Desavanja u Crnoj Gori

Post Reply
zilog

#12951 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

SamoVasGledam wrote: 17/03/2021 01:46
zilog wrote: 17/03/2021 00:58
Taj spin da sam ja ovdje vodjen nacionalnim emocijama, a ne ti koji iz Srbije pises o desavanjima u Crnoj Gori, na bosanskom forumu... :pisnuo:

Hajde nam pokazi tvoj rad i trud na srbijanskim forumima. Pretpostavljam da sigurno imas podeblji acc. Samo da vidimo sta vi, koji nas optuzujete za sovinizam, pisete kada ste na svome?

Jadan pokusaj da se, zajednicki upad srpske i crnogorske vojske, nakon Cerske bitke, s disruptivnom namjerom, protumaci kao teritorijalna ambicija Crne Gore.

Opet ponavljam, ova tuzna prica oko crnogorske zastave nas je dovela do definicije "jajara" i "seoskih varalica". Petar I "Jajara" :mrgreen:

Aleksandar "Karma is a Bitch", ili "ko se pistolja laca, od pistolja i gine", jeste bio regent, to je postao samo par dana prije Sarajevskog atentata, ali je Petar bio kralj i mogao je zaustaviti srpsku sramotu...
Nije bitno gde pišem i o čemu pišem. Valjda je bitnije na koji način pišem, a u mojim komentarima nema ni mrvice nacionalizma, negiranja crnogorske nacije, državnosti ili šta već. Po pitanju Crne Gore i Crnogoraca sa veoma otvoren, jer sam slušao obe strane, znam njihove argumente, mentalitet Crnogoraca, razvoj crnogorske svesti, političku istoriju itd... Tako da znam o čemu pišem.
S druge strane svaki tvoj komentar upućen meni do sada je ''Srbi ovo, Srbi ono... Srbi ovakvi, Srbi onakvi'', a ovim temama znanje ti je tako malo jače od površnog.
Evo kako ti "nepristrasno" pises:
SamoVasGledam wrote: 13/03/2021 21:05 Pa ne koketira DF sa Vučićem od juče. To se odavno zna. Vidim i Krivokapić je pre koji dan prozvao DF da imaju gazde van Crne Gore. To mu nije smetalo do 30. avgusta očigledno. Ili kada je Mandić zvao Vučića da pošalje nešto vakcina jer ovi nisu bili sposobni ništa sami da nabave.

Demokrata u početku nije bilo nigde kada je u pitanju Zakon, a taj video koji spominješ je snimljen negde u maju 2020. a Zakon donesen decembra 2019. U međuvremenu članovi DF-a su bili zatvarani, više puta saslušavani, Kneževiću su i staru majku zatvarali, a isti ti članovi DF-a su se uvek odazivali litijama, slali svoje aktiviste na njima i pozivali druge građane da se pridruže. Tada je DF bio dobar. Demokrata nije bilo nigde kada je trebalo nešto konkretno činiti ili organizovati.
DF je barem iskren. Oni otvoreno kažu da su njihova ciljna grupa Srbi i tradiocionalni Crnogorci. Bečić s druge strane želi da se predstavi kao neki pomiritelj i ujedinitelj, da privuče što više nacija i religija. Zato je i bio mlak u podršci SPC-u jer u njegovoj stranci ima i bivših liberala, a Liberalni savez je osnovao CPC-u. U poslednje vreme su malo jače stali na stranu SPC, jer su shvatili da im ipak glavninu glasačkog tela čine Srbi i uz to su očigledno došli do nekog saveza sa Joanikijem. Podrška među muslimanima im je mizerna, a pokušali su da ih privuku gurajući dva muslimanima u sam vrh stranke (Albina Ćemana i Dženana Kolića). To su im valjda i dva jedina člana Bošnjaka. Nije išlo pa su Kolića gurnuli negde sa strane. Ostao je samo Ćeman. Generalno stranka bez ideje i ideologije. Šta reći kada i sam predsednik stranke ne sme javno da se izjasni nacionalno da ne bi izgubio glasove.

