Republika Turska

Grean

#29226 Re: Republika Turska

Post by Grean »

deogest wrote: 22/03/2021 21:43 Nakucase milju stranica a ljudi ulozili u Srbiju 500X vise nego u Bosnu. :lol:

Imal sadake kakve s astrazenekom.
Ko je ulozio u Srbiju, turska drzava, TIKA, ili su privatni investitori? Kad odgovoris na to prestat ces i sa botovanjem suplje price.
Lopez1981

#29227 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

Hakiz wrote: 23/03/2021 14:20
deogest wrote: 22/03/2021 21:43 Nakucase milju stranica a ljudi ulozili u Srbiju 500X vise nego u Bosnu. :lol:

E, al braća...
Ne braća, ali prijateljska nam zemlja svakako. Naravno da ce im firme ulagati tamo gdje mogu izvuci neke pare i gdje im je sigurnije uloziti. Medjutim, kad pogledamo humanitarnu pomoc, neke donacije i slicno tu smo daleko daleko vise dobili nego Srbija. Ne znam kakav imate problem kad postujemo drzavu koja nam pomogne na neki nacin. Zasto imate potrebu na svaki nacin omalovazaavati njihovu pomoc nama. Pa evo samo u zadnje vrijeme su nam konkretno pomogli, dobit cemo vakcine od njih, veliku donaciju su dali za modernizaciju OSBIH. Ne kontam vasu potrebu takvog pisanja stvarno.
deogest

#29228 Re: Republika Turska

Post by deogest »

Grean wrote: 23/03/2021 15:13

Ko je ulozio u Srbiju, turska drzava, TIKA, ili su privatni investitori? Kad odgovoris na to prestat ces i sa botovanjem suplje price.
Sta cu ti odgovarat....bosnji Erdo dzooomiju izgradi, odmah svrš :lol:
@mba

#29229 Re: Republika Turska

Post by @mba »

E, al braća...

braca su braca to stoji, ali su novcanici, novcanici!
deogest

#29230 Re: Republika Turska

Post by deogest »

Lopez1981 wrote: 23/03/2021 15:18

E, al braća...
Ne braća, ali prijateljska nam zemlja svakako. Naravno da ce im firme ulagati tamo gdje mogu izvuci neke pare i gdje im je sigurnije uloziti. Medjutim, kad pogledamo humanitarnu pomoc, neke donacije i slicno tu smo daleko daleko vise dobili nego Srbija. Ne znam kakav imate problem kad postujemo drzavu koja nam pomogne na neki nacin. Zasto imate potrebu na svaki nacin omalovazaavati njihovu pomoc nama. Pa evo samo u zadnje vrijeme su nam konkretno pomogli, dobit cemo vakcine od njih, veliku donaciju su dali za modernizaciju OSBIH. Ne kontam vasu potrebu takvog pisanja stvarno.
Kakva bolan prijateljska zemlja, po cemu? Po vjeri jel? De bolan urazumi se, nisu fabriku otvorili jednu u zadnjih 30 godina. Pa i u ovoj pandemiji prva Amerika poslala nam pomoc prosli mart. Imas javno slike i videa s aerodroma.

Nama su blizi srbi od turaka po svemu. Kad to skontas, onda ces lakse sve shvatit.
@mba

#29231 Re: Republika Turska

Post by @mba »

deogest wrote: 23/03/2021 16:12
Grean wrote: 23/03/2021 15:13

Sta cu ti odgovarat....bosnji Erdo dzooomiju izgradi, odmah svrš :lol:

ti jedan klsicni baboon koji pojma nema, dzamiju iznutra nisi nikad ni vidio, tako da pojma nemas koliko i ko je sta izgradio u bosni, takvi kao ti bi ih najradije rusili!
Login7777

#29232 Re: Republika Turska

Post by Login7777 »

O pomoći Turske za BiH najviše se brinu oni koji tu istu pomoć preziru jer dolazi od jedne Turske.
deogest

#29233 Re: Republika Turska

Post by deogest »

Evo vidis udaris na "bracu" Turke, odmah bi rusio svoju zemlju. :lol:

