Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
akcija007
#2526 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
I med sestre i dokzori su ljudi. Je mogu raditi 0-24 .
Vuo sam s medicinskom sestrom s Podhrastova da joj je povraca, zeludac joj se okrece kada ubacuje mrtvo tijelo u vrece . I oni imaju stari godisnji kao i svi kojeg moraju do 30 06 iskoristiti
Kad cujem Sebiju i Ismeta kao da su direktori u 2 razlicita grada u bolnicama. Seka haoss panika a Ismet razmno da mogu sve izdrzati samo fali med sestara
Vranic je danas rekao da je za ebolu napravljen izolatorij 250 000 KM utroseno a kada je dosao ovaj menadzment ugasili su taj izolatorij jer nema ebole kod nas. A tada je menadzment bio u dipu (odmah s ulaza lijevo). I sada je tu dnevna onkologija.
Vuo sam s medicinskom sestrom s Podhrastova da joj je povraca, zeludac joj se okrece kada ubacuje mrtvo tijelo u vrece . I oni imaju stari godisnji kao i svi kojeg moraju do 30 06 iskoristiti
Kad cujem Sebiju i Ismeta kao da su direktori u 2 razlicita grada u bolnicama. Seka haoss panika a Ismet razmno da mogu sve izdrzati samo fali med sestara
Vranic je danas rekao da je za ebolu napravljen izolatorij 250 000 KM utroseno a kada je dosao ovaj menadzment ugasili su taj izolatorij jer nema ebole kod nas. A tada je menadzment bio u dipu (odmah s ulaza lijevo). I sada je tu dnevna onkologija.
-
laik1981
#2528 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
To je sva poenta. Tzv krizni stabovi pocnu registrovati da se nesto dogadja tek onda kada pacijenti masovnije navale na bolnice, a onda pocnu vristati i traziti mjere. Pocnu pricati o dodatnim izolatorijima i angazovanju dodatnog medicinskog osoblja. I tako se radi od pocetka. Dok se oni organizuju i skontaju da se nesto desava vrhunac talasa vec prodje, a onda se sve ideje ostave za neko drugo vrijeme.
Trenutno smo na vrhuncu sto se tice novozarazenih. Sada je guzva u dijelu koji se bavi bolesnicima, dok je situacija na punktovima za testiranje dosta bolja u odnosu na prije 7-10 dana. Brojke novozarazenih su u zadnjih nekoliko dana u stagnaciji ili blagom padu. Za desetak dana ce te brojke krenuti konkretnije da opadaju, ali hospitalizacije i broj mrtvih ce jos neko vrijeme biti u porastu..
Znaci splinter dodje na forum i kaze kada ce krenuti novi val. Potrefi haman u heftu i to kaze prije mjesec i vise dana, a Drljevic, Vranic i co., registruju da se nesto desava tek onda kada u bolnice pocne dolaziti 15-20 pacijenata po satu. Tada su mjere beskorisne i uvode se samo pro forme da bi nadlezni probali oprati sebe glumeci da nesto rade, a u sustini naprave samo jos vecu stetu.
Fotografisao sam hodnik opce bolnice prije 20ak dana. 100 ljudi u 100 zagusljivih kvadrata koji cekaju po par sati na pregled.I tako iz dana u dan. Ljudi koji nisu tu bili zbog korone vec pregleda i kontrola vezanih za njihove zdravstvene probleme. Koliko znam Drljevic i Vranic rade u toj opcoj bolnici i oni su pustili te guzve. Ja nisam mogao vjerovati da se to desava i samo sam se vratio, a bio sam gore jer sam vozio komsiju da vadi konce posle operacije. Vratili se i zvali doktora koji ga je operisao i on nas primio mimo redova. Svi ti ljudi koji su cekali u hodniku su mogli cekati vani. Vrijeme bilo skoro pa ljetno. Zasto nisu cekali vani? Zasto su pustili te guzve unutra. Taj hodnik je bio najrizicnije mjesto za zarazu i sigurno mnogostruko rizicnije od skijalista u koja se upire vec mjesec dana. Petnaestak danja posle istog tog komsiju vozio na Otoku u laboratoriju. Identicna slika 30-40 ljudi jedno na drugom u maloj prostoriji. Ko je isao u laboratoriju u Komrovcu zna o cemu pricam. Neki covjek galami jer se pusta toliko ljudi i jer se ne moze postovati distanca, a ona sestra slijeze ramenima i govori "sta ja mogu". I opet zovi neka poznanstva da nas prime preko reda. Ovdje jedino mozes zavrsiti neke stvari kako treba jedino ako imasi stelu. Oni koji je nemaju su osudjeni da se zaraze po tim hodnicima cekajuci uslugu i po par sati. Zdravstveni sistem je u kolapsu zbog svojih gresaka i nikakve organizacije, a kad prituzi jedino sto znaju je da skroz ukinu preglede i tako direktno ugroze ljude koji trebaju njihove usluge..
