Trappist wrote: ↑15/03/2021 13:12
"Gavrankapetanović je rekao da, koliko god da je teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i može ovo izdržati.
"Imamo 47 pacijenata u covid odjeljenjima, a otvorili smo i sedmi odsjek sa 24 kreveta i ono što nam je sada potrbno nam je medicinsko osoblje, a najviše medicinske sestre. Imamo 12 pacijenata na intenzivnoj njezi i dva na respiratoru. Primjetno je da se kod novog sdoja brže razvija teško kliničko stanje, no koliko god da je teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i mi ćemo ovo izdržati", kazao je Gavrankapetanović.
Dodao je da ne treba dodatno širiti paniku, koja je sama po sebi loša za zdravlje, a rekao je i da sarađuju sa kolegama iz domova zdravlja, te da će puno toga ovisiti o narednim danima."
Napokon glas razuma

Medju jedinima koji ne baca odgovornost na narod, nego fino kaze da im treba osoblja.
Ovo nije glas razuma, nego samo ulizivanje narodu.
Ako se već može tako lako izdržati, zašto se svaki dan šalju pacijenti na KCUS i to u velikom broju i uglavnom bez ikakve najave, nego dođu po 4 pacijenta u jednim kolima, pa za njima druga kola....? Kao da DZ kaže, mi nemamo prevelik broj pacijenata, a ljudi nemaju ležeća mjesta uopšte. S tim da mislim da oni imaju više pacijenata u covid odjeljenjima. Jer ako je samo 47, pa stvarno.... Ali ponavljam, mislim da imaju više pacijenata ukupno, dok na intenzivnoj i nemaju nešto. Problem je što klinički centri nemaju gdje poslati pacijenta, moraju ga zadržati, a onda se itekako mijenja pogled na stvari, a o razlici o težini pacijenata da ne govorim, to su dva različita svijeta.
A ovo oko osoblja je jasno, ali ovo se ne može nabaviti. Vama za ovo treba istrenirano osoblje i on to zna, a to nije osoblje sa biroa, koje je do jučer radilo po kafićima, salonima ljepote i slično. Mi skoro ništa nemamo od tog osoblja u ovim situacijama. Jednostavno ne znaju šta trebaju raditi, nisu dovoljno brzi, ne znaju kada alamirati ljekare, šta god se treba dati od terapije, mora se detaljno govoriti i objašnjavati. Ovo je vezano za osoblje koje vam je potrebno za skrb teških pacijenata.
Mjesta za kisik se isto ne mogu izmisliti, za to su potrebne instalacije kompletne, te dovoljna količina kiseonika.