Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#4426 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

avijon wrote: 23/03/2021 20:42
tukizahou wrote: 23/03/2021 20:34 https://crna-hronika.info/prizor-ispred ... jem/226568

ovo je za svaku pohvalu
Da vidi malo i bjeda kako je elita cijelu proslu godinu provela, caj kafica keksić serijica 8-)
Baš. Nema bezobraznijih medicinskih sestara nego li u tom domu zdravlja. Ima samo jedna koja radi svoj posao, ne znam joj ime.
splinter

#4427 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Trappist wrote: 23/03/2021 20:28
BadBoy wrote: 23/03/2021 19:56
splinter wrote: 23/03/2021 19:18 Trebamo se podsjetiti svih onih "genijalaca" koji su samouvjereno tvrdili da je B 1.1.7 ili Britanski soj zapravo Brexit virus i politički virus. Svi će se oni prepoznati.
Smijali su se na svako upozorenje o povećanoj patogenosti i virulenciji virusa a o CFR da ne govorim.
Sve se ovo moglo pretpostaviti ako su se pratili izvještaji i radovi prije svega iz UK a kasnije i iz ostalih država.
Nije problem kada neko neuk ismijava opasnost od ovog soja ali postoje ljudi koji su morali biti upućeniji jer donose odluke, a nije da nisu bili upozoreni.
Bojim se da sutra krene masovna vakcinacija sa postojećim dostupnim vakcinama mi ćemo imati ispod polovičan rezultat.
:thumbup: :thumbup:

To je to, britanski naučnici su samo bili najrevnosiji kada su radili na otkrivanju novog soja.
Kad se samo sjetim "pametnom dosta" likova koji su iz toga izvodili neke zaključke o geopolitici...
Sto je onda ogroman pad novozarazenih i umrlih u UK ako uzmemo tu prognozu "smrtonosniji, brze se siri i otporan na vakcinu" ?
Isto pitanje za Juznu Afriku? Imaju manje slucajeva od nas a imaju 60 miliona stanovnika.
Kod njih je to sve ranije krenulo. Još od novembra i decembra i strašnog širenja u Essexu i prema ostatku države. Poslije toliko mjeseci logično je da će padati brojevi. Osim toga pogledaj koliko su do sada cijepili stanovništva. Imaju ogroman pad u incidenci, broju hospitalizovanih ali i smrtnih slučajeva. Manje više slično je i u Južnoj Africi.
Nije on baš otporan na vakcinu, ali ima povećanu sposobnost izbjegavanja antitjela, odnosno umanjuje efikasnost cijepiva. Osim toga ne mora značiti ako varijacija virusa potiče s nekog područja da će to područje najgore proći. On će se širiti na udaljenija područja a reakcija nadležnih tu igra ključnu ulogu.
tukizahou

#4428 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by tukizahou »

Gerro wrote: 23/03/2021 20:44
tukizahou wrote: 23/03/2021 20:34 https://crna-hronika.info/prizor-ispred ... jem/226568

ovo je za svaku pohvalu
Da vidi malo i bjeda kako je elita cijelu proslu godinu provela, caj kafica keksić serijica 8-)
Baš. Nema bezobraznijih medicinskih sestara nego li u tom domu zdravlja. Ima samo jedna koja radi svoj posao, ne znam joj ime.
Na stranu to ali ovo su mogle i da ne naprave...
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#4429 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

tukizahou wrote: 23/03/2021 20:52
Gerro wrote: 23/03/2021 20:44

Na stranu to ali ovo su mogle i da ne naprave...
Istina. Svaka im čast za čaj. Ja govorim za ovo stanje prije pandemije koliko su puta bile neljubazne, neodgovorne i koliko nisu radile svoj posao. Na pauzi po 3 sata, niko se nije javljao na telefon i slicno
biglebovski

#4430 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

homer2go wrote: 23/03/2021 19:36 Povećana smrtnost nema veze sa Coronom, već sa našim lošim zdravstvenim sistemo, manjkom sloboda i top statusom po pitanju korupcije.
Zatvoriš, ajde da kažemo, preporučiš ljudima da ne dolaze u bolnice, domove zdravlja, navališ stresa na maksimum, i očekuješ da nemaš povećanu smrtnost. Ljudi su se tukli za brašno prošle godine.

Prozivaju se ovi, oni, a živimo u društvu gdje je korupcija i zakidanje države nacionalni sport.
last mohicans

#4431 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

WRecker wrote: 23/03/2021 20:20
last mohicans wrote: 23/03/2021 17:35
Lincoln-Burrows wrote: 23/03/2021 17:20

Žao mi je djece koja pate od anskioznosti zbog ovih mjera i trebaju sve veću psihijatrijsku pomoć,
nije se lako odlučiti za starije ili djecu ja sam ipak mišljenja da su djeca malo bitnija, treba malo izbalansirati sve.