Javasluk na svakom koraku, ali niko problem nece nazvati pravim imenom sve dok je tu narod koji ce biti okrivljivan za sve..
Last edited by laik1981 on 15/03/2021 14:22, edited 1 time in total.
- Javier Pena
#2529 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
meridiyan wrote: ↑15/03/2021 14:09 Sekine vratolomije ili ?
https://klix.ba/neobican-skok-broja-h ... hMmHuoG3Vc
Ako je ovo namjerno uradila... Na lomaču, druge nema.Jučer je KCUS, prema zvaničnim podacima, imao 324 covid pacijenta. Ovo je veliki skok od skoro 200 pacijenata više, ako se zna da se protekle sedmice broj hospitaliziranih pacijenata povećavao za oko 30 po danu. Tako je jučer bilo 324 hospitaliziranih, prekjučer 302, dan prije toga 308…
-
TheRealist
#2530 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Razika je u tome što jedna bolnica može birati pacijente i kontrolisati priliv, dovoljna je rečenica da nemaju mjesta, dok druga ne može niti broj pacijenata, niti težinu istih.akcija007 wrote: ↑15/03/2021 14:14 I med sestre i dokzori su ljudi. Je mogu raditi 0-24 .
A taj izolatorij od 250 hiljada se trebao nalaziti u onoj maloj zgradi (cini se mala u odnosu na ostale). Zar neko stvarno misli da bi to išta promijenilo, pa koliki kapaciteti toga su mogli biti i koliko bi se osoblja moglo smjestiti tu? Plan izolatorija tog je bio za par pacijenata, ako nam uđu sa ebolom, a ne ovo danas što se dešava. Izolatorij opšte bolnice je i dalje dosta malen, a koliko miliona je koštao?
Meni je gora stvar što nijedna bolnica nije ništa uradila da se spremi za treći val, a znali smo svi da dolazi. Mislim OK, to opet po našim leđima pukne, ali čovjeka ubiše te stvari. Zar sve mora biti je*eno prepucavanje.
Nas su politička prepucavanja koštala, a niko u suštini nije imao nikakav plan i sve se radi reaktivno, umjesto proaktivno.
Last edited by TheRealist on 15/03/2021 14:26, edited 1 time in total.
- Dozer
#2531 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Klapa 1668/21 (prva je bila 0001/08):laik1981 wrote: ↑15/03/2021 14:20To je sva poenta. Tzv krizni stabovi pocnu registrovati da se nesto dogadja tek onda kada pacijenti masovnije navale na bolnice, a onda pocnu vristati i traziti mjere. Pocnu pricati o dodatnim izolatorijima i angazovanju dodatnog medicinskog osoblja. I tako se radi od pocetka. Dok se oni organizuju i skontaju da se nesto desava vrhunac talasa vec prodje, a onda se sve ideje ostave za neko drugo vrijeme.
Trenutno smo na vrhuncu sto se tice novozarazenih. Sada je guzva u dijelu koji se bavi bolesnicima, dok je situacija na punktovima za testiranje dosta bolja u odnosu na prije 7-10 dana. Brojke novozarazenih su u zadnjih nekoliko dana u stagnaciji ili blagom padu. Za desetak dana ce te brojke krenuti konkretnije da opadaju, ali hospitalizacije i broj mrtvih ce jos neko vrijeme biti u porastu..
