Ugl. si znao da neces biti sutra mrtav.
Gdje se odseljava bh stanovništvo?
- Rockefeller
-
RandomAndCasual
#477 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ne mora znaciti, mjeshani brakovi su imali olakshan izlazak i imigraciju u strane zemlje u posljeratnom periodu i tako su ljudi i odlazili, tako da vani to i nije neobicna kombinacija._BataZiv_0809 wrote: ↑18/03/2021 08:34 Doslo doba da zalimo one koji su za vrijeme rata bili na sigurnom.
Kad scenarista odradi povrsan posao. Belma a ćaća Josip, vrlo rijetka kombinacija. Ali sta znaju Danci, njima su balkanska imena sva istasinuhe wrote: ↑18/03/2021 08:09.
Belmahttps://www.imdb.com/title/tt0115651/16-year-old Rasmus' biggest interest is computer games, until he meets Belma who is 15. She lives with her father Josip on a refugee hostel boat and has fled from the war in Bosnia. Josip becomes involved in a terrible act of vengeance against a former prison camp guard and is arrested by the Danish police. Belma is all on her own now and Rasmus realizes that he is the only one who can help her.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#478 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Nikome nije bilo lako i svakome je njegova muka najteza. Ali objektivno gledajuci da ti neko ponudi da biras izmedju podruma, snajpera, granata, ikar konzervi sa jedne i izbjeglickog kampa u Evropi sa druge strane, sta bi izabrao?
-
foxlife
#479 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Nemoj sada lagatiu-pet-deka wrote: ↑17/03/2021 23:24 Nigdje nisam rekao da je život u izbjegličkom kampu na Zapadu bio isti kao i rat. Siguran sam da oni koji to tvrde vide to tako, ja ja sigurno ne. Bio sam u ratu (Slovenija 1991.), prvi dani jugoslovenskih ratova. Znam šta je rat. Pa malo i Slavonije, jesen 1991. Pa "život" u Beogradu 1992. (ljetno i ljetno) nakon povlačenja JNA iz Makedonije.
Biti daleko oko 2200 kilometara od rodnog grada, od roditelja, sestara, braće, porodice, ne znajući jesu li živi ili ne, iako ste i sami na sigurnom, je jedan vid drugog stresa. Moj odgovor je samo onom poligot forumašu, da u takvim uvjetima zadnje što mi je palo na pamet je učenje novog jezika a ne da je to isto kao biti u ratu.
Napisao si nisu vam dali da ucite jezik
I to 4 godine
Pa sam od sebe bi propricao za to vrijeme
- Rockefeller
#480 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Čuj, nisu dali da uče jezik 
-
foxlife
#481 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Samo da ostane zabiljezeno da su dopustili ucenje jezika 96eu-pet-deka wrote: ↑16/03/2021 20:28Drug, ja sam zadnji ispit u gimnaziji (u Sarajevu) zaključio sa super ocjenom a prosjek mi bio vrh samog vrha. Mogao sam studirati po želji. Ali uleti poziv iz JNA, vojni rok, pa rat u Sloveniji, pa daj u Makedoniju sa JNA, pa jedva iz Beograda 1992. izvukao se konvojom preko Madžarske - Poljske i tako do Danske. U Danskoj (nama izbjeglicama) rekli, ovdje ste samo privremeno, morate svi nazad, i tako nas držali u centrima sve do sredine 1995. godine. Sjedi i gledaj TV. Učenje jezika dopuste tek 1996. godine. Meni tada bilo 24 godine. Tri godine trajao kurs. Zatim tražili da upišem pet godina večernje skole, kako bi dalje mogao na univerzitet, ako to želim. Da zaključim studij (tamo neki bezveze) sa 35 godina, jer sigurno nebi mi dopustili studirati medicinu. Ko će zaposliti bez iskustva čovjeka sa 35 godina starosti... a oni nas pritiskali da idemo u fabrike raditi za socijalu pa ako se pokažemo može za platu. Bolje da su nas šutnuli natrag. Danas bi kao Čampara mogao preko štele biti državni tužilac ili kao Vahidin Šahinpašić biti inspektor.belfy wrote: ↑16/03/2021 20:05onda je sasvim jasno koje poslove radis. meni je zao cuti nesto takvo od ljudi koji su duze vrijeme u nekoj drzavi. ali sasvim razumljivo ako nisi ni jezik nisi uspio savladati dugo vremena... za tvoju informaciju - i u BiH ne dobijas socijalno osiguranje ako sam das otkaz (napustis posao).u-pet-deka wrote: ↑16/03/2021 00:11
Kod privatnika (ovdje) rijetkost ispod 60 sati sedmično. Znao sam u 14 dana nagurati na 170 sati. Nitko vas neće prisiliti, a vi ćete biti plaćeni, ali pokušajte reći ne dodatnom radu. Niko se ne usuđuje. Ako sami napustite posao, kažnjava vas socijalno osiguranje, nema novca (socijale) do šest sedmica. Ja se rodbini u BiH smijem kad kukaju na sedmicu sa 45 - 50 sati.
