Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

pinkman

#9726 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by pinkman »

malakh wrote: 23/03/2021 11:33 poenta, avdo avdić već godinama unazad vodi rat protiv gordane tadić. živo mi nije jasno, potpuno neshvatljivo, zašto se muriz memić petljao u to i zašto je odlučio da brani gordanu tadić.
Mozda zato sto je jedina smjestila u pritvor ljude za koje postoji osnovana sumnja za organizovani kriminal, a koji je u vezi sa smrcu njegovog sina?
uglavnomja

#9727 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

JThomas wrote: 23/03/2021 11:32 a za fahru je kontrola pravosuđa stvar puke egzistencije. ostanka na slobodi, u moći i u parama. ništa tu jaranski nema i on sve to radi samo i isključivo radi sebe. možda je neko sugerisao, ali da on tu nije vidio korist za projekat, ne bi bilo ništa. sad vjerovatno vidi veću na drugoj strani i topi je.

fahraon :-)
proslo je vrijeme kad je reis vladao, a fahro upravljao javnim mijenjem kako on kaze

mislim da im svima pocinje ulaziti voda u usi
bice pogana kampanja
JThomas

#9728 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

naravno da tužilaštvo u prosjeku ne radi dobro. i gore od toga. ali i to su sve propusti sistema, a ne žrtava. šta će sad, kuditi je? i to što moraš ići nekome niz dlaku da bi možda, možda, nategnuto šest puta nekad nešto bilo - i to je propust sistema i nedostatak sistema .neko ti da nadu da će početi raditi svoj posao, još vrlo daleko od uraditi, i ti ga moraš hvaliti. pa to je tako i u neuporedivo banalnijim stvarima. odeš ljekaru, zovneš majstora to ti je tako...
td_maajka

#9729 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

pinkman wrote: 23/03/2021 11:39
malakh wrote: 23/03/2021 11:33 poenta, avdo avdić već godinama unazad vodi rat protiv gordane tadić. živo mi nije jasno, potpuno neshvatljivo, zašto se muriz memić petljao u to i zašto je odlučio da brani gordanu tadić.
Mozda zato sto je jedina smjestila u pritvor ljude za koje postoji osnovana sumnja za organizovani kriminal, a koji je u vezi sa smrcu njegovog sina?
:thumbup:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#9730 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by malakh »

JThomas wrote: 23/03/2021 11:41 naravno da tužilaštvo u prosjeku ne radi dobro. i gore od toga. ali i to su sve propusti sistema, a ne žrtava. šta će sad, kuditi je? i to što moraš ići nekome niz dlaku da bi možda, možda, nategnuto šest puta nekad nešto bilo - i to je propust sistema i nedostatak sistema .neko ti da nadu da će početi raditi svoj posao, još vrlo daleko od uraditi, i ti ga moraš hvaliti. pa to je tako i u neuporedivo banalnijim stvarima. odeš ljekaru, zovneš majstora to ti je tako...
pa dobro, u pravu si i slažem se ja sa ovim što si napisao, ali očito da postoji bojazan da ovaj slučaj postane štit za gordanu tadić i nakaradni sistem, a da ispod stola se zaštekaju afere ikona, soko, pokretna bolnica, bobar banka i što sve ne.

žalosno je u kakvo smo se društvo pretvorili.
uglavnomja

#9731 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

dzolix wrote: 23/03/2021 11:30 Na osnovu svega naprijed navedenog, cijeneći svaki dokaz pojedinačno i u njihovoj međusobnoj
povezanosti sud
je došao do zaključka da nema dokaza da su optuženi počinili krivičnopravnu radnju
koja im se stavlja na teret, odnosno izvedeni dokazi na glavnom pretresu ne pružaju dovoljno osnova
da sud može zaključiti da postoje sve činjenice iz opisa navedenih krivičnih djela kojima se utvrđuju
bitna obilježja krivičnih djela i krivična odgovornost optuženih, pa je imajući u vidu član 3. stav 2.
ZKP FBiH (princip in dubio pro reo) a shodno članu 299. Stav 1. tačka c) ZKP FBiH donio presudu
kojim se optuženi Seferović Ljubo i Seferović Bekrija oslobađaju od optužbe.
Član 3. stav 2. ZKP FBiH utvrđuje príncip In dubio pro reo, prema kojem kada postoji “sumnja u
pogledu postojanja činjenica koje čine obilježja krivičnog djela ili o kojima zavisi primjena neke
odredbe krivičnog zakonodavstva, Sud rješava presudom na način koji je povoljniji za optuženog“.
Princip in dubio pro reo u sebi sadrži dva pravila. Prvo pravilo je da činjenice koje idu na štetu
optuženog moraju biti utvrđene sa potpunom sigurnošću. Ako postoji sumnja u odnosu na te
činjenice, one se ne mogu uzeti kao utvrđene tj. smatraju se neutvrđenim. Drugo pravilo se odnosi na
147činjenice koje idu u korist optuženog. Te činjenice se uzimaju kao utvrđene čak i onda ako su samo
vjerovatne, tj. ako se sumnja u njihovo postojanje
, pa čak i onda ako je postojanje činjenica na štetu
optuženog vjerovatnije.