Znaci splinter dodje na forum i kaze kada ce krenuti novi val. Potrefi haman u heftu i to kaze prije mjesec i vise dana, a Drljevic, Vranic i co., registruju da se nesto desava tek onda kada u bolnice pocne dolaziti 15-20 pacijenata po satu. Tada su mjere beskorisne i uvode se samo pro forme da bi nadlezni probali oprati sebe glumeci da nesto rade, a u sustini naprave samo jos vecu stetu.
Fotografisao sam hodnik opce bolnice prije 20ak dana. 100 ljudi u 100 zagusljivih kvadrata koji cekaju po par sati na pregled.I tako iz dana u dan. Ljudi koji nisu tu bili zbog korone vec pregleda i kontrola vezanih za njihove zdravstvene probleme. Koliko znam Drljevic i Vranic rade u toj opcoj bolnici i oni su pustili te guzve. Ja nisam mogao vjerovati da se to desava i samo sam se vratio, a bio sam gore jer sam vozio komsiju da vadi konce posle operacije. Vratili se i zvali doktora koji ga je operisao i on nas primio mimo redova. Svi ti ljudi koji su cekali u hodniku su mogli cekati vani. Vrijeme bilo skoro pa ljetno. Zasto nisu cekali vani? Zasto su pustili te guzve unutra. Taj hodnik je bio najrizicnije mjesto za zarazu i sigurno mnogostruko rizicnije od skijalista u koja se upire vec mjesec dana. Petnaestak danja posle istog tog komsiju vozio na Otoku u laboratoriju. Identicna slika 30-40 ljudi jedno na drugom u maloj prostoriji. Ko je isao u laboratoriju u Komrovcu zna o cemu pricam. Neki covjek galami jer se pusta toliko ljudi i jer se ne moze postovati distanca, a ona sestra slijeze ramenima i govori "sta ja mogu". I opet zovi neka poznanstva da nas prime preko reda. Ovdje jedino mozes zavrsiti neke stvari kako treba jedino ako imasi stelu. Oni koji je nemaju su osudjeni da se zaraze po tim hodnicima cekajuci uslugu i po par sati. Zdravstveni sistem je u kolapsu zbog svojih gresaka i nikakve organizacije, a kad prituzi jedino sto znaju je da skroz ukinu preglede i tako direktno ugroze ljude koji trebaju njihove usluge..
Javasluk na svakom koraku, ali niko problem nece nazvati pravim imenom sve dok je tu narod koji ce biti okrivljivan za sve..
Naslov filma: Bespovratno glupi narod.
Rezija: Vlast i "elita" (sve glupak do glupaka, logicno).
-
BadBoy
#2532 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Izvini ako sam nešto pogrešno shvatio i ne želim da ti imputiram bilo šta, ali zar i ti nisi ranije govorio da se sve mjere trebaju određivati prema popunjenosti bolničkih kapaciteta?laik1981 wrote: ↑15/03/2021 14:20To je sva poenta. Tzv krizni stabovi pocnu registrovati da se nesto dogadja tek onda kada pacijenti masovnije navale na bolnice, a onda pocnu vristati i traziti mjere. Pocnu pricati o dodatnim izolatorijima i angazovanju dodatnog medicinskog osoblja. I tako se radi od pocetka. Dok se oni organizuju i skontaju da se nesto desava vrhunac talasa vec prodje, a onda se sve ideje ostave za neko drugo vrijeme.
- Haris.ba
#2533 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Bio sam danas na dzenazi. Ono je ko na fabrickoj traci.
Nesta me i podsjetilo na ratne dzenaze.
Nesta me i podsjetilo na ratne dzenaze.
- MorningStar
#2534 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Nadam se 3 sedmice bez toga neJma napredka 
- i agree
#2535 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
distanca,pranje ruku i to je to,kakva crna zatvaranja..
maske obavezne u zatvorenom
maske obavezne u zatvorenom
-
akcija007
#2536 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ovo sto je neko ranije napisao za guzve u hodniku u Opcoj . To je tacno. Sve te ambulante su u jednom hodniku. I u domovima zdravlja za bolnicke preglede daju uputnice samo za Opcu ne i za Kosevo. Zasto je to tako je znam. Ja prvi, nikad ranije nisam isao u Vojnu vec uvijek u Kosevu. Vidio sam na Kosevu da npr za pregled spec karsiologije gastroenetrologije moras prvo imati nalaz interniste iz doma zdravlja/privatno/Opce pa onda doci gore na pregled. Zasto je to tako ne znam.
