Desavanja u Crnoj Gori
-
golman
#12451 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Niksic je teritorijalno najveca opstina u bivsoj Jugoslaviji.
- Blek Stena
#12452 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Zar nije Konjic?
- horkesh
#12453 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Konjic je gotovo dva puta manji. Mostarska je bila veća od Konjica, a Banja Luka je bila najveća opština u BiH.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#12454 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Kako tako dobro poznaješ situaciju u CG? Ako nije indiskretno, da nisi A. Raković?
- Blek Stena
#12455 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Hvala. Skoro mi je neko hvalio Konjic kao drugu po velicini opstinu u jugi a ja to prihvatio kao tacno. Veliki su Konjic i Foca zbog planincina ali izgleda ljudi vole da maslaju i kad nemaju potrebe za tim.
- Challenger_
#12456 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Horkesh je vrh forumaš. Šteta što ga nema češće na ovim temama.
- horkesh
#12457 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Mislim, hvala... No, šta ja mogu doprinijeti temi o Crnoj Gori o kojoj znam daleko manje od forumaša koji se ovdje upisuju?Challenger_ wrote: ↑13/03/2021 23:04 Horkesh je vrh forumaš. Šteta što ga nema češće na ovim temama.
No, pratim koliko mogu.
-
golman
#12458 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Eh...kad bi svi tako razmisljali....horkesh wrote: ↑13/03/2021 23:36Mislim, hvala... No, šta ja mogu doprinijeti temi o Crnoj Gori o kojoj znam daleko manje od forumaša koji se ovdje upisuju?Challenger_ wrote: ↑13/03/2021 23:04 Horkesh je vrh forumaš. Šteta što ga nema češće na ovim temama.
No, pratim koliko mogu.
- SamoVasGledam
#12459 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Milomir Marić.Challenger_ wrote: ↑13/03/2021 22:41Kako tako dobro poznaješ situaciju u CG? Ako nije indiskretno, da nisi A. Raković?
- Kikibombona
#12460 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Vjeciti problem Srba je disbalans izmedju ambicija i politicke snage. Srbi su zaista izvrsni retoricari ali su operisani od mudrosti. Rezultat toga je da iz (skoro) svakog politickog okrsaja izadju kao gubitnici radi nefleksibilnosti i maksimalistickih zahtjeva.SamoVasGledam wrote: ↑13/03/2021 21:05Pa ne koketira DF sa Vučićem od juče. To se odavno zna. Vidim i Krivokapić je pre koji dan prozvao DF da imaju gazde van Crne Gore. To mu nije smetalo do 30. avgusta očigledno. Ili kada je Mandić zvao Vučića da pošalje nešto vakcina jer ovi nisu bili sposobni ništa sami da nabave.
Demokrata u početku nije bilo nigde kada je u pitanju Zakon, a taj video koji spominješ je snimljen negde u maju 2020. a Zakon donesen decembra 2019. U međuvremenu članovi DF-a su bili zatvarani, više puta saslušavani, Kneževiću su i staru majku zatvarali, a isti ti članovi DF-a su se uvek odazivali litijama, slali svoje aktiviste na njima i pozivali druge građane da se pridruže. Tada je DF bio dobar. Demokrata nije bilo nigde kada je trebalo nešto konkretno činiti ili organizovati.
DF je barem iskren. Oni otvoreno kažu da su njihova ciljna grupa Srbi i tradiocionalni Crnogorci. Bečić s druge strane želi da se predstavi kao neki pomiritelj i ujedinitelj, da privuče što više nacija i religija. Zato je i bio mlak u podršci SPC-u jer u njegovoj stranci ima i bivših liberala, a Liberalni savez je osnovao CPC-u. U poslednje vreme su malo jače stali na stranu SPC, jer su shvatili da im ipak glavninu glasačkog tela čine Srbi i uz to su očigledno došli do nekog saveza sa Joanikijem. Podrška među muslimanima im je mizerna, a pokušali su da ih privuku gurajući dva muslimanima u sam vrh stranke (Albina Ćemana i Dženana Kolića). To su im valjda i dva jedina člana Bošnjaka. Nije išlo pa su Kolića gurnuli negde sa strane. Ostao je samo Ćeman. Generalno stranka bez ideje i ideologije. Šta reći kada i sam predsednik stranke ne sme javno da se izjasni nacionalno da ne bi izgubio glasove.