Ja lično Vučića ne podnosim i nisam vernik, pa mislim da sam poprilično nepristrasan. Barem što se tiče ovih podela na DF i Demokrate, ali činjenica je da je DF iskorišten i ucenjen od strane pre svega URA-e pa i Crkve. Demokrate su dobile mesto predsednika Skupštine i oni su time koliko toliko zadovoljeni, mada su se i oni žalili da URA ubacuje svoje ljude u državne službe. Ne bih se iznenadio da ako sutra u Nikšiću DF osvoji preko 35% i bude pojedinačno najjači zatraže (sa pravom) rekonstrukciju vlasti, jer Nikšić za Crnu Goru nije mali uzorak. Pogotovo što Demokrate imaju indirektno podršku Krivokapića, a direktno i ljudi koji su bliski njemu, pa bi se to delimično smatrala i pobedom nad Krivokapićem.
Hemsworth30

#12952 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Hemsworth30 »

Proserbski orijentisani "objektivni" forumaši još uvijek prosipaju svoju antikorupcijsku priču o CG? :lol:
SamoVasGledam

#12953 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

Dobro i šta je tu pristrasno? Znaš li uopšte šta ta reč znači?
Sa tim što si podebljao bi se složila i većina nacionalnih Crnogoraca, glasača DPS-a.
Šta je tačno problem?
zilog

#12954 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

Hemsworth30 wrote: 17/03/2021 02:03 Proserbski orijentisani "objektivni" forumaši još uvijek prosipaju svoju antikorupcijsku priču o CG? :lol:
Dodju na forum i "ruze" nas kako smo zadojeni nacionalizmom... :roll:
Ali pokazati svoj acc na nekom srbijanskom forumu - nema sanse. :lol:
zilog

#12955 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

SamoVasGledam wrote: 17/03/2021 02:05 Sa tim što si podebljao bi se složila i većina nacionalnih Crnogoraca, glasača DPS-a.
SamoVasGledam wrote: 13/03/2021 21:05 DF je barem iskren. Oni otvoreno kažu da su njihova ciljna grupa Srbi i tradiocionalni Crnogorci.
Fakat, sta ti zamisljas, gdje si dosao? :lol:
Da ovdje mozes prosipati neko kvaziintelektualno napuhivanje, a da raja ne skonta ko si?
Kako god da upakujes, uvijek ti negdje procuri...
HWsince93

#12956 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by HWsince93 »

E moj Vladislave, kako kazu ovdje eksperti, Turci ti napravise zastavu.

Image
SamoVasGledam

#12957 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by SamoVasGledam »

zilog wrote: 17/03/2021 02:21
Fakat, sta ti zamisljas, gdje si dosao? :lol:
Da ovdje mozes prosipati neko kvaziintelektualno napuhivanje, a da raja ne skonta ko si?
Kako god da upakujes, uvijek ti negdje procuri...
Ne znam druže šta da ti kažem ukoliko ne znaš razliku između stare i tradicionalne Crne Gore i moderne građanske.
Sve mi se čini da si ti taj koji boravi na ovoj temi sa nekim ''skrivenim'' motivima, a ne ja.
Evo došli smo do toga da batalimo temu i da pišemo o meni: ko sam ja, da li pišem na drugim forumima i šta tamo pišem, koje mi je korisničko ime...
Da prostiš ali ko si ti da ja tebi polažem račune i da ti se pravdam za ne znam ni sam šta tačno?
Ti ako imaš neke predrasude, teorije i komplekse molim te da me zaobiđeš sa njima. Ako nije problem.
I uzgred trebalo bi da znaš da je na forumima zabranjeno reklamirati druge forume pa ne znam da li si ti ogranišene pameti ili misliš da sam ja pa da ću ovde da postavljam linkove nekih drugih foruma.
Sve u svemu ne vidim poentu dalje rasprave sa tobom jer ti očigledno imaš neke druge ideje za dijalog koje veze nemaju sa navedenom temom.
Stoga laka noć i svako dobro.
zilog

#12958 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

SamoVasGledam wrote: 17/03/2021 02:51 ...
Niko te ne bi ni pitao gdje jos pises, da druge ne prozivas da pisu sa nacionalnom agendom...

