Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#3976 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

hurmasica wrote: 21/03/2021 11:53
laik1981 wrote: 21/03/2021 11:15
Iker C wrote: 21/03/2021 11:10
U novembru je u Sarajevu bilo zarazeno oko 200 ljudi u prosjeku, nadji dnevne izvjestaje portala i vidjeces. A mi vec petnestak dana imamo oko 500 dnevno sto daje broj oko 7500 zarazenih.
Nadji ti izvještaje. Ja sam ih pregledao. U novembru je bilo dana sa 600-800 zarazenih na skoro duplo manje testiranih i bilo je u nekom periodu preko 6000 aktivnih. Po danasnjem izvještaju je u KS aktivnih 5553.
Fora je u ovo duplo manje testiranih. Sad se duplo vise testira jer ih je duplo vise suspektnih. Na ovaj broj pozitivni slobodno dodaj jos 30% lazno negativnih ili preuranjenih ili zakasnjelih testova a koji su oboljeli....tako da nemamo pouzdan podatak o stavrnom stanju, ali ocigledno je da je gore nego u novembru.
Nema to samo veze sa manjim brojem suspektnih. Danas su kapaciteti za testiranje utrostruceni. Imamo tri drive in punkta, a onda nije bio niti jedan. Sad analize testova vrsi i nekoliko privatnih klinika i te brojke ulaze u zvanicne podatke. U novembru bukvalno nisi mogao doci do testa. 70% raje se testiralo privatno,samo sto tada ti brojevi iz privatnih klinika nisu ulazili u zvanicne evidencije.. Dovoljno je pogledati temu iskustva i vidjeces da se 90% ljudi testiralo privatno. Danas je situacija obrnuta..
laik1981

#3977 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

NelsonM wrote: 21/03/2021 11:56
laik1981 wrote: 21/03/2021 10:19 Dobro ispitati sta se desava na KCUS-u. 25 smrtnih slucajeva za dan je nevjerovatna cifra na ove brojeve zarazenih i na broj zarazenih koji smo imali prije desetak dana. Dobro provjeriti kako su ti ljudi lijeceni i da li su priklucivani na Fadilove respiratore.
Problem s ovim sojem je sto se teska slika razvije rano (ovo je sad 80% britanski). Kad se taj soj pojavio u berlinu, oni su izolovali citavu bolnicu i organizovali posebne kombije da prevoze medicnsko osoblje kuci i na posao da ne budu sa ostalima. Smrtnost je velika jer primaju samo vec teske, ljudi koji bi prije bili za bolnicu sad moraju primati terapiju kuci jer nema ljudi. nekoliko koji su primili astra zenecu su sad pozitivni i ispali iz upotrebe, jer treba proci nekoliko sedmica da se razvije imunitet. 15 ih je juce umrlo u respiratornom centru, ostalo na ostalim klinikama. ne znam da li je do tih respiratora, doktori i sestre daju sve od sebe, ne prave oni masine. treba pitati firmu koja je odobrila njihovu upotrebu.
Koliko se sjecam ta firma je rekla da te masine nisu namijenjene za covid pacijente i da nisu namijenjene za intenzivne njege. Ispravi me ako grijesim..
last mohicans

#3978 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Forumerrer wrote: 21/03/2021 11:46 Nikad veci broj zarazenih, ne znam nijednu porodicu da neko nije zarazen.

Ne mogu da shvatim idiote koji misle da je ovo zajebancija.
Isto slučaj, vecina mojih bliskih prijatelja, komsija, rodbine je bila zarazena ili su trenutno. Prije 15-20 dana sam pričao s jednom doktoricom koja je tad rekla da je pola grada zaraženo. Ako je bila pretjerana konstatacija tad, sad sigurno nije. Umiru ljudi koje lično poznajemo, čitam podatak da je 7128 u samoizolaciji, koliko je zaista kontakata i koliko ih poštuje tu samoizolaciju. Ovo je sto se zna da su u samoizolaciji, a koliko ih je i stvarnosti zaraženo ili je imalo blizak kontakt,mozemo samo nagađati.
shandrprcSA