Mjere su neučinkovite, nećemo valjda to utvrđivati još godinama.
Ja sam i ranije brinuo,od jučer jos više. Po onom snijegu sam izveo svoje curice, da makar malo prosetaju, pokoškale su se ni zbog čega, a nikad napolju glas ne povise,mlađa je počela histerično plakati. Jedva sam ih smirio. Djeca su anksiozna i osjetljiva. I ja sam jučer, a i prethodnih dana, bio katastrofa, ubija i ovo vrijeme bez sunca, zime na vrh glave više. Djeca nemaju aktivnosti, samo bulje u monitore tokom nastave,onda se boriš da to ne rade naki nje. Velike psihičke posljedice ce biti na cjelokupno stanovništvo, na djecu i adolescente ce se najvise odraziti. Onda jedan fikus i ikebana Sefko (familije mu se sjetim) kaze ne kasnimo mi nigdje. Za lijeka im trebalo sta rade od naroda. Stoka beskrupulozna, beskičmenjaci i bestidnici. Fuj stoko jedna.
Lako je psovati Sefku i vrh drzave na forumu treba biti mangup pa na masovne proteste pa cete vidjeti kako se poboljsava stanje.I onda se cudite sto je ovakvo stanje glupi Bosnjo pa ne bi se ni ja trudio da sam sef drzave da znam da ako nista ne uradim svakako nista mi se nece desiti narod se nece naljutiti i trebaju vas yebavati Fadil i njemu slicni kada ste letargicni

Dok u zapadnom svijetu ovo se desava (samo radi lockdowna nedo Bog da nemaju vakcina gorili bi gradovi)

https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com ... a-56938225

https://www.google.com/amp/s/news.sky.c ... y-12251311

I gle cuda ljudi ne trpe sranja i zato su tu gdje jesu a Bosnjo da ga sutaju sutio bi
Organiziraj nam ti proteste, od mene imas 4 prisutna. Da ne budemo glupe Bošnje. Evo podnijeli su ljudi krivičnu prijavu,pa cemo vidjeti hoce li se sud poćešati po šupku. Nas jedan kreten, u vidu optuženika, Fadil, jebe u zdrav mozak. Da je neko normalno društvo u pitanju, a mi to nismo, odmah nakon pisanja o aferi bi letio brze nego što je došao. Nego, za 2 god olovku, pa se u onoj kartonskoj kutiji mijenjaju okolnosti i izabrani dužnosnici.
nadezdakov

#4432 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by nadezdakov »

ovo je za svaku pohvalu
Sva sreća da nisu medijima odmah javile da ih snime... :lol:
A kad treba primiti antitetnaus, kaže kupite sebi, nestalo, pa se vratite.
tabija

#4433 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by tabija »

laik1981 wrote: 23/03/2021 20:34
hurmasica wrote: 23/03/2021 20:18
Iker C wrote: 23/03/2021 17:05 U ovom valu i ljudi koji nemaju temperaturu,nemaju bolove a pozitivni su trce u domove zdravlja da slikaju pluca jer se uvukao strah u kosti.
U ovom valu nema rtg-a da je uradjen a da nema uplale....potvrdio i jedsn pulmolog
Laz. Kolega s posla za dan dva zavrsava sa samoizolacijom. Rtg uredan. Bolovi u misicima i cetvrodnevna temperatura do 38 jedini simptomi..
Isti simptom imam.
Od proslog utorka imam temp, max do 38.I umjerena glvobolja.
U cetvrtak se testiram, u petak dosao nalaz pozitivan.
Danas sliko pluca i sve uredno (sedmicu nakon prvog simptoma)

Jedno pitanje, je li moram cekati 14 dana ili mogu ranije raditi test?
laik1981

#4434 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

tabija wrote: 23/03/2021 21:29
laik1981 wrote: 23/03/2021 20:34
hurmasica wrote: 23/03/2021 20:18

U ovom valu nema rtg-a da je uradjen a da nema uplale....potvrdio i jedsn pulmolog
Laz. Kolega s posla za dan dva zavrsava sa samoizolacijom. Rtg uredan. Bolovi u misicima i cetvrodnevna temperatura do 38 jedini simptomi..
Isti simptom imam.
Od proslog utorka imam temp, max do 38.I umjerena glvobolja.
U cetvrtak se testiram, u petak dosao nalaz pozitivan.
Danas sliko pluca i sve uredno (sedmicu nakon prvog simptoma)

Jedno pitanje, je li moram cekati 14 dana ili mogu ranije raditi test?
Za seroloski sacekaj.
Trappist

#4435 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Jutros: "Na klinikama KCUS-a i Podhrastovima smješteno je 535 zaraženih pacijenata, a 200 u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Na respiratoru su 22 pacijenta."
Maloprije: “Danas u KCUS-u imamo 534 korona bolesnika sa izrazito teškim, srednje teškim i teškim kliničkim slikama. Svi pacijenti zahtijevaju određeni vid kiseoničke potpore, a najteži bolesnici hospitalizirani su u Posebnom respiratornom centru, koji je potpuno popunjen. Svih 60 respiratora u Respiratornom centru zauzeti su teškim bolesnicima. ”, kaže za N1 prim. dr. Katica – Mulalić."