I sve se trpa prema Opcoj te specijalizacije. Ovaj post je samo o ne covid pacijentima
I zasto u Opcoj nema blagajne a u Kosevu je ima. Nakon pregleda idem na blagajnu na Kosevu pa se vratim po nalaz a u Opcoj nema blagajne. Dr ti izda nalaz i caos
I sve se trpa prema Opcoj te specijalizacije. Ovaj post je samo o ne covid pacijentima
I zasto u Opcoj nema blagajne a u Kosevu je ima. Nakon pregleda idem na blagajnu na Kosevu pa se vratim po nalaz a u Opcoj nema blagajne. Dr ti izda nalaz i caos
-
laik1981
#2537 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ne, nisam. Rekao sam da je popunjenost bolnickih kapaciteta parametar koji je bitan kada se sagledava situacija jer pravu brojku zarazenih nikad nismo znali, niti znamo. To je iz nase perspektive posmatraca kada analiziramo informacije koje nam se plasiraju putem medija. Ali mi kao posmatraci nismo bitni. Krizni stabovi raspolazu, bar bi trebalo da raspolazu, informacijama koje mi nemamo. Oni su ti koji imaju alate da rade dublje analize i prave konkretne prognoze. Oni to nisu radili nikad vec konstantno pokusavaju da reaguju na pogresne nacine i onda kada je kasno. Rekli su da rade dnevne analize zarista. Mogu misliti kako ih rade.BadBoy wrote: ↑15/03/2021 14:32Izvini ako sam nešto pogrešno shvatio i ne želim da ti imputiram bilo šta, ali zar i ti nisi ranije govorio da se sve mjere trebaju određivati prema popunjenosti bolničkih kapaciteta?laik1981 wrote: ↑15/03/2021 14:20To je sva poenta. Tzv krizni stabovi pocnu registrovati da se nesto dogadja tek onda kada pacijenti masovnije navale na bolnice, a onda pocnu vristati i traziti mjere. Pocnu pricati o dodatnim izolatorijima i angazovanju dodatnog medicinskog osoblja. I tako se radi od pocetka. Dok se oni organizuju i skontaju da se nesto desava vrhunac talasa vec prodje, a onda se sve ideje ostave za neko drugo vrijeme.
S druge strane najveci problem kada je lijecenje u pitanju je zdravstveni sistem. Ljudi sa tezim simptomima u bolnice dolaze kasno. Kasno se testiraju, kasno dobijaju terapije, sve sa po nekoliko dana kasnjenja, a cesto je i sat presudan, a ne dan. I ko je kriv za to? Ja? Ti? Onaj sto skija? Onaj sto popije kafu? A da li je ikad iko od ovih zvanicnika uperio prst prema tim problemima? Ne, nije. Oni krive narod i ljude koji sjede u kafanama.
Zdravstveni sistem se sistematicno unistava decenijama. Sve je sad doslo na naplatu. Zato Sebija i vristi i prebacuje krivicu na sve osim nje. Nema svabo manju smrtnost zato sto je odgovorniji i sto postuje mjere. Svabo ima manju smrtnost jer mu je zdravstvo na puno vecem nivou. A mjere, kao mjere, bar ove koje su se sprovodile po evropi, nigdje nisu dale neki znacajan rezultat. Ako izuzmemo par izuzetaka svugdje je u pet deka, osim kada je smrtnost u pitanju, a smrtnost direktno ovisi o kvalitetu i spremnosti zdravstvenog sistema. Mjere su uzaludne. Obicni ocajnicki potezi vlastodrzaca kojima pokusavaju da skinu odgovornost sa sebe. Jedina prava mjera koja bi bila znacajna je rad na poboljsanju usluga u zdravstvenom sistemu, ali znamo da od toga nista nece biti. Fali osoblja, fali strucnjaka, doktora i cega sve ne. Do juce je kolaps zdravstvenog sistema bio na 100 popunjenih kreveta. Danas je na 600. Da je srece da je kapacitet bar 2000 i da je sve moderno opremljeno i da je dovoljno strucnih ljudi. Decenije unistavanja se ne mogu nadoknaditi preko noci i bice sto ce biti. Cuvaj sebe, gledaj da imas stelu iza svih vrata na koja imas potrebu da zakucas. Druge nemas. Skijalista, kafne i slicno su neka treca, cetvrta linija fronta koja bi trebala biti u fokusu. Mi nemamo prve linije fronta i tu je vecina problema.