#3979 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by shandrprcSA »

cijene otisle u pm, profiteri vec trljaju ruke mamu li im :izet:
NelsonM

#3980 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

laik1981 wrote: 21/03/2021 12:08
laik1981 wrote: 21/03/2021 10:19 Dobro ispitati sta se desava na KCUS-u. 25 smrtnih slucajeva za dan je nevjerovatna cifra na ove brojeve zarazenih i na broj zarazenih koji smo imali prije desetak dana. Dobro provjeriti kako su ti ljudi lijeceni i da li su priklucivani na Fadilove respiratore.
Problem s ovim sojem je sto se teska slika razvije rano (ovo je sad 80% britanski). Kad se taj soj pojavio u berlinu, oni su izolovali citavu bolnicu i organizovali posebne kombije da prevoze medicnsko osoblje kuci i na posao da ne budu sa ostalima. Smrtnost je velika jer primaju samo vec teske, ljudi koji bi prije bili za bolnicu sad moraju primati terapiju kuci jer nema ljudi. nekoliko koji su primili astra zenecu su sad pozitivni i ispali iz upotrebe, jer treba proci nekoliko sedmica da se razvije imunitet. 15 ih je juce umrlo u respiratornom centru, ostalo na ostalim klinikama. ne znam da li je do tih respiratora, doktori i sestre daju sve od sebe, ne prave oni masine. treba pitati firmu koja je odobrila njihovu upotrebu.
Koliko se sjecam ta firma je rekla da te masine nisu namijenjene za covid pacijente i da nisu namijenjene za intenzivne njege. Ispravi me ako grijesim..
Znam da je firma Badnjevica, cini mi se da se zove verilab rekla tako. i da ih u drugim gradovima zato nisu htjeli koristiti. Ali ako su ih uzeli neko je morao dati odoborenje.
last mohicans

#3981 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Puno ljudi umire i uglavnom su na UKC, sto je neobično, iako uglavnom najteže pacijente iz OB šalju gore. To znam, provjereno, jer su mi potvrdili neki ljudi koji rade sa covid pacijentima. Opet, jučer je bilo 19 ljudi na respiratoru, ako se ne varam, a 25 je umrlih. Jedan podatak kaže 24 umrlo u UKC, a 2 u OB. Što znači da umiru ljudi koji i nisu na respiratoru. Ne sumnjam da se sve čini da se spasu životi građana, ali je vjerovatno njega dosta slabija i neadekvatna zbog nedostatka kadra. Najgori je trenutak da se sad zaglavi bolnice i fakat se treba sustegnuti od bilo kakvih kontakata.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3982 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Hebote, pola grada ne vjeruje u koronu,...nevjerovatno. :-)
CikCikCikPogodi

#3983 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

last mohicans wrote: 21/03/2021 12:12
Forumerrer wrote: 21/03/2021 11:46 Nikad veci broj zarazenih, ne znam nijednu porodicu da neko nije zarazen.

Isto slučaj, vecina mojih bliskih prijatelja, komsija, rodbine je bila zarazena ili su trenutno. Prije 15-20 dana sam pričao s jednom doktoricom koja je tad rekla da je pola grada zaraženo. Ako je bila pretjerana konstatacija tad, sad sigurno nije. Umiru ljudi koje lično poznajemo, čitam podatak da je 7128 u samoizolaciji, koliko je zaista kontakata i koliko ih poštuje tu samoizolaciju. Ovo je sto se zna da su u samoizolaciji, a koliko ih je i stvarnosti zaraženo ili je imalo blizak kontakt,mozemo samo nagađati.
Cuj pola grada. :lol: Jel ti to rekla ona sto je davno nekad rekla da je vec pola Sarajeva bilo zarazeno?
last mohicans

#3984 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

CikCikCikPogodi wrote: 21/03/2021 12:30

Cuj pola grada. :lol: Jel ti to rekla ona sto je davno nekad rekla da je vec pola Sarajeva bilo zarazeno?
Od... u skokovima, trolčino.
channel10

#3985 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Trappist wrote: 21/03/2021 11:39 A mislis da su ovi sad rezultati testova u zadnja 24 sata? Idi na temu iskustva pa vidi koliko ljudi cekaju rezultate
Naredjeno im je da izbacuju broj zarazenih unutar 24 sata i ove cifre su samo za zadnja 24 sata.