evo, ja nisam u Danskoj, nego Njemackoj i radim 164 sata mjesecno, a pri tome mi poslodavac uplacuje dodatno penziono od 60 EUR, sto bi u konacnici trebalo rezultirati vecom penzijom, a imam opciju da na tih 60 EUR dodam koliko god zelim od svoje plate da bi penzija bila veca...u-pet-deka wrote: ↑16/03/2021 10:51 Plaćate za svaki sat, uključujući dodatke nakon pet do ponoći, a zatim sve više nakon ponoći do šest ujutro. Ali one priče da ljudi ovdje rade 30 - 35 sati sedmično su besmislene. Možda neki uhljeb u opštinskom uredu, koji opet su plaćeni isto da li bio tamo 12 ili 40 sati sedmično a država plaća iznos od 14 - 16% od brutto prihoda u penziono pa kad ode u penziju ista bude kao da i dalje radi. Kad posjetim Sarajevo od onih za koje znam, gotovo svi imaju nekoga u Skandinaviji ili poznaju nekoga u Skandinaviji i kažu mi kako mi ovdje živimo kao kraljevi a radimo malo ili nikako.
Kad je tako bujrum. Na mom bivšem radnom mjestu poslodavac ne zahtijeva znanje danskog jezika samo nemojte kukati kad u 2:00 poslije podne počne smjena (raditi), a 'smjena' završi sljedeći dan oko 4 ili 5 ujutro, a onda očekuje da opet budete na poslu, isti dan u dva poslije podne.
Radiš u nekoj hi-tech firmi kao visokoobrazovani, računaj na radno vrijeme od 8:30 do 5 - 6 sati pred večer.
Kod privatnika ovdje je isto kao u USA. Jedina razika procedura vezano za otkaz, sve drugo je slobodna igra poslodavca a ti si plaćen za svaki sat.
da si se vise potrudio zasigurno bi manje radio, a vise zaradjivao. koliko si ti dugo u Danskoj?u-pet-deka wrote: ↑16/03/2021 14:00 Koliko sam puta radio 15 sati, a zatim kući, spavanje, pa opet na posao. O uslovima, ne znam kakvi uslovi trebaju biti? Ovdje pauze nisu plaćene, a na brojnim radnim mjestima hranu plaćate iz svog džepa.
-
u-pet-deka
#482 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Da, do 1996. nije bilo dostupno, jer po zakonu iz 1992. trebali sve da vrate. Ovdje vaše znanje danskog jezika prihvataju samo ako ste prošli 3 - 5 godina škole / kursa jezika. Naprotiv, na vas se gleda kao na osobu koja je nepismena. Bez tog papira /potvrde / diplome ne možete voziti taksi a ne nešto drugo. Ne zaboravite da je oko 1/3 naših ljudi ovdje registrirano u sistemu kao nepismeni, jer danski službeno ne znaju i ako su možda bili u stanju ga sami naučiti.
-
u-pet-deka
#483 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
_BataZiv_0809 wrote: ↑18/03/2021 08:49 Nikome nije bilo lako i svakome je njegova muka najteza. Ali objektivno gledajuci da ti neko ponudi da biras izmedju podruma, snajpera, granata, ikar konzervi sa jedne i izbjeglickog kampa u Evropi sa druge strane, sta bi izabrao?
Istina. Ja bi izabrao taj kamp. Samo nije to kamp bio gdje imaš bilo kakvu komociju ili šta neko misli da smo sve 'imali'. To je bio doslovice otvoreni zatvor. Čak je i kretanje izvan objekta bilo ograničeno. Bar prvih godinu dana.
Evo ti fotografija nas iz 1992. Prve izbjeglice u Danskoj. Dominirali samci i samice, pokoji par i još manje porodica. Nas četvero u sobi od 15m2.
