Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
zubi

#2776 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Ali_G wrote: 16/03/2021 10:39
avenija wrote: 16/03/2021 10:32 Ocekivao sam danas veci broj jer su uvijek utorak i srijeda kriticni.

To znaci da ce pad biti jos brzi nego sto ocekujem.

Neka bude subota 450
Nedelja 400
Ponedeljak 350
Jel pravis proracun na osnovu nekog matematickog modela ili slobodna interpretacija?
Imas li slucajno podatak kad je broj oporavljenih u proslom talasu bio veci od oboljelih? Trenutno su oporavljeni na -80 cini mi se
Ma lupeta.
Haris.ba

#2777 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

CikCikCikPogodi wrote: 16/03/2021 10:40 Ja sam gledao da se u Los Angelesu pojavila crna kuga zbog beskućnika odnosno narkomana na ulicama. Ovo dizanje panike, stresa, tenzija, frustracija sto rade pojedinci, je apsolutno smjesno, naspram stvari sto se desavaju u nekim gradovima u puno razvijenim zemljama.
Nije crna kuga. Vec ebola, mnogo smrtonosnija od ono sto zovemo crna kuga.

Ali, zar to nije bilo prije nekih 5godina?
Last edited by Haris.ba on 16/03/2021 10:47, edited 1 time in total.
zanimljiv

#2778 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by zanimljiv »

avenija wrote: 16/03/2021 10:32 Ocekivao sam danas veci broj jer su uvijek utorak i srijeda kriticni.

Neka bude subota 450
Nedelja 400
Ponedeljak 350
Jel pravis proracun na osnovu nekog matematickog modela ili slobodna interpretacija?
Imas li slucajno podatak kad je broj oporavljenih u proslom talasu bio veci od oboljelih? Trenutno su oporavljeni na -80 cini mi se
15.11, 5 sedmica nakon početka rasta. Neminovno je da će broj oporavljenih rasti u KS i ukupan broj padati već od iduće sedmice, ali reakcija u skoku slučajeva ostatka države bi mogla produžiti ovaj talas.
Još jednom da podsjetimo da smo na polovini aktivnih slučajeva u prošlom "peaku", samo što je ovaj mnogo više pogodio KS pa je ovdje kritično dok u drugim kantonima još uvijek uspijevaju imati neki status quo bez ogromnog rasta.
starii

#2779 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by starii »

doživljaj sa koronom :)
daddy-kool

#2780 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

zubi wrote: 16/03/2021 10:27 SDA podmladak nam se aktivirao na tviteru sa pljuvanjem :D
Vranić jeste lupio glupost, na stranu plaćeni oblikovači javnog mnijenja.
Last edited by daddy-kool on 16/03/2021 10:49, edited 1 time in total.
elk

#2781 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by elk »

Kakva bijednica.
CikCikCikPogodi

#2782 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

Haris.ba wrote: 16/03/2021 10:45
CikCikCikPogodi wrote: 16/03/2021 10:40 Ja sam gledao da se u Los Angelesu pojavila crna kuga zbog beskućnika odnosno narkomana na ulicama. Ovo dizanje panike, stresa, tenzija, frustracija sto rade pojedinci, je apsolutno smjesno, naspram stvari sto se desavaju u nekim gradovima u puno razvijenim zemljama.
Nije crna kuga. Vec ebola, mnogo smrtonosnija od ono sto zovemo crna kuga.

Ali, zar to nije bilo prije nekih 5godina?
I sad se pojavila jer ih ne diraju, komunalne službe nista ne ciste, navodno zbog korone kako bi se smanjilo kretanje i kontakti.
daddy-kool

#2783 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

akcija007 wrote: 16/03/2021 10:32 Kakav je ovo apel s Koseva. Samo mi stres i paniku podigne. Da kisika ima za narednih 48h.
Sta meni znaci ova info. Kako ja mogu pomoci u nabavci kisika.
Kako se do sada nabavljao kisik !? Nemam pojma. Ali me samo panika uhvati
Ni meni nije jasno zašto se ide sa ovim u javnost. :roll:
Ali_G