-
laik1981
#2538 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam kojim dogovorom i kojom semom se doslo do situacije da opca bolnica radi na 120% kapaciteta, dok je na KCUS-u 50% slobodnog kapaciteta na necovid odjelima. Odes u opcu krkljanac na svakom koraku. Odes na KCUS nikad manje guzve, a sve salju u opcu..akcija007 wrote: ↑15/03/2021 15:07 Ovo sto je neko ranije napisao za guzve u hodniku u Opcoj . To je tacno. Sve te ambulante su u jednom hodniku. I u domovima zdravlja za bolnicke preglede daju uputnice samo za Opcu ne i za Kosevo. Zasto je to tako je znam. Ja prvi, nikad ranije nisam isao u Vojnu vec uvijek u Kosevu. Vidio sam na Kosevu da npr za pregled spec karsiologije gastroenetrologije moras prvo imati nalaz interniste iz doma zdravlja/privatno/Opce pa onda doci gore na pregled. Zasto je to tako ne znam.
- DaffyDuck
#2539 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Da bi bolesni pacijenti imali sta ganjati po salterimaakcija007 wrote: ↑15/03/2021 15:07 Ovo sto je neko ranije napisao za guzve u hodniku u Opcoj . To je tacno. Sve te ambulante su u jednom hodniku. I u domovima zdravlja za bolnicke preglede daju uputnice samo za Opcu ne i za Kosevo. Zasto je to tako je znam. Ja prvi, nikad ranije nisam isao u Vojnu vec uvijek u Kosevu. Vidio sam na Kosevu da npr za pregled spec karsiologije gastroenetrologije moras prvo imati nalaz interniste iz doma zdravlja/privatno/Opce pa onda doci gore na pregled. Zasto je to tako ne znam.
Osim toga, skoto sve podrucne ambulante porodicne medicine su zatvorene i ljudi se upucuju u Som zdravlja i po recept za nastavak terapije. Bar u SG. Idioti namjerno prave guzve.
- avenija
#2540 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Zašto Vlada FBiH nije donijela odluku o lockdownu?
– Ja ne volim javno diskutovati o nečijim odlukama. Ja nemam sve podatke i informacije i ne mogu u potpunosti nešto reći. Upitno je da li je lockdown od 2-3 dana nešto značio. U Sarajevu su prije ovog ljudi bili jedni drugima za vratom. Bili su puni ugostiteljski objekti. Nije bilo sluha da se napravi distanca, osigura provođenje higijenskih mjera. Da li je bio nužan lockdown? Ja mislim da se trebalo više insistirati na provođenju mjera. Jer šta znače ovako oštrije mjere? To opet pada na teret onih koji poštuju mjere. To nije pravedno da opterećujemo one koji poštuju mjere, zbog toga što neki ne poštuju mjere. Oni neće poštovati ni oštrije mjere – rekao je Huseinagić.
Locdown po vama nije rješenje?
