko udjeli malo sadake ( NAVIKA je cudo jedno ) da bi na taj nacin ustedjeli koju markicu i sa tim markicama obnovili vozni park :lol: :lol:
Iz kojeg razloga pises ove gluposti?
Novac je odvojen za nabavku ruskih vakcina. Uplacen za Covax sistem. Znaci nije do novca. Cak je i BH Telekom uplatio milion KM. Problem je ljudska pohlepa olicena u bogatim drzavama i ruski poganluk.
last mohicans

#5555 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by last mohicans »

TheDocToR wrote: 24/03/2021 00:21 Ima li neka zemlja da radi kao turistički aranžman i jos vakcinisu turiste? Od "Nasih" nema nista, kasnimo kao i u svemu. Zbog ovoga ce zdravlje stanovništva ispastati, a bgm i ekonomija
Bolan, imam kontakt sa turistima iz Zaljeva, ljudi mene pitaju šta je uslov za ulazak u zemlju sad i za mjesec,dva,uglavnom nakon Ramazana.Naši degeni će u septembru postaviti uslove. Ljudi primili po dvije ili najmanje jednu dozu vakcine, pitaju je li uredu za ulazak u zemlju. Ja njima tumačim PCR, zalosno. Kakva smo mi prćija od zemlje, ali dosta smo i sami krivi, što više govna ne pritišćemo, mijenjamo, maltretiramo za svoja građanska prava baš kao što oni nas maltretiraju i ubijaju, konkretno.
last mohicans

#5556 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by last mohicans »

DonerKebab wrote: 24/03/2021 00:46 Sta je sa onih 100.000 vakcina koje je narucio Forto?
Ma nije ih nikad ni naručio, imao nijet. Zadnja info je bila da ih AZ provjerava, tj. biografije njega i Vranića. Mislim da smo mal zalogaj i suviše nizak nivo vlasti, ali bi možda mogli sa veledrogerijama nešto. Vlada KS bi se uporedo sa ovim mjerama trebali baviti i vakcinama.Val će stati kao i svaki do sada.Tad bi bilo idealno napasti s vakcinama, kojih nemamo. A bjelosvjetska mafija i silni državnici pokazuju svoju humanost, baš kao i u ratu, crknite bijedo bijedava. Još ona nafrkana Ursula to javno izjavi. Mi smo šaka jada, 3 miliona vakcina bi nas riješilo muka. U vezi AZ i s obzirom da ih ima dosta na hlađenju, mislim da bi najprije nju mogli nabaviti. Ovo s Rusima će se po svoj prilici izjaloviti. Ne znam šta je s onom TUZLAFARM kompanijom, govorili su da bi mogli nabaviti AZ.
kio01

#5557 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

DonerKebab wrote: 24/03/2021 00:46 Sta je sa onih 100.000 vakcina koje je narucio Forto?
Nije nikada ista narucio. Imao je razgovore sa proizvodjacima, veledrogerijama, drzavama, ali odavno nema ikakvih vijesti u vezi toga, tako da pretpostavljam da za sad od toga nema nista.
oldtajmer

#5558 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by oldtajmer »

"obecanje ludom radovanje"-jedna od nasih najboljih poslovica,koliko se samo puta pokazala tacnom
Haris.ba

#5559 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 23/03/2021 23:59
Ne bi bilo, laže po običaju. Zakon o javnim nabavkama (ako se ne varam član 10) dozvoljava interventni uvoz,zato nisu ni dali izmjene Zakona o javnim nabavkama, jer to nije ni RSu bilo potrebno. Na isti način su se uvezli i respiratori, ali tad je vještica naređivala. Možda kad se njoj kurcu ćeifne i uvezemo nešto.
Stalno ponavljati, kantoni uvoze vakcine za gripu godinama.
sinuhe

#5560 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by sinuhe »

Nema to veze sa Rusima i Srbima sto je neko rekao, nicim izazvan, da ce 100 hiljada vakcina stici za tri dana.

Cak i WHO priznaje cetiri ministarstva u BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH(koje nije nikakvo krovno ministarstvo zdravstva), Ministarstvo zdravlja FBiH, Ministarstvo zdravlja RS, Brcko Distrikta.
https://www.euro.who.int/en/countries/b ... erzegovina
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5561 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by izvrsni direktor »

animus wrote: 24/03/2021 00:47
TheWatcher wrote: 24/03/2021 00:04 BiH ceka da im netko udjeli malo sadake ( NAVIKA je cudo jedno ) da bi na taj nacin ustedjeli koju markicu i sa tim markicama obnovili vozni park :lol: :lol:
Novac je odvojen za nabavku ruskih vakcina. Uplacen za Covax sistem. Znaci nije do novca. Cak je i BH Telekom uplatio milion KM. Problem je ljudska pohlepa olicena u bogatim drzavama i ruski poganluk.
Kako da ne:
"Mi smo svoje, što je od nas traženo, završili u januaru mjesecu. Trebali smo i ranije, to je bilo kasno, ali niko nije tražio. Ono što sam dostavio ja, informaciju, nakon razgovora sa odgovornim ljudima iz Ruskog fonda za direktne investicije, informacija je sadržavala u sebi sve ono što je bitno za hitnu prvu tranšu, od nekih 50.000 ili 100.000, nije bitno, vakcina i ta informacija je otišla u Ministarstvo inostranih poslova, na ruke ministrice Turković.