A vidi...
SamoVasGledam wrote: 13/03/2021 21:05 Pa ne koketira DF sa Vučićem od juče. To se odavno zna. Vidim i Krivokapić je pre koji dan prozvao DF da imaju gazde van Crne Gore. To mu nije smetalo do 30. avgusta očigledno. Ili kada je Mandić zvao Vučića da pošalje nešto vakcina jer ovi nisu bili sposobni ništa sami da nabave.

Demokrata u početku nije bilo nigde kada je u pitanju Zakon, a taj video koji spominješ je snimljen negde u maju 2020. a Zakon donesen decembra 2019. U međuvremenu članovi DF-a su bili zatvarani, više puta saslušavani, Kneževiću su i staru majku zatvarali, a isti ti članovi DF-a su se uvek odazivali litijama, slali svoje aktiviste na njima i pozivali druge građane da se pridruže. Tada je DF bio dobar. Demokrata nije bilo nigde kada je trebalo nešto konkretno činiti ili organizovati.
DF je barem iskren. Oni otvoreno kažu da su njihova ciljna grupa Srbi i tradiocionalni Crnogorci. Bečić s druge strane želi da se predstavi kao neki pomiritelj i ujedinitelj, da privuče što više nacija i religija. Zato je i bio mlak u podršci SPC-u jer u njegovoj stranci ima i bivših liberala, a Liberalni savez je osnovao CPC-u. U poslednje vreme su malo jače stali na stranu SPC, jer su shvatili da im ipak glavninu glasačkog tela čine Srbi i uz to su očigledno došli do nekog saveza sa Joanikijem. Podrška među muslimanima im je mizerna, a pokušali su da ih privuku gurajući dva muslimanima u sam vrh stranke (Albina Ćemana i Dženana Kolića). To su im valjda i dva jedina člana Bošnjaka. Nije išlo pa su Kolića gurnuli negde sa strane. Ostao je samo Ćeman. Generalno stranka bez ideje i ideologije. Šta reći kada i sam predsednik stranke ne sme javno da se izjasni nacionalno da ne bi izgubio glasove.

Ja lično Vučića ne podnosim i nisam vernik, pa mislim da sam poprilično nepristrasan. Barem što se tiče ovih podela na DF i Demokrate, ali činjenica je da je DF iskorišten i ucenjen od strane pre svega URA-e pa i Crkve. Demokrate su dobile mesto predsednika Skupštine i oni su time koliko toliko zadovoljeni, mada su se i oni žalili da URA ubacuje svoje ljude u državne službe. Ne bih se iznenadio da ako sutra u Nikšiću DF osvoji preko 35% i bude pojedinačno najjači zatraže (sa pravom) rekonstrukciju vlasti, jer Nikšić za Crnu Goru nije mali uzorak. Pogotovo što Demokrate imaju indirektno podršku Krivokapića, a direktno i ljudi koji su bliski njemu, pa bi se to delimično smatrala i pobedom nad Krivokapićem.
Eto, DF ne osvoji 35%. :mrgreen:

BTW, i ja ne podnosim Vucica i nisam vjernik - Znaci da sam i ja nepristrasan. :pisnuo:
Duka Dizel II

#12959 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

sandzokan wrote: 16/03/2021 20:36
mene zanima zašto je ova prva prihvaćena od strane glasača DF, odnosno Srba u CG, i dominantna je bila, uz zastave R. Srbije, i na litijama kao i na slavljima izbornih pobjeda, dok ova druga, danas zvanična zastava, je predmet paljenja, cijepanja i sličnih huliganskih i vandalskih činova? Ako sav ovaj bunt ima za podlogu samo borbu protiv jednog čovjeka, jedne stranke i kriminogene vlasti zašto je državna zastava u najboljem slučaju ignorisana a ponekad i uništavana?

Ne bih se baš složio sa ovim.

Bolje je pitanje zašto DPS-ovci toliko mrze trobojku, koja je istorijska zastava Crne Gore i time ustavom zaštićena.
Zbog trobojke su se ljudi hapsili, a policija pendrečila one što su oslikavali zidove trobojkom tokom prošle godine.
Bukvalno je institualizovana mržnja prema trobojci i ona je prokazana kao zastava druge države, što veze s vezom nema.