a za sta tacno je bekrija optuzen?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#9732 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by malakh »

pinkman wrote: 23/03/2021 11:39
smjestila u pritvor ljude koji u hijerarhiji optuženih od strane muriza su na samom dnu ljestvice. orgoman uspjeh, priznat ćeš. što je sa ćosićem, doktorima, vještacima, sudijama?

ali, pozdravljam svaki napredak u ovom predmetu, pa makar to bila i iskrica kao što su i ova hapšenja.

ne podržavam rad tužiteljstva bih, između ostalog, ali i najsvježijeg, jer su već uspjeli zataškati aferu ikona, koja ima međunarodne implikacije po našu državu.
dzolix

#9733 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

uglavnomja wrote: 23/03/2021 12:03
dzolix wrote: 23/03/2021 11:30 Na osnovu svega naprijed navedenog, cijeneći svaki dokaz pojedinačno i u njihovoj međusobnoj
povezanosti sud
je došao do zaključka da nema dokaza da su optuženi počinili krivičnopravnu radnju
koja im se stavlja na teret, odnosno izvedeni dokazi na glavnom pretresu ne pružaju dovoljno osnova
da sud može zaključiti da postoje sve činjenice iz opisa navedenih krivičnih djela kojima se utvrđuju
bitna obilježja krivičnih djela i krivična odgovornost optuženih, pa je imajući u vidu član 3. stav 2.
ZKP FBiH (princip in dubio pro reo) a shodno članu 299. Stav 1. tačka c) ZKP FBiH donio presudu
kojim se optuženi Seferović Ljubo i Seferović Bekrija oslobađaju od optužbe.
Član 3. stav 2. ZKP FBiH utvrđuje príncip In dubio pro reo, prema kojem kada postoji “sumnja u
pogledu postojanja činjenica koje čine obilježja krivičnog djela ili o kojima zavisi primjena neke
odredbe krivičnog zakonodavstva, Sud rješava presudom na način koji je povoljniji za optuženog“.
Princip in dubio pro reo u sebi sadrži dva pravila. Prvo pravilo je da činjenice koje idu na štetu
optuženog moraju biti utvrđene sa potpunom sigurnošću. Ako postoji sumnja u odnosu na te
činjenice, one se ne mogu uzeti kao utvrđene tj. smatraju se neutvrđenim. Drugo pravilo se odnosi na
147činjenice koje idu u korist optuženog. Te činjenice se uzimaju kao utvrđene čak i onda ako su samo
vjerovatne, tj. ako se sumnja u njihovo postojanje
, pa čak i onda ako je postojanje činjenica na štetu
optuženog vjerovatnije.

a za sta tacno je bekrija optuzen?
u krivičnom predmetu protiv optuženih Seferović Ljuba, zbog krivičnog djela teško
krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 332. stav 1.
Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH) i krivičnog djela neukazivanje pomoći
osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi iz člana 337. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, a sve u
vezi sa članom 54. KZ FBiH i Seferović Bekrije zbog krivičnog djela spriječavanje dokazivanja iz
člana 349. stav 2. KZ FBiH, po optužnici Kantonalnog tužilaštva
[im
Last edited by dzolix on 23/03/2021 13:12, edited 2 times in total.
Koshpa

#9734 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Koshpa »