???
komercionala

#4436 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

Mogu ti lagat sta hoce vidis da je u cijelom svijetu anarhija
TheRealist

#4437 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

NelsonM wrote: 16/03/2021 11:21
Nigdje nisam rekla da ne treba ici u bolnici, najveci je problem sto ljudi dodju tamo kasno. Ovu info sam dobila od osobe koja je anesteziolog iz kcusa, koja je nakon podhrastova prebacena u taj respiratorni centar. Da se razumijemo teret ove pandemije do novembra su podnosili samo podhrastovi, tacnije infektoloski odjel sa kcusa plus dio anesteziologa, koji su morali moliti za ispomoc s drugih klinika (pulmologija ni u jednom trenutku tad nije primala pacijente s koronom, njihovi doktori su slani samo kao ispomoc u istoj mjeri kao psihijatri) Katica (sefica anesteziologije, postavljena od strane Sebije) nije zeljela otvoriti svoj odjel iako su i tada najtezi pacijenti trebali lezati na kcusu. Inzinjeri su pregledali te masine, i o Almir Badnjevicu se moze reci sto sta, i ufuran i ovakav i onakav, ali da je covjek los inzinjer ne moze, ali naravno najlakse se baviti supljom nego poslusati nekoga ko je strucnjak u svojoj oblasti. Cinjenica je da nasi doktori nisu dobili ni pola opreme koja im je trebala, rade u nenormalnim uslovima, jedina drzava koja sadakom pribavlja vakcine i lijekove. ja ne krivim njih(osim sefove klinika jer su svi postavljeni po politickoj osnovi a ne strucnosti)vec ove sto im je veci problem zatvaranje kafane nego ovo sto je sda napravila u zadnjih 25g, to sto nam je nauka srozona na dno dna, sto se struke na pita ni za sta.
Ja sam ljekar gore i vrlo dobro znam šta se dešavalo i šta se dešava. Za razliku od tebe, ja govorim iz prve ruke. Ako ćemo biti tačni, anesteziolozi su podnijeli ubjedljivo najveći teret, tek onda ostali. Poenta je da se na podhrastovima nije povećala smrtnost jer najteži pacijenti ne idu tu, već u respiratorni centar. Nije se gore ni mogla povećati smrtnost. To je bila bit mog komentara.

Tačno je da pacijenti dolaze kasno i to je blago rečeno, ali bolnice nemaju veze s tim. Pa ne šalju sami sebi pacijente. To je posao PZZ i taj je dio loše organizovan (iako diskutabilno koliko njihovom greškom, a koliko ustvari sistemom koji je uništavan godinama).

Što se tiče odjela intenzivne njege, taj odjel nije mogao biti otvoren samo za pacijente sa koronom. To je intenzivna njega u koju ulazi trauma, te svi drugi kazusi ukoliko pacijent zahtijeva intenzivnu kiseoničku potporu (neurohirurgija ima svoju intenzivnu njegu, III interna svoju i oni također svojim kazusima pružaju intenzivnu kiseoničnu potporu, po potrebi i invazivnu). Ne mogu se ti pacijenti miješati sa ostalim pacijentima intenzivne njege.
Usput neki dan je ovo objavljeno, pa eto ako hoces jos malo da branis Sebiju
Ako može samo da mi nađeš komentar gdje ja uopšte spominjem nju, a kamoli branim? Uopšte me stvari koje nisu medicinske prirode ne zanimaju i mislim da se to vidi u mojim komentarima. Ja se stvarno ne bavim politikom.
Last edited by TheRealist on 23/03/2021 22:17, edited 1 time in total.
TheRealist

#4438 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

Trappist wrote: 23/03/2021 21:41 Jutros: "Na klinikama KCUS-a i Podhrastovima smješteno je 535 zaraženih pacijenata, a 200 u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Na respiratoru su 22 pacijenta."
Maloprije: “Danas u KCUS-u imamo 534 korona bolesnika sa izrazito teškim, srednje teškim i teškim kliničkim slikama. Svi pacijenti zahtijevaju određeni vid kiseoničke potpore, a najteži bolesnici hospitalizirani su u Posebnom respiratornom centru, koji je potpuno popunjen. Svih 60 respiratora u Respiratornom centru zauzeti su teškim bolesnicima. ”, kaže za N1 prim. dr. Katica – Mulalić."

