Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
zilla_

#3751 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by zilla_ »

Kod mene IGG negativan, IGM pozitivan, PCR negativan a imam upalu pluca. Temeperaturu nemam. Prije par dana javila se jaka bol u sinusima i skakiljenje u grlu a nekih 7 dana imam tihu bol i zarenje u plucima. Na nalzu od pulmologa savjet da se uzima doksiciklin.
neko_sa_strane

#3752 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by neko_sa_strane »

Kada čitam kakve su simptome forumaši ali i ostali prijavljivali pomislim da li je moj test bio ispravan. Iako je za COVID-19 karakterističan gubitak okusa i mirisa ja nisam imao te simptome. Čulo mirisa se samo malo smanjilo dok gubitak čula okusa nisam ni imao. Temperaturu sam imao i nije trajala dugo. Kako je moguće da se nekima još uvijek ne vrati čulo mirisa ili okusa? Ja sam se mnogo gore osjećao kada me uhvati jaka prehlada uz upalu sinusa. To je za pošiziti. Toliko se slijeva sekret iz sinusa da ne mogu udahnuti kako treba i potrebno mi je minimum 10 dana oporavka.
JohnnyS

#3753 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by JohnnyS »

neko_sa_strane wrote: 21/03/2021 15:10 Kada čitam kakve su simptome forumaši ali i ostali prijavljivali pomislim da li je moj test bio ispravan. Iako je za COVID-19 karakterističan gubitak okusa i mirisa ja nisam imao te simptome. Čulo mirisa se samo malo smanjilo dok gubitak čula okusa nisam ni imao. Temperaturu sam imao i nije trajala dugo. Kako je moguće da se nekima još uvijek ne vrati čulo mirisa ili okusa? Ja sam se mnogo gore osjećao kada me uhvati jaka prehlada uz upalu sinusa. To je za pošiziti. Toliko se slijeva sekret iz sinusa da ne mogu udahnuti kako treba i potrebno mi je minimum 10 dana oporavka.
Pa većina, i to ne mala većina, ljudi ima blage simptome koronavirusa. A da nisu pod stalnim stresom, još bi više ljudi imalo blaže simptome.
banjaluka078

#3754 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Ja nikad nisam izgubila čulo mirisa i okusa, dosta ljudi znam koji su prošli bez tog simptoma.
ovo_malo_duse

#3755 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

Maska1 wrote: 21/03/2021 02:45
Jack Be Nimble wrote: 14/03/2021 23:30 Da li vi koji ste imali prije 6 mjeseci, osjecate i dalje neke simptome tipa gubitka mirisa, tesko disanje, pojedinim danima nemate snage ni za sta?

Prijatelj sa posla imao koronu u Maju i sada je na trajnom bolovanju jer je poceo gubiti pamcenje u Aug/Sept. Doktori tvrde da je nedoatatak kisika dok je bolovao od korone negativno uticalo na mozak.
Vrlo moguče naime corona stvara ugruške i u posljednje vrijeme doktori iz cijelog svijeta prijavljuju slučajeve srčanog i moždanog udara...uglavnom loše utiče na krvnu sliku što je povezano i sa pamčenjem ali i vidom jer sam od poznanika dobio info da im se vid pogoršao nakon korone
Nije vrlo moguce. Nego SIGURNO.
Zato se provjeravaju D dimeri odmah. Imas primjera imas koji smo prosli ovo kino sredinom i krajem proslo godine. Pisali smo uveliko o tome. Milion slucajeva tromboze zato odmah Aspirin 100 preventivno a ako su D dimeri visoki doktori daju jace stvari.
Ja sam pio Aspirin 100 mjesec dana.
neko_sa_strane

#3756 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by neko_sa_strane »

Samo da upitam preporučuje li se uzimanje aspirina protect mjesec dana prije vakcinacije. Ja sam ga pio nakon preležanog COVID-19. Ali ako vakcina izaziva trombozu da li bi pomoglo i tada preventivno uzimanje.
mrgreen

#3757 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by mrgreen »

Vratila se mučnina i stomacni problemi. Malo mi je dosadilo :sad:
Frend85

#3758 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

Da li je neko poslije 4, 5 mjeseca bio poz ponovo na TESTU.Ja sam se bila oporavila i drugarica iz kancelarije mi je poz i suprug dobio temperat. Meni poceo kasalj i bolovi u grlu i opet preznojavanje nocu i bol u grudnom kosu, sad su me zvali da sutra dodjem raditi test. Vise ne znam sta da kazem. Uglavnom ja i dalje iskasljavam slajm. Poz svim forumasima
nadezdakov

#3759 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nadezdakov »

