Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
DonieBrasco

#2301 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by DonieBrasco »

Inace ne pisem na ovoj temi ali se moram oglasiti jer mi nije jasno da idalje postoje debili koji samtraju da ovo ne postoji, da ne postoji virus da je ovo sve podvala, teorije zavjera i slicno.

Također ova omladina i svi ostali sto negoduju na zatvaranje kafana, nargila, teretana, soping centri i ostalog, imate li vi ljudi zdrav vid i razum da vidite li sta se događa.

Generalno svi sto ne nosite maske sto nemate malo pameti da razumijte pridrazvanje minimum mjera, milsite li o sebi, najblizima, prijateljima....itd.
Trappist

#2302 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

DonieBrasco wrote: 14/03/2021 14:06 Inace ne pisem na ovoj temi ali se moram oglasiti jer mi nije jasno da idalje postoje debili koji samtraju da ovo ne postoji, da ne postoji virus da je ovo sve podvala, teorije zavjera i slicno.

Također ova omladina i svi ostali sto negoduju na zatvaranje kafana, nargila, teretana, soping centri i ostalog, imate li vi ljudi zdrav vid i razum da vidite li sta se događa.

Generalno svi sto ne nosite maske sto nemate malo pameti da razumijte pridrazvanje minimum mjera, milsite li o sebi, najblizima, prijateljima....itd.
Od cega ce zivjeti ljudi koji rade u tim objektima ako ih se zatvori na 2-3 mjeseca? Hoces im ti mozda pomoci?
Pandakonda

#2303 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

Trappist wrote: 14/03/2021 14:14
DonieBrasco wrote: 14/03/2021 14:06 Inace ne pisem na ovoj temi ali se moram oglasiti jer mi nije jasno da idalje postoje debili koji samtraju da ovo ne postoji, da ne postoji virus da je ovo sve podvala, teorije zavjera i slicno.

Od cega ce zivjeti ljudi koji rade u tim objektima ako ih se zatvori na 2-3 mjeseca? Hoces im ti mozda pomoci?
Nemoj izvrtati problem. Svi objekti su mogli normalno raditi u skladu sa mjerama, profit bi naravno bio malo manji ali svi placamo cijenu. Krivca za ove mjere treba traziti u neodgovornim ljudima i ugostiteljima kojima je gujica zinula za parama dok ljudi umiru
Trappist

#2304 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Pandakonda wrote: 14/03/2021 14:26

Nemoj izvrtati problem. Svi objekti su mogli normalno raditi u skladu sa mjerama, profit bi naravno bio malo manji ali svi placamo cijenu. Krivca za ove mjere treba traziti u neodgovornim ljudima i ugostiteljima kojima je gujica zinula za parama dok ljudi umiru
Nista ja ne izvrcem, ovo sto ja pisem je realna slika. Kao sto je i realno da ljudi umiru od virusa. Ne znam sto se ne smije reci da ljudi za hljeba nece imati ako ih se zatvori?
Pandakonda

#2305 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

Trappist wrote: 14/03/2021 14:39

Nista ja ne izvrcem, ovo sto ja pisem je realna slika. Kao sto je i realno da ljudi umiru od virusa. Ne znam sto se ne smije reci da ljudi za hljeba nece imati ako ih se zatvori?
Smije se reci i to je naravno jedan od najvecih problema kod lockdowna sto ekonomija ispasta, pogtovo u drzavi kao sto je BiH gdje je javni sektor ogroman i vise od pola poreznog novca ode na njihove plate a kamoli da se sad ima para davati realnom sektoru da se popravi steta od lockdown-a.

Ali je problem sto do lockdown-a ne bi doslo da su se ugostitelji i ljudi pridrzavali mjera. Ljudi su neodgovorni i ogroman broj ugostitelja bi radije krsio mjere, ugrozavao zivote umjesto da se par mjeseci strpi da ima malo manji profit ili da za određeni period uvede neki novi biznis model dok se vakcine ne dovedu.
Porodice Foht

#2306 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Porodice Foht »

Danas mi drug kaze bio na dzenazi covjeku od 60-ak godina prosle sedmice, prijatelju, a sutra ide na dzenazu sinu tog covjeka. Samo 31 godina.. :sad:
aldinjo

#2307 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Odakle više izlazite sa "šupljim" pričama? :lol: :lol: :lol: :skoljka: :run:
aldinjo

#2308 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Pandakonda wrote: 14/03/2021 14:46
Trappist wrote: 14/03/2021 14:39

Smije se reci i to je naravno jedan od najvecih problema kod lockdowna sto ekonomija ispasta, pogtovo u drzavi kao sto je BiH gdje je javni sektor ogroman i vise od pola poreznog novca ode na njihove plate a kamoli da se sad ima para davati realnom sektoru da se popravi steta od lockdown-a.

