Republika Turska

Bloo
Globalna šefica

#29151 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

Jel ovo skrivena kamera ili ?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#29152 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Bloo wrote: 19/03/2021 23:05 Jel ovo skrivena kamera ili ?
Mislim da je Korona malo pojedince bacila u grč. Predlažem im sljedeće. Da ustanu i počnu plesati uz pjesmu: "Kulina ba-na, vojska je, vojska je, Kulina bana, vojska je".

I da se vratimo temi, je li.
HarTar

#29153 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Bloo wrote: 19/03/2021 23:05 Jel ovo skrivena kamera ili ?
Ja se izvinjavam, inače samo prenosim vijesti, ali sam uvučen u raspravu nacionalističkim provokacijama, ali nema veze, nacionalisti svih vrsta su isti. Ako sam koga uvrijedio neka dobijem ban, tamam da odmorim.
HarTar

#29154 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

🇹🇷MKEK🇹🇷
🇹🇷Hibrit E-Firtina🇹🇷
Ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar izvršio je preglede u fabrici raketa i eksploziva Barutsan u Elmadagu u Ankari, u instituciji za mašinsku i hemijsku industriju pri Ministarstvu. Tokom posjete, gdje su bili i zamjenik ministra Muhsin Dere i generalni direktor MKEK-a Yasin Akdere, ministar Akar je prvo posjetio izložbu na kojoj je bilo izloženo oružje i municija proizvedena od MKEK-a. Ministar Akar dobio je informacije o proizvodima koje je pregledao.

Ministar Akar takođe je informisan o istraživačkim i razvojnim projektima koje je izveo MKEK. Projekt hibridne samohodne haubice E-Storm, koji je izveo MKEK, prvi put je predstavljen javnosti. Kao što se vidi na panelu s istraživačkim i razvojnim projektima, E-FIRTINA; Imat će grupu snage od 1300 konjskih snaga, moći će se brzo napuniti za 4 sata.

ImageImage
MUNAFIK

#29155 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

Jel Turska propala?

Jesul bolnice u toj siromasnoj i nerazvijenoj zemlji -Turskoj dozivjele krah, jel taj slabasni zdravstveni sistem siromasne Turske propao pred ovim udarima korone???
The 51st State

#29156 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

MUNAFIK wrote: 20/03/2021 01:57 Jel Turska propala?

Jesul bolnice u toj siromasnoj i nerazvijenoj zemlji -Turskoj dozivjele krah, jel taj slabasni zdravstveni sistem siromasne Turske propao pred ovim udarima korone???

vise od njemacke imuniziraju, toliko su propali...
Capljina74

#29157 Re: Republika Turska

Post by Capljina74 »

Jesu I' Kurdi udarili?
MUNAFIK

#29158 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

The 51st State wrote: 20/03/2021 10:51
MUNAFIK wrote: 20/03/2021 01:57 Jel Turska propala?

vise od njemacke imuniziraju, toliko su propali...
Vidim po ovim statistikama da Turci jako dobro se nose sa koronom ocito im je zdravstveni sistem jako kvalitetan i dobar sto se nikako ne slaze sa izjavama pojedinih 'zabrinutih' forumasa kako je Turska nekakva banan drzava...
HarTar

#29159 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Capljina74 wrote: 20/03/2021 11:35 Jesu I' Kurdi udarili?
Kurdi se pripremaju za turističku sezonu na egejskoj i mediteranakoj rivijeri...
Bloo
Globalna šefica

#29160 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdo ... /210320017
Sporazum Vijeća Evrope, sklopljen u Istanbulu, obavezao se na sprečavanje, procesuiranje i eliminisanje nasilja u porodici i promociju jednakosti. U Republici Turskoj, koja je sporazum potpisala 2011. godine, zabilježen je porast femicida prošle godine.

Nije naveden razlog zbog čega je došlo do ove odluke, ali zvaničnici Erdoganove vladajuće AK stranke izjavili su prošle godine da vlada razmišlja o povlačenju usred spora oko toga kako obuzdati rastuće nasilje nad ženama.