???
Zato što kada u medijima kažu na respiratoru, odnosi se na intubirane pacijente. Ali respiratori se koriste i za NIV i za high flow potporu, a tih pacijenata je jako puno.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4439 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Trappist wrote: 23/03/2021 21:41 Jutros: "Na klinikama KCUS-a i Podhrastovima smješteno je 535 zaraženih pacijenata, a 200 u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Na respiratoru su 22 pacijenta."

???
Nelogično skroz, je li moguce da u toku dana 40 ljudi ima pottebu za respiratorom?? Ili novinari ne prenose tacno..
Jesu li ono od maline respiratori u respiratornom centru???
laik1981

#4440 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Uglavnom ona gore ne pusta nikog da udje i da vidi sta se desava. Iznad nje nema niko i nikom ne podnosi racune..
amerosm

#4441 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by amerosm »

Pandemija će kad-tad proći, no ista je meni pokazala tri stvari:

1. da smo sadaka i nesposobna nacija. Da, mi one IDIOTE koji su na vlasti biramo i ništa po tom pitanju nepoduzimamo
2. da moramo konačno shvatiti da se borimo sami za sebe (jer ćemo inače nestati kao narod/nacija). Ova pandemija je pokazala da nemaš saveznika i da svako gleda na sebe
3. da treba ograničiti slobodu medija. Ljudi se bore za život, a oni skupljaju klikove
caseytron

#4442 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by caseytron »

laik1981 wrote: 23/03/2021 22:23 Uglavnom ona gore ne pusta nikog da udje i da vidi sta se desava. Iznad nje nema niko i nikom ne podnosi racune..
I da nigdje nije procurio neki snimak, slika?
komercionala

#4443 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

caseytron wrote: 23/03/2021 22:39
laik1981 wrote: 23/03/2021 22:23 Uglavnom ona gore ne pusta nikog da udje i da vidi sta se desava. Iznad nje nema niko i nikom ne podnosi racune..
Jeste hayat usao i snimio izjavu od pacijenta na kisiku. :lol:
laik1981

#4444 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

amerosm wrote: 23/03/2021 22:37 Pandemija će kad-tad proći, no ista je meni pokazala tri stvari:

1. da smo sadaka i nesposobna nacija. Da, mi one IDIOTE koji su na vlasti biramo i ništa po tom pitanju nepoduzimamo
2. da moramo konačno shvatiti da se borimo sami za sebe (jer ćemo inače nestati kao narod/nacija). Ova pandemija je pokazala da nemaš saveznika i da svako gleda na sebe
3. da treba ograničiti slobodu medija. Ljudi se bore za život, a oni skupljaju klikove
Ma znalo se to i prije pandemije samo nam je sad to postalo bitnije nego sto je prije bilo.. I ostace tako..
emmir1

#4445 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Opet veliki rast u odnosu na juce.

No sada dosta veći broj testova.

1200 testova 496 pozitivnih

Sada 2200 testova i 700 poz

Bez obzira na ovo povećanje mislim da je eksponencijalni rast stao i da smo u blagom padu
Trappist

#4446 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

emmir1 wrote: 24/03/2021 10:07 Opet veliki rast u odnosu na juce.

Bez obzira na ovo povećanje mislim da je eksponencijalni rast stao i da smo u blagom padu
Mislim da je ovo rekord sa testiranim i dobro je da nije i rekord sa novozarazenim. Recimo 17.03. je bilo 824 novozaražene osobe nakon što su obrađena 1.952 testa. Tako da trebalo bi da ide na bolje, i vrijeme je vise...
laik1981

#4447 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

U piku smo vec desetak dana. Jos jedno heftu pa ce lagano prema dole. Bar se nadam :D
statixx

#4448 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Gledam ovu statistiku za KS. Smrtnost kod osoba preko 60 godina je 7,5%.

https://www.covid-19.ba/
Haris.ba

#4449 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

komercionala wrote: 23/03/2021 22:40
caseytron wrote: 23/03/2021 22:39
Jeste hayat usao i snimio izjavu od pacijenta na kisiku. :lol:
https://hayat.ba/uznemirujuci-snimci-ka ... ka/370738/

Meni vise nije jasna ta prica o krevetima. Te ima, te nema. Ili ima kreveta, ali na drugim nekovid odjeljenjima.
Medobrundo25

#4450 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

emmir1 wrote: 24/03/2021 10:07 Opet veliki rast u odnosu na juce.

Vidim neki.jos nisu naucili razliku izmedju linearnog i eksponecijalnog rasta. :run:
Locked