Da se rijesit takvih ljudi s tim razmisljanjem, Bosna bi prodisala.
Haris.ba

#29234 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

turgut wrote: 22/03/2021 21:46

a gdje bi ti pare uložio i sa kim bi pokrenuo posao, sa iole ozbiljnijim likom sa kojim ti postoji neka šansa da zaradiš koji ti je usput komšija, ili sa bratom levatom i džabalebarošem koji čeka samo guzovače od tebe koji očekuje od tebe da ga hraniš i pojiš samo jer si mu brat?
Turski investitori bili su voljni investirati, cak su bile i neke ogromne investicije u industriju koje se realizovane na "nagovor" turske politike. I tu je stalo. Nisam jednom cuo pricu da smo znali sve ne bi dosli.

Problem smo mi. Ili otjeramo Turke zakumuljenim propisima ili kaubojskom korupcijom. Rade Turci od Rusije do Afrike. Nije njima nista nepoznato kako se u ovom regionu radi. Ali, mi imamo cudnu atmosferu gdje je sve nasadjeno da se nista ne uradi.

Dodju u Srbiju hocu fabriku, treba mi toliko kvadrata sa strujom, vodom, odvodnjom. Ljudi ne spavaju dok im ne nadju parcelu i izdaju svu papirologiju sto brze mogu.
Kod nas vijest poslije 20 godina asfaltirali makadam i to 3,5 sirine u poslovnoj zoni pred izbore.

Nisu Turci naivni. Negdje sam ovlas vidio dolazi Bauhaus u Srbiju. Kod nas 5 godina nije nista mogao, prodao parcelu na kraju i Bingo za sekundu napravio objekat.

Jesmo braca, ali nam dzep nije isti ima poslovica.
HarTar

#29235 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Ismail DEMIR:
“Dugo smo pregovarali sa Rolls-Royceom za TF-X(MMU) Jet motor.Mislimo da smo sad postigli konačno dogovor.Postoje neki brojčani problemi.
Turska također nastavlja napore da razvije vlastiti nacionalni motor!
🇹🇷aBd Insha’Allah🇹🇷

ImageImage
Login7777

#29236 Re: Republika Turska

Post by Login7777 »

:thumbup:
Grean

#29237 Re: Republika Turska

Post by Grean »

Haris.ba wrote: 23/03/2021 17:23
turgut wrote: 22/03/2021 21:46

a gdje bi ti pare uložio i sa kim bi pokrenuo posao, sa iole ozbiljnijim likom sa kojim ti postoji neka šansa da zaradiš koji ti je usput komšija, ili sa bratom levatom i džabalebarošem koji čeka samo guzovače od tebe koji očekuje od tebe da ga hraniš i pojiš samo jer si mu brat?
Turski investitori bili su voljni investirati, cak su bile i neke ogromne investicije u industriju koje se realizovane na "nagovor" turske politike. I tu je stalo. Nisam jednom cuo pricu da smo znali sve ne bi dosli.

Problem smo mi. Ili otjeramo Turke zakumuljenim propisima ili kaubojskom korupcijom. Rade Turci od Rusije do Afrike. Nije njima nista nepoznato kako se u ovom regionu radi. Ali, mi imamo cudnu atmosferu gdje je sve nasadjeno da se nista ne uradi.

Dodju u Srbiju hocu fabriku, treba mi toliko kvadrata sa strujom, vodom, odvodnjom. Ljudi ne spavaju dok im ne nadju parcelu i izdaju svu papirologiju sto brze mogu.
Kod nas vijest poslije 20 godina asfaltirali makadam i to 3,5 sirine u poslovnoj zoni pred izbore.

Nisu Turci naivni. Negdje sam ovlas vidio dolazi Bauhaus u Srbiju. Kod nas 5 godina nije nista mogao, prodao parcelu na kraju i Bingo za sekundu napravio objekat.

Jesmo braca, ali nam dzep nije isti ima poslovica.
Ma pusti botove, TIKA investira gdje drzava moze i treba da investira. Sto se ovih pametnjakovica tice, to su oni sto kazu "sto politicari ne otvaraju fabrike" :D jos zive u vrijeme samoupravljanja.