– Mislim da nije, mi moramo razmišljati, svi mi živimo od novca. Ne može ni zdravstveni sistem funkcionirati bez novca. Federacija BiH je uložila 30 miliona u tri klinička centra. Kakvi bi uvjeti bili da nisu? Pa je Vlada KS uložila u Opću bolnicu i napravljen je Covid odjel. Pa gdje bi se sada smjestili ti ljudi? A ako idemo logikom ‘hajmo sve zatvorit’. Ja se ne slažem s kolegama iz zdravstva koji kažu mi razmišljamo o zdravlju, a Vlada nek rješava nezaposlenost. Nezaposlenost je mnogo veći problem. Zato što ima višetruke implikacije i na kraju dovodi do smrti ljudi, samo što ne pratimo to na ovaj način, pa nam to promakne. Mislimo ako nema para, pa i ako ne bude para. Svi su podržavali zahtjev zdravstvenih radnika za povećanje plata. A odakle će se isplatiti te plate? Po meni je suluda odluka da, budžet se puni iz onoga što firme rade, a onda ćemo mi davati iz budžeta platu nekome da ga zatvorimo. Pa kako ćemo puniti onda taj budžet? Koja je granica? Dodatno se dalje zaduživati i onda vraćati te kredite. Postoje epidemiološke mjere koje treba provoditi, a itekako je važno voditi računa da država funkcioniše. U Sarajevu je dramatična situacija, ali to je za očekivati, jer imamo na malom prostoru veliku koncentraciju ljudi i puno je kontakata. Neko s jednog kraja na drugi kraj kantona gdje živi 400.000 ljudi je u kontaktu – rekao je Huseinagić.
Husejnagić kaže kako je problem u Kantonalnoj Zenici veći problem nedostatak kadra, nego broj kreveta.
https://www.zenit.ba/huseinagic-ne-treb ... u8_N3qzatM
– Ja ne volim javno diskutovati o nečijim odlukama. Ja nemam sve podatke i informacije i ne mogu u potpunosti nešto reći. Upitno je da li je lockdown od 2-3 dana nešto značio. U Sarajevu su prije ovog ljudi bili jedni drugima za vratom. Bili su puni ugostiteljski objekti. Nije bilo sluha da se napravi distanca, osigura provođenje higijenskih mjera. Da li je bio nužan lockdown? Ja mislim da se trebalo više insistirati na provođenju mjera. Jer šta znače ovako oštrije mjere? To opet pada na teret onih koji poštuju mjere. To nije pravedno da opterećujemo one koji poštuju mjere, zbog toga što neki ne poštuju mjere. Oni neće poštovati ni oštrije mjere – rekao je Huseinagić.
Locdown po vama nije rješenje?
– Mislim da nije, mi moramo razmišljati, svi mi živimo od novca. Ne može ni zdravstveni sistem funkcionirati bez novca. Federacija BiH je uložila 30 miliona u tri klinička centra. Kakvi bi uvjeti bili da nisu? Pa je Vlada KS uložila u Opću bolnicu i napravljen je Covid odjel. Pa gdje bi se sada smjestili ti ljudi? A ako idemo logikom ‘hajmo sve zatvorit’. Ja se ne slažem s kolegama iz zdravstva koji kažu mi razmišljamo o zdravlju, a Vlada nek rješava nezaposlenost. Nezaposlenost je mnogo veći problem. Zato što ima višetruke implikacije i na kraju dovodi do smrti ljudi, samo što ne pratimo to na ovaj način, pa nam to promakne. Mislimo ako nema para, pa i ako ne bude para. Svi su podržavali zahtjev zdravstvenih radnika za povećanje plata. A odakle će se isplatiti te plate? Po meni je suluda odluka da, budžet se puni iz onoga što firme rade, a onda ćemo mi davati iz budžeta platu nekome da ga zatvorimo. Pa kako ćemo puniti onda taj budžet? Koja je granica? Dodatno se dalje zaduživati i onda vraćati te kredite. Postoje epidemiološke mjere koje treba provoditi, a itekako je važno voditi računa da država funkcioniše. U Sarajevu je dramatična situacija, ali to je za očekivati, jer imamo na malom prostoru veliku koncentraciju ljudi i puno je kontakata. Neko s jednog kraja na drugi kraj kantona gdje živi 400.000 ljudi je u kontaktu – rekao je Huseinagić.
Husejnagić kaže kako je problem u Kantonalnoj Zenici veći problem nedostatak kadra, nego broj kreveta.
https://www.zenit.ba/huseinagic-ne-treb ... u8_N3qzatM
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
daddy-kool
#2542 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Lockdown nije opcija jer nemamo novca i nemamo sistema koji bi to proveo (sistemu je problem kupiti vakcine za gotov novac, zajebali su respiratore, sve ide po nekoj inerciji i stihiji).