Na protestima i slavljima prosrpskog bloka, redovno se može videti i poneka državna zastava, a kod ovih drugih samo na jednom protestu se videla trobojka, ali hrvatska sa šahovnicom :lol:

Trobojka se doživljava kao simbol stare Crne Gore, kao srpske države.
A ova aktuelna kao simbol nove Crne Gore, odnosno Montenegra i mnogi je zovu Rankovom zastavom jer ju je kreirao Ranko Krivokapić. Recimo, taj zlatni obrub je on izmislio.
Hemsworth30

#12960 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Hemsworth30 »

zilog wrote: 17/03/2021 02:08
Hemsworth30 wrote: 17/03/2021 02:03 Proserbski orijentisani "objektivni" forumaši još uvijek prosipaju svoju antikorupcijsku priču o CG? :lol:
Dodju na forum i "ruze" nas kako smo zadojeni nacionalizmom... :roll:
Ali pokazati svoj acc na nekom srbijanskom forumu - nema sanse. :lol:
Nepopravljivi Bošnjaci :lol: Nikako da prihvate merhametli namjere Srba od 1941. godine. Oni bi da uređuju države u regiji po najsavremenijim kriterijima a mi im nešto kao ne damo, vučemo ih u prošlost. Sram da nas bude! :twisted:
Hemsworth30

#12961 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Hemsworth30 »

Duka Dizel II wrote: 17/03/2021 07:28
mene zanima zašto je ova prva prihvaćena od strane glasača DF, odnosno Srba u CG, i dominantna je bila, uz zastave R. Srbije, i na litijama kao i na slavljima izbornih pobjeda, dok ova druga, danas zvanična zastava, je predmet paljenja, cijepanja i sličnih huliganskih i vandalskih činova? Ako sav ovaj bunt ima za podlogu samo borbu protiv jednog čovjeka, jedne stranke i kriminogene vlasti zašto je državna zastava u najboljem slučaju ignorisana a ponekad i uništavana?

Bolje je pitanje zašto DPS-ovci toliko mrze trobojku, koja je istorijska zastava Crne Gore i time ustavom zaštićena.
Zbog trobojke su se ljudi hapsili, a policija pendrečila one što su oslikavali zidove trobojkom tokom prošle godine.
Bukvalno je institualizovana mržnja prema trobojci i ona je prokazana kao zastava druge države, što veze s vezom nema.

Na protestima i slavljima prosrpskog bloka, redovno se može videti i poneka državna zastava, a kod ovih drugih samo na jednom protestu se videla trobojka, ali hrvatska sa šahovnicom :lol:

A ova aktuelna kao simbol nove Crne Gore, odnosno Montenegra i mnogi je zovu Rankovom zastavom jer ju je kreirao Ranko Krivokapić. Recimo, taj zlatni obrub je on izmislio.
Pa i šahovnica je s trobojkom, šta vam tu smeta? :lol: Ali pazi ovo, ustavom zaštićena. :-)
Duka Dizel II

#12962 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Hemsworth30 wrote: 17/03/2021 07:52
Duka Dizel II wrote: 17/03/2021 07:28

Pa i šahovnica je s trobojkom, šta vam tu smeta? :lol: Ali pazi ovo, ustavom zaštićena. :-)
"Državni i vojni simboli Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore, simboli Narodne Republike Crne Gore i Socijalističke​​ Republike Crne Gore i simboli Republike Crne Gore utvrđeni Zakonom o Grbu i Zastavi Republike Crne Gore ("Službeni list RCG", broj 56/93) uživaju zaštitu, kao i državni simboli utvrđeni ovim zakonom"

Nije za polemiku bitno da li meni smeta šahovnica kao trobojka, nego je poenta da je šizofren odnos bivšeg crnogorskog režima i njegovih pristalica prema trobojci. S jedne strane im ne smeta hrvatska trobojka na skupovima kojekakvih komita ,ali fras dobijaju kad vide crnogorsku istorijsku trobojku na ulicama Crne Gore.