Ja lično Vučića ne podnosim i nisam vernik, pa mislim da sam poprilično nepristrasan. Barem što se tiče ovih podela na DF i Demokrate, ali činjenica je da je DF iskorišten i ucenjen od strane pre svega URA-e pa i Crkve. Demokrate su dobile mesto predsednika Skupštine i oni su time koliko toliko zadovoljeni, mada su se i oni žalili da URA ubacuje svoje ljude u državne službe. Ne bih se iznenadio da ako sutra u Nikšiću DF osvoji preko 35% i bude pojedinačno najjači zatraže (sa pravom) rekonstrukciju vlasti, jer Nikšić za Crnu Goru nije mali uzorak. Pogotovo što Demokrate imaju indirektno podršku Krivokapića, a direktno i ljudi koji su bliski njemu, pa bi se to delimično smatrala i pobedom nad Krivokapićem.
Tvoj komentar je toliko naivan da nemam rijeci, bas kao i politika DF-a.
...
DF nece nikada moci sam praviti vlast u Crnoj Gori. Toga moraju biti svjesni. Da je URA otisla sa DPS, da je samo jedan poslanik iz URA presao na stranu Mila, sada bi Knezevic i Mandic robijali za drzavni udar a SPC bi ostala bez najznačajnijih hramova. Da nije bilo Alekse Becica i njegove mudre politike, DF nikad ne bi dosao na vlast. I na kraju, da nije bilo umjerenog i neukaljanog Krivokapica, DF nikada ne bi dosao na vlast.
Dakle, ipak su oni dobili stosta u odnosu na period za vrijeme Mila. Sada DF mnogo lakse dise, njihovi ljudi se zaposljavaju po dubini itd.
Da bi dobili vise vlasti moraju korigovati ideologiju, moraju prihvatiti cinjenice da je Crna Gora clanica NATO-a, da je Kosovo nezavisna drzava. I moraju prestati ici po naredbe u Beograd. Moraju smiriti rusofilski sentiment.
...
A sad zapamti jedno, dobro zapamti, pa ces se sjetiti... ako DF obori vladu, desiti ce se sljedece...
Ako DF bude zatezao nakon Niksica, ako obori vladu, tek su onda POKOJNI. Desit ce se sljedece, Amerika i Evropa ce pritisnuti Mila i njegove ljude da se povuku iz DPS-a... i tako ce se steci uslovi da Demokrate, URA, Krivokapic i 'reformisani' DPS naprave novu vladu. Ta vlada ce biti nesto poput vlade nacionalnog jedinstva, koja ce pokusati smiriti strasti na relaciji Srbi - Crnogorci, Srbija - Crna Gora, a sve uz podrsku Amerike i Evrope. Demokrate mogu predstavljati Srbe, Krviokapiceva stranka ce biti crkvena-demohriscanska (vec je najavljena), DPS crnogorski a URA gradjanska. Na to dodati jos manjine. I eto mira i stabilnosti.
-
trocadero
#12461 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Eh što bi volio da sutra Milo podjedi u Nikšiću samo da nam se Runner vrati.
- SamoVasGledam
#12462 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Uz dužno poštovanje druže, ali 90% tvog poslednjeg komentara su ideje, pretpostavke, teorije i ''šta bi bilo kad bi bilo''. Da je jedan poslanik URA-e prešao na stranu DPS-a on više ne bi smeo da izađe iz svoje kuće osim ako ga iz nje ne bi iznela besna rulja. Takvo je raspoloženje tada vladalo u narodu. Uz to taj bi se zamerio i Žarku Rakčeviću, crnogorskom biznismenu, osnivaču, prvom čoveku (iza zavese) i glavnom finansijeru URA-e koji ima odlične poslovne odnose sa Srbijom i generalno je veoma popustljiv i kompromisan prema Srbima.
Isto tako Demokrate nisu srpska stranka, niti se predstavljaju kao takvi. Znam da u vrhu stranke ima i Crnogoraca i Bošnjaka.
Što se tiče DF-a niko ne očekuje da oni imaju ili da će ikada imati snagu da sami formiraju vlast. Tačno je da se neki njihovi ideali čine nazadnim i nerealnim, ali njihova snaga je trenutno u porastu. Njima najbolje ide kada su predstavljani kao žrtve što se videlo i u Budvi u kojoj su 2016. bili tek treća snaga, a prošle godine ubedljivo prva. A recimo Demokrate su u odnosu na taj period dobile dodatnih 200 glasova što znači da DF ima moć da i DPS-u otima glasače. DF-u možda i odgovara što nemaju neke poluge vlasti, jer ne snose nikakvu odgovornost za nepopularne i pogrešne poteze vlade.