#2784 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

zanimljiv wrote: 16/03/2021 10:46

Neka bude subota 450
Nedelja 400
Ponedeljak 350
15.11, 5 sedmica nakon početka rasta. Neminovno je da će broj oporavljenih rasti u KS i ukupan broj padati već od iduće sedmice, ali reakcija u skoku slučajeva ostatka države bi mogla produžiti ovaj talas.
Još jednom da podsjetimo da smo na polovini aktivnih slučajeva u prošlom "peaku", samo što je ovaj mnogo više pogodio KS pa je ovdje kritično dok u drugim kantonima još uvijek uspijevaju imati neki status quo bez ogromnog rasta.
Za nadati se da ce situacija brzo krenuti u smirivanje. Ovo sto se desava u KS, jedino logicno objasnjenje je ogroman broj turista u januaru.
Nadati se sad da sa 15dana zakasnjenja nece krenuti lom u drugim kantonima.
swanfilter

#2785 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by swanfilter »

Haris.ba wrote: 16/03/2021 10:12
swanfilter wrote: 16/03/2021 09:59
Haris.ba wrote: 16/03/2021 08:49 Ja imam u porodici rekordera. 4 puta testiran negativno, a imao koronu.
Pa, kako znate da je imao koronu, a ne gripu, recimo?
Serolosko testiranje. Kasnije posao uveo redovno svake dvije sedmice testiranje serolosko i prc.

2 puta je test na koronu bio uzet na Podhrastovima od ukupna 4 kada se bilo negativno. 2 mjeseca nakon toga posao poslao na serolosko.
Nije to ni bila korona. To sto se danas sve baca u jedan kos je drugi par opanaka ...
BadBoy

#2786 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

daddy-kool wrote: 16/03/2021 10:51
akcija007 wrote: 16/03/2021 10:32 Kakav je ovo apel s Koseva. Samo mi stres i paniku podigne. Da kisika ima za narednih 48h.
Pa koriste apsolutno svaki momenat da podmetnu nogu novoj Vladi KS. Ne treba izgubiti iz vida taj faktor.
Haris.ba

#2787 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

swanfilter wrote: 16/03/2021 10:51

Nije to ni bila korona. To sto se danas sve baca u jedan kos je drugi par opanaka ...
Moguce. Obostrana upala plusa. 20 dana temp. Nalazi krvi katastrofa. Pad oksidacije u krvi.
daddy-kool

#2788 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote: 16/03/2021 10:59

Moguce. Obostrana upala plusa. 20 dana temp. Nalazi krvi katastrofa. Pad oksidacije u krvi.
Specifični su nalazi RTG i krvi kod korone, ljekari to prepoznaju bez problema. Da li je rađena serologija?
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#2789 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

Situacija je strasna. Lockdown KS je sada opcija vjerujem. Zabraniti da se napusta kanton i da se ulazi u isti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2790 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Truba »

daddy-kool wrote: 16/03/2021 10:51
Sijanje straha zarad ostvarenja politickih ciljeva

Mos misliti kajva ce biti 2022 pred izbore
NelsonM

#2791 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

TheRealist wrote: 15/03/2021 19:35
NelsonM wrote: 15/03/2021 18:03 U onom novom respiratornom centru su ukljucili Maline i po onome sto mi rece drugarica koja je tamo rasporedjena , ne rade kako treba. Na podhrastovima se nije povecala smrtnost, umre max 3 ljudi, tamo su ekipe uhodane. Svi ovi drugi umiru uglavnom u tom respiratornom centru.
Ja ne znam čemu širenje dezinformacija na ovakav način? Ovo kao da napišete ne treba ići u bolnicu, jer je veća smrtnost u bolnici, nego u kućama, pa hajmo ostati kući. Ja znam da ljudi žele naći neko drugo objašnjenje za ovo što se dešava, ali nažalost njega nema, situacija je loša.

U resp centar se dovode svi najteži pacijenti, iz svih ustanova, sa svih odjela, od kuće. Mnogi se ne zadrže ni sat-dva, neki ni minut i preminu, tako teški su došli, ali pošto tu umru, evidentiraju se također tu, iako nisu bili tu liječeni. Na podhrastovima ne može rasti smrtnost, jer se gore ne prebacuju najteži pacijenti. Naravno da većina pacijenata umire u respiratornom centru. Pa u bolnicama najveći broj ljudi umire u intenzivnim njegama, ne umire na odjelima. Pa ni u OB skoro niko ne umire, a jasno je valjda zbog čega.

