zlajaBHF wrote: ↑21/03/2021 14:51
Stvarno mislis da na formumima, kao sto je ovaj, djeluju ruske obavjestajne sluzbe?
Pitam jer nikad nisam razmisljao da se tako nesto radi.
Siguran sam. Ovo je najveci forum u drzavi u kojoj Rusija ima interes.
Ne trebas to shvatati kao da neki GRU-ovac Sergej sjedi za kompom i nabada naski, vec oni imaju svoje pipke u raznim "medijima" na Balkanu gdje regrutuju ublehase da piskaraju po balkanskim drustvenim mrezama. Ne moraju oni ni znati sta i za koga rade. Siguran sam da je tako i u okolnim zemljama, ne samo kod nas.
Imas pun kurac ovih nekih "geopolitickih" stranica na nasim jezicima, sa kojekakvim ekspertima sa dubioznim idejama. Znaci pises kojekakve clanke, stancas "memeove" na nasim jezicima, targetujes ljude na fejsbuku, itd, onda oni sami pocnu raditi za tebe. Ovdje na forumu ima botova koji su samo znali stancat takve stvari, bez da uopste progovore. Djaba sto ih banuju nakon par sedmica, odmah se stvori novi. A ima i ovih geopolitickih "eksperata" koji tacno zvuce ko ti "analiticari" na tim stranicama. Sad povezi dva i dva.
Mislim da isto rade i drugi akteri, Amerikanci, Iranci, Turci, kojekakvi "islamisti" i slicno. Samo sto se oni mozda manje primjete jer ne odskacu toliko od generalne populacije. Ne djeluju svi isto, u istom omjeru i kroz iste kanale. Sto je manja i novija organizacija to je njihov uticaj kako bih rekao primitivniji i jeftiniji. Po ovom sto sad vidim, a i po onome sto znamo o geopolitickim odnosima u svijetu trenutno, Ameri debelo kaskaju za svim ovim akterima, a s obzirom na mogucnosti. Jednostavno ih Balkan ne zanima dovoljno, a metode su im zastarjele, skupe i glomazne.
A najbolji primjer kako funkcionise ta ruska propaganda je komi.