To vrlo slikovito dočarava koliko su montenegrini polupani.
Capljina74

#12963 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

zilog wrote: 16/03/2021 22:43
Capljina74 wrote: 16/03/2021 22:40
zilog wrote: 16/03/2021 22:39

Kasljo, ti se smiri, ili makar odgovori na pitanje... :D
Samo ako udariš bold i King sajz.
Sta? Hoces da ti udarim King sajz? :pisnuo:

Razmisli prije nego sto pritisnes Submit. :lol: :lol: :lol: :lol:
Zadrži vlažne snove.

Udara ti ga onaj što Gleda i ne vadi...
jednonogi_Jack

#12964 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by jednonogi_Jack »

Capljina74 wrote: 14/03/2021 23:45
sandzokan wrote: 14/03/2021 23:43
Capljina74 wrote: 14/03/2021 23:40

Bolan, ne pali.
Đe si Čapljina, pobratime? :) Da ti čestitam prvo ovu izbornu pobjedu, znam da ne podnosiš Đukanovića. Smiješ li šta poslije korone popit?
Pobro,
Opet nagrais'o!

Sada u karantinu. Kažu Britanski soj.

Sve prošlo dobro, slabi simptomi zbog imuniteta od Nove godine, ali me jebe karantin.
zilog wrote: 16/03/2021 22:43
Capljina74 wrote: 16/03/2021 22:40
zilog wrote: 16/03/2021 22:39

Kasljo, ti se smiri, ili makar odgovori na pitanje... :D
Samo ako udariš bold i King sajz.
Sta? Hoces da ti udarim King sajz? :pisnuo:

Razmisli prije nego sto pritisnes Submit. :lol: :lol: :lol: :lol:

Zilog zvani karantin. :D
Duka Dizel II

#12965 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

zilog wrote: 16/03/2021 23:25
SamoVasGledam wrote: 16/03/2021 23:05 I da poredim Mojkovac sa Skadrom. Znaš li koliko je Crnogoraca izginulo u opsadi Skadra dok nije došla srpska artiljerija?
Pitanje zauzimanje Skadra nije dovelo u pitanje postojanje Crne Gore niti Srbije.
Ulazak u Mojkovacku bitku za Crnu Goru je znacio kraj. Mada su pobjedili, vise nije bilo natrag, niti mogucnosti da opstanu.
Šta ti čoveče lupetaš, pa deca ti se smiju. :)

Kakav ulazak u Mojkovačku bitku?
Pišeš o tome kao da je to bila bitka koja se mogla izbeći.

Jednostavno, odmah se vidi kad neko piše o nečemu o čemu pojma nema.

Mojkovački front trajao je mesecima unazad. Crnogorska vojska koja je u oktobru 1914 godine bila nadomak Sarajeva, godinu dana kasnije je bila u povlačenju.
Na Mojkovcu se branila Crna Gora pre svega, jer to je bila poslednja odstupnica. Iza je bila Crna Gora.
Isto kao što je srbijanska vojska na Drini i Dunavu branila Srbiju.
Slomom Srbije, Crna Gora nije više imala nikakve šanse da izbegne okupaciju. Mojkovačka bitka je njihov poslednji otpor.
Dok su serdar Janko Vukotić i vojska herojski branili Mojkovac i sever CG, dotle je Cetinje palo bez borbe, a kralj Nikola zbrisao pod okriljem noći, ostavivši sinove da potpišu kapitulaciju. To je ono što je u najvećoj meri odredilo njegovu sudbinu.
Duka Dizel II

#12966 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

Kikibombona wrote: 16/03/2021 22:05
Ne mogu se oteti utisku da je ova crnogorska trobojka mnogo ljepsa od srbijanske trobojke. Bas je ovaj grb legao, sto jes' jes'. I svijetlo plava je ljepsa od tamno plave.
To je jedna pomalo smešna priča.
Plava boja na crnogorskoj trobojci je ista kao i plava na svakoj drugoj trobojci. Nije bilo nikad razloga da bude drugačija.
Plava boja vremenom iz bledi, pa na nekim starim fotografijama ili na sačuvanim crnogorskim trobojkama iz tog vremena, plava boja je izgledala svetlije.

Na sve to, pravu zabunu je uneo arhaizam "plavetna boja" koji se koristio u prvom crnogorskom ustavu iz 1905 godine.
Neki "stručnjaci" su protumačili da je plavetna boja u stvari ta izbledela svetlo plava , što nije tačno. Plavetna je samo arhaizam za plavu boju.