-
daddy-kool
#2543 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Šta su konkretno mogli uraditi (zaista me interesuje)?TheRealist wrote: ↑15/03/2021 14:23
Meni je gora stvar što nijedna bolnica nije ništa uradila da se spremi za treći val, a znali smo svi da dolazi. Mislim OK, to opet po našim leđima pukne, ali čovjeka ubiše te stvari. Zar sve mora biti je*eno prepucavanje.
- teuta06
#2544 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Nisam iz Sarajeva, nego iz grada blizu Sarajeva, ali da iznesem ono što sam ja primjetila u svom gradu.... npr pošta...nitko, nijedna šalterski radnik ne nosi masku, a idem svaki dan u poštu....pult jest veliki, ima i zaštitno staklo, ali i ogromna rupa, pa oni koji su niži mogu gotovo direktno puhati u radnike... dok recimo banka pored ne dozvoljvava uci bez maske, mjeri se temp na ulazu
kada je bila penzija, msm 05.03.,u pošti penzioneri nagurani na jedan šalter, guraju se tko ce prvi podici mirovinu, pola nema maske, a oni koji imaju svima redom viri nos!!!
i ono što mi nije jasno ako je ovaj treći val od skijališta, kako je u Sarajevu kolaps, a u RS minimalan broj zaraženih, pa nije valjda da se samo Sarajlije skijaju?
kada je bila penzija, msm 05.03.,u pošti penzioneri nagurani na jedan šalter, guraju se tko ce prvi podici mirovinu, pola nema maske, a oni koji imaju svima redom viri nos!!!
i ono što mi nije jasno ako je ovaj treći val od skijališta, kako je u Sarajevu kolaps, a u RS minimalan broj zaraženih, pa nije valjda da se samo Sarajlije skijaju?
- avenija
#2545 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Nije opcija na nivou FBIH, eventualno Sarajevo ali nemaju sredstva ni za 10 dana lockdowna zato hoce da prebace troskove na FBIH ali nije ni onaj Novalic toliko glup a pogotovo HDZ koji nece dozvoliti radi Sarajeva kljucanje Hercegovine i ekonomsku propast.daddy-kool wrote: ↑15/03/2021 15:25 Lockdown nije opcija jer nemamo novca i nemamo sistema koji bi to proveo (sistemu je problem kupiti vakcine za gotov novac, zajebali su respiratore, sve ide po nekoj inerciji i stihiji).
Ali citam i poznati virusolozi govore da sada lockdown nema smisla ni u Sarajevu, prije 20 dana da, sada vise nema efekta osim ekonomskom unistenja KS.
- Gerro
- ModeratorNaBezCenzure
-
laik1981
#2547 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Isto je i ovdje osim kad pobudale brojevi kao sto je sad slucaj. U bankama se nose maske dok u "drzavnim" ustanovama niko ne benda zivu silu..teuta06 wrote: ↑15/03/2021 15:28 Nisam iz Sarajeva, nego iz grada blizu Sarajeva, ali da iznesem ono što sam ja primjetila u svom gradu.... npr pošta...nitko, nijedna šalterski radnik ne nosi masku, a idem svaki dan u poštu....pult jest veliki, ima i zaštitno staklo, ali i ogromna rupa, pa oni koji su niži mogu gotovo direktno puhati u radnike... dok recimo banka pored ne dozvoljvava uci bez maske, mjeri se temp na ulazu
-
BadBoy
#2548 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ok, izvini ako sam pogrešno skontao.laik1981 wrote: ↑15/03/2021 15:09 Ne, nisam. Rekao sam da je popunjenost bolnickih kapaciteta parametar koji je bitan kada se sagledava situacija jer pravu brojku zarazenih nikad nismo znali, niti znamo. To je iz nase perspektive posmatraca kada analiziramo informacije koje nam se plasiraju putem medija. Ali mi kao posmatraci nismo bitni. Krizni stabovi raspolazu, bar bi trebalo da raspolazu, informacijama koje mi nemamo. Oni su ti koji imaju alate da rade dublje analize i prave konkretne prognoze. Oni to nisu radili nikad vec konstantno pokusavaju da reaguju na pogresne nacine i onda kada je kasno. Rekli su da rade dnevne analize zarista. Mogu misliti kako ih rade.