Većina respiratora u resp. centru nisu "malina". A pacijenti se priključuju na kraju na ono što imaš na raspolaganju, jer bez toga bi sigurno jako brzo umrli. I ne znači ako je neko na aparatu, da je odmah intubiran. Čak ne mora biti ni NIV, ali to je već druga tema.

laik1981 wrote: 15/03/2021 18:06 a imaju 70 provjerenih i kvalitetnih masina.
I svi se oni koriste. Ne zaboravite da imate operacione sale, gdje moraju biti ti uređaji, imate nekoliko intenzivnih jedinica, gdje također moraju biti te mašine, pa postoji GAK i pedijatrija, gdje moraju biti ti uređaji. Apsolutno svi aparati se koriste, ali očito neki ne shvataju šta se dešava trenutno.

Šta misliš, koriste se "malina", a ovi drugi stoje negdje u ćošku?
Nigdje nisam rekla da ne treba ici u bolnici, najveci je problem sto ljudi dodju tamo kasno. Ovu info sam dobila od osobe koja je anesteziolog iz kcusa, koja je nakon podhrastova prebacena u taj respiratorni centar. Da se razumijemo teret ove pandemije do novembra su podnosili samo podhrastovi, tacnije infektoloski odjel sa kcusa plus dio anesteziologa, koji su morali moliti za ispomoc s drugih klinika (pulmologija ni u jednom trenutku tad nije primala pacijente s koronom, njihovi doktori su slani samo kao ispomoc u istoj mjeri kao psihijatri) Katica (sefica anesteziologije, postavljena od strane Sebije) nije zeljela otvoriti svoj odjel iako su i tada najtezi pacijenti trebali lezati na kcusu. Inzinjeri su pregledali te masine, i o Almir Badnjevicu se moze reci sto sta, i ufuran i ovakav i onakav, ali da je covjek los inzinjer ne moze, ali naravno najlakse se baviti supljom nego poslusati nekoga ko je strucnjak u svojoj oblasti. Cinjenica je da nasi doktori nisu dobili ni pola opreme koja im je trebala, rade u nenormalnim uslovima, jedina drzava koja sadakom pribavlja vakcine i lijekove. ja ne krivim njih(osim sefove klinika jer su svi postavljeni po politickoj osnovi a ne strucnosti)vec ove sto im je veci problem zatvaranje kafane nego ovo sto je sda napravila u zadnjih 25g, to sto nam je nauka srozona na dno dna, sto se struke na pita ni za sta.

Usput neki dan je ovo objavljeno, pa eto ako hoces jos malo da branis Sebiju:
"Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u jednoj od izjava koje je dala posljednjih dana kazala je kako među uposlenicima kojih je više od 2.000 puno ima onih koji danima nisu išli kućama. U toj izjavi Izetbegović je rekla da su oni stalno “na prvoj liniji” zajedno sa saradnicima.

“Mi radimo mnogo više od drugih. Oni koji rade direktno sa bolesnicima imaju slobodne dane kao i dežurni, po Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu. Ali, prim. Amela Katica-Mulalić, prof. Nermir Granov, direktorica Nemedicinskog sektora Butmir Čedić, prim. Horozić, doc. Begić, prof. Baljić, glavna sestra Ernela Eminović i ja, smo stalno u KCUS-u. Sve vikende i popodneva. Ogroman smo posao uradili. Naravno, sa nama je šef Zaštitarske službe Eldin Skalonjić, svi zaštitari, radnice i tehnički uposlenici, vozači i majstori. U KCUS-u žive i rade pravi junaci. Naravno, ima i onih koji su se izmakli. Njih je srećom manje”, kazala je Izetbegovićka za „Hayat“.

Na ove izjave reagirala je jedna od doktorica koja je mjesecima već raspoređena na Podhrastove.

Tvrdi da Izetbegović nikada nije ušla u crvenu zonu i da se fotografiše samo ispred, dok drugi pobrojani telefonom rješavaju probleme i spavaju u svojim krevetima.