Što se tiče DPS-a on je trenutno neprihvatljiv za Demokrate i URA-u, a tek će biti u budućnosti, jer je očigledno nakon izbora krenuo sa oštrijom retorikom, u nacionalizam, pa su čak par puta obrusili drčno i međunarodnoj zajednici zbog odnosa prema Crnoj Gori.
Svakako mislim da DPS više neće prebaciti 30% osim ako se ne dogodi ne znam ni ja šta. Propadanje DPS-a i SD-a može se dobro odraziti pre svega na bošnjačke i albanske stranke s obzirom da je veliki deo Bošnjaka i Albanaca glasao za DPS. Ako se dobro sećam Nik Đeljošaj je rekao da 1/3 Albanaca nije glasala za albanske nacionalne stranke. Kod Bošnjaka procenat je još veći.
- Kikibombona
#12463 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Uoci izbora u Niksicu, Vucicevi puleni iz DF-a nisu pozvani.SamoVasGledam wrote: ↑14/03/2021 01:28Uz dužno poštovanje druže, ali 90% tvog poslednjeg komentara su ideje, pretpostavke, teorije i ''šta bi bilo kad bi bilo''. Da je jedan poslanik URA-e prešao na stranu DPS-a on više ne bi smeo da izađe iz svoje kuće osim ako ga iz nje ne bi iznela besna rulja. Takvo je raspoloženje tada vladalo u narodu. Uz to taj bi se zamerio i Žarku Rakčeviću, crnogorskom biznismenu, osnivaču, prvom čoveku (iza zavese) i glavnom finansijeru URA-e koji ima odlične poslovne odnose sa Srbijom i generalno je veoma popustljiv i kompromisan prema Srbima.
Isto tako Demokrate nisu srpska stranka, niti se predstavljaju kao takvi. Znam da u vrhu stranke ima i Crnogoraca i Bošnjaka.
Što se tiče DF-a niko ne očekuje da oni imaju ili da će ikada imati snagu da sami formiraju vlast. Tačno je da se neki njihovi ideali čine nazadnim i nerealnim, ali njihova snaga je trenutno u porastu. Njima najbolje ide kada su predstavljani kao žrtve što se videlo i u Budvi u kojoj su 2016. bili tek treća snaga, a prošle godine ubedljivo prva. A recimo Demokrate su u odnosu na taj period dobile dodatnih 200 glasova što znači da DF ima moć da i DPS-u otima glasače. DF-u možda i odgovara što nemaju neke poluge vlasti, jer ne snose nikakvu odgovornost za nepopularne i pogrešne poteze vlade.
Što se tiče DPS-a on je trenutno neprihvatljiv za Demokrate i URA-u, a tek će biti u budućnosti, jer je očigledno nakon izbora krenuo sa oštrijom retorikom, u nacionalizam, pa su čak par puta obrusili drčno i međunarodnoj zajednici zbog odnosa prema Crnoj Gori.
Svakako mislim da DPS više neće prebaciti 30% osim ako se ne dogodi ne znam ni ja šta. Propadanje DPS-a i SD-a može se dobro odraziti pre svega na bošnjačke i albanske stranke s obzirom da je veliki deo Bošnjaka i Albanaca glasao za DPS. Ako se dobro sećam Nik Đeljošaj je rekao da 1/3 Albanaca nije glasala za albanske nacionalne stranke. Kod Bošnjaka procenat je još veći.

...
DF nema cime ucijeniti Krivokapica, Demokrate i URA. Mogu jedino oboriti vladu. A ako to urade, gotovi su. I Crkva ce ih prekriziti i oznaciti kao negativan faktor, sto bi im bio KRAJ, ako se zna koliko Srbi u CG vjeruju Crkvi.
...
Ako sa DF-om ne bude moguce raditi, ako se DF ne bude htio promijeniti, onda ce se mijenjati DPS. Amerika i Evropa mogu natjerati Mila Djukanovica i ostale kompromitovane lidere DPS-a da se povuku sto bi otvorilo prostor da Krivokapic, Demokrate i URA formiraju novu vlast sa DPS i manjinama.
- SamoVasGledam
#12464 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Ja na fotografiji vidim državni vrh. Ne vidim ni URA-u, ni Daku Davidovića koji je lični prijatelj Joanikija i verovatno najveći donor SPC uopšte.
To što je Bečić sa sobom poveo Koprivicu kao savetnika ili da ga reklamira je druga priča.
Što se tiče toga šta bi Amerika i Evropa radili sa DPS-om... Da je tačno to što kažeš oni bi tražili promenu i reformu unutar DPS-a još juče i ne bi mirno gledali kako DPS srlja u nacionalizam, dok rusofilni DF postaje najjači politički faktor u Crnoj Gori.