Frend85 wrote: 21/03/2021 17:05 Da li je neko poslije 4, 5 mjeseca bio poz ponovo na TESTU.Ja sam se bila oporavila i drugarica iz kancelarije mi je poz i suprug dobio temperat. Meni poceo kasalj i bolovi u grlu i opet preznojavanje nocu i bol u grudnom kosu, sad su me zvali da sutra dodjem raditi test. Vise ne znam sta da kazem. Uglavnom ja i dalje iskasljavam slajm. Poz svim forumasima
To je novi soj, sigurno.
Ali bit će sve u redu, nemoj se brinuti, imaš određenu zaštitu zahvaljujući prethodnom susretu s virusom. :nokti:
daddy-kool

#3760 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daddy-kool »

Frend85 wrote: 21/03/2021 17:05 Da li je neko poslije 4, 5 mjeseca bio poz ponovo na TESTU.Ja sam se bila oporavila i drugarica iz kancelarije mi je poz i suprug dobio temperat. Meni poceo kasalj i bolovi u grlu i opet preznojavanje nocu i bol u grudnom kosu, sad su me zvali da sutra dodjem raditi test. Vise ne znam sta da kazem. Uglavnom ja i dalje iskasljavam slajm. Poz svim forumasima
Ima slučajeva potvrđene reinfekcije, dešava se. Imunitet je dosta individualan i trebalo bi da traje barem 3 mjeseca, ali sa vremenom nestaje i moguće je ponovo se zaraziti. Upravo danas nešto o tome razmišljam, poznati su mi slučajevi gdje su ljudi prebolovali infekciju jednom, nakon toga 3 mjeseca su radili sa kovid pacijentima, i onda opet pozitivni. Čovjek bi pomislio da je stalno izlaganje manjim količinama virusa povoljno u smislu boosta antitijela, ali čini se da to nije slučaj. Moguće je i da su u pitanju novi sojevi, ali nekoliko slučajeva se desilo mnogo prije spominjanja ovih novih sojeva.

edit: Negdje sam našao podatak da vjerovatnoća reinfekcije nakon izlaganja novom soju iznosi 20-25%. Povelik broj.
Last edited by daddy-kool on 21/03/2021 17:18, edited 2 times in total.
daddy-kool

#3761 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daddy-kool »

mrgreen wrote: 21/03/2021 16:31 Vratila se mučnina i stomacni problemi. Malo mi je dosadilo :sad:
Koji je dan?
mrgreen

#3762 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by mrgreen »

daddy-kool wrote: 21/03/2021 17:14
mrgreen wrote: 21/03/2021 16:31 Vratila se mučnina i stomacni problemi. Malo mi je dosadilo :sad:
Koji je dan?
20.
Bude par dana izgleda sve ok i onda nanovo.
Frend85

#3763 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

daddy-kool wrote: 21/03/2021 17:13
Ima slučajeva potvrđene reinfekcije, dešava se. Imunitet je dosta individualan i trebalo bi da traje barem 3 mjeseca, ali sa vremenom nestaje i moguće je ponovo se zaraziti. Upravo danas nešto o tome razmišljam, poznati su mi slučajevi gdje su ljudi prebolovali infekciju jednom, nakon toga 3 mjeseca su radili sa kovid pacijentima, i onda opet pozitivni. Čovjek bi pomislio da je stalno izlaganje manjim količinama virusa povoljno u smislu boosta antitijela, ali čini se da to nije slučaj. Moguće je i da su u pitanju novi sojevi, ali nekoliko slučajeva se desilo mnogo prije spominjanja ovih novih sojeva.

edit: Negdje sam našao podatak da vjerovatnoća reinfekcije nakon izlaganja novom soju iznosi 20-25%. Povelik broj.
Znaci ipak je moguce. Javim se Cim bude gotov test. Hvala puno na odgovoru. Pozdrav
Frend85

#3764 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

nadezdakov wrote: 21/03/2021 17:11
To je novi soj, sigurno.
Ali bit će sve u redu, nemoj se brinuti, imaš određenu zaštitu zahvaljujući prethodnom susretu s virusom. :nokti:
Ja se nadam, samo da ne bude kao prosli put jer sam grozno prosla. POZDRAV
zubi

#3765 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by zubi »

banjaluka078 wrote: 21/03/2021 15:34 Ja nikad nisam izgubila čulo mirisa i okusa, dosta ljudi znam koji su prošli bez tog simptoma.
Ni ja. Ovo sto ponekad osjetim kao da nesto gori ili ustajali smrad cigara, to se pojavilo tek poslije, u post covid periodu...
murga225883

#3766 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by murga225883 »

Nisam jos imao iskustva sa tim virusom.
daario naharis

#3767 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daario naharis »

Frend85 wrote: 21/03/2021 18:01
To je novi soj, sigurno.
Ja sam ponovo fasovao ima 20 dana. Imao proljev 5 dana i jedan dan mi je okus bio poprilicno poremecen. Mnogo slabije me drmalo nego prvi put.

