Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
-
last mohicans
#5176 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Molim moderaciju da pobrise postove pojedinih teoretičara, jer im nije ovdje mjesto. Na teorije zavjere, pa neka tamo upucuju neupucene. Valjda osokoljeni nekim protestima po svijetu izmigoljili iz rupa. Svakodnevno čujem umro onaj, umro ovaj, zaglavio bolnice, u ovako teškoj situaciji, samo im čovjek može poželjeti pošasti ove bolesti kad ne vjeruju u opasnost virusa, niti cijepljenje smatraju kao izlaz iz ove usrane situacije. Ako jedan od ovih bolida može ponuditi svoje viđenje borbe sa ovim virusom, da ga tek tako zanemarimo, ignorisemo ga, nastavimo zivjeti, je li to? Pa to nas je i dovelo u ovaku situaciju nakon 2 mjeseca opustanja
- JohnnyS
#5177 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pandakonda wrote: ↑20/03/2021 20:28 Da li imamo vise informacija o razlikama između obicne astrazenece i ove indijske koja bi trebala nama doci ? Koliko znam to bi trebala biti kao ista vakcina ali je samo proizvedena u Indiji zbog manjeg troska.. Iskreno ne bih imao problem da primim AZ, ali me vise strah da nam ne uvale losiju varijantu ako vec ima neka razlika...
Sto se tice Fajzera, s obzirom da oni pregovaraju samo sa drzavnim vladama vjerujem da je to to sto smo cemo od njih dobiti. Ovih 23 400 doza je dovoljno za cca 11k ljudi i kad se to raspodjeli na citavu bih je stvarno minoran broj, a da ne govorim da ce prvo politicari zaletiti na njih. Također da li su nasi uzeli u obzir karakteristike vakcina prema određenim populacijama pa na osnovu toga napisali kome koja ide ? Ako je recimo AZ manje efikasna za ljude preko 60 godina, onda Fajzera treba njima podjeliti a AZ dati omladini jer je ocigledno da ce Sputnik i AZ biti dominatne vakcine kod nas.
Velika Britanija dio svojih AZ naručuje od Indije ne samo zbog troškova već zato što Indija ima veće kapacitete za proizvodnju cjepiva. Ista je formula u pitanju.
- agnostic_front
#5178 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa vracaju se u normalu, proces koji traje valjda. Ili treba preko noci sve?JohnnyS wrote: ↑20/03/2021 20:26Milenkov buraz wrote: ↑20/03/2021 20:11Čovjek ti je fino objasnio a ti glavom kroz zid. Da imalo razumiješ napisano znao bi da ljudi ostaju bez posla sa i bez korone, sjeti se ekonomskih kriza iz prošlosti, gubitka poslova, krahova biznisa, ostajanja bez kuće auta, samoubistva...itd. Tu tvoju retoriku na forumu slušam od marta 2020. godine da ćemo svi pomrijeti od gladi i evo u jebenoj BiH niko još nije umro od gladi a od korone masa ljudi. Izrael koji se vraća u normalu, otvara klubove i to je dokaz da se vakcinom može vratiti u neke normalne okvire od prije pandemije. Patetičan si sa domovima i sa djecom, niđe veze.jahh wrote: ↑20/03/2021 19:50 Tvojom retorikom, ti podrzavas da milioni ljudi ostaju bez posla, da izvrse samoubistvo jer ne mogu prehraniti porodicu, jer ih mediji stalno krkljaju strahom. Podrzavas da djeca budu neobrazovana, da imaju citav zivot psiholoske probleme jer se nisu socijalizovali kad su trebali, da stari umiru zatvoreni u domovima bez prava da vide djecu, cak i na samrti. Podrzavas jos svasta nesto, ali ta retorika nema mjesta i to je koristenje ekstrema za argumentaciju.
Nošenje maski, ograničenja broja osoba nisu i nikad neće biti normala, ne postoji staro i novo normalno nego samo normalno, a to što je sad u Izraelu nije normalno.
- zemomak
#5179 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
ima njih puno vise samo nisu interesantni medijima...ovo je iz srbijeemmir1 wrote: ↑20/03/2021 20:24 Zaista je teško povjerovati i da nakon ovolike tragedije ima ljudi koji su protiv vakcina.
Samo me zanima gdje je to njihovo uporište, na osnovu čega su protiv vakcina.
Evo ima par slučajeva da su ljudi umrli nakon AstraZenece.