Ali mogo' se Erdo za ove vakcine malo trznuti sto jes' jes', potanko su reagovali u pandemiji. Ipak neka njih kakvi god bili bas zbog ovakvih.
HarTar

#29238 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Dva proizvođača iz Saudijske Arabije započela su koprodukciju bespilotne letjelice duge izdržljivosti na srednjim nadmorskim visinama, turske proizvodnje. https://nova-zora.com/dvije-saudijske-k ... TnYxI2dFfg
ImageImage
vaučer

#29239 Re: Republika Turska

Post by vaučer »

HarTar wrote: 22/03/2021 23:24
Imam osjećaj da imaš pogrešnu percepciju mene... Samo hoću reći da Turci tj. Turkinje u ovom slučaju treba sami da se izbore za svoja prava, a ne neko drugi.

I ovo će se dogoditi, prije ili poslije, sa ili bez EU direktive i Istanbulske konvencije. Poznata feministička autorica Germaine Greer je davno rekla da je najaktivniji simbol feminizma u današnjem svijetu - burka. Ne jer smatra da žene u islamskim zemljama uživaju neka naročita prava, nego jer su uhvaćene u makaze između traženja vlastitih prava s jedne strane i gubljenja identiteta pod lavinom napada na svoju kulturu s druge strane. Kao svi potlačeni - uvijek biraju prvo biti što jesu, jer bez toga nema ni borbe za prava. Zapad je pokazao u Turskom susjedstvu da ne razumije niti mari za lokalnu kulturu, a kako Turska više ne gonja članstvo u EU i okreće se Putinovom projektu Euro-Azije - mogu im i okrenuti leđa.

Ionako nisu sprovodili ništa iz konvencije, sad su samo pokupili anti LGBT bodove kod glasača i gotova stvar.
Lopez1981

#29240 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

deogest wrote: 23/03/2021 16:14

E, al braća...
Kakva bolan prijateljska zemlja, po cemu? Po vjeri jel? De bolan urazumi se, nisu fabriku otvorili jednu u zadnjih 30 godina. Pa i u ovoj pandemiji prva Amerika poslala nam pomoc prosli mart. Imas javno slike i videa s aerodroma.

Nama su blizi srbi od turaka po svemu. Kad to skontas, onda ces lakse sve shvatit.
Prijateljska po mnogo cemu. Godinama smo bili u vrhu drzava u koju Turska donira najvise humanitarne pomoci, a imas "hrpu" drzava koje su daleko siromasnije, ali eto uvijek se nadje pomoc za BiH. Koliko su Turske humanitarne organizacije odradile projekata poslije rata u BiH. Samo TIKA je odradila preko 900 projekata. Koliko je kuca renovirano od Turske za vrijeme poplava? koliko su bolnice, skole dobili donacija iz Turske u opremi? Evo sad vakcine, bit ce drzava koja nam je najvise donirala vakcina. Preko 40 miliona maraka nam doniraju za opremanje OSBiH. To je ogromna cifra. Zato hvala im u svakom slucaju kao i svim drugim prijateljskim drzavama. Bila to Amerika, Iran, Japan ili neko deseti nije bitno.
Evo ti npr. 2016 godina. To su sredstva namijenjena za pomoc, i tu smo uvijek u vrhu. Moras biti dobro glup da ocekujes da ce Turske firme investirati svoju lovu tamo gdje je losije po njih. Nije niko veslo siso, ocekujes da se oni brinu o nama a Bosnjo uvozi vodu i najdraze mu kupiti Janu npr. Hajde da mi prvo sebi pomognemo, pa da ocekujemo od drugih. I ovo sto dobijemo od prijateljskih drzava ne vidim cime smo zasluzili, zato hvala svima.
Image
deogest

#29241 Re: Republika Turska

Post by deogest »

Joj evo jos jednog koji zagovara kupnju domacih proizvoda koja su ugl najgora sr.anja i po okusu i po svemu, a nije sposoban zakljuciti da 90 % tog novca sto potrosi ide budzetlijama i korumpiranim politicarima i da obicni ljudi ne vide ni 1 % tog novca.

Niko ne govori da nam Turci trebaju pomagat samo zbog toga jer ih mi "bracom" smatramo, samo mi onda smijesno sto se ovdje kunu u tu drzavu.