Drzite se :)
Frend85

#3768 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

daario naharis wrote: 21/03/2021 19:14
Frend85 wrote: 21/03/2021 18:01

To je novi soj, sigurno.
Ja sam ponovo fasovao ima 20 dana. Imao proljev 5 dana i jedan dan mi je okus bio poprilicno poremecen. Mnogo slabije me drmalo nego prvi put.

Drzite se :)
I meni je okus poremećen bas sam pricala svima da mi je cudno to. Vjerovatno sam opet zarazena. Mislim da cu u srijedu znati. Prosli put sam imala temperat, izgubila miris i okus, upala pluca. Sad me grlo boli, kasljem, grudni kos boli i naravno nocno znojenje i cudan okus u ustima. Pozdrav
nadezdakov

#3769 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nadezdakov »

Ako su to simptomi, imala sam i ja stomačnih tegoba par dana prije dva tjedna i osjećala se nikako, jedva ustajala, kao da me nešto jaše. :lol:
Užasnu glavobolju sam imala isto, baš u korijenu nosa kao i u listopadu kad sam zvanično imala sve simptome i odbolovala koronicu. Pomislila sam na tren je li moguće da sam se ponovno zarazila, jer je jedan kolega tek kasnije rekao da mu je žena pozitivna i da ima upalu pluća, ali sam nešto u glavi precrtala mogućnost da sam pokupila virus jer osim te dijareje nije bilo ničeg posebnog... Moguće i da je neki stomačni virus.

Nisam razvila nikakve druge simptome, a nisam se javljala na testiranje, naša firma je ionako prešla na online modus u potpunosti.
daario naharis

#3770 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daario naharis »

nadezdakov wrote: 21/03/2021 20:32 Ako su to simptomi, imala sam i ja stomačnih tegoba par dana prije dva tjedna i osjećala se nikako, jedva ustajala, kao da me nešto jaše. :lol:
Užasnu glavobolju sam imala isto, baš u korijenu nosa kao i u listopadu kad sam zvanično imala sve simptome i odbolovala koronicu. Pomislila sam na tren je li moguće da sam se ponovno zarazila, jer je jedan kolega tek kasnije rekao da mu je žena pozitivna i da ima upalu pluća, ali sam nešto u glavi precrtala mogućnost da sam pokupila virus jer osim te dijareje nije bilo ničeg posebnog... Moguće i da je neki stomačni virus.

Nisam razvila nikakve druge simptome, a nisam se javljala na testiranje, naša firma je ionako prešla na online modus u potpunosti.
Ja uradio seroloski IgG i IgM se povecali (igM veci od igG), antigenski i PCR negativni. 100% sam bio u kontaktu sa virusom jer sam sa 3 zarazene osobe bio u kontaktu na poslu 2-3 dana prije nego su oni dobili simptome i testirali se pozitivni.

Kad prebolis koronu jednostavno je znas prepoznati opet. Kazem opet, 80% manje izrazeni simptomi ovaj drugi put.
nadezdakov

#3771 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nadezdakov »

daario naharis wrote: 21/03/2021 21:03 Ja uradio seroloski IgG i IgM se povecali (igM veci od igG), antigenski i PCR negativni. 100% sam bio u kontaktu sa virusom jer sam sa 3 zarazene osobe bio u kontaktu na poslu 2-3 dana prije nego su oni dobili simptome i testirali se pozitivni.

Kad prebolis koronu jednostavno je znas prepoznati opet. Kazem opet, 80% manje izrazeni simptomi ovaj drugi put.
Preboljela sam ju ja, ali je taj jesenji virus bio užasan meni. Mislim, koža me je boljela gdje god bih se dodirnula, nisam mogla ležati ni na boku, ni na leđima, dignem ruku, ispod pazuha me užasno boljelo kao da me bodu iglama...

Tada nisam imala stomačnih tegoba, ali kašalj, gubitak osjetila, temperaturu i sve ostalo - da. Antibiotike sam pila zbog upale zuba koja je počela nešto prije korone, druge mi nisu davali. Mislim da sam se i zarazila kod stomatologa. :roll:

Ovaj put sam pomislila na koronu samo zato što je taj problem sa stolicom i glavoboljom uslijedio malo prije nego nam je kolega javio da mu je supruga testirana s ''pozitivnim'' ishodom.