Zašto ta informacija nije proslijeđena u dalju proceduru… Od ministarstva je to tražio fond zdravstva Federacije BiH u tom slučaju i zato su oni od mene tražili. Ali, recimo to je trebalo distribuirati u Bosni i Hercegovini svim zainteresovnim, znači da se ide u realizaciju direktno državni fond ruski, preko državnog nekog fonda u BiH, entitetskog, federalnog, RS-a…", rekao je Samardžija.

Napominje da ih od januara niko nije kontaktirao, niti su imali upita.

"Pazite, danas je 19. mart. Evo, već 15 dana ja samo slušam svaki dan neko sa nekim dogovara, pregovara, prebacuje odgovornost. Vrijeme prolazi. Imali smo tada odličnu ponudu, sada smo već u nekom velikom redu za čekanje. Koliko vidim, prema informacijama koje sam danas upratio u BiH, radi se sada o nekoj firmi koja posreduje s ruskim firmama. To je već stvar nekih privatnih dilera, mi više u to ne ulazimo, očigledno svi imaju svoje relacije. Mi smo dali tada cijenu koju su Rusi dali, 9.95 dolara, sada ja ne znam dokle će to izaći, ja zaista ne bih u to ni ulazio", rekao je Samardžija
.
animus

#5562 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by animus »

Ja napisem da nije do novca ti stavis tekst o ambasadoru u Rusiji koji je poznat kao nosac ikone.
Gdje pise da nismo uplatili novac i da Vlada FBiH nije odvojila drugi novac?
Nije nama problem izdvojiti jos i 50 miliona ali tesko sada iko moze ponuditi vakcine. Jedino uz neko lobiranje da ih nabavimo.
Nismo bijeda, imamo i hocemo platiti ali sada nije do toga.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5563 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by izvrsni direktor »

animus wrote: 24/03/2021 07:46 Ja napisem da nije do novca ti stavis tekst o ambasadoru u Rusiji koji je poznat kao nosac ikone.
Gdje pise da nismo uplatili novac i da Vlada FBiH nije odvojila drugi novac?
Nije nama problem izdvojiti jos i 50 miliona ali tesko sada iko moze ponuditi vakcine. Jedino uz neko lobiranje da ih nabavimo.
Nismo bijeda, imamo i hocemo platiti ali sada nije do toga.
Novalić: Da smo htjeli glumiti državu mi bismo vakcine nabavili u decembru
Milenkov buraz

#5564 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Đe su vakcine? Jesul Rusi potpisali? Jesu K :oops:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5565 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

Mi moramo poceti vise lobirati po zapadu, a to ne radimo dovoljno. Neko od vrha MORA otici na noge Bidenu, Merkel, Johnsonu, plakati, klečati ako treba za svoj narod,...da nam se proda odredjena kolicina vakcina, ne da nam doniraju, da nam prodaju....ljudi nam umiru.
Hebote, toliko slucajeva da iz jedne porodice u 7 dana dvoje umre..je prestrasno,...
akcija007

#5566 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

@last mohicans trenutno se samo u par drzava ili na prste ae mogu izbrojati drzave koje dopustaju bez testa i karantina ulazak vakcinisanim gradjanima. Ne bih kritikovao nase sto ne dozvoljavaju ulazak bez testa vakcinisanim . Kada u BiH bude masovnija vakcinacija onda neka to urade po uzoru na ostale zemlje . Mislim u Evropi da je trenutno samo par drzava Slovenija Poljska (samo za EU) i balticke zemlje. UK masovno vakcinise pa je svojim stanovnicima zabranila putovanja vani
uglavnomja

#5567 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by uglavnomja »

pisu novine da se eu sprema da stopira izvoz vakcina izvan eu, ukljucujuci veliku britaniju
kox

#5568 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kox »

konektovan wrote: 24/03/2021 08:21 Mi moramo poceti vise lobirati po zapadu, a to ne radimo dovoljno. Neko od vrha MORA otici na noge Bidenu, Merkel, Johnsonu, plakati, klečati ako treba za svoj narod,...da nam se proda odredjena kolicina vakcina, ne da nam doniraju, da nam prodaju....ljudi nam umiru.
Hebote, toliko slucajeva da iz jedne porodice u 7 dana dvoje umre..je prestrasno,...
Maksimalan domet ovih naših je Erdoan. Bili prošle sedmice, vidjeli smo rezultat. Dodik jos može da izlobira slikanje od 40 sekundi sa Putinom. Kakvi bolan Biden, Merkel i Johnson, to je za njih nedostizna liga.
daddy-kool