Zanimljivo je da im je trziste Srbije 500X zanimljivije jer Srbija ipak nije za nas Njemacka, priznat ces.

Al dobro, mi uvijek sadaku samo mozemo i ocekivat od nekog, za ostalo nismo sami sposobni da se izborimo.
Kikibombona

#29242 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote: 23/03/2021 23:32Prijateljska po mnogo cemu. Godinama smo bili u vrhu drzava u koju Turska donira najvise humanitarne pomoci, a imas "hrpu" drzava koje su daleko siromasnije, ali eto uvijek se nadje pomoc za BiH. Koliko su Turske humanitarne organizacije odradile projekata poslije rata u BiH. Samo TIKA je odradila preko 900 projekata. Koliko je kuca renovirano od Turske za vrijeme poplava? koliko su bolnice, skole dobili donacija iz Turske u opremi? Evo sad vakcine, bit ce drzava koja nam je najvise donirala vakcina. Preko 40 miliona maraka nam doniraju za opremanje OSBiH. To je ogromna cifra. Zato hvala im u svakom slucaju kao i svim drugim prijateljskim drzavama. Bila to Amerika, Iran, Japan ili neko deseti nije bitno.
Evo ti npr. 2016 godina. To su sredstva namijenjena za pomoc, i tu smo uvijek u vrhu. Moras biti dobro glup da ocekujes da ce Turske firme investirati svoju lovu tamo gdje je losije po njih. Nije niko veslo siso, ocekujes da se oni brinu o nama a Bosnjo uvozi vodu i najdraze mu kupiti Janu npr. Hajde da mi prvo sebi pomognemo, pa da ocekujemo od drugih. I ovo sto dobijemo od prijateljskih drzava ne vidim cime smo zasluzili, zato hvala svima.
Prava smo sadakaska zemlja, samo cekamo da nam neko udijeli. I umjesto da se toga stidimo mi se ponosimo.

I vazda imamo pogresne uzore, vazda se furamo na nekakav talog. Sto kaze jedan regionalni politicar, razori nas IQ 80.

Zasto se ne ugledamo na Irsku, Finsku, Svedsku?

Zasto uvijek uzor trazimo u najgorima, nikad mi nece biti jasno. Valjda su Balkanci prirodno glupi.
deogest

#29243 Re: Republika Turska

Post by deogest »

Pa ima i dobrih stvari da se ugledamo na Tursku jer je to zaista jedna zemlja sa punom svojom znacajnosti, dok smo mi samo pokusaj. Ali mi obicno preuzmemo one najgore stvari samo, u svakom smislu.
Kikibombona

#29244 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

deogest wrote: 24/03/2021 00:04 Pa ima i dobrih stvari da se ugledamo na Tursku jer je to zaista jedna zemlja sa punom svojom znacajnosti, dok smo mi samo pokusaj. Ali mi obicno preuzmemo one najgore stvari samo, u svakom smislu.
Pa vidi, ima i u Papua Novoj Gvineji ponesto na sto se mozemo ugledati, u svakoj drugoj zemlji, ali to nije dovoljno.

Juce nastaloj samostalnoj državi, kao i maloljetnom djetetu, treba pravi uzor. Ako je uzor djetetu gangster ili narkoman, a mladoj drzavi Turska ili Rusija, kakav ce ishod biti?

Mi se moramo ugledati na drzave poput Irske, Finske, Svicarske, Belgije i sl. To nam trebaju biti ideali, tome teziti. Teziti uredjenom sistemu a ne vladavini diktatora.
breuer

#29245 Re: Republika Turska

Post by breuer »

mi se prvenstveno trebamo ugledati na društva i države sa kojima dijelimo određeni kulturni i historijski kontekst

šta ja koji k imam sa Ircem ili Belgijancem, nebo i zemlja...
asurbanipal

#29246 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote: 24/03/2021 00:02

Zasto uvijek uzor trazimo u najgorima, nikad mi nece biti jasno. Valjda su Balkanci prirodno glupi.