Gdje je najpristupačniji/najbrži taj serološki za uraditi u SA, neke preporuke? Nisam to dosad radila, ali bih voljela da vidim kako stojim, imam li uopće antitijela. :cry:
Ena432

#3772 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ena432 »

nadezdakov wrote: 21/03/2021 21:40
daario naharis wrote: 21/03/2021 21:03 Ja uradio seroloski IgG i IgM se povecali (igM veci od igG), antigenski i PCR negativni. 100% sam bio u kontaktu sa virusom jer sam sa 3 zarazene osobe bio u kontaktu na poslu 2-3 dana prije nego su oni dobili simptome i testirali se pozitivni.

Preboljela sam ju ja, ali je taj jesenji virus bio užasan meni. Mislim, koža me je boljela gdje god bih se dodirnula, nisam mogla ležati ni na boku, ni na leđima, dignem ruku, ispod pazuha me užasno boljelo kao da me bodu iglama...

Tada nisam imala stomačnih tegoba, ali kašalj, gubitak osjetila, temperaturu i sve ostalo - da. Antibiotike sam pila zbog upale zuba koja je počela nešto prije korone, druge mi nisu davali. Mislim da sam se i zarazila kod stomatologa. :roll:

Ovaj put sam pomislila na koronu samo zato što je taj problem sa stolicom i glavoboljom uslijedio malo prije nego nam je kolega javio da mu je supruga testirana s ''pozitivnim'' ishodom.

Gdje je najpristupačniji/najbrži taj serološki za uraditi u SA, neke preporuke? Nisam to dosad radila, ali bih voljela da vidim kako stojim, imam li uopće antitijela. :cry:
U sanasi na ilidzi bude isti dan gotov seroloski, a mozes i mail ostaviti da ti posalju nalaz. Za labaratoriju ne treba ni termin, ide to brzo.
beautyfool

#3773 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by beautyfool »

Ena432 wrote: 20/03/2021 16:13
JoeyTribbiani wrote: 20/03/2021 13:31 Sta preporucujete za suhi kasalj? Starcima je danas 10. dan od pojave simptoma. Stari ima upalu jednog plucnog krila i ima terapiju. Mama nema upalu ali je suhi kasalj bas muci. Skoro da ne i ne spava. Cime ste to lijecili?
Moja drugarica nije mogla progovoriti od kaslja. Uzela je sprej propolis sa divljim oreganom, kupila je od nekog medara i kaze cim je pocela da koristi osjetila je da lakse dise. Malo pecne za grlo to traje 10-ak sekundi ali bas procisti. I mi smo uzeli pa moji koriste preventivno, ja ne smijem imam alergiju na polen. Dobro je i za imunitet Eto preporuka😊
U Turskoj se dosta preporucuje upravo origano i ulje od origana za koronu. Ulja od zacinskih biljki su jaka pa ih treba koristiti s oprezom, najbolje uz konsultacije nekoga, tako da je vjerovatno ova mjesavina propolisa i origana odlicna mjera.
Osim_13

#3774 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Osim_13 »

....
Last edited by Osim_13 on 23/03/2021 11:32, edited 1 time in total.
beautyfool

#3775 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by beautyfool »

Daft Haruki wrote: 20/03/2021 21:07 Zaglavio sam u stranoj zemlji u izolaciji . Cetvrti dan od prvih simptoma. Pocetak dva dana temperatura i glavobolja i lagani suhi kasalj. Druga dva dana skoro da nemam temp tj sasvim mala i naravno sto me brine kasalj alli kontroliran tj normalan .
Postavio bi par pitanja pa da mui neko odgovori ako moze.
Dali smjem raditi vjezbe disanja u ovom stadiju.Ja sam nasao neki link i pokusao sam i normalno disem punim plucima Ja potpuno disem i imam kontrolu nad kasljem.Kasalj je malo puniji sada kao da nije suhi.
Dali da se brinem za upalu pluca jer da bi otisao na pregled moram d zovem hitnu da me provoza. Rekli su mi ako ti bude bas lose da zovem.
Dali se moze prepoznati na vrijeme komplikacije sa plucima.
Kada da ocekujem prestanak inflamacije pluca i kaslja ako nebudem imao abd nikakvih komplikacija tj kako to sve da sam prepoznam u izolaciji.
Unaprjed hvala.
Vecinom kod upale pluca ide onaj suhi kasalj, tipa kasljucas cijelo vrijeme a nista nema. Mada, ko zna s ovim virusom. Vjezbe pluca radi kad god ti naum padne, sto cesce to bolje. Ako imas kakve mentol bombone ili dzumbir zvaci da ti olaksa disanje.
Locked