No vakcinisalo se 20 miliona ljudi, možda nisu od AZ umrli.
Na 20 miliona zaraženih Covidom umire na hiljade ljudi.
Višestruko je veća šansa da umrete od Covida nego od vakcine.

- emigrazione
#5180 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mnogi su se sad sasrali u gace, kad sam ja bio u bolnici u novembru i kad mi je smrt došla u kuću niko se od ovih po guzici nije pocesao, anarhija vladala po gradu...
koliko gospodjo godina imate vi, stotka a.....hocemo da umiremo polako...batice smiri zivce
koliko gospodjo godina imate vi, stotka a.....hocemo da umiremo polako...batice smiri zivce
-
channel10
#5181 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Da li je sputnik V dobio dozvolu u EU?
-
Milenkov buraz
#5182 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ja zbog takvih kao ti nisam pisao 7-8 mjeseci na ovoj temi međutim kada se vratim uvijek se zabezeknem razmišljanjem koje čitam od takvih kao ti. I ti meni zdrav i živ bio.jahh wrote: ↑20/03/2021 20:24Ljudi umiru sa i bez korone, sjeti se (navesti razne razloge smrti)... Florida je otvorena svo vrijeme, bez maski i vakcina. To je dokaz da se bez vakcine moze vratiti u neke normalne okvire od prije pandemije. Ja tebe necu vrijedjati kao sto ti mene vrijedjas. Uostalom necu vise ni pisati ovdje jer koristi od rasprave na internetu nema nikakve. Iskreno vam zelim sve najbolje.Milenkov buraz wrote: ↑20/03/2021 20:11Čovjek ti je fino objasnio a ti glavom kroz zid. Da imalo razumiješ napisano znao bi da ljudi ostaju bez posla sa i bez korone, sjeti se ekonomskih kriza iz prošlosti, gubitka poslova, krahova biznisa, ostajanja bez kuće auta, samoubistva...itd. Tu tvoju retoriku na forumu slušam od marta 2020. godine da ćemo svi pomrijeti od gladi i evo u jebenoj BiH niko još nije umro od gladi a od korone masa ljudi. Izrael koji se vraća u normalu, otvara klubove i to je dokaz da se vakcinom može vratiti u neke normalne okvire od prije pandemije. Patetičan si sa domovima i sa djecom, niđe veze.jahh wrote: ↑20/03/2021 19:50 Tvojom retorikom, ti podrzavas da milioni ljudi ostaju bez posla, da izvrse samoubistvo jer ne mogu prehraniti porodicu, jer ih mediji stalno krkljaju strahom. Podrzavas da djeca budu neobrazovana, da imaju citav zivot psiholoske probleme jer se nisu socijalizovali kad su trebali, da stari umiru zatvoreni u domovima bez prava da vide djecu, cak i na samrti. Podrzavas jos svasta nesto, ali ta retorika nema mjesta i to je koristenje ekstrema za argumentaciju.
- fox-69
#5183 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nisam se dobro izrazio. Umjesto DNK, mislio sam genetski materijal.Capljina74 wrote: ↑20/03/2021 15:20Овај вирус је РНК вирус. Његова РНК је позитивног поларитета.
Нема ДНК у нуклеокапсиду.
Hvala na korekciji.
A kad si vec tu, da pitam opet, ti si znacio imao koronu u januaru 2021, imao sai poslije toga IGG antitijela, i opet u mart PRC pozitivan i neki slabiji oblik bolesti (sumnjaš na Britanca)... Da li PCR testovi (trenutno korišteni kod nas) mogu diferencirati sojeve ?