Krivokapića zaista neću da komentarišem. On je u roku od pola godine prešao od savezništva sa DF-om do bliskih odnosa sa URA-om i Abazovićem i sada do bliskih odnosa sa Bečićem, a sutra će već osnovati svoju stranku.
On je samo kratkotrajno čudo kao što je bio i Miodrag Lekić koji je u međuvremenu u potpunosti izgubio svoj autoritet i našao se u Bečićevoj senci.
S tim što je Lekić za razliku od Krivokapića bio ozbiljan političar.
- Hemel
-
llull
#12466 Re: Desavanja u Crnoj Gori
https://m.cdm.me/politika/dps-niksic-iz ... gubitnika/
Opštinski odbor DPS Nikšić je danas saopštio da se pojavio veliki broj glasača koji su državljani Bosne i Hercegovine, uglavnom stanovnici Trebinja, sa privremenim ličnim kartama Crne Gore.
“Budući da se radi o grubom kršenju zakona, pravovremenim reagovanjem ova lica su spriječena da glasaju, što će se i nastaviti sve do zatvaranja biračkih mjesta. Nećemo dozvoliti da o sudbini Nikšićana odlučuju državljani drugih država”, kažu u DPS Nikšić.
Prema njihovim riječima sve ovo je još jedan dokaz da je i ovog puta Nikšić ispravno odlučio i da će Evropski tim za Nikšić osvojiti apsolutnu vlast.
-
trocadero
#12467 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Do 13 časova glasalo 61.2%.
Nemoj da čujem više da su Crnogorci lijeni.
Nemoj da čujem više da su Crnogorci lijeni.
- Porodice Foht
#12468 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Imam druga u CG koji radi u MUP-u, ne kao obicni policajac vec visi sluzbenik, i kaze da se boji danas sukoba prema stvorenoj atmosferi.
Edit: Evo pocele su frke. Upadi od strane DF-a!
https://www.portalanalitika.me/clanak/d ... svoje-ruke
-
trocadero
#12469 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Fuuuu...puši Hadzifejzoviću pušiiiii....razbuktaj tu žišku.
- Challenger_
#12470 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Bože sačuvaj... Valjda će sve proći mirno.Porodice Foht wrote: ↑14/03/2021 14:05 Imam druga u CG koji radi u MUP-u, ne kao obicni policajac vec visi sluzbenik, i kaze da se boji danas sukoba prema stvorenoj atmosferi.
- Kikibombona
#12472 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Crnogorci definitivno nisu normalni. Totalno politizovano drustvo. U Niksicu se dva mjeseca stvara atmosfera kao da su izbori pitanje zivota ili smrti.
Do 13.00 izlaznost je 61%
A biracka mjesta se zatvaraju tek u 20.00. Ludilo.
Do 13.00 izlaznost je 61%
A biracka mjesta se zatvaraju tek u 20.00. Ludilo.
- Porodice Foht
#12473 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Evo ga presli 70%, bit ce 110 % do 20 h.Kikibombona wrote: ↑14/03/2021 15:24 Crnogorci definitivno nisu normalni. Totalno politizovano drustvo. U Niksicu se dva mjeseca stvara atmosfera kao da su izbori pitanje zivota ili smrti.
Do 13.00 izlaznost je 61%![]()
![]()
![]()
![]()
A biracka mjesta se zatvaraju tek u 20.00. Ludilo.![]()
-
hillbill
- Kikibombona
#12475 Re: Desavanja u Crnoj Gori
Hahaha, nevidjeno...Porodice Foht wrote: ↑14/03/2021 15:25Evo ga presli 70%, bit ce 110 % do 20 h.Kikibombona wrote: ↑14/03/2021 15:24 Crnogorci definitivno nisu normalni. Totalno politizovano drustvo. U Niksicu se dva mjeseca stvara atmosfera kao da su izbori pitanje zivota ili smrti.
Do 13.00 izlaznost je 61%![]()
![]()
![]()
![]()
A biracka mjesta se zatvaraju tek u 20.00. Ludilo.![]()
![]()
Meni je davno jedan Crnogorac pricao kako je kod njih ludnica kada su izbori, da glasaju svi, od 18 do 100 godina.
A ja kad uzmem svoje najblize okruzenje, rodbinu, od nas 20 u porodici, vjerovali ili ne, glasa nas dvoje. Nikoga politika ne zanima, u krugu porodice nemam sa kime pricati o politici. Moju mater puskom ne bi mogao natjerati da glasa, a politika je zabranjena tema.
U krugu prijatelja, sigurno 2/3 ne izlazi na izbore.