Ljudi shvatite da su Seferovici ubili Dzenana,Alisa ne bi imala "amneziju"
foton

#9735 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by foton »

malakh wrote: 23/03/2021 12:02
JThomas wrote: 23/03/2021 11:41 naravno da tužilaštvo u prosjeku ne radi dobro. i gore od toga. ali i to su sve propusti sistema, a ne žrtava. šta će sad, kuditi je? i to što moraš ići nekome niz dlaku da bi možda, možda, nategnuto šest puta nekad nešto bilo - i to je propust sistema i nedostatak sistema .neko ti da nadu da će početi raditi svoj posao, još vrlo daleko od uraditi, i ti ga moraš hvaliti. pa to je tako i u neuporedivo banalnijim stvarima. odeš ljekaru, zovneš majstora to ti je tako...
pa dobro, u pravu si i slažem se ja sa ovim što si napisao, ali očito da postoji bojazan da ovaj slučaj postane štit za gordanu tadić i nakaradni sistem, a da ispod stola se zaštekaju afere ikona, soko, pokretna bolnica, bobar banka i što sve ne.

Ne moze Muriz da bije bas sve bitke. Eto ti se zadaj oko Bobar banke, objavljuj clanke, organizuj proteste, zahtijevaj odgovornost. Murizu je sin mrtav. On se za taj slucaj bori. I uradice vise od bilo koga. A ako ima "bojazan", je li bolje da svi sutimo o svemu dok... sta? GT treba hvaliti u slucaju da radi svoj posao dobro i casno, a kuditi kad to ne radi.
YouAreMyDestiny

#9736 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Koshpa wrote: 23/03/2021 12:21 Ljudi shvatite da su Seferovici ubili Dzenana,Alisa ne bi imala "amneziju"
Pa znamo mi to svi, samo što imamo nekoliko sendvičara i članova porodice Mutap na temi.
tukizahou

#9737 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by tukizahou »

dzolix wrote: 23/03/2021 11:32
tukizahou wrote: 22/03/2021 20:02
denden wrote: 22/03/2021 19:59

Ja vjerujem da su sve te rane osim smrtonosne od kombija. I ne vjerujem da ih je puno odbacio, niti previše jako udario. Opisao sam zašto vjerujem da je Dženan bio pri svijesti nakon tog udarca kombijem (ogrebotine na koljenima i šakama). A Ljubo nije imao motiva da izađe i napadne ih osim ako Dženan nije uradio nešto što ga je potaklo na to.

Mada je Ljubo bio pijan, nekako mi previše nadrealno zvuči scenario koji bi više nalikovao Kusturičinim filmovima ono u smislu "oštetili ste mi auto glavama, sad ću vam pokazati".

Jer te rane na glavama Dženana i Alise mi djeluju da su od udarca palicom nekog ko stoji nasuprot njima dok oni takođe stoje (opisao).
Ostetili auto glavama,jesi li ozbiljan,pa nije vozio ferarija nego kombi :lol:
Sad vec pises budalastine.
Ti si tukizahou to skroz krivo shvatio.
Nije uopste objasnio na taj nacin.
Super sam ja shvatio,cim aludira na udarac kombijem meni je sve jasno...nema potrebe radit scenarije koji se nisu desili,ipak vise murizu vjerujem nego nekim ovde sta pisu...
dzolix

#9738 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

tukizahou wrote: 23/03/2021 13:51 Super sam ja shvatio,cim aludira na udarac kombijem meni je sve jasno...nema potrebe radit scenarije koji se nisu desili,ipak vise murizu vjerujem nego nekim ovde sta pisu...
Moguce da se nije desio sudar sa kombijem vec nesto drugo.
A sta mislis o ovoj fot ,,dali je ovo kombi i dali je ovo nesto retusirano ,mrljano s prijeda hauba.Image
tukizahou

#9739 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by tukizahou »

Nije kombi, rekao sam vec, vise mi lici na neki karavan ili dzip
zijancer

#9740 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zijancer »

koje je prednji dio, djeluje kao nizi auto koji ide prema vrelu bosne, a u isto vrijeme i kao kombi koji ide prema casa grande
dvije siluete
malakh