Mnogi konzervativci u Republici Turskoj smatraju da sporazum potiče nasilje. Također su neprijateljski raspoloženi prema principu rodne ravnopravnosti u Istanbulskoj konvenciji i vide ga kao promociju homoseksualnosti, s obzirom na njegovo načelo nediskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Kritičari povlačenja iz sporazuma smatraju da će ovo Republiku Tursku još više udaljiti od Evropske unije.

Erdogan je ovog mjeseca izjavio da će njegova vlada raditi na iskorjenjivanju nasilja nad ženama. Međutim, određeni broj ljudi smatra kako do sada nije učinio dovoljno povodom ovog problema.

Republika Turska ne vodi zvaničnu statistiku o femicidu. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 38 posto žena u Republici Turskoj bilo žrtva nasilja, u poređenju sa oko 25 posto u Evropi.

Ankara je poduzela mjere poput označavanja pojedinaca za koje se zna da pribjegavaju nasilju i kreiranja aplikacije za žene kako bi mogle pozvati policiju, a koja je preuzeta stotine hiljada puta.

Da onda promjenimo ime i Sporazumu? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#29161 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

https://www.slobodnaevropa.org/a/31160881.html
Ubijeno je 77 žena od početka godine, prema platformi "We Will Stop Femicide" (Mi ćemo zaustaviti ubijanje žena).

Prema podacima te grupe ubijeno je najmanje 409 žena 2020. godine.

Neki zvaničnici Erdoganove Islamističke partije zalagali su se za reviziju tog dogovora tvrdeći da on ohrabruje razvod i promoviše LGBT kulturu koju smatraju suprotnom konzervativnim vrednostima zemlje.

Turska je bila prva zemlja koja je potpisala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici na ministarskom sastanku u Istanbulu 2011. godine. Zakon je stupio na snagu 2014.

U Istanbulskoj konvenciji se navodi da muškarci i žene imaju jednaka prava i obavezuju se vlasti zemlje da preduzmu korake da spreče nasilje nad ženama, zaštite žrtve i počinioce izvedu pred sud.

Odluku je kritikovala glavna opoziciona partija CHP, a potpredsednica te partije Gokče Gokčen je u tviter poruci napisala da istupanje iz te Konvencije znači "dozvoliti da žene budu ubijane".

Ministarka za porodicu Zumrut Selčuk je saopštila da će unutrašnji zakoni Turske garantovati prava žena i da će se nastaviti borba protiv nasilja sa nula tolerancije prema nasilju.
Capljina74

#29162 Re: Republika Turska

Post by Capljina74 »

HarTar wrote: 20/03/2021 13:01
Kurdi se pripremaju za turističku sezonu na egejskoj i mediteranakoj rivijeri...
Znam.
Zato i pitam.
Ono što sam ih upoznao samo gledaju kako da zarade koju liru dok su turisti tu.
HarTar

#29163 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Capljina74 wrote: 20/03/2021 13:21
Znam.
Zato i pitam.
Ja sam 2019. godine bio u hotelu koji drže Kurdi, gazda Kurd i njegova familija vjerni državljani Turske i velike Erdoğanove pristalice. Radnici Kurdi, sve suprotno od toga...
The 51st State

#29164 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Bloo wrote: 20/03/2021 13:03 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdo ... /210320017
Sporazum Vijeća Evrope, sklopljen u Istanbulu, obavezao se na sprečavanje, procesuiranje i eliminisanje nasilja u porodici i promociju jednakosti. U Republici Turskoj, koja je sporazum potpisala 2011. godine, zabilježen je porast femicida prošle godine.

Nije naveden razlog zbog čega je došlo do ove odluke, ali zvaničnici Erdoganove vladajuće AK stranke izjavili su prošle godine da vlada razmišlja o povlačenju usred spora oko toga kako obuzdati rastuće nasilje nad ženama.