Medjutim, sve je to tako spontano usvojeno, pa danas i šiju te trobojke u svetloplavoj varijanti.
zilog

#12967 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

Duka Dizel II wrote: 17/03/2021 08:38
zilog wrote: 16/03/2021 23:25
SamoVasGledam wrote: 16/03/2021 23:05 I da poredim Mojkovac sa Skadrom. Znaš li koliko je Crnogoraca izginulo u opsadi Skadra dok nije došla srpska artiljerija?
Pitanje zauzimanje Skadra nije dovelo u pitanje postojanje Crne Gore niti Srbije.
Ulazak u Mojkovacku bitku za Crnu Goru je znacio kraj. Mada su pobjedili, vise nije bilo natrag, niti mogucnosti da opstanu.
Šta ti čoveče lupetaš, pa deca ti se smiju. :)

Kakav ulazak u Mojkovačku bitku?
Pišeš o tome kao da je to bila bitka koja se mogla izbeći.

Jednostavno, odmah se vidi kad neko piše o nečemu o čemu pojma nema.

Mojkovački front trajao je mesecima unazad. Crnogorska vojska koja je u oktobru 1914 godine bila nadomak Sarajeva, godinu dana kasnije je bila u povlačenju.
Na Mojkovcu se branila Crna Gora pre svega, jer to je bila poslednja odstupnica. Iza je bila Crna Gora.
Isto kao što je srbijanska vojska na Drini i Dunavu branila Srbiju.
Slomom Srbije, Crna Gora nije više imala nikakve šanse da izbegne okupaciju. Mojkovačka bitka je njihov poslednji otpor.
Dok su serdar Janko Vukotić i vojska herojski branili Mojkovac i sever CG, dotle je Cetinje palo bez borbe, a kralj Nikola zbrisao pod okriljem noći, ostavivši sinove da potpišu kapitulaciju. To je ono što je u najvećoj meri odredilo njegovu sudbinu.
Sve laz do lazi...
Ono, kad vlastitu sramotu pokusavas prebaciti na drugoga...

Kada se odvijala Mojkovacka bitka, srbijanska vojska nije bila ni na Drini, ni na Dunavu. Odavno je vec bila oduvana u rasulo i povlacenje koje su Crnogorci stitili ginuci kod Mojkovca. Crnogorci morali ratovati 1:7, a Srbijanci se povukli... :roll:

Cetinje palo bez borbe? :pisnuo: :zid:
Pa ne mogu da vjerujem koji si ti trol? Ne da ti se djeca smiju, veci i babe i dede i komsije... :lol:
Znas li gdje je Lovcen? Isao si u skolu? Imali ste predmet koji se zove Geografija?

Nikola ostavio sinove da potpisu kapitulaciju?
Pa potpisase li je? Da vidimo taj potpis?
88Sioux

#12968 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by 88Sioux »

HWsince93 wrote: 17/03/2021 02:35 E moj Vladislave, kako kazu ovdje eksperti, Turci ti napravise zastavu.

Image

:gunjastajl:
zilog

#12969 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

Da se sutra ne bi pricalo kako se Srbija nije mjesala u izbore u CG (i u opste i u Niksicu), evo direktno priznanje iz usta "istoricara" Aleksandra Rakovica i poslanika SNS-a Predraga Rajića. Imate pregrst socnih detalja, koje narcis nije mogao odoliti da ne spomene... :mrgreen:

Duka Dizel II

#12970 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Duka Dizel II »

zilog wrote: 17/03/2021 15:29

Jednostavno

Sve laz do lazi...
Ono, kad vlastitu sramotu pokusavas prebaciti na drugoga...

Kada se odvijala Mojkovacka bitka, srbijanska vojska nije bila ni na Drini, ni na Dunavu. Odavno je vec bila oduvana u rasulo i povlacenje koje su Crnogorci stitili ginuci kod Mojkovca. Crnogorci morali ratovati 1:7, a Srbijanci se povukli... :roll:

Cetinje palo bez borbe? :pisnuo: :zid:
Pa ne mogu da vjerujem koji si ti trol? Ne da ti se djeca smiju, veci i babe i dede i komsije... :lol:
Znas li gdje je Lovcen? Isao si u skolu? Imali ste predmet koji se zove Geografija?