#5569 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

komercionala wrote: 23/03/2021 23:21 Danas do vakcine bar nije tesko doci. Hrvati imaju dvojne pasose mogu tamom rs moze u srbiji ... muslimani nek idu u tutim i sjenicu. Narod bi cekao da mu na noge vakcina dodje. Fuj
Šta je ovo, samo su Bošnjaci vjerska zajednica? :roll:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5570 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

kox wrote: 24/03/2021 08:28
konektovan wrote: 24/03/2021 08:21 Mi moramo poceti vise lobirati po zapadu, a to ne radimo dovoljno. Neko od vrha MORA otici na noge Bidenu, Merkel, Johnsonu, plakati, klečati ako treba za svoj narod,...da nam se proda odredjena kolicina vakcina, ne da nam doniraju, da nam prodaju....ljudi nam umiru.
Maksimalan domet ovih naših je Erdoan. Bili prošle sedmice, vidjeli smo rezultat. Dodik jos može da izlobira slikanje od 40 sekundi sa Putinom. Kakvi bolan Biden, Merkel i Johnson, to je za njih nedostizna liga.
Ma njihovi sekretari, zamjenici zamjenika, bilo ko iz administracije,.....valjda to mogu...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5571 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by un1ted »

animus wrote: 24/03/2021 00:47
Uvijek je do drugog, nikada do nas samih ili naših primadona.

Ambasador u Rusiji kaže da je BiH krajem februara mogla nabaviti minimim 500k doza po 10$,da je poslao informaciju Ministarstvu zdravlja FBIH ali da niko nije reagovao.

Do koga je.
kox

#5572 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kox »

konektovan wrote: 24/03/2021 08:29
kox wrote: 24/03/2021 08:28
Ma njihovi sekretari, zamjenici zamjenika, bilo ko iz administracije,.....valjda to mogu...
To je vjerovatno nivo donirajte nam maske molim vas a ne prodajte nam milion vakcina, čak i kad bi zaista htjeli da ih kupe. Kao što im je u giga mega prijateljskoj Turskoj domet bio telefon firme koja prodaje kisik i sadaka od 30000 kineskih vakcina, koje će nekad mozda doci.
emmir1

#5573 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2263170

Jedan odličan tekst koji vrijedi pročitati.

Ovo je sukus priče o vakcinama, svijet je pao.

Samo u Brazilu je juce umrlo preko 3000 ljudi.

Da li ima bar jedan savjestan čovjek u upravnim odborima farmaceutskih kompanija da kaže da će podijelit recept.

Da li im je bitno da li će imati 5 milijardi ili 10 dok cijeli svijet umire, dok pati ekonomija, dok velika većina svijeta se brine hoće li preživjeti od korone ili će umrijeti od gladi zbog nedostatka posla.

Imaju priliku ostati upisani u povijest kao heroji ili će ostat zapisano kako su poharali svijet zbog svoje sebičnosti.

Naravno 99 posto da će biti ovo drugo
emmir1

#5574 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by emmir1 »

Naravno uvijek je do drugih, nikada do nas.

Evo šta bih ja uradio.

Npr AstraZeneca je u ogromnom problemu jer Indija zabranjuje izvoz dok se ne namiri njihova populacija koja je ogromna.
Isto im rade fabrike u Italiji i Nizozemskoj.

Svi kontakti na stranici AZ su tu.

Poslao bih ispred vlade KS pismo interesa.

Dat ćemo vam sve moguce dozvole i izgradit ćemo potrebne hale u blizini aerodroma.
Naveo sve prednosti.

1. nalazimo se u Evropi
2. nismo u EU što znači da EU ne može da vam blokira izvoz
3. imamo malu populaciju čije potrebe za vakcinama nisu velike
4. jako povoljna radna snaga
5. nalazimo se na par sati avionom od svih evropskih centara što pojeftinuje distribuciju

Na kraju lobirao preko USA, ubijedjen sam da bi i USA nas tu podržala jer znaju da bi tu imali kontrolu i da imaju veći uticaj od EU.

Poslao bih ovo sve sa jako dobrom analizom.

Evidentno je da će vakcine trebati jakooo dugo, pa pokušao bih i bio proaktivan.

I ti ljudi u upravnim odborima razmišljaju samo o finansijskoj dobiti i siguran sam da bi im bilo zanimljivo.

Pa ako ima šanse bilo kakve vrijedi pokušat
Haris.ba

#5575 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Haris.ba »

emmir1 wrote: 24/03/2021 09:04 Dat ćemo vam sve moguce dozvole i izgradit ćemo potrebne hale u blizini aerodroma.
To je nemoguce. Nema sanse da Elon Mask dodje sam od sebe da napravi fabriku automobila. Dok se ne pocasti nema parcele.

A nije problem vakcinama distribucija.

Problem su sirovine za pravljenje vakcine. Nije toliko ni proizvodnja vakcina koliko sirovine.
Amerika ima taj tzv.ratni zakon gdje predsjednik, moze narediti firmi sta i kako da proizvodi i prodaje, to su i uradili sa firmama koje prave sirovine za vakcine.

Mi samo treba da kupimo vakcine. Nema tu prevelike pameti. Kupovina.

P.S.
Vjerovatno ce Torlak iz Srbije poklopiti ovaj region sa proizvodnjom.
Last edited by Haris.ba on 24/03/2021 09:16, edited 1 time in total.
Locked