Mnogi konzervativci u Republici Turskoj smatraju da sporazum potiče nasilje. Također su neprijateljski raspoloženi prema principu rodne ravnopravnosti u Istanbulskoj konvenciji i vide ga kao promociju homoseksualnosti, s obzirom na njegovo načelo nediskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Kritičari povlačenja iz sporazuma smatraju da će ovo Republiku Tursku još više udaljiti od Evropske unije.

Erdogan je ovog mjeseca izjavio da će njegova vlada raditi na iskorjenjivanju nasilja nad ženama. Međutim, određeni broj ljudi smatra kako do sada nije učinio dovoljno povodom ovog problema.

Republika Turska ne vodi zvaničnu statistiku o femicidu. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 38 posto žena u Republici Turskoj bilo žrtva nasilja, u poređenju sa oko 25 posto u Evropi.

Ankara je poduzela mjere poput označavanja pojedinaca za koje se zna da pribjegavaju nasilju i kreiranja aplikacije za žene kako bi mogle pozvati policiju, a koja je preuzeta stotine hiljada puta.

Pametan potez, feministicke i lgbt agende sasjeci u korijenu, probleme koji postoje rijesavati u okviru tradiconalnih normi i vrijednosti.
MorningStar

#29165 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

HarTar wrote: 20/03/2021 13:35

Znam.
Zato i pitam.
Ja sam 2019. godine bio u hotelu koji drže Kurdi, gazda Kurd i njegova familija vjerni državljani Turske i velike Erdoğanove pristalice. Radnici Kurdi, sve suprotno od toga...
Jok drzat ce hotel i govoriti protiv erdoana :lol:
HarTar

#29166 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

MorningStar wrote: 20/03/2021 13:52

Znam.
Zato i pitam.
Poenta je u tome što si siromašniji, to si više ekstremistički nastrojen, kao što je slučaj i kod nas. Što se tiče vlasnika hotela, pitao ja sina od gazde je li u svim dijelovima grada sigurno, uvrijedio se čovjek, kaže Turska je sigurna i demokratska zemlja...
MorningStar

#29167 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

HarTar wrote: 20/03/2021 14:15

Poenta je u tome što si siromašniji, to si više ekstremistički nastrojen, kao što je slučaj i kod nas. Što se tiče vlasnika hotela, pitao ja sina od gazde je li u svim dijelovima grada sigurno, uvrijedio se čovjek, kaže Turska je sigurna i demokratska zemlja...
Turci su ektremni nacionalisti u dobrom broju nebitno od imovinskog statusa.Taj lik Kurd nije budala da prica protiv Erdoana , pa nije blentav ima hotel para - da zavrsi u cuzi kao gulenovac ili pkk il vec nesto.

Turska je sigurna manje vise.Kriminala imas svugdje ne znam jesi bio u istanbulu ali imas od dzeparosa,lopova,pe*era,vehabija,tranvestita i ne znam vise sta po ulici.Pausalne izjave su prilicno labave - i Kina je sigurna zemlja,kao i Kuba , emirati , saudija , sjeverna korea i tako.
HarTar

#29168 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

MorningStar wrote: 20/03/2021 14:21
Turci su ektremni nacionalisti u dobrom broju nebitno od imovinskog statusa.Taj lik Kurd nije budala da prica protiv Erdoana , pa nije blentav ima hotel para - da zavrsi u cuzi kao gulenovac ili pkk il vec nesto.