Nikola ostavio sinove da potpisu kapitulaciju?
Pa potpisase li je? Da vidimo taj potpis?
Ne možeš ti sa svojim skromnim znanjem, pretendovati na neku ozbiljnu polemiku.
To je klasično priučeno lupetanje i za podsmeh su tvoje ambicije.

U Mojkovačkoj bici, koja je najslavnija i najveća bitka crnogorske vojske u Prvom svetskom ratu, poginulo je cirka 200 crnogorskih vojnika.
Tokom Kolubarske bitke recimo, srbijanska vojska izgubila je 22 hiljade ljudi.
Samo u Pirotskom manevru prilikom povlačenja, srbijanska vojska je izgubila 5000 ljudi.

Za razliku od Srbije, koja je od početka rata pa do konačnog sloma bila izložena glavnom pritisku i napadima sa tri strane, crnogorska vojska nije bila toliko izložena napadima, sve dok Austrijanci nisu pokušali preko Crne Gore preseći odstupnicu srbijsnskoj vojsci.

Uloga crnogorske vojske do tada uglavnom je bila ofanzivnog karaktera, odnosno oni su udarali u bokove austrougarske vojske nastupajući ka Vlasenici i Sarajevu i tako vezivali deo njihovih trupa koje su udarale na Srbiju.

Crna Gora je u decenijama pre WWI u ratovima koje je vodila u savezu sa Srbijom uglavnom napadala i proširivala svoju teritoriju.
Naravno da dodje vreme i kad moraš braniti svoju zemlju.
Znači, na Mojkovcu su Crnogorci pre svega branili svoju zemlju. Isto kao što ju je branila i Srbija na Dunavu, Drini, na bugarskoj granici, dok nije slomljena

Komandant crnogorske vojske na Mojkovcu serdar Janko Vukotić, prvi se odrekao kralja Nikole, kad je čuo da je pobegao iz zemlje, a Cetinje palo bez borbe.
Pravo je pitanje zašto se i crnogorska vojska nije povukla sa srbijanskom, već je položila oružje nakon potpisivanja kapitulacije.
Crna Gora je jedina saveznička zemlja koja je kapitulirala, a vojska položila oružje.
To je velika bruka za društvo kao što je crnogorsko i zbog toga je kralj Nikola postao omražen u narodu. Mada ruku na srce, nije njegova popularnost bila velika ninpre toga, nakon 50 godina vladavine.
zilog

#12971 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by zilog »

Duka Dizel II wrote: 17/03/2021 15:58 ...
Pusti se prenosenja mitologije laznih istoricara iz Srbije.

Bacio si pricu da je Nikola ostavio sinove da potpisu kapitulaciju.

Ili pokazi potpis, ili priznaj da si slagao...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#12972 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Challenger_ »

zilog wrote: 17/03/2021 15:29
44.32 min.

i inače, drvlje i kamenje na Bogosloviju na Cetinju.
Challenger_ wrote: 16/03/2021 21:42 Nego, davno,davno sam pisao da je politički mastermajnd iza scene sveštenik Gojko Perović. Ni Amfilohije ni Joanikije, nego upravo on.
Challenger_ wrote: 07/09/2020 22:34
radostan dan wrote: 07/09/2020 22:19da su se stari df - mandić i knežević pitali, milo i runer bi danas slavili.... :mrgreen:
Dohak'o im ajatolah iz Cuca.

:lol:
Challenger_ wrote: 04/12/2020 22:25 Gdje je ajatolah, vrzma li se okolo?

Image

Challenger_

#12973 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Challenger_ »

Ma biskup GrEgorije im dohak'o, "izlobir'o" botoks efendija od Vareša.

Last edited by Challenger_ on 17/03/2021 17:42, edited 1 time in total.
Capljina74

#12974 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Capljina74 »

Oče li guglo?
Challenger_

#12975 Re: Desavanja u Crnoj Gori

Post by Challenger_ »

Capljina74 wrote: 17/03/2021 17:42 Oče li guglo?
Pardon?
Post Reply