Kada je riječ o slobodnim danima i dežurama iskustvo ove doktorice je šokantno.
“Radni dani izgledaju ovako, u crvenoj zoni ostajemo dok ne završimo posao, ne osvrćući se da li je to 6-8-10 sati u punoj ratnoj opremi. Naše dežure traju 27 sati, od kojih se ni 30-60 minuta ne uspijemo odmoriti, popiti čašu vode, pregristi koji zalogaj... sve vrijeme rad, rad... bilo bi najbolje da postavi svoje kamere da snima šta njeno roblje radi”, dio je svjedočenja ove doktorice.
I kad se izađe iz dežure novi radni dan skoro da nema kraja."
Naslovnica

#2792 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

AAdmir wrote: 16/03/2021 11:22
Gerro wrote: 16/03/2021 11:19 Situacija je strasna. Lockdown KS je sada opcija vjerujem. Zabraniti da se napusta kanton i da se ulazi u isti.
jedini mogući izlaz iz katastrofe, iako već prekasno i može dat efekat tek za 2-3 sedmice
kvaka je što debili nemaju muda za taj potez
Zabrana ulaska i izlaska iz KS nije provodiva, nema šanse da se to desi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2793 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

688 HOSPITALIZOVANIH
U Sarajevu 555 novih slučajeva zaraze koronom, preminulo 13 osoba
srbija vakcinisala 2 miliona ljudi i sutra ide u zatvaranje... mi se ko ciganska mlada prenemazemo... dze vakcina
Haris.ba

#2794 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote: 16/03/2021 11:11

Specifični su nalazi RTG i krvi kod korone, ljekari to prepoznaju bez problema. Da li je rađena serologija?
To je bilo u periodu kada skoro nisi ni mogao doći do doktora. Imas temp.salju te na testiranje na koronu, negativan si. Dobiješ antibiotike i lijecis se sve preko telefona. Kada nema poboljšanja, pošalju te na snimanje pluca , ali prije toga se testiras na koronu i negativan si. Dobijes antibiotike i poslije popijenih nikakvog poboljšanja, pošalju te na Podhrastove. Gore ti vade krv vise puta, testiranju dva puta na koronu, negativan si.

Dva mjeseca poslije uradi se seroloski nalaz, imaš antitjela.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2795 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Truba »

Kad je hercegbosanska zupanija to htjela pokrenuti

Diglo sr sve...dabim zabrani...
Usrase
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2796 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

Sta su htjeli pokrenut
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#2797 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

Naslovnica wrote: 16/03/2021 11:25
AAdmir wrote: 16/03/2021 11:22
Gerro wrote: 16/03/2021 11:19 Situacija je strasna. Lockdown KS je sada opcija vjerujem. Zabraniti da se napusta kanton i da se ulazi u isti.
jedini mogući izlaz iz katastrofe, iako već prekasno i može dat efekat tek za 2-3 sedmice
kvaka je što debili nemaju muda za taj potez
Zabrana ulaska i izlaska iz KS nije provodiva, nema šanse da se to desi.
Naravno da je provodiva, samo treba muda
meridiyan

#2798 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

pici wrote: 16/03/2021 11:28
688 HOSPITALIZOVANIH
U Sarajevu 555 novih slučajeva zaraze koronom, preminulo 13 osoba
srbija vakcinisala 2 miliona ljudi i sutra ide u zatvaranje... mi se ko ciganska mlada prenemazemo... dze vakcina
pokvario se frizider

Image
zubi

#2799 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Haris.ba wrote: 16/03/2021 11:31
daddy-kool wrote: 16/03/2021 11:11

To je bilo u periodu kada skoro nisi ni mogao doći do doktora. Imas temp.salju te na testiranje na koronu, negativan si. Dobiješ antibiotike i lijecis se sve preko telefona. Kada nema poboljšanja, pošalju te na snimanje pluca , ali prije toga se testiras na koronu i negativan si. Dobijes antibiotike i poslije popijenih nikakvog poboljšanja, pošalju te na Podhrastove. Gore ti vade krv vise puta, testiranju dva puta na koronu, negativan si.

Dva mjeseca poslije uradi se seroloski nalaz, imaš antitjela.
Znaci, nema dileme, bila korona...
misaoni

#2800 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by misaoni »

Među ljudima se širi informacija da jedna od privatnih klinika u Sarajevu vrši komercijalno vakcinaciju Pfiezer vakcinom.
Značajan broj sarajevskih imućnih ljudi i političara je već obavio vakcinaciju ovdje.

Doduše, kažu da se sa preporukama samo može doći do ove usluge.

Može li neko reći koja klinika i na koji način da se dođe do ove vakcinacije?
Locked