Turska je sigurna manje vise.Kriminala imas svugdje ne znam jesi bio u istanbulu ali imas od dzeparosa,lopova,pe*era,vehabija,tranvestita i ne znam vise sta po ulici.Pausalne izjave su prilicno labave - i Kina je sigurna zemlja,kao i Kuba , emirati , saudija , sjeverna korea i tako.
Bio sam, naravno, i istina je sve to što si nabrojao...
MorningStar

#29169 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

HarTar wrote: 20/03/2021 14:24
MorningStar wrote: 20/03/2021 14:21

Bio sam, naravno, i istina je sve to što si nabrojao...
E pa lijepo da se u necemu i slazemo.
Lopez1981

#29170 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

MUNAFIK wrote: 20/03/2021 11:41 Vidim po ovim statistikama da Turci jako dobro se nose sa koronom ocito im je zdravstveni sistem jako kvalitetan i dobar sto se nikako ne slaze sa izjavama pojedinih 'zabrinutih' forumasa kako je Turska nekakva banan drzava...
Kamo srece da smo i mi banana drzava na razini Turske. Ljudi za par godina napravili stotine modernih bolnica.
ISTANBUL
Image
ANKARA
Image
BURSA
Image
KONYA
Image
ADANA
Image
ELAZIG
Image
MERSIN
Image
... i tako sirom Turske

Ljudi rade i ne staju na svim poljima, naravno da ima onih koji mrze Tursku, ali ne mogu biti slijepi pored ociju.
Tito_i_Partija

#29171 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

Bloo wrote: 20/03/2021 13:03 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdo ... /210320017

Bas podjoh i ja da postavim. :thumbup:

I vidim da pojedini clanovi Redzepovog kulta vec brane odluku. Haman i nije toliko lose zenu ponekad izlemat', cisto da ne bi u mozgu pustila taj feministicki/lgbt korijen. :-D
Bloo
Globalna šefica

#29172 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

The 51st State wrote: 20/03/2021 13:49 Pametan potez, feministicke i lgbt agende sasjeci u korijenu, probleme koji postoje rijesavati u okviru tradiconalnih normi i vrijednosti.
Problemi su i nastali u okviru tradicionalnih normi i vrijednosti? :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#29173 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

Tito_i_Partija wrote: 20/03/2021 14:50 I vidim da pojedini clanovi Redzepovog kulta vec brane odluku. Haman i nije toliko lose zenu ponekad izlemat', cisto da ne bi u mozgu pustila taj feministicki/lgbt korijen
Što je tužno, definicija roda je samo minorni dio Konvencije. Konvencija se tiče bitnijih stvari:

Istanbulska konvencija prvi je pravno obvezujući instrument koji "stvara sveobuhvatni pravni okvir i pristup borbi protiv nasilja nad ženama". Usmjerena je na sprečavanje nasilja u obitelji, zaštitu žrtava i procesuiranje optuženih prekršitelja. Konvencija označava nasilje nad ženama kao kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije (čl.3 (a)). Države potpisnice bi trebale primjeniti due diligence prilikom sprječavanja nasilja te kako bi zaštitile žrtve i kazneno gonile počinitelje (članak 5.). Konvencija također sadrži definiciju roda: u smislu Konvencije, rod je definiran u članku 3 (c) kao "društveno izgrađene uloge, ponašanja, aktivnosti i atributi koje određeno društvo smatra primjerenim za žene i muškarce". Nadalje, Konvencija uspostavlja niz kaznenih djela karakterističnih kao nasilje nad ženama. Države koje ratificiraju Konvenciju moraju kriminalizirati više prekršaja, uključujući: psihološko nasilje (članak 33.); uhođenje (članak 34); fizičko nasilje (čl.35); seksualno nasilje, uključujući i silovanje (odnosi se na sve oblike nesuglasnog seksualnog odnosa) (čl.36); prisilni brak (čl.37); žensko obrezivanje (čl.38); prisilni pobačaja i/ili sterilizaciju (čl.39). Konvencija navodi da seksualno uznemiravanje mora biti podvrgnuto "kaznenoj ili drugoj zakonskoj sankciji" (čl. 40). Konvencija također uključuje članak koji se odnosi na zločine počinjene u ime "časti" (čl. 42).