Ali je problem sto do lockdown-a ne bi doslo da su se ugostitelji i ljudi pridrzavali mjera. Ljudi su neodgovorni i ogroman broj ugostitelja bi radije krsio mjere, ugrozavao zivote umjesto da se par mjeseci strpi da ima malo manji profit ili da za određeni period uvede neki novi biznis model dok se vakcine ne dovedu.
Ne izmišljaj!
akcija007

#2309 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by akcija007 »

Porodice Foht wrote: 14/03/2021 14:51 Danas mi drug kaze bio na dzenazi covjeku od 60-ak godina prosle sedmice, prijatelju, a sutra ide na dzenazu sinu tog covjeka. Samo 31 godina.. :sad:
Jooj citao sam o ovome slucaju. Tuga golema.
I tamo se jave na FB neke glupace iz Mostara koje Fortu pozdravljaju i kazu da u Mostaru nema ni korone ni policijskog sata. Ima ih 300 tinjak u toj diskoteci. Ja ne razumijem psihu tih ljudi. Doci ce kuci i roditeljima prenijeti zarazu koji mogu zavrsiti u bolnici na kisiku/respiratoru.
trotecnr1

#2310 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by trotecnr1 »

Plunkett wrote: 14/03/2021 14:36 https://faktor.ba/vijest/u-samo-cetiri- ... ana/118171

'ta ce Covid, samo 90 sahrana u 4 dana...
Ja nekrofilije, majko moja... I ti, i ovaj novinar, i svi ovi što svakodnevno obilaze sajtove s umrlima, samo čekam kad ćete početi obilaziti i Vlakovo, Bare, da nam uslikate. :roll:

Nema šta ljudi neće napisati samo da bi dobili klik.
trotecnr1

#2311 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by trotecnr1 »

Pandakonda wrote: 14/03/2021 14:46 Ali je problem sto do lockdown-a ne bi doslo da su se ugostitelji i ljudi pridrzavali mjera. Ljudi su neodgovorni i ogroman broj ugostitelja bi radije krsio mjere, ugrozavao zivote umjesto da se par mjeseci strpi da ima malo manji profit ili da za određeni period uvede neki novi biznis model dok se vakcine ne dovedu.
Jest, ugostitelji su krivi što virus postoji i što je narod prehlađen, ugrožavaju živote služenjem kafe. :-)
Trebalo je da se strpe par mjeseci i da uvedu neki novi biznis model, tipa da otvore pekaru jer bi tad mogli raditi non stop.

Da bog da ostao bez tog budžetskog posla s kojeg soliš pamet svima drugima. :thumbup:
statixx

#2312 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Danas redovi pred kladionicama u Lukavici. :bih:
aldinjo

#2313 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Plunkett wrote: 14/03/2021 15:09
trotecnr1 wrote: 14/03/2021 14:59
Plunkett wrote: 14/03/2021 14:36 https://faktor.ba/vijest/u-samo-cetiri- ... ana/118171

Ja nekrofilije, majko moja... I ti, i ovaj novinar, i svi ovi što svakodnevno obilaze sajtove s umrlima, samo čekam kad ćete početi obilaziti i Vlakovo, Bare, da nam uslikate. :roll:

:lol:
Opusteno, sad će ponedjeljak pa ćeš moći sisati crijevo sa ostalim svojim brudama :wink:
Kada si prošli put popio kafu u nekom objektu?
NediM17

#2314 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

Jos samo malo manje od 16h, izdrzite brudisHe. U pet ujutro cim prestane zabrana kretanja stan'te u red da budete sefte ovim "ugostiteljima" ha otvore u 7. :run:
hodža

#2315 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by hodža »

trotecnr1 wrote: 14/03/2021 14:59

U "normalnim" vremenima na Vlakovu zna dnevno biti oko 10-tak dzenaza/sahrana, a gdje su jos ostala groblja na podrucju kantona...

Ovih 22/23 dnevno je blagi porast, sto je i za ocekivati u pandemiji...