S druge strane najveci problem kada je lijecenje u pitanju je zdravstveni sistem. Ljudi sa tezim simptomima u bolnice dolaze kasno. Kasno se testiraju, kasno dobijaju terapije, sve sa po nekoliko dana kasnjenja, a cesto je i sat presudan, a ne dan. I ko je kriv za to? Ja? Ti? Onaj sto skija? Onaj sto popije kafu? A da li je ikad iko od ovih zvanicnika uperio prst prema tim problemima? Ne, nije. Oni krive narod i ljude koji sjede u kafanama.
Zdravstveni sistem se sistematicno unistava decenijama. Sve je sad doslo na naplatu. Zato Sebija i vristi i prebacuje krivicu na sve osim nje. Nema svabo manju smrtnost zato sto je odgovorniji i sto postuje mjere. Svabo ima manju smrtnost jer mu je zdravstvo na puno vecem nivou. A mjere, kao mjere, bar ove koje su se sprovodile po evropi, nigdje nisu dale neki znacajan rezultat. Ako izuzmemo par izuzetaka svugdje je u pet deka, osim kada je smrtnost u pitanju, a smrtnost direktno ovisi o kvalitetu i spremnosti zdravstvenog sistema. Mjere su uzaludne. Obicni ocajnicki potezi vlastodrzaca kojima pokusavaju da skinu odgovornost sa sebe. Jedina prava mjera koja bi bila znacajna je rad na poboljsanju usluga u zdravstvenom sistemu, ali znamo da od toga nista nece biti. Fali osoblja, fali strucnjaka, doktora i cega sve ne. Do juce je kolaps zdravstvenog sistema bio na 100 popunjenih kreveta. Danas je na 600. Da je srece da je kapacitet bar 2000 i da je sve moderno opremljeno i da je dovoljno strucnih ljudi. Decenije unistavanja se ne mogu nadoknaditi preko noci i bice sto ce biti. Cuvaj sebe, gledaj da imas stelu iza svih vrata na koja imas potrebu da zakucas. Druge nemas. Skijalista, kafne i slicno su neka treca, cetvrta linija fronta koja bi trebala biti u fokusu. Mi nemamo prve linije fronta i tu je vecina problema.
I ja se slažem sa svim ovim što si ti napisao u vezi našeg oronulog zdravstvenog sistema (i svakog drugog sistema u ovoj jebenoj državi). Ali pojedinačna neodgovornost ljudi neće doprinijeti da se taj sistem popravi, samo će još brže propasti i to će se odraziti preko leđa tih istih pojedinaca. To je ono što sam od početka potencirao i što od početka govorim: Ako mi lično imamo pristup "Ma šta će ba korona" samo ćemo sebi napraviti štetu.
Nažalost, sad smo tu gdje jesmo.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2549 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Ne fura, s više strane sam dobio info da je od srijede 14 dana lockdown. Bumo videli.
-
daddy-kool
#2550 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!
Takođe da se podsjetimo, mi kao društvo smo u maju prošle godine prešli na "švedski model, narod je to tražio a za vlast je to najbolja opcija. To tačno znači da je svako prije svega odgovoran za sebe i svoje zdravlje. Narod je upozoravan, izdavane su preporuke pa čak su uvedena i neka ograničenja, ali primarna odgovornost je bila i ostala na pojedincu. Po tom pristupu je svako sam kriv ako se zarazio, trebao se bolje čuvati.
Zdravstveni sistem neće i ne može kolabirati. Može se desiti privremeno povećana smrtnost usljed iskorištenosti svih resursa, ali zdravstvenom sistemu neće ništa faliti, nastaviće svoje postojati i ubuduće.
Zdravstveni sistem neće i ne može kolabirati. Može se desiti privremeno povećana smrtnost usljed iskorištenosti svih resursa, ali zdravstvenom sistemu neće ništa faliti, nastaviće svoje postojati i ubuduće.