Nema veze koliko ljudi cekaju rezultat jer ovi objavljuju unazad 24 sata rezultate obradjenih testova.
CikCikCikPogodi

#3986 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

last mohicans wrote: 21/03/2021 12:30
CikCikCikPogodi wrote: 21/03/2021 12:30

Od... u skokovima, trolčino.
Vec si se naljutio.
konektovan

#3987 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Tri clana porodice bolesna,..dvoje upalu pluca, treca sa temperaturom, testovi negativni...
NelsonM

#3988 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

last mohicans wrote: 21/03/2021 12:19
Puno ljudi umire i uglavnom su na UKC, sto je neobično, iako uglavnom najteže pacijente iz OB šalju gore. To znam, provjereno, jer su mi potvrdili neki ljudi koji rade sa covid pacijentima. Opet, jučer je bilo 19 ljudi na respiratoru, ako se ne varam, a 25 je umrlih. Jedan podatak kaže 24 umrlo u UKC, a 2 u OB. Što znači da umiru ljudi koji i nisu na respiratoru. Ne sumnjam da se sve čini da se spasu životi građana, ali je vjerovatno njega dosta slabija i neadekvatna zbog nedostatka kadra. Najgori je trenutak da se sad zaglavi bolnice i fakat se treba sustegnuti od bilo kakvih kontakata.
ma da sad ljudi rade smjene od po 24h u kojima imaju jednu pauzu da jednom odu u wc. od toga je veliki broj doktora sa 60+ , znam da je jedan doktor imao srcani od stresa. srecom vec je bio u bolnici pa su na vrijeme reagovali. njima je drama kad se neko zarazi jer nema ko pokriti. jos je gore stanje sa sestrama. jednostavno sad je kolaps, i realno po meni porodice umrlih kao i u italiji trebaju spremiti tuzbu protiv drzave radi lose reakcije. citam status nekog doktora iz bihaca (naravno studirao medicinu u sarajevu), kao mozda da sarajevske kolege znaju da lijece kao sto oni to rade ne bi imali ovaj problem. zamisli da je doktor ili bilo ko u Rimu tako nesto izjavio za Bergamo i neki od pogodjenijih gradova. imam osjecaj da pola drzave slavi sto je ovako stanje u sarajevu, bas poganluk.
MorningStar

#3989 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Svi ce da budu zarazeni , prije ili kasnije. Mislim da je to vec bilo davno jasno.

Sad talasika od zdravstva i nesposobnost da se nabave vakcine ce uzrokovati da neki ljudi koji bi prezivili uz propisnu njegu ili vakcinu (95%manje smrtnih ishoda) umru.

To zatvori otvori je zesca retardacija - jer virus koji je toliko zarazan da ga jedna osoba unese u drzavu i tako brzo da se prenosi , maskice i sjedenje kod kuce nece zaustaviti
Last edited by MorningStar on 21/03/2021 12:46, edited 1 time in total.
laik1981

#3990 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

konektovan wrote: 21/03/2021 12:34 Tri clana porodice bolesna,..dvoje upalu pluca, treca sa temperaturom, testovi negativni...
@splinter Da li je moguce da mi pored covida imamo i epidemiju recimo H1N1?
noviforumas

#3991 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviforumas »

Ako se ne varam, Splinter je vec objasnjavao da vjerovatno imamo testove koji ne detektuju ove nove sojeve virusa.
konektovan

#3992 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Koliko vidim, uzimanje uzoraka za trstiranje se radi potpuno razlicito. Malcu u Saraj polju uzeli iz obje nozdrve, bas je tehnicar bio uporan i malo malca izmaltretirao, govorevi, da mora tako da nalaz bude tacan..
Meni na drive in kod grasa, uzeli iz nozdrve i iz grla, zeni maloprije na Vrbanji samo iz jedne nozdrve??!!!
Hiran

#3993 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hiran »

konektovan wrote: 21/03/2021 12:34 Tri clana porodice bolesna,..dvoje upalu pluca, treca sa temperaturom, testovi negativni...
A koliko dugo nakon pojave simptoma su se testirali i koji su test radili?
palermo