Sirenje panike medju ovcama, od strane cobana koji 30 godina unistavaju sve redom zarad svoje koristi
Pandakonda

#2316 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

trotecnr1 wrote: 14/03/2021 15:03
Pandakonda wrote: 14/03/2021 14:46 Ali je problem sto do lockdown-a ne bi doslo da su se ugostitelji i ljudi pridrzavali mjera. Ljudi su neodgovorni i ogroman broj ugostitelja bi radije krsio mjere, ugrozavao zivote umjesto da se par mjeseci strpi da ima malo manji profit ili da za određeni period uvede neki novi biznis model dok se vakcine ne dovedu.
Jest, ugostitelji su krivi što virus postoji i što je narod prehlađen, ugrožavaju živote služenjem kafe. :-)
Trebalo je da se strpe par mjeseci i da uvedu neki novi biznis model, tipa da otvore pekaru jer bi tad mogli raditi non stop.

Da bog da ostao bez tog budžetskog posla s kojeg soliš pamet svima drugima. :thumbup:
Ugostitelji su krivi jer se ne pridrzavaju mjera. Ako je lijepo receno ne moze vise od 30 ljudi u zatvoren prostor i mora biti distanca između stolova sta onda glumis sa time sto pustis 50 ljudi u kafanu i da covjek covjeku dise za vratom, zarazi se, i prenese nekome slabijem u kuci i nastrada neko ko se cuvao ?

Ako je tebi 30% manji profit teze pada od izgubljenog zivota ja onda ne znam sta pricamo.
Johnny_x

#2317 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

Godinu dana od ovog Covid sranja i nase vlasti nisu nista konkretno uradili za zastitu stanovnistva. Kada je prije godinu dana tek krenulo preporuke svjetske zdravstvene organizacije je bila testirajte i pratite kontakte zarazenih, ova metoda je uspjela u Juznoj Koreji, Kini,Novom Zelandu, Farskim otocima, tako da te zemlje imaju veoma mali broj ili nikako zarazenih. Mi smo nespremni usli u Covid stanje, testova nije bilo i testirali su se samo odabrani(premijer ZDK zato sto je bio na skijanu u Austriju, Novalic nakon derneka u Konjicu). Na pocetku smo vjerovatno u drzavi imali oko 50-tak slucajeva, ali njima je bio problem ispratit i to. I dan danas ne prate kontakte zarazene, niti ih testiraju.
Sjetite se samo fijaska sa karantinom na granici gdje su ljude smjestali u neke satore, i zarazene i nezarazene.
Sebija je izbacila bilborde po Sarajevu da su hrabri, a onda im umrije ona zena iz Hrasnice i onaj doktor, jer nisu dobili adekvatnu pomoc, niti su ih testirali. Dalje kada su kupili testove to su uradili preko firme koja se bavi za proizvodnju namjestaja.
Kada su kupljeni respiratori na dan potpisivanja ugovora Solak izlazi sa prijedlogom da zakljuca sve na 15 dana, pogledajte datum potpisivanja ugovora i datum ovog prijedloga. Nabavljeni respiratori su smece i ne mogu se koristiti u namjeni za koju su kupljeni.
Kada su bili izbori vlast je pozivala na postivanje mjera, a oni su svi krsili mjere po predizbornim skupovima, niko nije mario za Covid.
Vakcinacija u svijetu je pocela prije 3 mjeseca, a nase vlasti su prije 3 dana napravile komisiju koja ce ucestovati u nabavci vakcine, niko jos ne zna kada cemo poceti masovnu vakcinaciju, nisu nabavili vakcine zbog toga kako je ministrica Turkovic rekla "zbog mogucih malverzacija".
Kada je trebao donjeti neki zakon za pomoc privredi, Novalicev Corona zakon je donesen u 7 mjesecu, 4 mjeseca nakon pandemije, i tim zakonom si mogao dobiti oko 230 maraka i to samo ako si imao umanjenje prihoda za 20% u vandrednom stanju(mart i april mjesec). Treba reci da je Fadil Novalic izjavio da je ovo jedna od najboljih mjera od svih ostalih drzava.
Kriviti ugostitelje zato sto ne postuju mjere je stvarno smjesno, kriviti gradjane koji ne nose masku je takodjer smjesno. Mi smo u pandemiji "dobro" prossli samo zato sto je narod bio odgovoran, a ne zato sto su neke mjere donesene ili slicno. Ne krivite narod krivite vlast koja nije nista uradila da bi se sprijecilo sirenje vec je samo iskoristila za bogacenje. Ugostitelji imaju svako pravo da se bune, ako neko misli da je uredu da vlast zatvori neciji posao, a da ta vlast pri tome nista ne cini za suzbijanje pandemije i krivi ugostitelje za sirenje virusa, onda je to poseban vid bezobrazluka.
Pandakonda

#2318 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

Vlast logicno snosi najvecu krivicu i niko ne prebacuje samo ugostiteljima loptu, ali je nasa moralna duznost da svako sa svoje strane uradi koliko je moguće da situacija ostane pod kontrolom. Ako je već vlast zakazala sa testiranjem, pcr mjerama i vakcinama, to nikome ne daje za pravo da losu situaciju pogorsava jos vise neodgovornim ponasanjem.
trotecnr1