#9741 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by malakh »

foton wrote: 23/03/2021 13:23
malakh wrote: 23/03/2021 12:02

Ne moze Muriz da bije bas sve bitke. Eto ti se zadaj oko Bobar banke, objavljuj clanke, organizuj proteste, zahtijevaj odgovornost. Murizu je sin mrtav. On se za taj slucaj bori. I uradice vise od bilo koga. A ako ima "bojazan", je li bolje da svi sutimo o svemu dok... sta? GT treba hvaliti u slucaju da radi svoj posao dobro i casno, a kuditi kad to ne radi.
pa i ja je hvalim u slučaju dženan memić, ali je zato kudim u nekim drugim slučajevima. isto tako, ne bih volio da ovo bude štit od napada avde avdića, koji je do sada nekoliko puta uhvatio gordanu tadić u sumnjivim radnjama.

pazi, kada netko radi dobro, nije problem pohvaliti ga, ali kada netko radi loše, a onda izabere nešto popularno da pokuša riješiti, to ne amnestira prethodno. tako da u ovom slučaju, tužiteljstvo nema pravo se kriti iza muriza, jer je dženan memić jedan u nizu krivičnih djela koja se trebaju rasvjetliti.

ako se muriz i feraget moraju baš toliko ulizivati gordani i tužiteljstvu i ako svake sedmice moraju izalaziti u javnost sa hvalospjevima, onda je to možda i najveći problem do sada.
JThomas

#9742 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

pa nije to od sada ni do sada problem. to je sistemski problem sve vrijeme, a ovaj predmet ga samo pokazuje u vidu malo više razumljivom običnom čovjeku. kao što je pokazao i problem svemoći tužilaca u istrazi, loš položaj žrtve i još neke stvari.
tukizahou

#9743 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by tukizahou »

zijancer wrote: 23/03/2021 14:58 koje je prednji dio, djeluje kao nizi auto koji ide prema vrelu bosne, a u isto vrijeme i kao kombi koji ide prema casa grande
dvije siluete
Po obliku i svjetlima ide naprijed...sad sta je naprijed i koji je ugao kamere...
dzolix

#9744 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

zijancer wrote: 23/03/2021 14:58 koje je prednji dio, djeluje kao nizi auto koji ide prema vrelu bosne, a u isto vrijeme i kao kombi koji ide prema casa grande
dvije siluete
Zadnji dio je lijevo ,prednji gore farovi desno-
Kamera je kuvajtska rezidencija,,ide prema V.Bosne.
Boja bi mogla biti i tamna ,reflektor daje svjetli ton.
Feluge se poklapaju i zadnja svjetla,,
foton

#9745 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by foton »

dzolix wrote: 23/03/2021 15:32
dvije siluete
Zadnji dio je lijevo ,prednji gore farovi desno-
Kamera je kuvajtska rezidencija,,ide prema V.Bosne.
Boja bi mogla biti i tamna ,reflektor daje svjetli ton.
Feluge se poklapaju i zadnja svjetla,,
Utvrditi koji je ovo model automobila ne bi bio problem sa pravim snimkom. Ovo je isjecak slike ekrana na kojem se odvija snimak slikane mozda mobilnim telefonom. Znaci rezolucija i jasnoca daleko manji nego na originalu. Meni lici na volvo karavan.
uglavnomja

#9747 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

prvi put cujem da je podnesena zalba na ovu presudu :-)

mozda vrhovni napokon skupi sve dokaze
Mer11

#9748 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Mer11 »

uglavnomja wrote: 23/03/2021 17:54 prvi put cujem da je podnesena zalba na ovu presudu :-)

mozda vrhovni napokon skupi sve dokaze
Možda i izmisli neki novi :-)
dzolix

#9749 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

foton wrote: 23/03/2021 16:04 Utvrditi koji je ovo model automobila ne bi bio problem sa pravim snimkom. Ovo je isjecak slike ekrana na kojem se odvija snimak slikane mozda mobilnim telefonom. Znaci rezolucija i jasnoca daleko manji nego na originalu. Meni lici na volvo karavan.
Dali primjecujes veliku razliku izmedju zadnje i prednje feluge .
Zadnja feluga je dosta veca. Sta ako je kamera ona tipa kam. sto prikazuje iskrivljenu sliku.
Ili snima ogledalo.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#9750 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Gerro »

SDA botovi opet napadaju. Ovaj put napad na Vrhovni sud gdje je izvrsen pritisak da se donese presuda kakva se donijela

Ybm ti drzavu
Locked