#3994 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

NelsonM wrote: 21/03/2021 12:35

ma da sad ljudi rade smjene od po 24h u kojima imaju jednu pauzu da jednom odu u wc. od toga je veliki broj doktora sa 60+ , znam da je jedan doktor imao srcani od stresa. srecom vec je bio u bolnici pa su na vrijeme ..... njima je drama kad se neko zarazi jer nema ko pokriti. jos je gore stanje sa sestrama. jednostavno sad je kolaps, i realno po meni porodice umrlih kao i u italiji trebaju spremiti tuzbu protiv drzave radi lose reakcije. citam status nekog doktora iz bihaca (naravno studirao medicinu u sarajevu), kao mozda da sarajevske kolege znaju da lijece kao sto oni to rade ne bi imali ovaj problem. zamisli da je doktor ili bilo ko u Rimu tako nesto izjavio za Bergamo i neki od pogodjenijih gradova. imam osjecaj da pola drzave slavi sto je ovako stanje u sarajevu, bas poganluk.
Stvarno ovo napisao ??? fala ti bože što nemam facebook pa ne moram čitati ovakve bljuvotine. Al to što je netko doktor ne znači da je i pametan, ovako nešto insan sa dva grama mozga ne bi napisao.

Sarajevo je najveći grad, Kliničkom centru gravitira i najveći borj ljudi tako da je nekako i logično da najveći borj smrtnih slučajeva bude iz KCUS. E sad, ono što sam ja čuo (dakle, sasvim neprovjereno) i na osnovu toga zaključio, čini mi se da je ta prohodnost ka bolnicama najveći problem. Jednostavno ljudi ne dolaze na vrijeme....treba ti par dana da se testiraš, pa onda doktora opće prakse, pa dok ti se ne pogorša.....i već si u velikom problemu kad dolaziš u bolnicu.
Uostalom, ako pogledate recimo za HNK odakle dolaze smrtni slučajevi, možete primijetiti da je svakli put pola zapravo i nešto više onih koji nisu iz Mostara, te to je Konjic, te to je Široki brijeg, te Grude....što mene navodi na zaključak da se često upravo radi o tome da oni dođu u SKB Covid bolnicu prekasno.

I na kraju, u Sarajevu zaista postoji taj problem politike, odnosno političke borbe koja je, nama sa strane, naprosto gadljiva......negdje sam već napisao, strašno a i čudno je da u HNK, mješovitom kantonu ima manje upliva politike u zdravstveno vođenje ove pandemije nego u KS.
komercionala

#3995 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

Opet u sarajevu koje broji 10% populacije drzave imamo preko 70% svih novozarazenih. Definitivno politicke brojke i obracun protiv nove vlasti u sarajevu. Nema ovo veze sa bolescu.
Iker C

#3996 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Iker C »

komercionala wrote: 21/03/2021 12:53 Opet u sarajevu koje broji 10% populacije drzave imamo preko 70% svih novozarazenih. Definitivno politicke brojke i obracun protiv nove vlasti u sarajevu. Nema ovo veze sa bolescu.
Kroz citavu godinu dana u BIH se nije kalkuliralo sa ciframa, podaci su uvijek tacni. Jednostavno se u Sarajevu osjeti da je u Sarajevu situacija losa, mnogo ljudi je oko nas zarazeno, dosta ljudi nasih poznanika umire.
konektovan

#3997 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Hiran wrote: 21/03/2021 12:50
PCR 4 dan...tako im doktorica rekla i poslala uputnice.
Last edited by konektovan on 21/03/2021 12:57, edited 1 time in total.
komercionala

#3998 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

Iker C wrote: 21/03/2021 12:55
komercionala wrote: 21/03/2021 12:53 Opet u sarajevu koje broji 10% populacije drzave imamo preko 70% svih novozarazenih. Definitivno politicke brojke i obracun protiv nove vlasti u sarajevu. Nema ovo veze sa bolescu.
Kroz citavu godinu dana u BIH se nije kalkuliralo sa ciframa, podaci su uvijek tacni. Jednostavno se u Sarajevu osjeti da je u Sarajevu situacija losa, mnogo ljudi je oko nas zarazeno, dosta ljudi nasih poznanika umire.
Umiru uglavnom na kcusu ... nek izadju sa podacima odakle su ti ljudi. Ako je je 70% iz sa onda su podaci tacni
tukizahou

#3999 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by tukizahou »

konektovan wrote: 21/03/2021 12:57
Hiran wrote: 21/03/2021 12:50
PCR 4 dan...tako im doktorica rekla i poslala uputnice.
Znate li gdje ste pokupili?
palermo

#4000 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Haj, ne zaprduj......ovi podaci što se objavljuju na klixu jednostavno nisu tačni, odnosno nisu kompletirani....npr. HNK ne objavljuje podatke za vikend, a prođšlih dana smo svaki dan imali od 150 do 250 zaraženih....
Locked