-
Naslovnica
#5184 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
https://www.klix.ba/vijesti/regija/jere ... /210320069
RULET S VAKCINAMA
Jeremić: Srbija je poslužila Kini za treću fazu ispitivanja vakcine, ali se isplatilo

RULET S VAKCINAMA
Jeremić: Srbija je poslužila Kini za treću fazu ispitivanja vakcine, ali se isplatilo
-
last mohicans
#5185 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
O čemu ti pričaš i koga lažeš? Vidiš li broj oboljelih početkom cijepljenja i broj cjepljenih zaključno sa 19 martom? Amerika dnevno cijepi 2 miliona ljudi. Pa čak je i Trump pozvao svoje pristalice da se cijepe. Ovo su ti podaci za Floridu koji navodis kao primjer.jahh wrote: ↑20/03/2021 20:24Ljudi umiru sa i bez korone, sjeti se (navesti razne razloge smrti)... Florida je otvorena svo vrijeme, bez maski i vakcina. To je dokaz da se bez vakcine moze vratiti u neke normalne okvire od prije pandemije. Ja tebe necu vrijedjati kao sto ti mene vrijedjas. Uostalom necu vise ni pisati ovdje jer koristi od rasprave na internetu nema nikakve. Iskreno vam zelim sve najbolje.Milenkov buraz wrote: ↑20/03/2021 20:11Čovjek ti je fino objasnio a ti glavom kroz zid. Da imalo razumiješ napisano znao bi da ljudi ostaju bez posla sa i bez korone, sjeti se ekonomskih kriza iz prošlosti, gubitka poslova, krahova biznisa, ostajanja bez kuće auta, samoubistva...itd. Tu tvoju retoriku na forumu slušam od marta 2020. godine da ćemo svi pomrijeti od gladi i evo u jebenoj BiH niko još nije umro od gladi a od korone masa ljudi. Izrael koji se vraća u normalu, otvara klubove i to je dokaz da se vakcinom može vratiti u neke normalne okvire od prije pandemije. Patetičan si sa domovima i sa djecom, niđe veze.jahh wrote: ↑20/03/2021 19:50 Tvojom retorikom, ti podrzavas da milioni ljudi ostaju bez posla, da izvrse samoubistvo jer ne mogu prehraniti porodicu, jer ih mediji stalno krkljaju strahom. Podrzavas da djeca budu neobrazovana, da imaju citav zivot psiholoske probleme jer se nisu socijalizovali kad su trebali, da stari umiru zatvoreni u domovima bez prava da vide djecu, cak i na samrti. Podrzavas jos svasta nesto, ali ta retorika nema mjesta i to je koristenje ekstrema za argumentaciju.

Last edited by last mohicans on 20/03/2021 20:54, edited 1 time in total.
- fox-69
#5186 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
s obzirom na političku situaciju, teško da će dobiti.
Čak i da se stopira Astra-Zeneka u Evropi zbog nuspojava , Amerikanci će probati da utuše svoje mRNA vakcine.
Plus, i AstraZeneka i Sputnik V su isi tip vakcine, vektor vakcine.
-
Capljina74
#5187 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne rade to. Na žalost.fox-69 wrote: ↑20/03/2021 20:47Nisam se dobro izrazio. Umjesto DNK, mislio sam genetski materijal.Capljina74 wrote: ↑20/03/2021 15:20Овај вирус је РНК вирус. Његова РНК је позитивног поларитета.
Нема ДНК у нуклеокапсиду.
Hvala na korekciji.
A kad si vec tu, da pitam opet, ti si znacio imao koronu u januaru 2021, imao sai poslije toga IGG antitijela, i opet u mart PRC pozitivan i neki slabiji oblik bolesti (sumnjaš na Britanca)... Da li PCR testovi (trenutno korišteni kod nas) mogu diferencirati sojeve ?
- fox-69
#5188 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ja sam pro vakcina, ali ovakav pristup je neozbiljan:
Poštenije bi bilo, da kažu, ima rizik, treba paziti na zgrušavanje, ako osjetitet šta, javte se doktoru... ma jok...
kažu nije preminula od vakcine, već od zgrušavanja krvi.. pa ko je izazvao zgrušavanje ? pa vakcina.
A 7 dana kasnije Njemci dokazali, da AZ stvarno stvara ugruške u mozgu kod nekih ljudi, kao reakcija na vakcinu.Evropski regulator: Smrt medicinske sestre u Austriji nema veze s vakcinom
Medicinska sestra je preminula u bolnici u Zwettlu usljed poremećaja koagulacije.
Poštenije bi bilo, da kažu, ima rizik, treba paziti na zgrušavanje, ako osjetitet šta, javte se doktoru... ma jok...
kažu nije preminula od vakcine, već od zgrušavanja krvi.. pa ko je izazvao zgrušavanje ? pa vakcina.
- zubi
#5189 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
-
nadezdakov
#5190 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Jesam li ja dobro upratila da je EU zaprijetila kako će zabraniti izvoz AZ ako im se ne osiguraju neophodne doze?
Pa Njemačka se žalila prošli tjedan kako im milioni propadaju u skladištu, do prije tri dana je većina EU država blokirala uporabu AZinog cjepiva, sad obrat za 180 stepeni.