Na novo pisali članak o nama (izbjeglicama) a ovo je ista ta fotografija kada su pisali o nama (samaci) izbjeglicama. Prve izbjeglice iz Jugoslavije. Tako nas naslovili. Uglavnom ljudi koji su radili u Beogradu kada se zapucalo u BiH, ali su porijeklom bili iz Bosne, JNA vojnici poput mene, studenti, univerzitetski profesori i tako dalje.
-
u-pet-deka
#484 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ne znam ništa o toj navodnoj (Belma) priči. Kretanje izvan izbjegličkog centra / kampa bilo je ograničeno i tako do proljeća 1993. godine. Bilo je užasno za one koji su živjeli na tim brodovima. Sreća nam je bila kad smo stigli kao prvi oni nisu imali nikakvih objekata za nas. Tako smo završili u napuštenom manjem objektu (50-tak soba), mislim da je to bio nekad medicinski dom za vojnike.sinuhe wrote: ↑18/03/2021 08:09 Znam da je u Danskoj bio strog rezim za izbjeglice iz BiH za vrijeme rata. Je li tacno da nisu imali ni dozvolu za slobodno kretanje.
Tamo nije ni bilo imigranata za razliku od Svedske.
Belmahttps://www.imdb.com/title/tt0115651/16-year-old Rasmus' biggest interest is computer games, until he meets Belma who is 15. She lives with her father Josip on a refugee hostel boat and has fled from the war in Bosnia. Josip becomes involved in a terrible act of vengeance against a former prison camp guard and is arrested by the Danish police. Belma is all on her own now and Rasmus realizes that he is the only one who can help her.
-
foxlife
#485 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Cekaj ba sad guras drugu pricuu-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 10:08
Da, do 1996. nije bilo dostupno, jer po zakonu iz 1992. trebali sve da vrate. Ovdje vaše znanje danskog jezika prihvataju samo ako ste prošli 3 - 5 godina škole / kursa jezika. Naprotiv, na vas se gleda kao na osobu koja je nepismena. Bez tog papira /potvrde / diplome ne možete voziti taksi a ne nešto drugo. Ne zaboravite da je oko 1/3 naših ljudi ovdje registrirano u sistemu kao nepismeni, jer danski službeno ne znaju i ako su možda bili u stanju ga sami naučiti.
To sta oni prihvataju kao znanje nema veze sa tobom koji mozes uciti danski
-
u-pet-deka
#486 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ne, moja priča je bila o školovanju, daljnjem školovanju a ne o samostalnom učenju jezika koju si ti započeo.foxlife wrote: ↑18/03/2021 11:39Cekaj ba sad guras drugu pricuu-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 10:08
-
foxlife
#487 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Alo nemoj nas jebati ovdje fino piseu-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 11:45Ne, moja priča je bila o školovanju, daljnjem školovanju a ne o samostalnom učenju jezika koju si ti započeo.foxlife wrote: ↑18/03/2021 11:39Cekaj ba sad guras drugu pricuu-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 10:08
Evo da ne bude izvađeno iz konteksta
U Danskoj (nama izbjeglicama) rekli, ovdje ste samo privremeno, morate svi nazad, i tako nas držali u centrima sve do sredine 1995. godine. Sjedi i gledaj TV. Učenje jezika dopuste tek 1996. godine. Meni tada bilo 24 godine. Tri godine trajao kurs. Zatim tražili da upišem pet godina večernje skole, kako bi dalje mogao na univerzitet, ako to želim.
Ucenje jezika dopuste
Niko tebi ne moze zabraniti da ucis jezik
To da ne mozes polagati i sve to je sasvim druga prica
A i sam pominjes kurs
3 godine ucio jezik?
Pa jbt ti onda 7 godina nisi pricao danski po ovome
-
u-pet-deka
#488 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Učenje jezika dopuste tek 1996. godine. Meni tada bilo 24 godine. Tri godine trajao kurs. Zatim tražili da upišem pet godina večernje skole, kako bi dalje mogao na univerzitet, ako to želim.foxlife wrote: ↑18/03/2021 11:50Alo nemoj nas jebati ovdje fino piseu-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 11:45Ne, moja priča je bila o školovanju, daljnjem školovanju a ne o samostalnom učenju jezika koju si ti započeo.