Nećemo se nikad ugledati iz jednostavnog razloga zato što je ovo Balkan. Kakav je da je, ja ga volim. Takav nam je grah pao da ovdje živimo, na trusnom području, razmeđu civilizacija, kultura, religija, a shodno tome takav je i mentalitet.

I ne, ne podcjenjuj Balkance, dali smo dosta umnih ljudi, sportista, ekonomista, doktora, a da nije jednog takvog, ne bi sad kucao na tastaturi.
DonerKebab

#29247 Re: Republika Turska

Post by DonerKebab »

Lopez1981 wrote: 23/03/2021 23:32Prijateljska po mnogo cemu. Godinama smo bili u vrhu drzava u koju Turska donira najvise humanitarne pomoci, a imas "hrpu" drzava koje su daleko siromasnije, ali eto uvijek se nadje pomoc za BiH. Koliko su Turske humanitarne organizacije odradile projekata poslije rata u BiH. Samo TIKA je odradila preko 900 projekata. Koliko je kuca renovirano od Turske za vrijeme poplava? koliko su bolnice, skole dobili donacija iz Turske u opremi? Evo sad vakcine, bit ce drzava koja nam je najvise donirala vakcina. Preko 40 miliona maraka nam doniraju za opremanje OSBiH. To je ogromna cifra. Zato hvala im u svakom slucaju kao i svim drugim prijateljskim drzavama. Bila to Amerika, Iran, Japan ili neko deseti nije bitno.
Prava smo sadakaska zemlja, samo cekamo da nam neko udijeli. I umjesto da se toga stidimo mi se ponosimo.

I vazda imamo pogresne uzore, vazda se furamo na nekakav talog. Sto kaze jedan regionalni politicar, razori nas IQ 80.

Ovdje se govori o Turskoj koja je prijatelj. Ne treba slijepo vjerovat njima ali nakon USA su najbitniji saveznik BiH. Ostali "key allies" su Njemacka, Francuska, Velika Britanija, Saudijska Arabija. Neutralne zemlje s kojima treba popravit odnose su Kina, Izrael, Indija i Hrvatska. Din dusmanin je Srbija koja je neformalno okupirala 49% BiH teritorije i Rusija koja koristi Beograd kao topovsko meso protiv USA.
Sanjarko

#29248 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

asurbanipal wrote: 24/03/2021 09:59

Nećemo se nikad ugledati iz jednostavnog razloga zato što je ovo Balkan. Kakav je da je, ja ga volim. Takav nam je grah pao da ovdje živimo, na trusnom području, razmeđu civilizacija, kultura, religija, a shodno tome takav je i mentalitet.

I ne, ne podcjenjuj Balkance, dali smo dosta umnih ljudi, sportista, ekonomista, doktora, a da nije jednog takvog, ne bi sad kucao na tastaturi.
Ne bi imali sto sta da je se Edison pito, pa ni struje. Sad da su ti umni ljudi ostali na ovim podrucjima tesko da bi ista od njih bilo.
HarTar

#29249 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Ismail DEMIR:
-TCG Anadolu će definitivno pridružiti mornarici u 2022 godini.
TCG Anadolu će imati na sebi Dronove,Helikoptere(Transport i Borbene) i oklopna vozila.
Radimo na različite vrste nosača aviona.
-Ponuđeni su nam Su-35 i Su-57 avioni,ali kupnja ruskog aviona znači mijenjanje divnog sustava u našoj mašti.Ne kažemo da se neće dogoditi pogotovo ako smo u teškoj situaciji,ali kupnja ruskog aviona ima svoje izazove.
-MILGEM smo prodalli Pakistanu(4komada).
-Za naše brodove zainteresirane su i zemlje EU.
-Potrebna su nam 4 ili više sistema zračne odbrane kako bismo zaštitili sve dijelove Turske.
-Bit ćemo vrlo blizu cilja izgradnje sustava zračne odbrane na razini kao što je S-400.
🇹🇷aBd Insha’Allah🇹🇷

Image
Hakiz

#29250 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

E, al braća...
Daleko više investicija i pomoći je došlo iz zemalja EU, Japana itd. Sli, nisu muslimani, pa zato nema ovakva tema o njima.

Dakle, volimo braću makar nam drugi više pomažu.
Post Reply