Usvajanjem Konvencije, države se obavezuju i da izmijene Krivični zakon...
Kazne su u nekim državama nikakve i sramotne. Policija ponekad nema i osnove za djelovanje jer nije došlo do izmjene relevantnih zakona.
Definicija roda je tu da se spriječi diskriminacija, ne samo LGBTQIA osoba, već i osoba koje se ne ponašaju u okviru ovog boldiranog. Ne tako davno, ženama nije bilo dozvoljeno da imaju imovinu, studiraju, voze biciklo, automobil, glasaju, rade...svaki otklon od društveno usvojene norme za žene je imalo negativne posljedice i komentare - jer se usudila da radi nešto što je namijenjeno muškarcima. Ne tako davno, prva Bošnjakinja liječnica je pisala religijskom poglavaru muslimana u BiH da joj dozvoli školovanje i studiranje, jer je žena.
Login7777

#29174 Re: Republika Turska

Post by Login7777 »

klizim po parkingu

#29175 Re: Republika Turska

Post by klizim po parkingu »

Bloo wrote: 20/03/2021 15:05
Tito_i_Partija wrote: 20/03/2021 14:50 I vidim da pojedini clanovi Redzepovog kulta vec brane odluku. Haman i nije toliko lose zenu ponekad izlemat', cisto da ne bi u mozgu pustila taj feministicki/lgbt korijen
Što je tužno, definicija roda je samo minorni dio Konvencije. Konvencija se tiče bitnijih stvari:

Istanbulska konvencija prvi je pravno obvezujući instrument koji "stvara sveobuhvatni pravni okvir i pristup borbi protiv nasilja nad ženama". Usmjerena je na sprečavanje nasilja u obitelji, zaštitu žrtava i procesuiranje optuženih prekršitelja. Konvencija označava nasilje nad ženama kao kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije (čl.3 (a)). Države potpisnice bi trebale primjeniti due diligence prilikom sprječavanja nasilja te kako bi zaštitile žrtve i kazneno gonile počinitelje (članak 5.). Konvencija također sadrži definiciju roda: u smislu Konvencije, rod je definiran u članku 3 (c) kao "društveno izgrađene uloge, ponašanja, aktivnosti i atributi koje određeno društvo smatra primjerenim za žene i muškarce". Nadalje, Konvencija uspostavlja niz kaznenih djela karakterističnih kao nasilje nad ženama. Države koje ratificiraju Konvenciju moraju kriminalizirati više prekršaja, uključujući: psihološko nasilje (članak 33.); uhođenje (članak 34); fizičko nasilje (čl.35); seksualno nasilje, uključujući i silovanje (odnosi se na sve oblike nesuglasnog seksualnog odnosa) (čl.36); prisilni brak (čl.37); žensko obrezivanje (čl.38); prisilni pobačaja i/ili sterilizaciju (čl.39). Konvencija navodi da seksualno uznemiravanje mora biti podvrgnuto "kaznenoj ili drugoj zakonskoj sankciji" (čl. 40). Konvencija također uključuje članak koji se odnosi na zločine počinjene u ime "časti" (čl. 42).

Usvajanjem Konvencije, države se obavezuju i da izmijene Krivični zakon...
Kazne su u nekim državama nikakve i sramotne. Policija ponekad nema i osnove za djelovanje jer nije došlo do izmjene relevantnih zakona.
Definicija roda je tu da se spriječi diskriminacija, ne samo LGBTQIA osoba, već i osoba koje se ne ponašaju u okviru ovog boldiranog. Ne tako davno, ženama nije bilo dozvoljeno da imaju imovinu, studiraju, voze biciklo, automobil, glasaju, rade...svaki otklon od društveno usvojene norme za žene je imalo negativne posljedice i komentare - jer se usudila da radi nešto što je namijenjeno muškarcima. Ne tako davno, prva Bošnjakinja liječnica je pisala religijskom poglavaru muslimana u BiH da joj dozvoli školovanje i studiranje, jer je žena.
bas me zanima kako bi se ponasali ovi kojima je ovo ukidanje konvencije pohvalna stvar da npr njihovu sestru il kcerku neki lik saceka i opali koji put sakama u glavu laganini je govoriti o necemu sto te se ne dotice i ne pogađa te :zoka:
Post Reply