Evo da ne bude izvađeno iz konteksta
U Danskoj (nama izbjeglicama) rekli, ovdje ste samo privremeno, morate svi nazad, i tako nas držali u centrima sve do sredine 1995. godine. Sjedi i gledaj TV. Učenje jezika dopuste tek 1996. godine. Meni tada bilo 24 godine. Tri godine trajao kurs. Zatim tražili da upišem pet godina večernje skole, kako bi dalje mogao na univerzitet, ako to želim.
Ucenje jezika dopuste
Niko tebi ne moze zabraniti da ucis jezik
To da ne mozes polagati i sve to je sasvim druga prica
A i sam pominjes kurs
3 godine ucio jezik?
Pa jbt ti onda 7 godina nisi pricao danski po ovome
Ovdje pišem u vezi daljnjeg školovanja. Treba potvrda da si položio školovanje danskog jezika da bi mogao dalje se školovati.
-
foxlife
#489 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ajd se sada izvlaci da si mislio na skolovanje isto i na zadnji ispit u gimnaziji u sarajevu
Gimnazija srednja skola kakvi ispiti crni al nema veze
Ja pisem o ucenju jezika da ti niko nije branio a on bifla ne mozes se skolovati dalje
Gimnazija srednja skola kakvi ispiti crni al nema veze
Ja pisem o ucenju jezika da ti niko nije branio a on bifla ne mozes se skolovati dalje
-
u-pet-deka
#490 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ti ako si vidio gimnaziju u prolazu dobro je. Ispiti znanja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#491 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Zdravi, uhranjeni momci u cistoj odjeci i obuci, u cistoj sobi. Shvatas li ti da su ljudi u ratu o tome sanjali?u-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 10:23
Evo ti fotografija nas iz 1992. Prve izbjeglice u Danskoj. Dominirali samci i samice, pokoji par i još manje porodica. Nas četvero u sobi od 15m2.
Je li ono banana na stolu? Nisam je okusio do 1998. jebo joj ja mater.
-
u-pet-deka
#492 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Shvatam. I nisam ništa na tu temu napisao._BataZiv_0809 wrote: ↑18/03/2021 12:04Zdravi, uhranjeni momci u cistoj odjeci i obuci, u cistoj sobi. Shvatas li ti da su ljudi u ratu o tome sanjali?u-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 10:23
-
foxlife
#493 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ma jok jedino ti vidio inace sam ja sa obronaka bjelasnice i hvatam signal interneta sa meteoroloske stanice
-
neko_sa_strane
#494 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Ne sanja o laganom životu već mu možda više godi toplija klima i sunčani dani tokom čitave godine. Žao mi je što su Italija i Španija sjebane i u kurcu. U Danskoj ne bih nikad živio.u-pet-deka wrote: ↑15/03/2021 13:41Prosječni Balkanac samo sanja o laganom životu.stubrijez wrote: ↑15/03/2021 13:22neko_sa_strane wrote: ↑14/03/2021 12:28 Ja bih iskreno najprije u Italiju ili u Španiju ali su te dvije zemlje u ekonomskim problemima. U Njemačku bih emigrirao ukoliko ukinu glupavi zakon prema kojem osobe koje nisu formirale porodicu plaćaju viši porez. Arapske zemlje ne dolaze u obzir, prevruće je a ne bih želio u teokratske države emigrirati. Malezija takođe nikako. Tako da ipak ostaje sjever Evrope. Da sam mlađi izabrao bih Novi Zeland.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sranja u Ruandi
-
u-pet-deka
#495 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
U lijenosti nema napretka. Nije ni čudo što su sve Mediteranske zemlje tamo gdje se ekonomski nalaze danas. Imali smo malo Španjolaca u našoj firmi, koje su ovamo dovele Dankinje. Prosječan Balkanac je poput švajcarskog sata u poređenju s njima.neko_sa_strane wrote: ↑21/03/2021 13:25Ne sanja o laganom životu već mu možda više godi toplija klima i sunčani dani tokom čitave godine. Žao mi je što su Italija i Španija sjebane i u kurcu. U Danskoj ne bih nikad živio.
-
neko_sa_strane
#496 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Od zemalja sjeverne Evrope izabrao bih Norvešku.
Švedska odavno nije ono što je bila. Nekontrolisano useljavanje bez insistiranja na integraciji migranata, politika švedske ekstremne ljevice dovelo ju je u tu situaciju. Jedino bih eventualno izabrao sjever Švedske koji se ne suočava s problemima te vrste kao veliki gradovi u južnoj i centralnoj Švedskoj.