#2319 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by trotecnr1 »

aldinjo wrote: 14/03/2021 16:02 Ugostitelji su za sve krivi. :lol: Ostali nisu. K'o da im je krivo što oni ne ide u ugostiteljske objekte pa frustracije ovdje "izbacuju".
Interesuje me ko je izmislio ove glupe pošalice sa sokovima i sendvičima?
Druže moj, sve ti je to ista ekipa, SDO uhljeba koji se po potrebi aktiviraju na ovim forumima. Naviklo na sendvič i sok sa predizbornih skupova, plus 300 grama Zlatne džezve za ponijet kući.

Isto je ovako čovjek jedan kačio podatke pomriješe nam, zatvarajte, gotovi smo.. Ja napišem vidi Seke jest se aktivirala, a on meni - Ne birini se ti za Seku, šta ti ona smeta. :lol:

Ne idem ni ja vala po ugostiteljskim objektima toliko često, ruku na srce, ali ne bih imao obraza pisati o tome da se ljude zatvara i da im se zabranjuje rad po parolom - ko te j... što nisi na budžetu. :thumbup:
avenija

#2320 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Pola privrede ne radi vec 3 dana tj pola sedmice.

Dosadni ste sa kaficima..to je jedna od oko 20 grana koje su zatvorene.

I doooooobro ce osjetiti ova tri dana sa najvecim pazarom.

Hitna mjera smanjiti platu svim BUDZETSKIM KORISNICIMA ZA 30 %
trotecnr1

#2321 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by trotecnr1 »

Johnny_x wrote: 14/03/2021 15:54 Ne krivite narod krivite vlast koja nije nista uradila da bi se sprijecilo sirenje vec je samo iskoristila za bogacenje. Ugostitelji imaju svako pravo da se bune, ako neko misli da je uredu da vlast zatvori neciji posao, a da ta vlast pri tome nista ne cini za suzbijanje pandemije i krivi ugostitelje za sirenje virusa, onda je to poseban vid bezobrazluka.
Tačno tako, sva suština je tu. :thumbup:
Osim_13

#2322 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Osim_13 »

statixx wrote: 14/03/2021 15:05 Danas redovi pred kladionicama u Lukavici. :bih:
Prioriteti :mrgreen:
zubi

#2323 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Johnny_x wrote: 14/03/2021 15:54 Kriviti ugostitelje zato sto ne postuju mjere je stvarno smjesno, kriviti gradjane koji ne nose masku je takodjer smjesno. Mi smo u pandemiji "dobro" prossli samo zato sto je narod bio odgovoran, a ne zato sto su neke mjere donesene ili slicno. Ne krivite narod krivite vlast koja nije nista uradila da bi se sprijecilo sirenje vec je samo iskoristila za bogacenje. Ugostitelji imaju svako pravo da se bune, ako neko misli da je uredu da vlast zatvori neciji posao, a da ta vlast pri tome nista ne cini za suzbijanje pandemije i krivi ugostitelje za sirenje virusa, onda je to poseban vid bezobrazluka.
:shock:

Narod je odgovoran?? Mi mora da ne zivimo u istoj drzavi...
Trappist

#2324 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

zubi wrote: 14/03/2021 16:29
Johnny_x wrote: 14/03/2021 15:54 Kriviti ugostitelje zato sto ne postuju mjere je stvarno smjesno, kriviti gradjane koji ne nose masku je takodjer smjesno. Mi smo u pandemiji "dobro" prossli samo zato sto je narod bio odgovoran, a ne zato sto su neke mjere donesene ili slicno. Ne krivite narod krivite vlast koja nije nista uradila da bi se sprijecilo sirenje vec je samo iskoristila za bogacenje. Ugostitelji imaju svako pravo da se bune, ako neko misli da je uredu da vlast zatvori neciji posao, a da ta vlast pri tome nista ne cini za suzbijanje pandemije i krivi ugostitelje za sirenje virusa, onda je to poseban vid bezobrazluka.
:shock:

Narod je odgovoran?? Mi mora da ne zivimo u istoj drzavi...
Prema tvom nekom shvatanju narod ni u jednoj drzavi nije odgovoran. Vjerovatno smatras da si jedina ti odgovorna
Naslovnica

#2325 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Može li mi neko stručan i upućen objasniti kakvi se konkretno rezultati očekuju od ovog djelomičnog dvodnevnog lockdowna u KS?!
:shock: :? :)
Locked