Isto kao i ovo hitno odobravanje cjepiva - može ModeRNA, može Pfizer, može AZ i J&J, ali Sputnik V i Sinofram ne mogu.
Samo još budala vjeruje u priču o spašavanju ljudskih života.
Pa Njemačka se žalila prošli tjedan kako im milioni propadaju u skladištu, do prije tri dana je većina EU država blokirala uporabu AZinog cjepiva, sad obrat za 180 stepeni.
Isto kao i ovo hitno odobravanje cjepiva - može ModeRNA, može Pfizer, može AZ i J&J, ali Sputnik V i Sinofram ne mogu.
Samo još budala vjeruje u priču o spašavanju ljudskih života.
-
daddy-kool
#5191 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Već su provaljeni.Naslovnica wrote: ↑20/03/2021 20:47 https://www.klix.ba/vijesti/regija/jere ... /210320069
RULET S VAKCINAMA
![]()
daddy-kool wrote: ↑07/03/2021 09:37
Znači "uspješna" Srbija se kocka sa zdravljem svojih građana sa (po njihovim riječima) neprovjerenom vakcinom koju najviše reklamiraju po društvenim mrežama. Inače su u upravljanju javnim mjenjem putem društveih mreža najviše odmakli u regionu, dobro uče od Rusa i Kineza.
-
daddy-kool
#5192 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Realno je očekivati odobrenje od EMA za Sputnik do ljeta.
-
zigson
#5193 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
A sta je s ovim nasim vakcinama od medimpexa? Ima l iista, jesu li rusi potpisali? Sta su se mediji usutili. Najbitnije im je objaviti broj umrlih, broj dzenaza, sahrana, radi klika. Jebo im klik sve
- fox-69
#5194 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
ma nema šanse, ameri to nikad neće dozvoliti...daddy-kool wrote: ↑20/03/2021 21:24Realno je očekivati odobrenje od EMA za Sputnik do ljeta.
-
daddy-kool
- animus
#5196 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nakon one izjave ruskog ambasadora i zahtjeva Krajinalijeka jasno je da nema od toga nista. Politika nam nece dati. Na zalost izgubit cemo cijelu sedmicu dok to bude jasno nasoj vlasti. Valjda skontaju na vrijeme i zapocnu vec u ponedjeljak pregovore ali za drugu vrstu vakcine.
-
zigson
#5197 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
animus wrote: ↑20/03/2021 21:36Nakon one izjave ruskog ambasadora i zahtjeva Krajinalijeka jasno je da nema od toga nista. Politika nam nece dati. Na zalost izgubit cemo cijelu sedmicu dok to bude jasno nasoj vlasti. Valjda skontaju na vrijeme i zapocnu vec u ponedjeljak pregovore ali za drugu vrstu vakcine.
Pretpostavljao sam da se zakuhalo oko toga. I ovi jedva docekali da nas uslove za nato. Kad mi nemamo nista pa nas gazi ko stigne i radi nam sta hoce.
- zemomak
#5198 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
mislim da je sputnik sigurniji, oni u jednoj vakcini koriste jedan virus, a u drugoj dozi drugi, dok je kod ovih sa zapada jedan virus u obe doze...mada ko ce ga znat čime ih pumapaju, astra zeneka je 3 put jača od pfizera
- perfect_guy
#5199 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... LPdRd9pwxg
ko konkretno može objasniti ovo?
za "stare" bolesti pričaju o razvoju vakcine unutar nekoliko godina (što bi i bilo normalno, testiranja i svao stala čuda), a za nešto što je novo i nepoznato vakcina može stići odmah?
ko konkretno može objasniti ovo?
za "stare" bolesti pričaju o razvoju vakcine unutar nekoliko godina (što bi i bilo normalno, testiranja i svao stala čuda), a za nešto što je novo i nepoznato vakcina može stići odmah?
- Pandakonda
#5200 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Upravo ovo, neko je na temi postavljao da upravo zbog toga sto sputnik idu razlicite vakcine u ta dva vakcinisanja on je daleko efikasniji protiv novih sojeva nego sto je AZzemomak wrote: ↑20/03/2021 21:41mislim da je sputnik sigurniji, oni u jednoj vakcini koriste jedan virus, a u drugoj dozi drugi, dok je kod ovih sa zapada jedan virus u obe doze...mada ko ce ga znat čime ih pumapaju, astra zeneka je 3 put jača od pfizera