Švedska odavno nije ono što je bila. Nekontrolisano useljavanje bez insistiranja na integraciji migranata, politika švedske ekstremne ljevice dovelo ju je u tu situaciju. Jedino bih eventualno izabrao sjever Švedske koji se ne suočava s problemima te vrste kao veliki gradovi u južnoj i centralnoj Švedskoj.
-
u-pet-deka
#497 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Prisilna integracija ne vodi ničemu. Među našim ljudima integrirani su samo mladi, ali velika većina ljudi koji danas imaju više od 45 godina nisu.
Većina ljudi po ovom pitanju vidi problem samo jednostrano. Ima vrlo malo veze s onim što volite i želite, već više sa onim na što je domaćin spreman. Termin 'integracija' dijelim u tri kategorije gledano iz perspektive domaćina. Prvo je prihvaćanje. Drugo je integracija, a treće asimilacija. Većina ljudi ovdje je za prvu ili treću opciju. Nemaju ništa protiv vas, ali ne žele imati kontakt s vama osim profesionalni odnosno poslovni, ili zahtijevaju vašu potpunu asimilaciju odnosno odricanje identiteta vaše baštine kojoj pripada te. Integracija u smislu imam svoj npr. BiH identitet a poštujem sve npr. Dansko ili Švedskoj, to ovdje ne prolazi. Tako lako vidjeti ovaj aspekt kada se gleda npr. brakovi između naših ljudi i npr. Danaca. Gdje je asimilacija u pitanju uspjeg gdje nije, pakal i raspad sistema.
Većina ljudi po ovom pitanju vidi problem samo jednostrano. Ima vrlo malo veze s onim što volite i želite, već više sa onim na što je domaćin spreman. Termin 'integracija' dijelim u tri kategorije gledano iz perspektive domaćina. Prvo je prihvaćanje. Drugo je integracija, a treće asimilacija. Većina ljudi ovdje je za prvu ili treću opciju. Nemaju ništa protiv vas, ali ne žele imati kontakt s vama osim profesionalni odnosno poslovni, ili zahtijevaju vašu potpunu asimilaciju odnosno odricanje identiteta vaše baštine kojoj pripada te. Integracija u smislu imam svoj npr. BiH identitet a poštujem sve npr. Dansko ili Švedskoj, to ovdje ne prolazi. Tako lako vidjeti ovaj aspekt kada se gleda npr. brakovi između naših ljudi i npr. Danaca. Gdje je asimilacija u pitanju uspjeg gdje nije, pakal i raspad sistema.
- MorningStar
#498 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Pitas se sto slabo zaradjujes u danskoj ? Kad sebi budes zategao posteljinu i sredio krevet nakon sto ustanes - vise ces zaradjivati - ukratko._BataZiv_0809 wrote: ↑18/03/2021 12:04Zdravi, uhranjeni momci u cistoj odjeci i obuci, u cistoj sobi. Shvatas li ti da su ljudi u ratu o tome sanjali?u-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 10:23
-
u-pet-deka
#499 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Gdje sam pisao da slabo zaradim?MorningStar wrote: ↑21/03/2021 14:21Pitas se sto slabo zaradjujes u danskoj ? Kad sebi budes zategao posteljinu i sredio krevet nakon sto ustanes - vise ces zaradjivati - ukratko._BataZiv_0809 wrote: ↑18/03/2021 12:04Zdravi, uhranjeni momci u cistoj odjeci i obuci, u cistoj sobi. Shvatas li ti da su ljudi u ratu o tome sanjali?u-pet-deka wrote: ↑18/03/2021 10:23
- MorningStar
#500 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo?
Kukao si prije o teskocama , koliko se slamas,nemas vremena, radis i dan i noc,kvote sta vec ne itd e pa , ima poslova gdje mnogo manje radis a mnogo vise zaradjujes.u-pet-deka wrote: ↑21/03/2021 14:22Gdje sam pisao da slabo zaradim?MorningStar wrote: ↑21/03/2021 14:21Pitas se sto slabo zaradjujes u danskoj ? Kad sebi budes zategao posteljinu i sredio krevet nakon sto ustanes - vise ces zaradjivati - ukratko._BataZiv_0809 wrote: ↑18/03/2021 12:04
Zdravi, uhranjeni momci u cistoj odjeci i obuci, u cistoj sobi. Shvatas li ti da su ljudi u ratu o tome sanjali?